• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Varakļāniem un varakļāniešiem sava grāmata. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.05.2003., Nr. 77 https://www.vestnesis.lv/ta/id/75228

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par aktīvu pozīciju un patriotismu

Vēl šajā numurā

23.05.2003., Nr. 77

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Varakļāniem un varakļāniešiem sava grāmata

Par tās ieceri un saturu runāja veterinārmedicīnas doktors Artūrs Garančs:

VARAKLANI01.JPG (37881 bytes)Kultūrvēsturiskā grāmata “Varakļāni un varakļānieši” radās laikā, ko mēs saucam par Trešo atmodu. Tās veidošanā piedalījās 38 autori, dažādu profesiju pārstāvji. Ievietoti 234 atsevišķi raksti, 42 dzejoļi, 234 fotogrāfijas, 9 tabulas un 3 kartes. Grāmatai ir 440 lapaspuses un personu rādītājs, kas aptver 2219 personas. Ir minēti 28 literāti, 9 sabiedriskie darbinieki, 21 priesteris, 11 mākslinieki un arhitekti, 4 režisori, aktieri un diriģenti, 264 skolotāji, 8 juristi, 18 zinātnes un augstskolu darbinieki, 12 mediķi, 11 žurnālisti, 6 tautsaimnieki, 6 militārie darbinieki un 9 novadpētnieki.

Grāmatas tapšanas laikā atklājās daudz interesantu vēstures faktu un notikumu, tika izteikti dažādi un pat pretrunīgi spriedumi, bet visi tie tika atrisināti draudzīgā un radošā garā.

Tomēr jāsecina, ka par Varakļānu novadu un tās iedzīvotājiem ir palicis vēl ļoti daudz aktuālu jautājumu un materiālu, kurus vajag pētīt un aprakstīt mūsu nākamajām paaudzēm.

Varakļānu novadā ir daudz potenciālu vidējās un jaunākās paaudzes pārstāvju, kas spēs sagatavot un izdot vēl interesantāku nākamo grāmatu par Varakļāniem un varakļāniešiem.

Darba gaitā pārliecinājāmies, ka Varakļānus un mūsu novadu mīl daudzi, bet visvairāk mīl tie, kuri šeit ir pavadījuši savu bērnību un jaunību. Grāmata ir ļoti tuvinājusi arī ar mūsu novadniekiem ārzemēs.

Uz savu Varakļānu pilsētu un novadu mēs varam paskatīties dabā, mēs varam paskatīties Novada muzejā un tagad — arī grāmatā “Varakļāni un varakļānieši”.

 

Grāmatu laidusi klajā Latgales kultūras centra izdevniecība Rēzeknē. Šis ir jau otrs laidiens, jo ar pirmajiem 600 eksemplāriem izrādījies stipri par maz. Uz vāka - pilsētas ģerbonis, jo tas esot ļoti zīmīgs. Lapsa un trīs ceļi. Kur vēl tik daudz lapsu kā Varakļānu mežos! Lapsas gudrība un veiklība apdziedāta daudzās dainās un novada teikās. Tā simbolizē mežu bagātību un cilvēku asprātību. Arī Mihels Borhs esot bijis gudrs un viltīgs kā lapsa. Bet trīs ceļi – tie ir trīs svarīgākie lielceļi, kas ved uz Krustpili, Madonu un Rēzekni.

Varakļānieši sākuši rakstīt vēl kādu grāmatu. Un tā būšot bieza. Tā ir pilsētas Goda pilsoņu grāmata. Šais dienās tajā ierakstīja Artūra Garanča vārdu.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!