• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Krievijas tieksmi pēc varenības. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.05.2003., Nr. 77 https://www.vestnesis.lv/ta/id/75214

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Latvijas nepilsoni lielajā Eiropā

Vēl šajā numurā

23.05.2003., Nr. 77

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Krievijas tieksmi pēc varenības

Krievijai tagad jāieņem sava vieta vadošo valstu vidū ar spēcīgu, konkurētspējīgu ekonomiku un vareniem bruņotajiem spēkiem, paziņoja prezidents Vladimirs Putins savā pēdējā runā “Par stāvokli valstī” pirms parlamenta un prezidenta vēlēšanām. “Visa mūsu vēsture liecina, ka tāda valsts kā Krievija var dzīvot un attīstīties vienīgi kā spēcīga lielvalsts,” Putins teica politiskajiem un reliģiskajiem līderiem un drošības dienestu vadītājiem, kas bija pulcējušies Kremlī.

Apstiprinot Krievijas uzticību demokrātijai, Putins savā stundu ilgajā runā izcēla trīs galvenos mērķus: iekšzemes kopprodukta divkāršošanu turpmākajos desmit gados no pagājušā gada 347,8 miljardiem ASV dolāru (198,2 miljardi latu); nabadzības izskaušanu, kas skar vismaz vienu ceturtdaļu no Krievijas 145 miljoniem iedzīvotāju; un bruņoto spēku pilnveidošanu un modernizēšanu.

“Mūsu valsts uzplaukumam un mierīgai attīstībai mums ir vajadzīga varena, profesionāla un labi apbruņota armija,” viņš uzsvēra, piebilstot, ka līdz ar paralēlu pāreju no obligātā karadienesta uz profesionālu armiju Krievija izstrādās jaunu kodolieroču paaudzi.

Runājot par decembrī gaidāmajām parlamenta vēlēšanām, Putins teica, ka Krievija varētu pāriet uz valdību, ko izveidos Valsts domes vairākuma partija. Saskaņā ar pašreizējo sistēmu prezidents nominē premjerministru, kurš veido valdību tikai tad, kad parlaments ir apstiprinājis viņa kandidatūru. Starptautiskajā arēnā Krievijas mērķis ir padziļināt integrāciju Eiropas institūcijās un turpināt plaši sadarboties cīņā pret tādiem kopējiem draudiem kā terorisms, teica Putins. Neraugoties uz neseno konfliktu ANO sakarā ar Irāku, Krievija joprojām uzskata ANO par galveno mehānismu cīņā pret globāliem draudiem un izaicinājumiem, vispirms terorismu un kodolieroču izplatīšanu.

Putins uzsvēra privātās uzņēmējdarbības vadošo lomu Krievijā un nepieciešamību saglabāt konkurētspēju tirdzniecībā, ražošanā un zinātnē. Kā finansiālā pamata uzlabošanas pasākumu viņš minēja valsts zelta rezerves 61 miljarda dolāru vērtībā, kas ir gandrīz sešas reizes vairāk nekā 2000.gada martā, kad viņš tika ievēlēts.

Par “drausmīgi garlaicīgu” prezidenta runu nodēvējis kompartijas vadītājs Genādijs Zjuganovs. Viņaprāt Krievija ir korupcijas bedrē, bet valsts galva neesot apliecinājis pat gatavību vērsties pret kukuļņēmējiem. “Vārdi ir pareizi, bet nav skaidrs, kas visu to darīs,” izteicies Labējo spēku savienības vadītājs Boriss Ņemcovs.

Pēc LETAS-DPA un “LAUKU AVĪZES”

Pēc “LV” redakcijas apkopotā

Par pārņemto publikāciju faktoloģiju atbild informācijas avoti.

Pārpublikācijas šeit, “Latvijas Vēstnesī”, – saīsinājumā.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!