• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par prasībām pasažieru autobusos, dzelzceļa vagonos, autoostās un dzelzceļa stacijās izmantojamajiem kases aparātiem un kases sistēmām. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.05.2003., Nr. 80 https://www.vestnesis.lv/ta/id/75381

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts zāļu aģentūras informācija

Par izmaiņām Latvijas Zāļu reģistrā

Vēl šajā numurā

29.05.2003., Nr. 80

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Valsts ieņēmumu dienests

Veids: rīkojums

Numurs: 850

Pieņemts: 26.05.2003.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts ieņēmumu dienesta rīkojums Nr.850

Rīgā 2003. gada 26. maijā

Par prasībām pasažieru autobusos, dzelzceļa vagonos, autoostās un dzelzceļa stacijās izmantojamajiem kases aparātiem un kases sistēmām

1. Saskaņā ar Ministru kabineta 1999.gada 23.februāra noteikumu Nr.62 “Noteikumi par nodokļu un citu maksājumu reģistrēšanas elektroniskajām ierīcēm un iekārtām” 4.1.2.apakšpunktu un 90.punktu apstiprinu prasības pasažieru autobusos, dzelzceļa vagonos, autoostās un dzelzceļa stacijās izmantojamajiem kases aparātiem un kases sistēmām (turpmāk — kases aparāts un kases sistēma).

2. Nodokļu maksātāji pasažieru autobusos, dzelzceļa vagonos, autoostās un dzelzceļa stacijās nodokļu un citu maksājumu reģistrēšanai lieto kases aparātus vai kases sistēmas.

3. Nodokļu un citu maksājumu reģistrēšanai drīkst lietot tādus kases aparātus un kases sistēmas, kuru etalonmodeļiem (modifikācijām) ir veikta ekspertīze un kuras pēc ekspertīzes ir atzītas par atbilstošām normatīvo aktu prasībām.

4. Ekspertīzi veic katrai kases sistēmai pēc tās uzstādīšanas.

5. Pasažieru un bagāžas pārvadāšanas darījumu apliecinošs dokuments ir kases aparāta vai kases sistēmas izdrukāts čeks (turpmāk — biļete).

6. Kases aparātus un kases sistēmas drīkst nelietot, reģistrējot samaksu par:

6.1. starptautiskajiem pasažieru pārvadājumiem;

6.2. pārvadājumiem satiksmes ministra noteiktajos autobusu un vilcienu maršrutos;

6.3. pasažieru un bagāžas pārvadājumiem pilsētas sabiedriskajā transportā (autobuss, tramvajs, trolejbuss).

7. Darījumu apliecinošais dokuments pasažieru un to bagāžas pārvadājumiem, kuros saskaņā ar šī rīkojuma 6.punktu kases aparātus un kases sistēmas drīkst nelietot, un gadījumos, kad kases aparāts (kases sistēma) sabojājies, ir:

7.1. pārvadājumiem ar autotransportu:

7.1.1. starptautiskajos maršrutos — Satiksmes ministrijas apstiprināta parauga biļete;

7.1.2. rajonu un tālsatiksmes maršrutos (reisos) — Satiksmes ministrijas vai attiecīgās pašvaldības institūcijas apstiprināta parauga biļete;

7.2. pilsētu maršrutos sniegtajiem pārvadājumiem ar autotransportu, kā arī tramvajiem un trolejbusiem — attiecīgās pašvaldības institūcijas apstiprināta parauga biļete;

7.3. dzelzceļa pasažieru pārvadājumiem — ievērojot tiesību aktos biļetēm noteiktās prasības, pārvadātāja noteikta parauga biļete.

8. Kases aparātiem un kases sistēmām jābūt aprīkotām ar:

8.1. nedzēšamās elektroniskās atmiņas bloku, fiskālās atmiņas bloku vai elektronisko kontrollenti — datu nesēju, kurā līdz dienas finanšu pārskata (“Z” izdrukas) izdrukāšanai tiek uzkrāta informācija par perioda laikā reģistrētajiem darījumiem pieaugošā kārtībā;

8.2. kasiera operatora displeju un pircēja displeju (izņemot kases aparātiem ar elektronisko kontrollenti). Pircēja displejam jābūt novietotam klientam pārredzamā vietā;

8.3. kontrollenti un tās uzstādīšanas mehānismu (izņemot kases aparātiem ar elektronisko kontrollenti);

8.4. papīra lenti čeku (biļešu), kontrollentes un pārskatu izdrukai.

9. Kases aparātus ar elektronisko kontrollenti drīkst lietot pasažieru pārvadājumu transportlīdzeklī (autobusā un dzelzceļa vagonā), nodrošinot kontrollentes datu izdruku pirms dienas finanšu pārskata (“Z” izdrukas) izdrukāšanas maiņas beigās.

10. Kases aparātu un kases sistēmu konstrukcijai jānodrošina šādas iespējas:

10.1. ieprogrammēt vismaz vienu pievienotās vērtības nodokļa likmi;

10.2. izdrukāt valsts valodā dienas finanšu pārskatu (“Z” izdruku) un kontroles (“X” izdruku) pārskatu, kurā norādīts:

10.2.1. nodokļu maksātāja (kases aparāta (sistēmas) lietotāja) nosaukums, nodokļu maksātāja reģistrācijas kods un kases aparāta vai kases sistēmas reģistrācijas vietas Valsts ieņēmumu dienesta teritoriālajā iestādē adrese;

10.2.2. pārskata numurs, datums un izdrukas laiks;

10.2.3. par darījumiem saņemtās naudas kopsumma;

10.2.4. saņemtās naudas kopsumma sadalījumā pa kases aparāta vai kases sistēmas nodaļām (departamentiem);

10.2.5. piemēroto braukšanas maksas atvieglojumu kopsumma (Ls);

10.2.6. saņemtās naudas kopsumma sadalījumā pa piemērotajām pievienotās vērtības nodokļa likmēm;

10.2.7. aprēķinātā pievienotās vērtības nodokļa summa sadalījumā pa piemērotajām likmēm;

10.2.8. saņemtā nauda, kas neattiecas uz darījumiem (maiņas nauda u.tml.);

10.2.9. saņemto maksājumu summas pa samaksas veidiem;

10.2.10. izņemtā naudas summa (piemēram, inkasācija);

10.2.11. par anulētajiem darījumiem atmaksātā nauda;

10.2.12. naudas summa naudas kastē pārskata izdrukas brīdī;

10.2.13. nedzēšamās elektroniskās atmiņas blokā ierakstītā naudas kopsumma hronoloģiskā kārtībā (izņemot kases aparātiem ar elektronisko kontrollenti);

10.2.14. kases aparāta pilns šasijas numurs, bet kases sistēmām — Valsts ieņēmumu dienesta piešķirtais kases sistēmas identifikācijas kods un fiskālās atmiņas bloka identifikācijas numurs;

10.3. izdrukāt valsts valodā darījumu apliecinošos dokumentu — čeku (biļeti), kurā norādīts:

10.3.1. nodokļu maksātāja (kases aparāta (sistēmas) lietotāja) nosaukums, nodokļu maksātāja reģistrācijas kods un kases aparāta vai kases sistēmas reģistrācijas vietas Valsts ieņēmumu dienesta teritoriālajā iestādē adrese;

10.3.2. dokumenta nosaukums (biļete), biļetes numurs (numerācijai jābūt pieaugošā kārtībā), datums un izdrukas laiks;

10.3.3. kases aparāta vai kases sistēmas nodaļas (departamenta) numurs;

10.3.4. biļetes cena, kā arī pievienotās vērtības nodokļa zīme (cipars, burts vai cita pazīme, kas norāda, ka attiecīgajai precei vai pakalpojumam ir piemērojama konkrēta nodokļa likme vai nodoklis nav piemērojams);

10.3.5. atbilstoša pievienotās vērtības nodokļa likme;

10.3.6. biļetes cena bez pievienotās vērtības nodokļa;

10.3.7. pievienotās vērtības nodokļa summa;

10.3.8. darījuma kopsumma;

10.3.9. kases aparāta pilns šasijas numurs, bet kases sistēmām — Valsts ieņēmumu dienesta piešķirtais kases sistēmas identifikācijas kods un fiskālās atmiņas bloka identifikācijas numurs.

11. Rīkojuma 10.3.5. un 10.3.7.apakšpunktā noteiktajiem rekvizītiem obligāti jābūt norādītiem biļetēs, kuras pārdod pārvadātāji — ar pievienotās vērtības nodokli apliekamas personas par pašu veiktajiem pasažieru un to bagāžas pārvadājumiem.

12. Elektroniskās kontrollentes atmiņas bloka ietilpībai jānodrošina ne mazāk kā 400 biļetēs norādītās informācijas uzkrāšana un saglabāšana līdz dienas finanšu pārskata (“Z” izdrukas) izdrukāšanai.

13. Dienas finanšu pārskatā, kontroles pārskatā un biļetē papildus šajā rīkojumā noteiktajiem rekvizītiem jānorāda tiesību aktos noteiktie obligātie rekvizīti, kā arī kases aparāta (sistēmas) lietotājs var uzrādīt arī papildu nepieciešamos rekvizītus.

14. Ja izsniegtajā biļetē nav uzrādīti visi obligāti noteiktie rekvizīti, pasažieru pārvadājumu pakalpojumu saņēmējiem labi redzamā vietā jābūt izvietotai informācijai, kurā norādīta klientu apkalpošanas vietas adrese, darbalaiks un tālrunis, kur nepieciešamības gadījumā pakalpojuma saņēmējs varētu saņemt atbilstoši likuma “Par pievienotās vērtības nodokli” un likuma “Par grāmatvedību” prasībām noformētu dokumentu.

15. Kases aparātus un kases sistēmas, kas tiek lietotas autoostās un dzelzceļa stacijās, pirms to lietošanas reģistrē Valsts ieņēmumu dienesta teritoriālajā iestādē pēc kases aparātu vai kases sistēmu uzstādīšanas vietas adreses.

16. Valsts ieņēmumu dienests, reģistrējot kases sistēmas, katrai kases sistēmai piešķir identifikācijas kodu.

17. Pārnēsājamos (portatīvos) kases aparātus, kas tiek lietoti pasažieru pārvadājumu transportlīdzeklī, reģistrē Valsts ieņēmumu dienesta teritoriālajā iestādē pēc nodokļu maksātāja juridiskās adreses.

18. Ja kases aparāts vai kases sistēma nav aprīkota ar naudas kasti, reģistrētās naudas uzglabāšanas vietu un kārtību pasažieru pārvadājumu biļešu pārdošanas vietā ar rīkojumu nosaka kases aparāta (sistēmas) lietotājs.

19. Kases aparāta (sistēmas) lietotājs nodrošina katra dienas finanšu pārskata (“Z” izdrukas) informācijas norādīšanu hronoloģiskā secībā uzskaites reģistros, kuru sagatavošanas veidu, formu un izdrukāšanas laiku (bet ne retāk kā vienu reizi diennaktī) apstiprina uzņēmuma vadītājs.

20. Dienas finanšu pārskata (“Z” izdrukas) informācijas norādīšanai var izmantot Valsts ieņēmumu dienesta apstiprinātos kases aparāta (kases sistēmas) žurnālus, kuri nav reģistrējami Valsts ieņēmumu dienesta teritoriālajās iestādēs.

21. Nodokļu maksātāja noteiktais uzskaites reģistrs vai kases aparāta (kases sistēmas) žurnāls aizpildāms darba dienas (maiņas) beigās.

22. Pārdoto biļešu atpakaļpieņemšanu no pircējiem veic speciālajos tiesību aktos noteiktajā kārtībā.

23. Kļūdaini izdrukāto biļešu anulēšanu, sastādot aktu, veic darba dienas (maiņas) beigās.

24. Par kases aparāta, kas tiek lietots transportlīdzeklī, bojājumu datumu un laiku apkalpojošais servisdienests veic atzīmi tehniskajā pasē.

25. Pasažieru autobusos, dzelzceļa vagonos, autoostās un dzelzceļa stacijās kases aparātu un kases sistēmu ieviešana un lietošanas uzsākšana pasažieru pārvadājumu transportā jānodrošina līdz 2003.gada 1.jūlijam.

26. Pasažieru pārvadājumu biļešu pārdevēji nodrošina normatīvajiem aktiem neatbilstošo kases aparātu un kases sistēmu nomaiņu līdz 2004.gada 31.decembrim.

27. Līdz šī rīkojuma spēkā stāšanās dienai iegādātos transportlīdzekļos izmantojamos pārnēsājamos (portatīvos) kases aparātus ar elektronisko kontrollenti, kas neatbilst šī rīkojuma 10.2.8., 10.2.10., 10.2.11. un 10.3.6.apakšpunktā noteiktajām prasībām, atļauts lietot līdz 2008.gada 1.janvārim.

28. Rīkojums stājas spēkā pēc tā publicēšanas laikrakstā “Latvijas Vēstnesis”.

Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektors K.Ketners

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!