• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par budžeta izpildi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.05.2003., Nr. 80 https://www.vestnesis.lv/ta/id/75405

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Lielbritānijas atbalstu Latvijai

Vēl šajā numurā

29.05.2003., Nr. 80

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par budžeta izpildi

Finanšu ministrs Valdis Dombrovskis trešdien, 28.maijā, tiekoties ar Saeimas Tautas partijas frakciju, informēja deputātus par budžeta izpildi 2003.gada pirmajos četros mēnešos, par 2003.gada budžeta likuma grozījumiem, par 2004.gada budžeta likuma gatavošanas procedūru un par aktualitātēm finanšu jomā saistībā ar Latvijas integrāciju ES.

Finanšu ministrs informēja Tautas partijas frakciju par Ministru kabineta paredzēto papildu līdzekļu piešķiršanu dažādām prioritārām nozarēm ar 2003.gada budžeta grozījumiem:

veselības aprūpei — 13 miljoni latu;

pedagogu darba samaksas palielināšanai — 3,5 miljoni latu;

papildu subsīdijas lauksaimniecības ražotājiem — 4,35 miljoni latu;

pašvaldību investīcijām — 4,9 miljoni latu;

valsts autoceļu fondam — 4,6 miljoni latu;

bērnu invalīdu pabalstiem — 757 tūkstoši latu.

Līdz ar grozījumiem tiks nodrošināts, ka mediķiem vidējās algas jau šā gada septembrī — oktobrī būs 175 lati, novembrī — decembrī – jau 200 latu.

Izdevumu palielinājums iespējams, ņemot vērā nodokļu iekasēšanas būtisku uzlabošanos. Šā gada pirmie četri mēneši beidzās ar 2,3 miljonu latu fiskālo pārpalikumu konsolidētajā kopbudžetā. Budžeta ieņēmumi pārsniedza plānoto: nodokļu ieņēmumi salīdzinājumā ar 2002.gadu pieauguši par 10%, piemēram, iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieņēmumi palielinājušies par 11,2%, pievienotās vērtības nodoklis — par 14,1%, akcīzes nodoklis — par 21,1%. Viskrasākais pieaugums vērojams tieši akcīzes nodokļa ieņēmumos no naftas produktiem — tie pieauguši par 30,2 procentiem.

Finanšu ministrs informēja arī par Ministru kabineta akceptēto dokumentu, kas paredz 2004.gadā valsts budžetā nepieļaut lielāku fiskālo deficītu kā 2% no iekšzemes kopprodukta. Tajā ir paredzēts arī līdzfinansējums ES struktūrfondu līdzekļiem, lai Latvijā šos projektus varētu realizēt un maksimāli izmantot ES piedāvātos līdzekļus. Turklāt, kā uzsvēra finanšu ministrs, nākamā gada budžeta projekts tiek veidots pēc jauniem principiem, pārskatot budžeta programmas un izvērtējot to efektivitāti. Gatavojot nākamā gada budžetu, paredzēts detalizēti izvērtēt budžeta programmas, kas veido 23% izdevumu.

Finanšu ministrija aktīvi darbojas ES integrācijas jomā. Finanšu ministrs, tiekoties ar Eiropas Komisijas DG-TAXUD ģenerāldirektoru, ir paudis Latvijas nostāju sakarā ar gaidāmo enerģijas nodokļa ieviešanu, jo Latvija pieprasa pārejas periodu šā nodokļa piemērošanā.

Ministrs atbildēja arī uz citiem Tautas partijas frakcijas pārstāvju jautājumiem, kas skāra visplašāko finanšu jautājumu loku – veselības budžetu, pensijas, dotācijas investīcijām pašvaldībām, informatizācijas projektus, Cesvaines ģimnāzijas tālāko likteni, valsts parādu, makroekonomisko attīstības scenāriju, mājokļu projektu, pašvaldību reformu un budžeta aprēķinu metodiku.

Finanšu ministrijas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!