• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Laucienes kokzāģētāju vērienu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.05.2003., Nr. 77 https://www.vestnesis.lv/ta/id/75218

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par projektu un investīciju satikšanos

Vēl šajā numurā

23.05.2003., Nr. 77

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Laucienes kokzāģētāju vērienu

Milzīgi zāģbaļķu krāvumi vienā un zāģu skaidu kalni otrā piebraucamā ceļa pusē - tādu seju viesiem un diendienā neskaitāmām kravas automašīnām rāda SIA “Vika Wood”, viena no Latvijas lielākajām zāģētavām, kurā Latvijas mežu egles un priedes pārtop glītos dēlīšos. Šie zāģmateriāli ceļo pie saviem pasūtītājiem ne tikai Eiropā, bet pat uz tālām aizjūru zemēm. Pirms dažiem mēnešiem uzņēmums par 2,5 miljoniem latu iegādājies koksnes zāģēšanas līniju “Linck”, un tagad šī Talsu pievārtes zāģētava neatšķiras no savām līdzgaitniecēm citviet Eiropā. Uz Eiropas Savienību “Vika Wood” skatās bezbailīgi -sak, pie mums jau tagad ir kā Eiropā.

Ieejot galvenajā koku apstrādes ēkā, valda liels troksnis, zibenīgā ātrumā pa zāģēšanas līniju skrien dēlīši. Strādnieki valkā austiņas. Visa līnijas vadība notiek no vienas centralizētas pults, kuras kabīne piestiprināta it kā pie griestiem garās telpas galā.

Milzīgos sietos tiek atdalītas zāģu skaidas no celulozes šķeldas. No zāģēšanas procesa atbirumiem nekas neiet zudumā - celulozes šķeldu eksportē uz ziemeļvalstu celulozes rūpnīcām, bet skaidas pārdod kurināmo brikešu ražotājiem. Ar to, kas paliek pāri sijāšanas procesā, tiek kurināti milzīgi katli, kuri silda vairākas kaltes. Gatavā produkcija, pat no līkām priedēm iztaisnoti dēļi, glabājas lielos angāros. Izkaltētā produkcija tiek iepakota un gaida savu kravas mašīnu, kas to nogādās kādā kaimiņvalstī vai arī ostā, kur ar kuģi tā mēnesi ceļos, piemēram, uz Japānu, Vjetnamu vai Ēģipti.

Kļūt par vienu no vadošajiem kokzāģēšanas uzņēmumiem Baltijā - tāds ir “Vika Wood” pašreizējais mērķis. “Vika Wood” zāģētava saņēmusi pasaulē atzītāko mežsaimniecības sertifikātu Forest Stewardship Council (FSC). Ar jauno zāģēšanas iekārtu “Vika Wood” jau šogad plāno savus ražošanas apjomus gandrīz dubultot.

“DIENAS” pielikums “LIETIŠĶĀ DIENA”; pēc E. Ercmanes raksta “Eiropa “Vika Wood” “kabatā””

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!