• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Plenārsēdes stenogramma. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.05.2003., Nr. 76 https://www.vestnesis.lv/ta/id/75111

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Saeimas Prezidijā:
Par 2003. gada 12. maija sēdi

Vēl šajā numurā

22.05.2003., Nr. 76

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Plenārsēdes stenogramma:

2003. gada 15. maijā

Sēdi vada Latvijas Republikas 8.Saeimas priekšsēdētāja Ingrīda Ūdre.

Sēdes vadītāja. Sākam 15.maija Saeimas sēdi.

Pirms mēs sākam izskatīt darba kārtību, ir saņemts desmit deputātu iesniegums ar lūgumu iekļaut darba kārtībā četrus lēmuma projektus: par deputāta Viļa Krištopana atsaukšanu no Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas un ievēlēšanu Aizsardzības un iekšlietu komisijā un par deputātes Ingrīdas Ūdres atsaukšanu no Aizsardzības un iekšlietu komisijas un ievēlēšanu Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijā. Vai deputātiem ir iebildumi, ka šie lēmuma projekti tiek iekļauti darba kārtībā? Deputātiem iebildumu nav. Darba kārtībā iekļauts.

Sākam izskatīt darba kārtību.

Saeimas Prezidijs ierosina deputātu Šleseres, Kastēna, Kļaviņa, Petera, Stalidzānes un citu deputātu iesniegto likumprojektu “Grozījums likumā “Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām”” nodot Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija.

“Par” ir pieteicies runāt Ainars Baštiks — ministrs bērnu un ģimenes lietās.

A.Baštiks (ministrs bērnu un ģimenes lietās). Cienījamā Saeimas Prezidija priekšsēdētāja! Godātie Prezidija locekļi! Godātie Saeimas deputāti! Apsveicu jūs visus ANO Starptautiskajā ģimenes dienā, kuru visā pasaulē svin tieši šodien — 15.maijā. Šodien man ir runājamā diena. Man vismaz kādos piecos pasākumos ir jāsaka kādas runas, un arī šajā Starptautiskajā ģimenes dienā šodien tieši gribu runāt par ģimeni.

Zīmīgi, ka tieši šajā ģimenes dienā Saeimai jālemj par grozījumiem likumā “Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām”, lai 15.maiju iekļautu atzīmējamo dienu sarakstā kā Starptautisko ģimenes dienu. Šāda diena pēc ANO Ģenerālās asamblejas 1993.gada 20.septembra rezolūcijas tiek atzīmēta jau desmito reizi. Latvijā šī diena arī tiek atzīmēta jau astoto reizi. Kāpēc tas ir tik svarīgi? Šī diena pasvītro ģimenes nozīmi valsts attīstībā un pievērš uzmanību ģimenei kā sabiedrības pamatam. Un mēs ļoti labi zinām to situāciju, kāda ir ģimenei Latvijā. Tas nav noslēpums, ka pēdējos gados mums dzimst divreiz mazāk bērniņu, laulājas divas reizes mazāk, tajā pašā laikā šķirto laulību skaits ir turpat vairāk nekā uz pusi lielāks, un izveidotais sekretariāts kā svarīgākos uzdevumus min tieši to, ka katram bērnam ir jādzīvo ģimenē, un jāstabilizē demogrāfiskā situācija. Un tāpēc minētais likumprojekts pasvītros to, ka mēs akceptējam ANO rezolūciju, ka nākošais gads tiek pasludināts par Starptautisko ģimenes gadu. Un tāpēc es aicinu jūs, Saeimas deputātus, nodot likumprojektu “Grozījums likumā “Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām”” iekļaujot 15.maiju atzīmējamo dienu sarakstā kā Starptautisko ģimenes dienu, komisijām, nosakot Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisiju kā atbildīgo.

Lai jums veiksmīga diena un paldies par uzmanību!

Sēdes vadītāja. Paldies!

“Pret” deputāti pieteikušies runāt nav. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta nodošanu komisijai, nosakot atbildīgo komisiju. Lūdzu zvanu!

Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 45, pret — 2, atturas — 32. Likumprojekts komisijai nodots.

Nākamais darba kārtības jautājums. Saeimas Prezidijs ierosina deputātu Ābiķa, Zommeres, Kučinska, Kalvīša, Rugātes un citu deputātu iesniegto likumprojektu “Grozījumi likumā “Par valsts budžetu 2003.gadam”” nodot visām Saeimas komisijām un noteikt, ka Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija ir atbildīgā komisija.

“Par” pieteikusies runāt deputāte Silva Golde.

S.Golde (TP). Labrīt, cienījamie kolēģi! Skolotājs šodien ar garu degunu stāv aiz skola stūra un noskatās, kā lepni garām aiziet policijas kārtībnieks un policijas dežurants. Jā, viņiem ir par ko būt lepniem, jo viņu darbs šajā valdībā ir novērtēts par 20 latiem vērtīgāks esam nekā skolotāja darbs.

Tas nekas, ka kārtībnieks varbūt knapi ir pabeidzis profskolu. Tik un tā valdības acīs viņa reitings ir ļoti augsts. Tikpat lepni garām skolotājam pēc dažiem mēnešiem aizies medmāsiņas, jo viņu darbs būs novērtēts par 45 latiem vērtīgāks nekā skolotāja darbs.

Tādus brīnumus, protams, nevienā citā pasaules valstī mēs neatradīsim. Bet kur ir galvenais jautājums? Ne jau tas, ka medmāsiņas vai policisti būtu pelnījuši zemāku algu. Nē, viņiem pienākas šis darba samaksas apjoms, bet jautājums ir cits — kāpēc šajā valdībā skolotājs tiek vērtēts tik zemu? Kāpēc skolotāju ķircina ar solījumiem. Sākās jau ar 2003.gada budžeta apstiprināšanu. Skolotāju algu paaugstinājumu budžetā neapstiprināja. Solīja visi pēc kārtas. Premjers, Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētāja, ministrs: neraizējieties, skolotāji, budžeta grozījumos jums 4,6 miljoni latu būs, un tā ir opozīcijas kūdīšana, jo šāda nauda noteikti būs!

Ko mēs skatāmies šodien? Šodien jau valdība runā ko citu. Nebūs, mīļie skolotāji, jums 4,6 miljoni latu, pietiks, ja jums atmetīsim 3,5 miljonus latu. Tautas partija vēlas skaidrību šajā jautājumā, jo pēc pāris nedēļām visi skolotāji dosies atvaļinājumā, mācību gads ir noslēdzies, un skolotājiem šodien ir jāzina, vai turpināt darbu skolotāja amatā vai arī jaunajiem speciālistiem varbūt pameklēt kādu citu ienesīgāku darbu. Diez vai uz skolotājiem vajadzētu attiecināt premjera teikto: “Kā es varu nesolīt? Man taču ir jāsola!” Gribētos, lai skolotājam arī šie solījumi piepildītos.

Tāpēc jebkuras neskaidrības un jebkuras neziņas vislabākais risinājums ir kliedēt šīs šaubas. Tāpēc arī mēs ierosinām visai Saeimai šodien skaidri un gaiši pateikt skolotājiem — būs viņiem 4,6 miljoni algu paaugstinājumam vai nebūs. Vai būs kaut kas mazāk.

Tāpēc es aicinu šodien mūs visus vienā lielā vienprātībā nobalsot par to, lai skolotājiem būtu šie apsolītie 4,6 miljoni. Un neskatoties ne uz partiju piederību, ne uz tautību, vai sieviete, vai vīrietis, vienosimies šajā skaistajā balsojumā.

Skolotāji gaida šo balsojumu, jo jau šorīt televīzijā teica, ka Saeima izšķirsies par skolotāju algu paaugstināšanu no 1.septembra.

Paldies, kolēģi, aicinu balsot “par”.

Sēdes vadītāja. “Pret” runās deputāts Ēriks Škapars.

Ē.Škapars (TP). Cienījamā priekšsēdētāja, godātie kolēģi! Gribētu vērst jūsu uzmanību uz to, ka Ministru kabinets divās ārkārtas sēdēs — 9. un 12. maijā — ir akceptējis priekšlikumus par grozījumiem likumā “Par valsts budžetu 2003.gadam”, kuros kā pirmais punkts ir ierakstīts: pedagogu darba samaksas palielināšana ar 2003.gada 1.septembri. Jā, tie ir 3,5 miljoni, nevis, kā Goldes kundze minēja, 4,6. Bet Iekšlietu ministrijas... es atvainojos, Izglītības un zinātnes ministrijas aprēķini rāda, ka šī nauda ir pietiekama, lai paaugstinātu pedagogu darba samaksu par 15 latiem un skolu vadītāju algu — par 29 latiem no 1.septembra. Nebūtu lietderīgi šo te grozījumu skatīt atrauti no pārējiem budžeta grozījumiem, ņemot vērā to, ka apmēram pēc mēneša Saeima sāks izskatīt šos te pārējos grozījumus. Mēs nevaram šodien skatīt atrauti skolotāju algas no medicīnas darbinieku algām, no investīcijām pašvaldībām un pārējiem izdevumiem, kas ir paredzēti budžeta grozījumos.

Tādēļ es neuzskatu, ka šodien Saeimā būtu jābalso par to, vai pedagogiem piešķirt tieši 4,6 miljonus vai piešķirt 3,5 miljonus. Es aicinātu nebalsot par šo priekšlikumu, bet izskatīt to kopā ar pārējiem budžeta grozījumiem. Paldies!

Sēdes vadītāja. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta nodošanu komisijām, nosakot atbildīgo komisiju! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 39, pret — 42, atturas — 8. Likumprojekts komisijai nav nodots.

Saeimas Prezidijs ierosina Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas iesniegto likumprojektu “Grozījumi Radio un televīzijas likumā” nodot Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijai un Juridiskajai komisijai un noteikt, ka Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija ir atbildīgā komisija.

“Par” vēlas runāt deputāte Ina Druviete.

I.Druviete. (JL) Godājamais Prezidij! Cienījamie kolēģi! Radio un televīzijas joma ir pāraugusi to tiesiski normatīvo bāzi, kura tai bija piemērota 90.gadu sākumā. Ir daudzas Radio un televīzijas likuma normas, kas neatbilst laikmetīga izpratnei par plašsaziņas līdzekļu neatkarību, piemēram, pasūtījuma jēdziens, Nacionālās radio un televīzijas padomes duālā (respektīvi — īpašnieka un uzrauga) loma, kā arī ne viena vien cita joma. Likumprojektā ir risinātas trīs būtiskas jautājumu jomas.

Pirmkārt, tas novērš konfliktu Nacionālās radio un televīzijas padomes darbībā, tai vienlaikus esot īpašnieka un pārstāvja lomā Latvijas Radio un Latvijas Televīzijā, respektīvi, esot kapitāldaļu turētājam un lemjot par abu nozaru grupu — kā komerciālo, tā arī sabiedrisko — raidorganizāciju grupu darbības atbilstību likumam, piešķirot apraides atļaujas un tamlīdzīgi. Stājoties spēkā Komerclikumam un ņemot vērā Latvijas Radio un Latvijas Televīzijas saimnieciskās darbības apjomu, kas sniedzas miljonos latu, būtu nepieciešama pat divu uzņēmumu padomju izveide katrā no uzņēmumiem. Salīdzinājumam varu minēt piemēru kaut vai ar “Latvenergo”, kura padome veic uzraudzības funkcijas pār finansiālo un saimniecisko darbību, bet Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija kontrolē tarifus, darbības atbilstību likumam un tamlīdzīgi. Likumsakarīgi, ka divas uzraudzības padomes būtu papildu slogs valsts budžetam, taču cienījamajiem deputātiem iesniegtais likumprojekts paredz, ka valsts mantas turētājs un sabiedrisko raidorganizāciju saimnieciskās darbības uzraudzības veicējs būs Sabiedrisko raidorganizāciju uzraudzības padome. Tās finansējums piešķirams atsevišķi valsts budžetā. Taču, lai samazinātu birokrātiskos šķēršļus, tas formāli iekļaujams Latvijas Televīzijas un Latvijas Radio budžeta ailītē, bet jāparedz, ka papildu līdzekļu piešķiršana nekādi neietekmēs pamatbudžeta summu.

Ar šiem likuma grozījumiem mēs vēlamies palielināt sabiedrisko raidorganizāciju redakcionālo neatkarību no sava īpašnieka — valsts un tās pārstāvjiem — valdības un parlamenta. Sabiedrībai ir jārada pārliecība, ka viena uzraudzības padome vajadzīgo divu vietā nesamazinās naudu, kas nepieciešama iemīļoto raidījumu veikšanai, bet, gluži otrādi, būs līdzeklis, lai veicinātu ekonomisko saimniekošanu.

Likumprojektā īpaši paredzēts princips, ka Sabiedrisko raidorganizāciju uzraudzības padomes locekļus var izvirzīt ne mazāk kā 20 Saeimas deputātu un viens deputāts var atbalstīt tikai viena kandidāta izvirzīšanu. Tā ir principiāli jauna pieeja Latvijas politikā. Un šādi mēs panāksim, ka Sabiedrisko raidorganizāciju uzraudzības padome tiešām pārstāvēs visas sabiedrības, ne tikai valdības intereses, jo par padomes locekļu kandidātiem būtu jāvienojas dažādiem politiskajiem spēkiem.

Otrkārt. Jēdziens “nacionālais pasūtījums” un attiecīgā likuma sadaļa neatbilst mūsu laika garam, kā arī tendencēm Eiropā. Līdzšinējā nacionālā pasūtījuma vietā ir paredzēti divi jauni jēdzieni — nacionālās sabiedriskās apraides mērķis un uzdevums. Jaunais likumprojekts nosaka arī nepieciešamību sekmēt personību izglītošanu.

Treškārt. Latvijas Radio un Latvijas Televīzija, stājoties spēkā Komerclikumam, nedrīkstētu kļūt par iestādēm, kuru galvenais mērķis atbilstoši šim likumam ir peļņa. Tās nevar būt arī valsts aģentūras, jo tad saskaņā ar likumu to vadību ieceltu kādas ministrijas augstākās amatpersonas. Arī šo jautājumu atrisina likumprojekts. Atbilstoši izstrādātajam likumprojektam Latvijas Radio un Latvijas Televīzija iegūst jaunu īpašu statusu — sabiedriskās raidorganizācijas. To darbības mērķis vairs nav peļņa, bet sabiedriskās apraides uzdevuma īstenošana.

Kā tapa likumprojekts? Likumprojekta izstrādāšanu, pamatojoties uz esošo pieredzi un citu valstu likumiem, ierosināja Nacionālā radio un televīzijas padome. Šā gada janvārī Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija vienbalsīgi izveidoja darba grupu. Tajā strādāja visu Saeimā pārstāvēto frakciju deputāti, kā arī Nacionālās radio un televīzijas padomes pārstāvis Ilmārs Šlāpins, politikas maģistrs Didzis Šēnbergs. Piedalījās arī Latvijas Radio juristi un citi eksperti. Šī grupa izveidoja likuma pamatstruktūru un galvenos principus.

Pēc iepriekš minētās darba grupas iniciatīvas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija šā gada 19.februārī ievēlēja Radio un televīzijas apakškomisiju, kura turpināja darba grupas iesāktā likumprojekta izstrādi. Lai apakškomisijas darbs būtu konstruktīvs, komisija šajā gadījumā apstiprināja principiāli jaunu līdzdalības veidu apakškomisijā. Apakškomisijā tika ievēlēts vienāds deputātu skaits no katras frakcijas. Par apakškomisijas priekšsēdētāju tika ievēlēts deputāts un Kultūras ministrijas parlamentārais sekretārs Edgars Jaunups. Nosaukšu arī citus apakškomisijas locekļus. Tajā darbojās Vjačeslavs Stepaņenko, Aldis Kušķis...

Sēdes vadītāja. Es atvainojos, Druvietes kundze, jūsu laiks ir beidzies!

I.Druviete. ... Augusts Brigmanis, Oskars Kastēns un citi. Un īpaši gribētu uzsvērt, ka šajā grupā darbojās arī pārstāvji no sabiedriskajām un no privātajām raidorganizācijām. Likumprojekts samērā plaši tika atspoguļots presē.

Tādēļ aicinu darbu turpināt — nodot likumprojektu izskatīšanai Saeimas komisijām un par atbildīgo noteikt Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisiju!

Sēdes vadītāja. “Pret” pieteikušies runāt deputāti nav. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta nodošanu komisijām, nosakot atbildīgo komisiju! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 85, pret — nav, atturas — 2. Likumprojekts komisijai nodots.

Saeimas Prezidijs ierosina deputātu Sokolovska, Tolmačova, Fjodorova, Deņisova un Buzajeva iesniegto likumprojektu “Grozījumi Pilsonības likumā” nodot Juridiskajai komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija.

“Pret” pieteicies runāt deputāts Juris Dobelis.

J.Dobelis (TB/LNNK). Cienītie kolēģi! Es, protams, ar dziļu aizkustinājumu iedziļinājos šajos, teiksim, ārkārtīgi interesantajos piedāvājumos. Nepietika, redziet, jau ar to, ka pēc nevarīgās tautas balsošanas par grozījumiem Pilsonības likumā, pavērās iespēja diezgan mierīgi tikt pie Latvijas Republikas pilsonības visiem tiem, kas ar lupatu maisiņiem padusē ieradās Latvijā, jauku dzīvi meklēdami. Toreiz augsti ierēdņi un amatpersonas centās izmisīgi pat vēlēšanu iecirkņos mūs pārliecināt, cik tas ir būtiski Latvijai. Nekas vairs nenotiks ar Pilsonības likumu, neaiztiksim, visi mūs sapratīs. Nu nē! Nu tagad mums ir vēlme dot iespēju tikt pie pilsonības visiem PSRS militāristiem, visiem čekistiem, un kur tad nu bez interfrontistiem. Tie taču bija īstie Latvijas neatkarības atjaunošanas cīnītāji. Vai, tik jauki cilvēki un vēl nav pilsoņi! Bet, ziniet, kaut kas jums te vēl tomēr trūkst. Padomājiet! Ierosinājums par pēcnāves goda pilsoņa nosaukuma piešķiršanu. Nu, teiksim, Staļinam, Berijam, Kaganovičam, Šustinam. Es domāju, mēs daudz tādus varam salasīt. Viens otrs no jums jau šodien jūsmo par viņiem. Taisiet tik augšā sarakstu. Apspriedīsim! Nu un tie, kas ir vecāki par 65 gadiem, priekš kam tiem ir jāzina Latvijas Republikas pamatlikums? Nu, protams, tāpat jau būs labi pilsoņi. Nemaz nerunājot par to, ka viņiem nav jāzina ne Latvijas vēsture. Viņiem ir sava vēsture. Viņiem nav jāzina Latvijas Republikas himna. Plātīs muti, kad notiks kaut kur kāds pasākums, un ar to viņiem pietiks. Bet tie, kas ir vecāki par 65 gadiem, kas neprot latviešu valodu, kas negrib mācīties Latvijas himnu un negrib zināt Latvijas Republikas Satversmi, ziniet, tie ir visīstenākie Latvijas Republikas patrioti. Beidzot mums ir laiks to saprast.

Nu un kaut kāds, teiksim, domāšanas kalngals ir par tiem bērniem, kas ir dzimuši Latvijā pēc 1991.gada 21.augusta un jau paguvuši sastrādāt noziegumus, pie tam nevis Latvijā, bet kādā citā valstī. Nu te jūs esat īpaši izcēlušies. Paskatieties, ko jūs tur esat “sacepuši”. Un tas jau rada iespaidu, ka tā ir tāda mākslīga cepšana, nemaz neticot, ka kāds nopietni atbalstīs kaut ko tādu, bet bļaut varēs. Varēs skriet uz kārtējo sanāksmi, sākumā runāt klusi, mierīgi, vēlāk paaugstināt savu balsi līdz visaugstākajiem toņiem. Lai jau ieklausās, cik jūs esat lieliski cīnītāji par Krievijas un par krievu tautas tiesībām. Redziet, ja jau nu jūs gribat kaut ko uzrakstīt, tad uzrakstiet vismaz ar prātu, nedzeniet tos savus bērnus nepilngadīgos, kam ir šodien 11, 12 gadi, taisīt noziegumus, it īpaši kādā citā valstī. Tas jau nu ir par traku.

Jā, protams, parādās šad tad drebelīgi cerīgi rakstiņi par to, ka Eiropa jau nu mūs piespiedīs. Gan jau mūs piespiedīs to nulles variantu pieņemt. Ir tāds Abiks Elkins. Abiks — nevis ar garo “A”, bet ar īso “A” un nevis ar “ķ”, bet ar “k”. Tas parasti raksta ļoti saprātīgus rakstus un cīnās par šo pilsonības lietu. Cīnās un viņš skaidri aģitē. Šad un tad viņš ir arī Arkadjevs, bet tas nekas. Viņam tā uzvārda maiņa šad tad patīk laikam. Lūk, un viņš ļoti mūs visus pārliecina, ka nu Eiropa mūs ir iedzinusi strupceļā un nu mums ir nulles variants jāpieņem gribot vai negribot. Nu un šie te autori nāk taču mums pretī. Viņi mums tomēr nepiedāvā nulles variantu. Viņi piedāvā tikai to, ko viņi te ir sacepuši. Nu, cienītie kolēģi, nekā nesanāk! Nu paldies jums par iespēju kārtējo reizi atgādināt šo un to no vēstures, bet projektus vajadzētu iemācīties arī pareizi uzrakstīt. Paldies!

Sēdes vadītāja. “Par” pieteicies runāt deputāts Juris Sokolovskis.

J.Sokolovskis (PCTVL). Labdien, godātie kolēģi! Tomēr runāsim par lietu, nevis par emocijām. Kā jums ir zināms, Ministru prezidents uzskata, ka mūsu valsts likumi ir neskaidri un ir pretrunīgi. Šodien es jums pastāstīšu par vairākām problēmām vienā likumā — Pilsonības likumā.

Mūsu grozījumos mēs piedāvājam dot iespēju iegūt Latvijas pilsonību visiem bērniem, kuriem viens no vecākiem ir ieguvis Latvijas pilsonību, ja šie bērni nav tikuši reģistrēti vai naturalizēti vecāku kļūdas dēļ vai likuma robu dēļ.

Viens no bēdīgi slavenajiem piemēriem: ja bērns piedzimst pēc viena no vecākiem naturalizācijas iesnieguma iesniegšanas, bet pirms uzņemšanas pilsonībā. Viņš nav ierakstīts naturalizācijas iesniegumā, jo vēl nav piedzimis. Tajā pašā laikā viņš nevar iegūt pilsonību kā pēc 1991.gada 21.augusta dzimušais, jo viens no viņa vecākiem jau ir pilsonis. Līdz ar to naturalizācijas procesā dzimušais bērns tiek diskriminēts gan salīdzinājumā ar pilsoņu bērniem, gan ar nepilsoņu bērniem.

Patiešām, tāpat kā dažas zāles grūtniecēm, naturalizācija var kaitēt. Pašlaik likums paredz, ka pilsonību reģistrācijas kārtībā iegūst personas, kas apguvušas pilnu skolas mācību kursu latviešu valodā, iegūstot pamatizglītību vai vispārējā vidējo izglītību. Rodas jautājums par tiem, kas latviešu mācībvalodas skolā mācījušies, piemēram, no 2. līdz 9.klasei. Mēs piedāvājam arī viņiem piešķirt pilsonību.

Pilsonību var iegūt bērni, kuriem nav vecāku un kuri dzīvo Latvijas bērnu namos vai internātskolās. Bet ko darīt ar tādiem pašiem nelaimīgiem bērniem bērnu namos un internātskolās, kuriem formāli vecāki ir, bet faktiski to nav, par bērniem viņi nerūpējas un neinteresējas. Vai šie bērni Latvijā ir mazāk vajadzīgi? Mēs piedāvājam atrisināt arī šo problēmu.

1998.gada tautas nobalsošanā tika pieņemti grozījumi, kas ļāvuši reģistrēt kā Latvijas pilsoņus bērnus, kuri dzimuši Latvijā pēc 1991.gada 21.augusta. Šis process tomēr saistīts ar vairākiem nosacījumiem.

Piemēram, abiem bērna vecākiem jāiesniedz iesniegums. Problēma rodas tad, kad viens no vecākiem nav sasniedzams vai bērnu audzina aizbildņi. Mēs piedāvājam bez papildu nosacījumiem reģistrēt kā Latvijas pilsoņus bērnus, kuri dzimuši Latvijā pēc 1991.gada 21.augusta. Viņi ir dzimuši jau neatkarīgā valstī, viņiem ir tiesības uz šīs valsts pilsonību.

Mūsu likumprojekts paredz arī atcelt politiskas dabas naturalizācijas ierobežojumus, kā arī atvieglot naturalizācijas procedūru personām, kuras sasniegušas 65 gadu vecumu.

Mēs nelolojam ilūzijas un neceram, ka valdošā koalīcija uzreiz atzīs, ka mums ir taisnība, un grozīs likumu. Mēs izmantosim arī citas iespējas, tajā skaitā griešanos Satversmes tiesā. Paies laiks, un mūsu priekšlikumi tiks pieņemti, jo tie vienkārši nodrošina likuma atbilstību loģikai un veselajam saprātam.

Tomēr atgādinu, ka šodien ir Ģimenes diena, bet likumprojektā runa ir arī par bērnu tiesībām. Tāpēc es aicinu nemeklēt, Dobeļa kungs, valsts ienaidniekus bērnu vidū un pieņemt frakcijas “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” piedāvātos grozījumus Pilsonības likumā.

Paldies par uzmanību!

Sēdes vadītāja. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta nodošanu komisijām, nosakot atbildīgo komisiju.

Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 20, pret — 63, atturas — 3. Likumprojekts komisijai nav nodots.

Saeimas Prezidijs ierosina Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas iesniegto likumprojektu “Grozījumi likumā “Par izložu un azartspēļu nodevu un nodokli”” nodot Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija.

Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta nodošanu komisijai, nosakot atbildīgo komisiju. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 80, pret un atturas — nav. Likumprojekts komisijai nodots.

Saeimas Prezidijs ierosina Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas iesniegto likumprojektu “Grozījumi likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli”” nodot Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta nodošanu komisijai, nosakot atbildīgo komisiju.

Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 77, pret — 1, neviens neatturas. Likumprojekts komisijai nodots.

Saeimas Prezidijs ierosina Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas iesniegto likumprojektu “Grozījumi Administratīvo pārkāpumu kodeksā” nodot Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai un Juridiskajai komisijai un noteikt, ka Juridiskā komisija ir atbildīgā komisija.

Vai deputāts Ēriks Zunda ir pieteicies runāt? Nē.

Tātad lūdzu deputātus balsot par likumprojekta nodošanu komisijām, nosakot atbildīgo komisiju! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 84, pret un atturas — nav. Likumprojekts komisijai nodots.

Saeimas Prezidijs ierosina Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas iesniegto likumprojektu “Preču un pakalpojumu loteriju likums” nodot Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija.

Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta nodošanu komisijai, nosakot atbildīgo komisiju! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 84, pret un atturas — nav. Likumprojekts komisijai nodots.

Saeimas Prezidijs ierosina Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas iesniegto likumprojektu “Grozījumi likumā “Par izlozēm un azartspēlēm”” nodot Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija.

Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta nodošanu komisijai, nosakot atbildīgo komisiju! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 85, pret un atturas — nav. Likumprojekts komisijai nodots.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījumi Ķīmisko vielu un ķīmisko produktu likumā” nodot Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija.

Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta nodošanu komisijai, nosakot atbildīgo komisiju! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 84, pret un atturas — nav. Likumprojekts komisijai nodots.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījumi likumā “Par valsts un pašvaldību īpašuma objektu privatizāciju”” nodot Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai un Valsta pārvaldes un pašvaldības komisijai un noteikt, ka Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija ir atbildīgā komisija.

Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta nodošanu komisijām, nosakot atbildīgo komisiju! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu Par — 86, pret un atturas — nav. Likumprojekts komisijām nodots.

Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Par Konvenciju Eiropas arhitektūras mantojuma aizsardzībai” nodot Ārlietu komisijai un Izglītības, kultūras un zinātnes komisijai un noteikt, ka Ārlietu komisija ir atbildīgā komisija.

Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta nodošanu komisijām, nosakot atbildīgo komisiju! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 88, pret un atturas — nav. Likumprojekts komisijām nodots.

Saeimas Prezidijs ir saņēmis 8.Saeimas deputāta Aigara Pētersona iesniegumu ar lūgumu piešķirt bezalgas atvaļinājumu šā gada 22.maijā. Lūdzu deputātus balsot par bezalgas atvaļinājuma piešķiršanu deputātam! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 84, pret un atturas — nav. Bezalgas atvaļinājums deputātam piešķirts.

Nākamais darba kārtības jautājums — lēmuma projekts “Par Ausmas Tamkovičas apstiprināšanu par Dobeles zemesgrāmatu nodaļas tiesnesi”.

Juridiskās komisijas vārdā — deputāte Ingrīda Labucka.

I.Labucka (LPP). Cienījamā priekšsēdētāja! Deputāti! Kolēģi! Juridiskā komisija, izskatot tieslietu ministra priekšlikumu, ir atbalstījusi Dobeles zemesgrāmatu nodaļas tiesneses Ausmas Tamkovičas apstiprināšanu par Dobeles zemesgrāmatu nodaļas tiesnesi bez pilnvaru termiņa ierobežojuma.

Sēdes vadītāja. Lūdzu deputātus balsot par lēmuma projektu! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 83, pret — nav, atturas — 1. Lēmums pieņemts.

Nākamais darba kārtības jautājums — lēmuma projekts “Par Ainas Freimanes apstiprināšanu par Jūrmalas zemesgrāmatu nodaļas tiesnesi”.

Juridiskās komisijas vārdā — deputāte Ingrīda Labucka.

I.Labucka (LPP). Juridiskā komisija, izskatot tieslietu ministra priekšlikumu, ir atbalstījusi Jūrmalas zemesgrāmatu nodaļas tiesneses Ainas Freimanes apstiprināšanu amatā bez pilnvaru termiņa ierobežojuma Jūrmalas zemesgrāmatu nodaļā.

Sēdes vadītāja. Lūdzu deputātus balsot par lēmuma projektu! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 81, pret — nav, atturas — 1. Lēmums pieņemts.

Nākamais darba kārtības jautājums — lēmuma projekts “Par Anitas Ūdres apstiprināšanu par Jēkabpils zemesgrāmatu nodaļas tiesnesi”.

Juridiskās komisijas vārdā — deputāte Ingrīda Labucka.

I.Labucka (LPP). Juridiskā komisija, izskatot tieslietu ministra priekšlikumu, ir atbalstījusi Jēkabpils zemesgrāmatu nodaļas tiesneses Anitas Ūdres apstiprināšanu par šīs nodaļas tiesnesi bez pilnvaru termiņa ierobežojuma.

Sēdes vadītāja. Lūdzu deputātus balsot par lēmuma projektu! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 79, pret — nav, atturas — 1. Lēmums pieņemts.

Nākamais darba kārtības jautājums — lēmuma projekts “Par Aelitas Vancānes apstiprināšanu par Tukuma rajona tiesas tiesnesi”.

Juridiskās komisijas vārdā — deputāte Ingrīda Labucka.

I.Labucka (LPP). Juridiskā komisija, izskatot tieslietu ministra priekšlikumu, ir atbalstījusi Aelitas Vacānes apstiprināšanu par Tukuma rajona tiesas tiesnesi bez pilnvaru termiņa ierobežojuma.

Sēdes vadītāja. Lūdzu deputātus balsot par lēmuma projektu! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 79, pret — 1, neviens neatturas. Lēmums pieņemts.

Nākamais darba kārtības jautājums — lēmuma projekts “Par Marutas Balodes apstiprināšanu par Valkas rajona tiesas tiesnesi”.

Juridiskās komisijas vārdā — deputāte Ingrīda Labucka.

I.Labucka (LPP). Juridiskā komisija, izskatot tieslietu ministra priekšlikumu, ir atbalstījusi Marutas Balodes apstiprināšanu par Valkas rajona tiesas tiesnesi bez pilnvaru termiņa ierobežojuma.

Sēdes vadītāja. Lūdzu deputātus balsot par lēmuma projektu! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 81, pret un atturas — nav. Lēmums pieņemts.

Nākamais darba kārtības jautājums — lēmuma projekts “Par Marinas Ribinas apstiprināšanu par Bauskas rajona tiesas tiesnesi”.

Juridiskās komisijas vārdā — deputāte Ingrīda Labucka.

I.Labucka (LPP). Juridiskā komisija, izskatot tieslietu ministra priekšlikumu, ir atbalstījusi Marinas Ribinas apstiprināšanu par Bauskas rajona tiesas tiesnesi bez pilnvaru termiņa ierobežojumu.

Sēdes vadītāja. Lūdzu deputātus balsot par lēmuma projektu. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 78, pret — 1, atturas — 1. Lēmums pieņemts.

Nākošais darba kārtības jautājums — lēmuma projekts “Par Annas Knodzes apstiprināšanu par Jēkabpils rajona tiesas tiesnesi”.

Juridiskās komisijas vārdā — deputāte Ingrīda Labucka.

I.Labucka (LPP). Juridiskā komisija, izskatot tieslietu ministra priekšlikumu, ir atbalstījusi Annas Knodzes apstiprināšanu par Jēkabpils rajona tiesas tiesnesi bez pilnvaru termiņa ierobežojuma.

Sēdes vadītāja. Lūdzu deputātus balsot par lēmuma projektu. Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 79, pret — 1, neviens neatturas. Lēmums pieņemts.

Nākošais darba kārtības jautājums — lēmuma projekts “Par Dzintras Apines apstiprināšanu par Vidzemes apgabaltiesas tiesnesi”.

Juridiskās komisijas vārdā — deputāte Ingrīda Labucka.

I.Labucka (LPP). Juridiskā komisija, izskatot tieslietu ministra priekšlikumu, ir atbalstījusi Dzintras Apines apstiprināšanu par Vidzemes apgabaltiesas tiesnesi, vienlaikus atbrīvojot viņu no Madonas rajona tiesas tiesneša amata.

Sēdes vadītāja. Lūdzu deputātus balsot par lēmuma projektu. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 82, pret — nav, atturas — 1. Lēmums pieņemts.

Nākošais darba kārtības jautājums — likumprojekts “Grozījumi Informācijas atklātības likumā”. Trešais lasījums.

Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas vārdā — deputāts Juris Sokolovskis.

J.Sokolovskis (PCTVL). Cienījamie kolēģi! Strādājam ar dokumentu nr.726. Tātad 1. — tieslietu ministra Aksenoka priekšlikums. Daļēji atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

J.Sokolovskis. 2. — Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Pret 2.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.

J.Sokolovskis. 3. — Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem pret 3.priekšlikumu iebildumu nav.

J.Sokolovskis. 4. — tieslietu ministra Aksenoka priekšlikums. Ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Pret 4. — tieslietu ministra priekšlikumu — deputātiem iebildumu nav.

J.Sokolovskis. 5. — tieslietu ministra Aksenoka priekšlikums. Atbalstīts, redakcionāli precizējot.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

J.Sokolovskis. 7. — Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

J.Sokolovskis. Lūdzu atbalstīt likumprojektu trešajā, galīgajā, lasījumā.

Sēdes vadītāja. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta “Grozījumi Informācijas atklātības likumā” pieņemšanu trešajā, galīgajā, lasījumā. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 84, pret un atturas — nav. Likums “Grozījumi Informācijas atklātības likumā” pieņemts.

Nākošais darba kārtības jautājums — likumprojekts “Grozījumi Valsts civildienesta likumā”. Trešais lasījums.

Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas vārdā — Alberts Krūmiņš.

A.Krūmiņš (JL). Cienījamā Saeimas priekšsēdētāja! Cienījamās kolēģes un godātie, augsti godātie kolēģi! Komisija trešajam lasījumam saņēmusi divus priekšlikumus.

1.priekšlikums ir Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšlikums. Lēmums — atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

A.Krūmiņš. 2.priekšlikums. Komisija neatbalsta.

Sēdes vadītāja. Atklājam debates. Deputāts Vladimirs Buzajevs.

V.Buzajevs (PCTVL). Cienījamā priekšsēdētājas kundze! Cienījamie kolēģi! Balsošanas rezultāts par apspriežamo PCTVL priekšlikumu ir ārkārtīgi svarīgs. Valsts civildienesta likums ir tā saucamais jumta likums, un atsaukšanās uz to skar virkni citu likumu. Tādēļ gadījumā, ja diskriminācija šajā likumā tiks saglabāta dažādi pavisam nepamatoti ierobežojumi nepilsoņiem ieņemt to vai citu amatu, eskalācija var notikt jau neatkarīgi no likumdevēja gribas.

Pietiek vien izplatīt, piemēram, kvalifikācijas prasības, kas tiek izvirzītas ierēdņiem un pašvaldību amatpersonām, un tūkstošiem augsti kvalificētu speciālistu, kuru vaina slēpjas tikai viņu senču izcelsmē, paliks bez darba.

Cienījamās dāmas un kungi! Ierēdņu kvalifikācijas prasības ir pietiekoši augstas. Par ierēdni nevar strādāt parasts cilvēks no ielas, un tas ir pareizi. Interesanta ir cita lieta. Atsevišķi Pilsonības likuma nolikumi izvirza nepilsoņiem, kas vēlas naturalizēties, daudz striktākas prasības nekā ierēdņa kandidātam. Minēšu tikai vienu piemēru. Divi Latvijā dzimuši cilvēki, kas izauga vienā sētā un absolvēja vienu skolu, devās brīvprātīgi piespiedu kārtā pēc komjauniešu ceļazīmes uz BAM. Tur viņi tika iesaukti obligātajā karadienestā un pēc demobilizācijas atgriezās mājās. Abi absolvēja Latvijas Valsts universitāti, pēc sadales nonāca latviešu kolektīvā, lieliski pārvalda latviešu valodu. Vēlāk atmodas laikā izrādījās, ka viena senči atbrauca uz Latviju 1955.gadā, bet otram, teiksim, 1855.gadā. Tas otrais var būt par valsts ierēdni, bet pirmais nevar kļūt nedz par ierēdni, nedz par pilsoni, jo saskaņā ar Pilsonības likuma 11.panta 1.daļas 5.punktu Latvijas pilsonībā netiek uzņemtas personas, kuras ir izvēlējušās Latvijas Republiku par dzīves vietu tieši pēc demobilizēšanās no PSRS bruņotajiem spēkiem un kuras dienestā iesaukšanas dienā nav pastāvīgi dzīvojušas Latvijā.

Protams, lai izvairītos no šādas acīmredzamas aplamības, vajag mainīt Pilsonības likumu, kurā bez tam ir vēl daudz pretrunu.

Piemēram, es varētu citēt šā likuma... Pilsonības likuma punktu arī tālāk. Tālāk būtu sekojoši. Šis ierobežojums bijušajiem karavīriem neattiecas uz 13.panta 1.daļas 6.un 7. punktā un 5. daļā minētajām personām. Uz kādām konkrētām personām? Dievs to vien zina! Jo 13.pantā jūs nevarēsiet atrast šos punktus, nedz arī 5.daļā. Lūk, saskaņā ar šādu visnejēdzīgāko Eiropā Pilsonības likumu mēs arī dzīvojam.

Bet mūsu mēģinājums novērst tajā acīmredzamas iekšējās pretrunas tika noraidīts.

Lūdzu Saeimai izdarīt demokrātisku izvēli un atbalstīt apspriežamo priekšlikumu.

Paldies par uzmanību!

Sēdes vadītājs. Debates slēdzam.

Vai komisijas vārdā deputāts Alberts Krūmiņš vēlas ko piebilst? Nē.

Lūdzu deputātus balsot par 2. — deputātu Fjodorova un Bekasova priekšlikumu.

Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu. Lūdzu rezultātu! Par — 16, pret — 66, atturas — nav. Priekšlikums nav atbalstīts.

A.Krūmiņš. Tā kā vairāk priekšlikumu nav, lūdzu pieņemt likumprojektu “Grozījumi Valsts civildienesta likumā” pēdējā, trešajā, lasījumā.

Sēdes vadītāja. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu trešajā, galīgajā, lasījumā.

Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 79, pret — nav, atturas — 2. Likums “Grozījumi Valsts civildienesta likumā” pieņemts.

Nākošais darba kārtības jautājums likumprojekts “Grozījumi Bērnu tiesību aizsardzības likumā”.

Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas vārdā — deputāte Inese Šlesere.

I.Šlesere (LPP). Cienījamā priekšsēdētāja! Godātie kolēģi! Izskatām likumprojektu “Grozījumi Bērnu tiesību aizsardzības likumā” trešajā lasījumā (reģistrācijas numurs 94; 8.Saeimas sēdē izskatāmais dokuments numur 748).

Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija ir saņēmusi sekojošus priekšlikumus un devusi par tiem savus atzinumus.

1. — Saeimas Juridiskā biroja priekšlikums. Komisijas atzinums — atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

I.Šlesere. 2. — Saeimas Juridiskā biroja priekšlikums. Komisijas viedoklis — atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Pret 2.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.

I.Šlesere. 3. — Saeimas Juridiskā biroja priekšlikums. Komisijas atzinums — atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

I.Šlesere. 33.panta ceturtajā daļā ir redakcionāls precizējums atbilstoši 1. — atbalstītajam priekšlikumam.

4. — Saeimas Juridiskā biroja priekšlikums. Komisijas atzinums — atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Pret 4.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.

I.Šlesere. 5. — Saeimas Juridiskā biroja priekšlikums. Komisijas atzinums — atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

I.Šlesere. 6. — īpašu uzdevumu ministra bērnu un ģimenes lietās Ainara Baštika priekšlikums. Daļēji atbalstīts un iestrādāts 7. — atbildīgās komisijas priekšlikumā. Lūdzu deputātus atbalstīt 7. — atbildīgās komisijas priekšlikumu!

Sēdes vadītāja. Pret 6. un 7.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.

I.Šlesere. 8. — īpašu uzdevumu ministra bērnu un ģimenes lietās Ainara Baštika priekšlikums. Daļēji atbalstīts un iestrādāts 9. — atbildīgās komisijas priekšlikumā. Lūgums deputātus atbalstīt 9.priekšlikumu!

Sēdes vadītāja. Pret 8. un 9.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.

I.Šlesere. 62.pantā ir redakcionāls precizējums.

10. — atbildīgās komisijas priekšlikums. Lūdzu deputātus atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Pret 10.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.

I.Šlesere. 11.priekšlikumā atbildīgās komisijas ieteiktā redakcijā ir tehniska kļūda: panta nosaukums ir minēts divas reizes. Lūdzu to nepiefiksēt. Un 11. — tātad īpašu uzdevumu ministra bērnu un ģimenes lietās Ainara Baštika priekšlikums — ir daļēji atbalstīts un iestrādāts 12. — atbildīgās komisijas priekšlikumā. Lūdzu deputātus atbalstīt 12. — atbildīgās komisijas priekšlikumu!

Sēdes vadītāja. Pret 11. un 12.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.

I.Šlesere. 13. — izglītības un zinātnes ministra Kārļa Šadurska priekšlikums. Komisijas atzinums — neatbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

I.Šlesere. 65.prim pantā ir redakcionāls precizējums.

14. — atbildīgās komisijas priekšlikums. Lūdzu deputātus atbalstīt!

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

I.Šlesere. 15. — Saeimas Juridiskā biroja priekšlikums. Komisijas atzinums — atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

I.Šlesere. 16. — Saeimas Juridiskā biroja priekšlikums. Komisijas atzinums — atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Pret 16.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.

I.Šlesere. 17. — Saeimas Juridiskā biroja priekšlikums. Komisijas atzinums — atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

I.Šlesere. 18. — Saeimas Juridiskā biroja priekšlikums. Komisijas atzinums — atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Pret 18.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.

I.Šlesere. 19. — atbildīgās komisijas priekšlikums. Lūdzu deputātus atbalstīt!

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

I.Šlesere. Pārejas noteikumu 8. un 9.punktā ir redakcionāls precizējums.

20. — atbildīgās komisijas priekšlikums. Lūdzu deputātus atbalstīt!

Sēdes vadītāja. Pret 20.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.

I.Šlesere. Kā arī ir pārejas noteikumu pants kas nosaka, ka ar šī likuma spēkā stāšanos spēku zaudē Satversmes 81.panta kārtībā izdotie Ministru kabineta noteikumi Nr. 559 “Grozījumi Bērnu tiesību aizsardzības likumā”. Šis punkts ir redakcionāli precizēts.

Lūdzu deputātus atbalstīt likumprojekta “Grozījumi Bērnu tiesību aizsardzības likumā” pieņemšanu trešajā, galīgajā, lasījumā!

Sēdes vadītāja. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu trešajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 82, pret un atturas — nav. Likums “Grozījumi Bērnu tiesību aizsardzības likumā” pieņemts.

Nākamais darba kārtības jautājums — likumprojekts “Grozījumi likumā “Par valsts un pašvaldību kapitāla daļām un kapitālsabiedrībām””. Otrais lasījums.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā — deputāts Dzintars Zaķis.

Dz.Zaķis (JL). Cienījamā Prezidija priekšsēdētāja! Cienījamie kolēģi! Strādāsim ar likumprojektu nr.716 — likumprojekts “Grozījumi likumā “Par valsts un pašvaldību kapitāla daļām un kapitālsabiedrībām””. Uz otro lasījumu esam saņēmuši 66 priekšlikumus.

1.priekšlikums no Ministru kabineta. Komisijas viedoklis — neatbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

Dz.Zaķis. 2. priekšlikums. Ekonomikas ministra vārdā — finanšu ministrs. Komisijas viedoklis — atbalstīt un redakcionāli precizēt.

Sēdes vadītāja. Pret 2.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.

Dz.Zaķis. 3.priekšlikums. Ekonomikas ministra vārdā — finanšu ministrs. Komisijas viedoklis — atbalstīt ar redakcionālu precizējumu.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

Dz.Zaķis. 4.priekšlikums. Ekonomikas ministra vārdā — finanšu ministrs. Komisijas viedoklis — atbalstīt ar redakcionālu precizējumu.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

Dz.Zaķis. 5.priekšlikums. Ekonomikas ministra vārdā — finanšu ministrs. Komisijas viedoklis — atbalstīts un redakcionāli precizēts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

Dz.Zaķis. 6., 7., 8. un 10. ir iekļauti atbildīgās komisijas 9.priekšlikumā. Komisijas viedoklis — atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Pret komisijas viedokli par 6., 7., 8., 9. un 10. priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.

Dz.Zaķis. 11.priekšlikums iesniegts no Ministru kabineta. Komisijas viedoklis — atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

Dz.Zaķis. 12.priekšlikums. Ekonomikas ministra vārdā — finanšu ministrs. Komisijas viedoklis — atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

Dz.Zaķis. 13.priekšlikums. Ekonomikas ministra vārdā finanšu ministrs. Komisijas viedoklis — atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Pret 13.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.

Dz.Zaķis. 14.,15., 16., 17. un 18. ir apkopoti un izteikti 18.priekšlikumā. Komisijas viedoklis — atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Tātad pret komisijas viedokli par 14., 15., 16., 17. un 18.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.

Dz.Zaķis. 19.priekšlikums. Ekonomikas ministra vārdā — finanšu ministrs. Komisijas viedoklis — atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

Dz.Zaķis. 20., 21. un 22. ir iekļauti 22.priekšlikumā. Komisijas viedoklis — atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Pret komisijas viedokli par 20., 21. un 22.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.

Dz.Zaķis. Arī 23.priekšlikums ir iekļauts 22.priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Pret komisijas viedokli par 23.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.

Dz.Zaķis. 24.priekšlikums. Ekonomikas ministra vārdā — finanšu ministrs. Komisijas viedoklis — atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

Dz.Zaķis. 25.priekšlikums. Ekonomikas ministra vārdā finanšu ministrs. Komisijas viedoklis — daļēji atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

Dz.Zaķis. Un 26.priekšlikums — atbildīgā komisija. Komisijas viedoklis — atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Pret 26.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.

Dz.Zaķis. 27.priekšlikums. Ekonomikas ministra vārdā — finanšu ministrs. Komisijas viedoklis — daļēji atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Pret komisijas viedokli par 27.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.

Dz.Zaķis. Un 28. ir atbildīgās komisijas priekšlikums. Komisijas viedoklis — atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Pret 28.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.

Dz.Zaķis.29.priekšlikums. Ekonomikas ministra vārdā — finanšu ministrs. Komisijas viedoklis — atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

Dz.Zaķis. 30.priekšlikums. Ekonomikas ministra vārdā — finanšu ministrs. Komisijas viedoklis — atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Pret 30.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.

Dz.Zaķis. 31.priekšlikums. Ekonomikas ministra vietā — finanšu ministrs. Komisijas viedoklis — atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

Dz.Zaķis. 32.priekšlikums. Ekonomikas ministra vietā finanšu ministrs. Komisijas viedoklis — atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Pret 32.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.

Dz.Zaķis. 33.priekšlikums. Ekonomikas ministra vietā — finanšu ministrs. Komisijas viedoklis — atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Pret 33.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.

Dz.Zaķis. 34.priekšlikums. Ekonomikas ministra vietā — finanšu ministrs. Komisijas viedoklis — atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

Dz.Zaķis. 35.priekšlikums. Ekonomikas ministra vietā — finanšu ministrs. Komisijas viedoklis — atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

Dz.Zaķis. 36.priekšlikums. Ekonomikas ministra vietā — finanšu ministrs. Komisijas viedoklis — atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

Dz.Zaķis. 37.priekšlikums. Ekonomikas ministra vietā — finanšu ministrs. Komisijas viedoklis — atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Pret 37.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.

Dz.Zaķis. 38.priekšlikums. Ekonomikas ministra vietā — finanšu ministrs. Komisijas viedoklis — atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

Dz.Zaķis. 39.priekšlikums. Ekonomikas ministra vietā iesniedzis finanšu ministrs. Komisijas viedoklis — atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Pret 39.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.

Dz.Zaķis. 40.priekšlikums. Arī šajā priekšlikumā ekonomikas ministra vietā iesniedzis finanšu ministrs. Komisijas viedoklis — atbalstīt ar redakcionālu precizējumu.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

Dz.Zaķis. 41.priekšlikums. Ekonomikas ministra vietā finanšu ministrs. Komisijas viedoklis — atbalstīt ar redakcionālu precizējumu.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

Dz.Zaķis. 42.priekšlikums. Ekonomikas ministra vietā finanšu ministrs. Komisijas viedoklis — atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Par 42.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.

Dz.Zaķis. 43.priekšlikums. Ekonomikas ministra vietā finanšu ministrs. Komisijas viedoklis — atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

Dz.Zaķis. 44.priekšlikums. Ekonomikas ministra vietā finanšu ministrs. Komisijas viedoklis — atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

Dz.Zaķis. 45.priekšlikums. Ekonomikas ministra vietā finanšu ministrs. Komisijas viedoklis — atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

Dz.Zaķis. 46.priekšlikums. Ekonomikas ministra vietā finanšu ministrs. Komisijas viedoklis — atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

Dz.Zaķis. 47.priekšlikums. Ekonomikas ministra vietā — finanšu ministrs. Komisijas viedoklis — atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Pret 47.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.

Dz.Zaķis. 48.priekšlikums. Ekonomikas ministra vietā — finanšu ministrs. Komisijas viedoklis — atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

Dz.Zaķis. 49.priekšlikums. Ekonomikas ministra vietā — finanšu ministrs. Komisijas viedoklis — atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

Dz.Zaķis. 50.priekšlikums. Ekonomikas ministra vietā — finanšu ministrs. Komisijas viedoklis — atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

Dz.Zaķis. 51.priekšlikums. Ekonomikas ministra vietā — finanšu ministrs. Komisijas viedoklis — atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

Dz.Zaķis. 52.priekšlikums. Ekonomikas ministra vietā — finanšu ministrs. Komisijas viedoklis — atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

Dz.Zaķis. 53.priekšlikums. Ekonomikas ministra vietā — finanšu ministrs. Komisijas viedoklis — atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

Dz.Zaķis. 54.priekšlikums. Ekonomikas ministra vietā — finanšu ministrs. Komisijas viedoklis — atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Pret 54.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.

Dz.Zaķis. 55.priekšlikums. Ekonomikas ministra vietā — finanšu ministrs. Komisijas viedoklis — atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

Dz.Zaķis. 56.priekšlikums. Ekonomikas ministra vietā — finanšu ministrs. Komisijas viedoklis — atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

Dz.Zaķis. 57.priekšlikums. Ekonomikas ministra vietā — finanšu ministrs. Komisijas viedoklis — atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

Dz.Zaķis. 58.priekšlikums. Ekonomikas ministra vietā — finanšu ministrs. Komisijas viedoklis — atbalstīt ar redakcionālu precizējumu.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

Dz.Zaķis. 59.priekšlikums. Ekonomikas ministra vietā — finanšu ministrs. Komisijas viedoklis — atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

Dz.Zaķis. Arī 60.priekšlikums. Ekonomikas ministra vietā — finanšu ministrs. Komisijas viedoklis — atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Pret 60.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.

Dz.Zaķis. 61.priekšlikums. Ekonomikas ministra vietā — finanšu ministrs. Komisijas viedoklis — atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

Dz.Zaķis. 62.priekšlikums. Ekonomikas ministra vietā — finanšu ministrs. Komisijas viedoklis — atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

Dz.Zaķis. 63.priekšlikums. Ekonomikas ministra vietā — finanšu ministrs. Komisijas viedoklis — atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

Dz.Zaķis. Un visbeidzot pārejas noteikumi. 64.priekšlikums. Ministru kabineta priekšlikums. Komisijas viedoklis — atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

Dz.Zaķis. 65.priekšlikums. Juridiskā biroja priekšlikums. Komisijas viedoklis — atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

Dz.Zaķis. Un 66. ir atbildīgās komisijas priekšlikums. Komisijas viedoklis — atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Pret 66.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.

Tā kā visi priekšlikumi ir izskatīti, lūdzu deputātus balsot par likumprojekta “Grozījumi likumā “Par valsts un pašvaldību kapitāldaļām un kapitālsabiedrībām”” pieņemšanu otrajā lasījumā. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 84, pret un atturas — nav. Likumprojekts otrajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu par priekšlikumu iesniegšanas termiņu trešajam lasījumam.

Dz.Zaķis. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš trešajam lasījumam — 20.maijs.

Sēdes vadītāja. Citu priekšlikumu nav. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš trešajam lasījumam — 20.maijs. Paldies!

Dz.Zaķis. Paldies!

Sēdes vadītāja. Nākošais darba kārtības jautājums — likumprojekts “Grozījumi Cilvēka genoma izpētes likumā”. Otrais lasījums.

Sociālo un darba lietu komisijas vārdā — komisijas vadītāja Jevgenija Stalidzāne.

J.Stalidzāne (LPP). Sociālo un darba lietu komisijā par likumprojektu “Grozījumi Cilvēka genoma izpētes likumā” bija ienākuši 37 priekšlikumi. Priekšlikumus komisija ir izvērtējusi.

Un 1.priekšlikumu ir sagatavojusi Sociālo un darba lietu komisija, lai precizētu terminus šajā likumā. Ir priekšlikums šo 1.priekšlikumu atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Pret 1.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.

J.Stalidzāne. 2.priekšlikumu arī ir sagatavojusi Sociālo un darba lietu komisija, un tas arī ir termins gēnam.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

J.Stalidzāne. Sociālo un darba lietu komisija ir sagatavojusi arī 3.priekšlikumu, un tur tiek precizēta definīcija gēnu donoram.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

J.Stalidzāne. 4.priekšlikumu arī ir sagatavojusi Sociālo un darba lietu komisija, un ir definēta “genoma datu bāze”.

Sēdes vadītāja. Pret 4.priekšlikumu, ko komisija ir atbalstījusi, deputātiem iebildumu nav.

J.Stalidzāne. 5.priekšlikumu ir sagatavojusi Sociālo un darba lietu komisija, un ir definēta “gēnu donoru datu bāze”, un šo priekšlikumu arī komisija ir atbalstījusi.

Sēdes vadītāja. Pret 5.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.

J.Stalidzāne. Un līdz ar to ir priekšlikums mainīt turpmāko numerāciju definējumiem 1.pantā.

Sociālo un darba lietu komisija ir sagatavojusi arī 6.priekšlikumu, un ir komisijas lūgums atbalstīt šo priekšlikumu.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

J.Stalidzāne. 7.priekšlikumu arī ir sagatavojusi Sociālo un darba lietu komisija, un ir lūgums šo priekšlikumu atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

J.Stalidzāne. 8.priekšlikumu ir sagatavojusi Sociālo un darba lietu komisija un ir lūgums šo priekšlikumu atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Pret 8.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.

J.Stalidzāne. 9.priekšlikumu sagatavojusi Sociālo un darba lietu komisija, un ir priekšlikums to atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

J.Stalidzāne. 10.priekšlikumu ir sagatavojusi Sociālo un darba lietu komisija, un ir priekšlikums to atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

J.Stalidzāne. 11.priekšlikumu ir sagatavojusi Sociālo un darba lietu komisija. Ir lūgums to atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

J.Stalidzāne. 12.priekšlikumu ir sagatavojusi Sociālo un darba lietu komisija, un ir lūgums to atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Pret 12.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.

J.Stalidzāne. 13.priekšlikumu arī ir sagatavojusi Sociālo un darba lietu komisija, un ir lūgums šo priekšlikumu atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

J.Stalidzāne. 14.priekšlikums. Arī Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikums, un ir lūgums to atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Pret 14.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.

J.Stalidzāne. 15.priekšlikumu ir sagatavojusi Sociālo un darba lietu komisija un ir lūgums šo priekšlikumu atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

J.Stalidzāne. 16.priekšlikumu ir sagatavojusi Sociālo un darba lietu komisija, un ir lūgums šo priekšlikumu atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Par 16.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.

J.Stalidzāne. 17.priekšlikums. Arī ir Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikums, un ir lūgums to atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

J.Stalidzāne. 18.priekšlikums ir Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikums, un ir priekšlikums to atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

J.Stalidzāne. 19.priekšlikums ir par 9.panta teksta izteikšanu. Arī ir Sociālās un darba lietu komisijas priekšlikums. Lūgums to atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

J.Stalidzāne. 20.priekšlikumu par 10.panta 1.daļu, arī ir lūgums atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Pret 20.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.

J.Stalidzāne. 21.priekšlikums — Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikums par 10.panta 2.daļu, un ir lūgums to atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

J.Stalidzāne. 22.priekšlikums — Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikums — papildināt 10.pantu ar jaunu 5.daļu, un ir lūgums to atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

J.Stalidzāne. 23.priekšlikums — Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikums par 11.panta 1daļas 1.punkta redakcijas maiņu. Lūgums to atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

J.Stalidzāne. 24.priekšlikums arī ir Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikums, un ir lūgums to atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Pret 24.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.

J.Stalidzāne. 25.priekšlikums ir Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikums, un ir lūgums to atbalstīt. Tur ir 3.nodaļas nosaukuma precizēšana, lai nosaukums atbilstu saturam.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

J.Stalidzāne. 26.priekšlikums ir Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikums par 13.panta 3.daļas izmaiņām: vārdi “labklājības ministrs” tiek aizstāti ar vārdiem “veselības ministrs”, un ir priekšlikums to atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

J.Stalidzāne. 27.priekšlikums — Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikums, un ir precizēts panta nosaukums. Ir priekšlikums to atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

J.Stalidzāne. 28.priekšlikums ir Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikums, un ir runa par 16.panta jaunu 1.daļu, un ir lūgums to atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Pret 28.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.

J.Stalidzāne. Un līdz ar to mainīta arī numerācija pārējām daļām 16.pantā.

29.priekšlikums ir Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikums, un tas paredz no 16.panta izslēgt 2.daļā 2.teikumu.

Sēdes vadītāja. Pret 29.priekšlikumu, ko atbalstīja komisija, deputātiem iebildumu nav.

J.Stalidzāne. Sociālo un darba lietu komisija ierosina izslēgt 16.panta trešo daļu, jo tas ir iestrādāts 8.panta trešajā daļā. Priekšlikuma numurs 17. Ir priekšlikums atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

J.Stalidzāne. 31. — Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikums, kā izteikt 17.panta pirmo daļu. Ir priekšlikums to atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

J.Stalidzāne. 32.priekšlikums ir par 17.panta otro daļu. Ir priekšlikums to atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

J.Stalidzāne. 33. — arī Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikums. Tas paredz 17.pantā izslēgt trešo daļu. Lūgums to atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

J.Stalidzāne. 34. — Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikums. Tas paredz izteikt citā redakcijā 18.panta tekstu. Un ir priekšlikums atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

J.Stalidzāne. 35. — arī Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikums. Priekšlikums to atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Pret 35.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.

J.Stalidzāne. Juridiskais birojs ir iesniedzis 36.priekšlikumu. Lūgums to atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

J.Stalidzāne. 37.priekšlikumu arī ir iesniedzis Juridiskais birojs. Komisija to ir atbalstījusi.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

J.Stalidzāne. Līdz ar to visi priekšlikumi ir izskatīti. Lūgums atbalstīt likumprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā.

Sēdes vadītāja. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 84, pret un atturas — nav. Likumprojekts “Grozījumi Cilvēka genoma izpētes likumā” otrajā lasījuma pieņemts.

Lūdzu par priekšlikumu iesniegšanas termiņu trešajam lasījumam!

J.Stalidzāne. Trešajam lasījumam priekšlikumu iesniegšanas termiņš — 23.maijs.

Sēdes vadītāja. Citu priekšlikumu nav. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš trešajam lasījumam — 23.maijs. Paldies!

Nākamais darba kārtības jautājums — likumprojekts “Grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā”. Trešais lasījums.

Juridiskās komisijas vārdā — komisijas vadītāja Solvita Āboltiņa.

S.Āboltiņa (JL). Cienījamie kolēģi! Juridiskā komisija izskatīja likumprojektu “Grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā” (reģistrācijas numurs 129), kas nosaka administratīvo atbildību par bīstamo iekārtu tehnisko uzraudzību, regulēšanu, normatīvo aktu un elektroiekārtu ekspluatācijas noteikumu pārkāpšanu un par gāzes un elektroenerģijas izmantošanas noteikumu normu pārkāpšanu.

Juridiskā komisija konstatēja zināmu neprecizitāti 95.panta pirmajā un otrajā daļā, kad uz otro lasījumu bija noteikta administratīvā atbildība tikai par patvaļīgu pieslēgšanos pie elektriskā tīkla, un, saskaņojot ar atbildīgajām institūcijām, noformulēja vienīgo priekšlikumu, ka tāda pati atbildība ir paredzama arī par nelikumīgu pieslēgšanos pie gāzes iekārtām. Tātad šis priekšlikums tika atbalstīts. Un komisija atbalstīja visa likumprojekta “Grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā” pieņemšanu trešajā, galīgajā, lasījumā.

Sēdes vadītāja. Pret 1.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.

Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu trešajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 85, pret un atturas — nav. Likums “Grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā” pieņemts.

Nākamais darba kārtības jautājums — likumprojekts “Grozījumi Nacionālās drošības likumā”. Trešais lasījums.

Aizsardzības un iekšlietu komisijas vārdā — deputāts Arnolds Laksa.

A.Laksa (LPP). Cienījamā priekšsēdētājas kundze! Godātie kolēģi! Izskatīsim likumprojektu “Grozījumi Nacionālās drošības likumā”. Trešais lasījums, izskatāmā dokumenta numurs 718.

Komisija nav saņēmusi nevienu priekšlikumu trešajam lasījumam. Tādēļ komisijas vārdā aicinu pieņemt likumprojektu trešajā, galīgajā, lasījumā!

Sēdes vadītāja. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu trešajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 80, pret un atturas — nav. Likums “Grozījumi Nacionālās drošības likumā” pieņemts.

Nākamais darba kārtības jautājums — likumprojekts “Grozījumi Radio un televīzijas likumā”. Trešais lasījums.

Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas vārdā — deputāte Ina Druviete.

I.Druviete (JL). Cienījamie kolēģi! Dokumenta reģistrācijas nr.78. Trešais lasījums.

1.priekšlikums. Deputāta Jaunupa priekšlikums. Komisijas lēmums — atbalstīt, precizējot redakciju.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

I.Druviete. 2. — deputātu Jurkāna, Bartaševiča, Cileviča, Solovjova, Mackeviča un Agešina priekšlikums. Komisijas lēmums — neatbalstīt.

Sēdes vadītāja. Vai deputāts Vladimirs Buzajevs vēlas piedalīties debatēs?

Atklājam debates. Deputāts Vladimirs Buzajevs.

V.Buzajevs (PCTVL). Cienījamie kolēģi! Es ļoti īsi uzstāšos par priekšlikumiem no 2. līdz 5. uzreiz, kuri visi pieder pie likuma 19., mūsuprāt, antikonstitucionāla panta. Šis jautājums jau ir izskatīts Satversmes tiesā, bet lēmums pagaidām tiek turēts slepenībā.

Teikšu uzreiz, ka gan TSP priekšlikumi, gan arī PCTVL priekšlikumi neļauj pārvarēt pastāvošā likuma pretrunu ar Satversmi. Un tā nav mūsu vaina, ja likuma izskatīšanā otrajā lasījumā attiecīgi mūsu priekšlikumi tika noraidīti. Bet tagad mūsu priekšlikumā vienkārši piešķir klajai patvaļai nedaudz civilizētāku veidu, lai gan ir interesanti, ka gan TSP priekšlikumi, gan PCTVL priekšlikumi tika sastādīti, pamatojoties uz dažu Eiropas valstu pieredzes analīzi. Nelaime ir tā, ka tie tika smelti no minoritāšu valodu lietošanas praksēm tieši valsts radio un televīzijā. Bet likuma 19.pants, kuram tiek iesniegti grozījumi, attiecas vienīgi tikai uz apraides ierobežojumiem privātajām kompānijām. Šādi ierobežojumi to valstu vidū, kas ratificējušas Eiropas Cilvēktiesību konvenciju, eksistē tikai pie mums. Un kā arī neizgrozīsies lieta Satversmes tiesā, lūdzu atbalstīt vai nu daudz radikālākos TSP priekšlikumus, vai arī daudz mērenākos mūsējos. Tomēr būs daudz mazāk kauna, nekā tad, kad vajadzēs atcelt visu pantu esošajā redakcijā.

Paldies par uzmanību!

Sēdes vadītāja. Debates slēdzam. Vai komisijas vārdā deputāte Ina Druviete vēlas kaut ko piebilst?

I.Druviete. Komisijas lēmums — neatbalstīt.

Sēdes vadītāja. Lūdzu deputātus balsot par 2. — deputātu Jurkāna, Bartaševiča, Cileviča, Solovjova un citu deputātu priekšlikumu! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 22, pret — 63, atturas — 2. Priekšlikums nav atbalstīts.

I.Druviete. 3. — deputāta Buzajeva priekšlikums. Komisijas lēmums — neatbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputāti lūdz balsojumu par 3. — deputāta Buzajeva priekšlikumu. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 18, pret — 61, neviens neatturas. Priekšlikums nav atbalstīts.

I.Druviete. 4. — deputātu Jurkāna, Bartaševiča, Cileviča, Solovjova, Mackeviča un Agešina priekšlikums. Komisijas lēmums — neatbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputātiem pret komisijas lēmumu par 4.priekšlikumu iebildumu nav.

I.Druviete. 5. — deputāta Buzajeva priekšlikums. Komisijas lēmums — neatbalstīt.

Sēdes vadītāja. Par 5.priekšlikumu ir lūgums balsot. Lūdzu deputātus balsot par 5. — deputāta Buzajeva priekšlikumu!

Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 21, pret — 64. Priekšlikums nav pieņemts.

I.Druviete. 6.priekšlikums — deputāta Jaunupa priekšlikums. Komisijas lēmums — atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

I.Druviete. 7.priekšlikums — deputāta Buzajeva priekšlikums. Komisijas lēmums — neatbalstīt.

Sēdes vadītāja. Atklājam debates. Deputāts Vladimirs Buzajevs.

V.Buzajevs (PCTVL). Cienījamie kolēģi! Par PCTVL frakcijas 7. un 8.priekšlikuma būtību. Šeit skaidri redzama atšķirība starp totalitāra un demokrātisko pieeju attiecībā uz Nacionālās radio un televīzijas padomes soda funkcijām. Spēkā esošajā likumā pastāv noteiktas pretrunas, proti, daudz mīkstāku sankciju, administratīvo sodu, telekompānija padomei var uzlikt, tikai pamatojoties uz tiesas lēmumu, bet daudz bargāku — uz laiku pārtraukt apraidi vai anulēt licenci — pieņemot lēmumu patstāvīgi. Totalitāra pieeja šīs pretrunas atrisināšanā ir vienkārša — lemt padomei arī administratīvus sodus uzlikt patstāvīgi. Demokrātiskā pieeja, kuru piedāvā PCTVL, ir pilnīgi pretēja. Ja padome uzskata, ka kompānija ir pārkāpusi likumu, viņa iesniedz tiesā argumentētu priekšlikumu par licences anulēšanu vai apturēšanu. Un tas nav mūsu izgudrojums. Tieši tāda kārtība ir paredzēta citos likumos. Teiksim, ja tiek pārtraukta sabiedrisko organizāciju darbība. Bez šaubām, arī komisijas atbalstītajā variantā telekompānijai ir tiesības pārsūdzēt padomes lēmumu tiesā. Bet ir milzīga atšķirība starp to, kas tad kļūs par prasītāju — beztiesīga privātā firma vai visuvarenā valsts. Eksistē tāda lieta kā nevainības prezumpcija. Latvijā tā ir pazīstama vēl kopš Aleksandra II, ķēniņa, kas atbrīvoja no dzimtbūšanas jūga, laikiem. Un atcelt nevainības prezumpciju, dotajā konkrētajā gadījumā pēc 150 gadiem no jēdziena ieviešanas brīža, nav nekāda pamata. Lūdzu atbalstīt PCTVL 7. un 8.priekšlikumu. Paldies!

Sēdes vadītāja. Deputāts Aleksandrs Golubovs. Lūdzu!

A.Golubovs (PCTVL). Cienījamie kolēģi! Kāpēc mēs piedāvājam izslēgt šī likumprojekta 3.pantu? Tāpēc, ka Radio un televīzijas padomei ir uzliktas jaunas funkcijas, kuras nav raksturīgas šai organizācijai, tas ir, izskatīt administratīvo pārkāpumu lietas un uzlikt administratīvos sodus. Administratīvos sodus var uzlikt savā teritorijā pašvaldības administratīvā komisija vai tiesa. Tad dosim tiesai iespēju uzlikt sodu pēc tam... pēc tiem protokoliem, kuru sastādījusi tieši Radio un televīzijas padome. Bet nedosim pašai padomei tādas tiesības, kuras nav tai raksturīgas un ir raksturīgas tikai tiesai.

Sēdes vadītāja. Debates slēdzam. Vai komisijas vārdā deputāte Ina Druviete vēlas ko piebilst?

I.Druviete. Komisijas viedoklis — priekšlikumu neatbalstīt.

Sēdes vadītāja. Lūdzu deputātus balsot par 7. — deputāta Buzajeva priekšlikumu. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 19, pret — 65, atturas — 1. Priekšlikums nav atbalstīts.

I.Druviete. 8. — deputāta Buzajeva priekšlikums. Komisijas viedoklis — priekšlikumu neatbalstīt.

Sēdes vadītāja. Lūdzu deputātus balsot par 8. — deputāta Buzajeva priekšlikumu. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 21, pret — 64. Priekšlikums nav atbalstīts.

Cienījamie deputāti! Likumprojekta tālāku izskatīšanu turpināsim pēc pārtraukuma. Lūdzu deputātus reģistrēties ar reģistrācijas kartēm! Lūdzu reģistrācijas režīmu! Kamēr tiek sagatavoti reģistrācijas rezultāti, vārds paziņojumam deputātei Inesei Vaiderei.

I.Vaidere (TB/LNNK). Godātie Ārlietu komisijas deputāti! Lūdzu pulcēties uz sēdi Ārlietu komisijas sēžu zālē. Paldies!

Sēdes vadītāja. Vārds paziņojumam deputātei Baibai Brigmanei.

B.Brigmane (JL). Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija pulcējas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas telpās tūlīt pēc piecām minūtēm.

Sēdes vadītāja. Lūdzu Saeimas sekretāra biedram nolasīt reģistrācijas rezultātus.

A.Bartaševics (Saeimas sekretāra biedrs). Godātie deputāti! Nav reģistrējušies: Martijans Bekasovs, Silva Bendrāte, Boriss Cilevičs, Aldis Kušķis, Guntis Bērziņš, Ēriks Jēkabsons, Paulis Kļaviņš, Guntars Krasts, Alberts Krūmiņš, Sarmīte Ķikuste, Liene Liepiņa, Ināra Ostrovska, Leopolds Ozoliņš, Raimonds Pauls, Aigars Pētersons, Rihards Pīks, Jakovs Pliners, Igors Solovjovs, Māris Kučinskis, Elita Šņepste, Dainis Turlais, Jānis Urbanovičs, Dzintars Zaķis. Paldies!

Pārtraukums

Sēdi vada Latvijas Republikas 8.Saeimas priekšsēdētāja Ingrīda Ūdre.

Sēdes vadītāja. Turpinām izskatīt priekšlikumus likumprojektam “Grozījumi Radio un televīzijas likumā” trešajā lasījumā.

Vārds komisijas vārdā deputātei Inai Druvietei. Lūdzu!

I.Druviete (JL). 9.priekšlikums. Deputāta Buzajeva priekšlikums ir daļēji atbalstīts un iekļauts atbildīgās komisijas priekšlikumā nr.10.

Tātad aicinu atbalstīt vai izteikties par Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas iesniegto 10.priekšlikumu.

Sēdes vadītāja. Pret komisijas viedokli par 9. un 10.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.

I.Druviete. 11.priekšlikums. Deputātu Jurkāna, Bartaševiča, Cileviča, Solovjova, Mackeviča un Agešina priekšlikums. Komisijas lēmums — neatbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

I.Druviete. 12. — deputāta Buzajeva priekšlikums. Komisijas lēmums — neatbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

I.Druviete. 13. — deputāta Buzajeva priekšlikums. Komisijas lēmums — neatbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

I.Druviete. 14. — atbildīgās komisijas priekšlikums. Lūdzu atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Pret 14.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.

I.Druviete. 15. — deputāta Buzajeva priekšlikums — ir daļēji atbalstīts un ietverts 16. — atbildīgās komisijas priekšlikumā. Lūdzam atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Pret komisijas viedokli par 15. un 16.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.

I.Druviete. 17. — deputāta Jaunupa priekšlikums. Komisija atbalsta, precizējot redakciju.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

I.Druviete. Un 18. — atbildīgās komisijas priekšlikums, kuru lūdzam atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

I.Druviete. Lūdzu atbalstīt likumprojektu trešajā lasījumā kopumā.

Sēdes vadītāja. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu trešajā, galīgajā, lasījumā.

Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 62, pret — 13, atturas — 8. Likums “Grozījumi Radio un televīzijas likumā” pieņemts.

Pirms tālāk izskatām darba kārtības jautājumus, Saeimas Prezidijs ir saņēmis desmit deputātu iesniegumu ar lūgumu iekļaut 15.maija sēdes darba kārtībā Saeimas lēmuma projektu “Par deputāta Ata Slaktera atsaukšanu no Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas Latvijas delegācijas sastāva”, kā arī lēmuma projektu “Par deputāta Ata Slaktera ievēlēšanu Starpparlamentu savienības Latvijas nacionālās grupas sastāvā”. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputātiem iebildumu nav.

Kā arī desmit deputātu iesniegums par deputātes Vinetas Muižnieces atsaukšanu no Starpparlamentu savienības Latvijas nacionālās grupas sastāva un viņas ievēlēšanu Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas Latvijas delegācijas sastāvā. Deputātiem iebildumu nav. Paldies! Darba kārtībā iekļauts.

Saeimas Prezidijs ir saņēmis Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas lūgumu izdarīt izmaiņas šā gada 15.maija Saeimas sēdes darba kārtībā, iekļaujot darba kārtībā un izskatot pirmajā lasījumā likumprojektu “Preču un pakalpojumu loteriju likums”. Vai deputātiem ir iebildumi? Iebildumu nav.

Arī Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas lūgums — papildināt šodienas darba kārtību ar likumprojektu “Grozījumi likumā “Par izlozēm un azartspēlēm””. Deputātiem iebildumu nav. Darba kārtībā iekļauts.

Arī Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas lūgums — papildināt darba kārtību, iekļaujot un izskatot pirmajā lasījumā likumprojektu “Grozījumi likumā “Par izložu un azartspēļu nodevu un nodokli””. Deputātiem iebildumu nav. Darba kārtībā iekļauts.

Un arī Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas lūgums — papildināt darba kārtību ar likumprojektu “Grozījumi likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli””, izskatot to pirmajā lasījumā. Deputātiem iebildumu nav. Darba kārtībā iekļauts. Paldies!

Nākamais darba kārtības jautājums — likumprojekts “Grozījumi likumā “Par grāmatvedību””. Trešais lasījums.

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vārdā — deputāte Baiba Brigmane.

B.Brigmane (JL). Cienījamā priekšsēdētāja! Cienījamie kolēģi! Dokuments nr.742 — likumprojekts “Grozījumi likumā “Par grāmatvedību””. Trešais lasījums. Komisija ir saņēmusi vairākus priekšlikumus.

1.priekšlikumu ir iesniedzis Saeimas Juridiskais birojs. Komisija ir atbalstījusi šo priekšlikumu.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

B.Brigmane. 2.priekšlikumu iesniedzis finanšu ministrs Dombrovskis. Komisija atbalsta.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

B.Brigmane. 3.priekšlikumu iesniedzis finanšu ministrs Dombrovskis. Komisija atbalsta.

Sēdes vadītāja. Pret 3.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.

B.Brigmane. 4. — Saeimas Juridiskā biroja priekšlikums — ir iestrādāts 5. — Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšlikumā. Lūdzu to atbalstīt!

Sēdes vadītāja. Pret komisijas viedokli par 4. un 5.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.

B.Brigmane. Lūdzu pieņemt kopumā likumprojektu “Grozījumi likumā “Par grāmatvedību”” trešajā, galīgajā, lasījumā!

Sēdes vadītāja. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu trešajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 82, pret un atturas — nav. Likums “Grozījumi likumā “Par grāmatvedību”” ir pieņemts.

Nākamais darba kārtības jautājums — likumprojekts “Grozījumi likumā “Par vides aizsardzību””. Trešais lasījums.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā — deputāts Dzintars Zaķis.

Dz.Zaķis (JL). Cienījamie kolēģi! Strādāsim ar dokumentu nr.749 — likumprojekts “Grozījumi likumā “Par vides aizsardzību””. Šie ir priekšlikumi uz trešo lasījumu, kopā 34 priekšlikumi.

1.priekšlikums — iesniedzis vides ministrs. Komisijas viedoklis — atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

Dz.Zaķis. 2.priekšlikums — iesniedzis vides ministrs. Komisijas priekšlikums — atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

Dz.Zaķis. 3.priekšlikums — iesniedzis vides ministrs. Komisijas viedoklis — atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

Dz.Zaķis. 4.priekšlikums — iesniedzis vides ministrs. Komisijas viedoklis — atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

Dz.Zaķis. 5.priekšlikums. Iesniedzis vides ministrs. Komisijas viedoklis — atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

Dz.Zaķis. 6.priekšlikums. Iesniedzis vides ministrs. Komisijas viedoklis — atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Pret 6.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.

Dz.Zaķis. 7. — Juridiskā biroja priekšlikums. Komisijas viedoklis — atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

Dz.Zaķis. 8. — Juridiskā biroja priekšlikums. Komisijas viedoklis — atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

Dz.Zaķis. 9. — vides ministra priekšlikums. Komisijas viedoklis — atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

Dz.Zaķis. 10. — atbildīgās komisijas priekšlikums. Komisijas viedoklis — atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

Dz.Zaķis. 11. — vides ministra priekšlikums. Komisijas viedoklis — daļēji atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Pret komisijas viedokli par 11. un 12. priekšlikumu, kuros ir atbalstīts vides ministra Raimonda Vējoņa priekšlikums, deputātiem iebildumu nav.

Dz.Zaķis. 13. — Juridiskā biroja priekšlikums. Komisijas viedoklis — atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

Dz.Zaķis. 14. — Juridiskā biroja priekšlikums. Komisijas viedoklis — atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

Dz.Zaķis. 15. — Juridiskā biroja priekšlikums. Komisijas viedoklis — atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

Dz.Zaķis. 16. — Juridiskā biroja priekšlikums. Komisijas viedoklis — atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Pret 16.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.

Dz.Zaķis. 17. — Juridiskā biroja priekšlikums. Komisijas viedoklis — atbalstīt precizētā redakcijā.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

Dz.Zaķis. 18. — vides ministra priekšlikums. Komisijas viedoklis — atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

Dz.Zaķis. 19. — Juridiskā biroja priekšlikums. Komisijas viedoklis — atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

Dz.Zaķis. 20. — vides ministra priekšlikums. Komisijas viedoklis — atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

Dz.Zaķis. 21. — vides ministra priekšlikums. Komisijas viedoklis — atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

Dz.Zaķis. 22. — vides ministra priekšlikums. Komisijas viedoklis — atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

Dz.Zaķis. 23. — vides ministra priekšlikums. Komisijas viedoklis — atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

Dz.Zaķis. 24. — vides ministra priekšlikums. Komisijas viedoklis — daļēji atbalstīt, iekļaujot 25.priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Pret komisijas viedokli par 24. un 25.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.

Dz.Zaķis. 26. — vides ministra priekšlikums. Komisijas viedoklis — atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

Dz.Zaķis. 27. — vides ministra priekšlikums. Komisijas viedoklis — atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

Dz.Zaķis. 28. — vides ministra priekšlikums. Komisijas viedoklis — daļēji atbalstīt, iekļaujot 29. — atbildīgās komisijas priekšlikumā.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu pret komisijas viedokli par 28. un 29.priekšlikumu nav.

Dz.Zaķis. 30. — Juridiskā biroja priekšlikums. Komisijas viedoklis — atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

Dz.Zaķis. 31. — vides ministra priekšlikums. Komisijas viedoklis — atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

Dz.Zaķis. 32. — atbildīgās komisijas priekšlikums. Komisijas viedoklis — atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

Dz.Zaķis. 33. — vides ministra priekšlikums. Komisijas viedoklis — atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

Dz.Zaķis. Un visbeidzot 34.— atbildīgās komisijas priekšlikums. Komisijas viedoklis — atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav. Visi priekšlikumi ir izskatīti. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta “Grozījumi likumā “Par vides aizsardzību”” pieņemšanu trešajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 80, pret un atturas — nav. Likums “Grozījumi likumā “Par vides aizsardzību”” pieņemts.

Nākamais darba kārtības jautājums — likumprojekts “Par Eiropas Konvenciju par ārlaulībā dzimušo bērnu tiesisko statusu”.

Ārlietu komisijas vārdā — deputāte Inese Vaidere.

I.Vaidere (TB/LNNK). Godātie deputāti! Ārlietu komisija uz otro lasījumu ir saņēmusi divus priekšlikumus. 1.priekšlikums ir no Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas. Un Ārlietu komisija nolēma šo priekšlikumu atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

I.Vaidere. Ir saņemts 2.priekšlikums, kas koriģē terminoloģiju atbilstoši jūsu atbalstītajam priekšlikumam arī 1.pantā. Arī Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšlikums. Un arī komisijas lēmums bija atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

I.Vaidere. Vairāk priekšlikumu komisija netika saņēmusi. Līdz ar to aicinu jūs atbalstīt likumprojektu otrajā, galīgajā, lasījumā!

Sēdes vadītāja. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu otrajā, galīgajā, lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu!

Par — 74, pret un atturas — nav. Likums “Par Eiropas Konvenciju par ārlaulībā dzimušo bērnu tiesisko statusu” pieņemts. Paldies!

I.Vaidere. Paldies! Es aicinu deputātus rūpīgi iepazīties ar šo konvenciju un to ievērot savas turpmākās dzīves plānošanā.

Sēdes vadītāja. Paldies, Vaideres kundze.

Nākošais darba kārtības jautājums — likumprojekts “Grozījumi likumā “Par bāriņtiesām un pagasttiesām””. Otrais lasījums.

Juridiskās komisijas vārdā — deputāte Solvita Āboltiņa.

S.Āboltiņa (JL). Juridiskā komisija izskatīja likumprojektu “Grozījumi likumā “Par bāriņtiesām un pagasttiesām”” otrajam lasījumam. Uz šo likumprojekti ir saņemts 71 priekšlikums.

1. — īpašu uzdevumu ministra bērnu un ģimenes lietās Baštika priekšlikums. 2. — Saeimas Juridiskā biroja priekšlikums. 3. un 5. — Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšlikums. Un 4. — Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīti.

Sēdes vadītāja. Deputātiem pret 1. līdz 5.priekšlikumam iebildumu nav.

S.Āboltiņa. 6.priekšlikums — īpašu uzdevumu ministra bērnu un ģimenes lietās. Komisija atbalstīja.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

S.Āboltiņa. 7. un 9. — īpašu uzdevumu ministra bērnu un ģimenes lietās.

8. — Saeimas Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīti.

Sēdes vadītāja. Pret 7., 8. un 9.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.

S.Āboltiņa. 10. — tieslietu ministra priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

S.Āboltiņa. 11. — Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

S.Āboltiņa. 12. un 13. — īpašu uzdevumu ministra bērnu un ģimenes lietās priekšlikums.

Un 14. — Saeimas Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīti.

Sēdes vadītāja. Pret 12., 13. un 14.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.

S.Āboltiņa. 15.priekšlikums — īpašu uzdevumu ministra bērnu un ģimenes lietās. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

S.Āboltiņa. 16., 17., 18. un 19. — Saeimas Juridiskā biroja priekšlikums. 20. — īpašu uzdevumu ministra bērnu un ģimenes lietās priekšlikums. 21. — Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīti.

Sēdes vadītāja. Pret 16., 17., 18., 19. un 20.priekšlikumu, kā arī pret 21.priekšlikumu, kur daļēji ir iekļauti iepriekš minētie priekšlikumi, deputātiem iebildumu nav.

S.Āboltiņa. 22., 23. un 26. — Saeimas Juridiskā biroja priekšlikumi. 24. un 27. — Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšlikumi. 25. un 28. — Juridiskās komisijas priekšlikumi. Atbalstīti

Sēdes vadītāja. Pret 22., 23., 24., 25., 26. un 27., kā arī 28.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.

S.Āboltiņa. 29. — Saeimas Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

S.Āboltiņa. 30. — īpašu uzdevumu ministra bērnu un ģimenes lietās priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

S.Āboltiņa. 31. — Saeimas Juridiskā biroja priekšlikums.

32. — īpašu uzdevumu ministra bērnu un ģimenes lietās priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

S.Āboltiņa. 33. — Saeimas Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Pret 33.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.

S.Āboltiņa. 34. — tieslietu ministra priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

S.Āboltiņa. 35. — Saeimas Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

S.Āboltiņa. 36. — Saeimas Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

S.Āboltiņa. 37. — Saeimas Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Pret 37.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.

S.Āboltiņa. 38. — Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšlikums. 39. — Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīti.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

S.Āboltiņa. 40. — Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšlikums. 41. — Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīti.

Sēdes vadītāja. Pret 40. un 41.priekšlikumu, kurā iekļauts 40.priekšlikums, deputātiem iebildumu nav.

S.Āboltiņa. 42., 45., 46. un 48. — tieslietu ministra priekšlikumi.

43., 44. un 47. — Juridiskās komisijas priekšlikumi. Atbalstīti.

Sēdes vadītāja. Pret 42., 43., 44., 45., 46. un 47.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.

S.Āboltiņa. 49.priekšlikums — tieslietu ministra priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja. 48.priekšlikums bija atbalstīts. Pret 48.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav. Un arī pret 49.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.

S.Āboltiņa. 50. — tieslietu ministra priekšlikums, un 51. — Juridiskās komisijas priekšlikums — atbalstīti.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

S.Āboltiņa. 52. — tieslietu ministra priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

S.Āboltiņa. 53. — tieslietu ministra priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

S.Āboltiņa. 54. — tieslietu ministra priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

S.Āboltiņa. 55. — tieslietu ministra priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

S.Āboltiņa. 56., 57. un 58. — tieslietu ministra priekšlikumi — nav atbalstīti.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu pret komisijas viedokli par 56., 57. un 58.priekšlikumu nav.

S.Āboltiņa. 59. un 60. — tieslietu ministra priekšlikumi. Nav atbalstīti.

Sēdes vadītāja. Deputātiem pret 59. un 60.priekšlikumu iebildumu nav.

S.Āboltiņa. 61. — tieslietu ministra priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

S.Āboltiņa. 62. — tieslietu ministra priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

S.Āboltiņa. 63. — tieslietu ministra priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

S.Āboltiņa. 64. — tieslietu ministra priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

S.Āboltiņa. 65. — tieslietu ministra priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

S.Āboltiņa. 66. un 67. — Juridiskās komisijas priekšlikumi. Ir atbalstīti.

Sēdes vadītāja. Pret 66. un 67.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.

S.Āboltiņa. 68. — tieslietu ministra priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

S.Āboltiņa. 69. — tieslietu ministra priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

S.Āboltiņa. 70. — Saeimas Juridiskā biroja priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

S.Āboltiņa. 71. — Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšlikums. Nav atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

S.Āboltiņa. 72. — Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

S.Āboltiņa. 73. — Juridiskās komisijas priekšlikums. Atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

S.Āboltiņa. Juridiskā komisija atbalstīja likumprojekta “Grozījumi likumā “Par bāriņtiesām un pagasttiesām”” pieņemšanu otrajā lasījumā.

Sēdes vadītāja. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā.

Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 87, pret un atturas — nav. Likumprojekts otrajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu par priekšlikumu iesniegšanas termiņu trešajam lasījumam.

S.Āboltiņa. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš trešajam lasījumam 30.maijs.

Sēdes vadītāja. Citu priekšlikumu nav. Tātad priekšlikumu iesniegšanas termiņš trešajam lasījumam — 30.maijs.

Nākošais darba kārtības jautājums — likumprojekts “Grozījumi Militārā dienesta likumā”. Otrais lasījums.

Aizsardzības un iekšlietu komisijas vārdā — deputāts Arnolds Laksa.

A.Laksa (LPP). Godātie kolēģi! Izskatām likumprojektu “Grozījumi Militārā dienesta likumā” otrajā lasījumā. Izskatāmā dokumenta numurs 722.

Kopskaitā ir saņemti 28 priekšlikumi.

1.priekšlikums. Iesniedz aizsardzības ministrs. Komisijas lēmums ir atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

A.Laksa. 2.priekšlikums. Iesniedz aizsardzības ministrs. Priekšlikums saistīts ar 3.priekšlikumu, t.i., izslēdzot no likuma 9.panta 2.daļas 1. apakšpunktu, tādējādi Ministru kabineta kompetenci noteikt karavīru savstarpējās attiecības, karavīru vispārīgos pienākumus un amatpersonu pienākumus un tā tālāk... deleģēt aizsardzības ministram, kā to paredz 3.priekšlikumā ietvertā norma.

Komisija šādu deleģējumu atbalstīja.

Sēdes vadītāja. Atklājam debates. Deputāts Andris Tolmačovs.

A.Tolmačovs (PCTVL). Godātie kolēģi! Es par 2. un 3.priekšlikumu kopumā. Ministra kungs 2. un 3.priekšlikumā piedāvā nodot likumā paredzēto Ministru kabineta kompetenci pieņemt militārā dienesta iekārtas reglamentu aizsardzības ministram.

Frakcija “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” nevar tam piekrist, jo iestājas par profesionāliem bruņotajiem spēkiem. Bet, kamēr mums ir obligātais militārais dienests, mēs esam par maksimālu sabiedrības kontroli militārā dienesta jomā.

Šajā sakarā mēs nevaram atbalstīt Kristovska kunga priekšlikumu, jo karavīru savstarpējās attiecības būtu jāregulē augstākajā līmenī, tas ir, Ministru kabineta līmenī.

Mūsu frakcija aicina saglabāt pašreizējo kārtību, kad militārā dienesta iekārtas reglamentu pieņem Ministru kabinets, un noraidīt 2. un 3.priekšlikumu. Paldies!

Sēdes vadītāja. Vārds Aizsardzības ministrijas parlamentārajam sekretāram Dzintaram Rasnačam. Lūdzu!

Dz.Rasnačs (Aizsardzības ministrijas parlamentārais sekretārs). Labdien, godātie deputāti! Aizsardzības ministrija jau pamatoja šo priekšlikumu komisijas sēdē. Diemžēl iepriekšējā Saeima bija pieļāvusi kļūdu un Militārā dienesta iekārtas reglamentu bija noteikusi kā ārēju normatīvu aktu. Taču, gatavojot šo projektu, mēs konstatējām, ka tas pēc būtības ir iekšējs normatīvs akts, līdz ar to deleģējums ir nododams ministra pārziņā. Un mēs nekādā gadījumā nevaram piekrist PCTVL frakcijas vai Jurkāna partijas frakcijas viedoklim, ka tas varētu būt ārējs normatīvs akts. Paldies!

Sēdes vadītāja. Debates slēdzu. Vai komisijas vārdā Arnolds Laksa vēlas ko piebilst?

A.Laksa. Komisijas vārdā aicinu atbalstīt 2.priekšlikumu.

Sēdes vadītāja. Lūdzu deputātus balsot par 2. — aizsardzības ministra priekšlikumu! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 76, pret — 7, neviens neatturas. Priekšlikums nav atbalstīts... Ā, priekšlikums ir atbalstīts... Es atvainojos!

A.Laksa. 3.priekšlikums — iesniedzis aizsardzības ministrs. Komisija šo priekšlikumu atbalsta kā izrietošu no otrā balsojuma.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

A.Laksa. 4.priekšlikums — iesnieguši deputāti Bekasovs, Fjodorovs, Golubovs un Buzajevs. Komisija to noraida kā pretrunā esošu ar likuma 16.pantā noteikto Nacionālo bruņoto spēku komplektēšanas pamatprincipu, tas ir, ka vienības, tajā skaitā — štatus civilajos amatos, komplektē tikai no Latvijas pilsoņiem. Tātad komisijas lēmums — noraidīt.

Sēdes vadītāja. Atklājam debates. Deputāts Vladimirs Buzajevs.

V.Buzajevs (PCTVL). Cienījamā priekšsēdētājas kundze! Cienījamie kolēģi! PCTVL 4.priekšlikuma būtība — tā ir aizlieguma nepilsoņiem strādāt Nacionālo bruņoto spēku civilajos amatos atcelšana. Kārtējais nesamērīgais ierobežojums lielai daļai Latvijas nodokļu maksātāju, kas neskar sabiedrības vitāli svarīgas intereses.

Kādreiz cienījamais kolēģis Dobelis aicināja ne tikai protokolēt PCTVL deputātu runas, bet arī nodot tās kompetentu orgānu izpētei. Godīgi sakot, mēs tās arī apkopojam, un ar to pašu mērķi. Domāju, jūs esat manījuši, ka, neskatoties uz to, ka ne mēs atveram likumus, un tie tiek atvērti ne jau ar mērķi uzlabot nepilsoņu stāvokli katrā Saeimas sēdē, kā minimums, vienu reizi, citreiz, kā šodien, — arī vairākas reizes — tiek apspriests kārtējais ierobežojums nepilsoņiem. Balsošanas rezultāti vienmēr ir nievājoši krievu kopienai, kurā nepilsoņu ir vairāk nekā puse. Un šie rezultāti noteikti tiks nodoti kompetentiem orgāniem — ja ne šeit, tad ārpus Latvijas, teiksim, Eiropas Padomei. Tur, kur patiesi saprot, kas ir demokrātija un kas ir cilvēktiesības. Mūsu sirdsapziņa — patiesu Latvijas patriotu sirdsapziņa — paliks pie tam tīra, jo mēs esam izdarījuši visu iespējamo, lai vispirms atrisinātu problēmu Latvijas iekšienē.

Lūdzu atbalstīt PCTVL priekšlikumu!

Sēdes vadītāja. Aizsardzības ministrijas parlamentārais sekretārs Dzintars Rasnačs.

Dz.Rasnačs (Aizsardzības ministrijas parlamentārais sekretārs). Godātie deputāti! Aizsardzības ministrija nevar atbalstīt deputātu Golubova un Buzajeva priekšlikumu vismaz divu iemeslu dēļ.

Pirmkārt, daudzi no šiem cilvēkiem civilajos amatos ir saistīti ar nacionālās drošības un valsts aizsardzības interesēm. Līdz ar to tikai pilsoņi var strādāt šajos amatos.

Un, otrkārt, jūsu priekšlikums neparedz nekādu alternatīvu. Līdz ar to jūsu priekšlikums pēc būtības izslēdz iespēju komplektēt šo personālsastāvu, šajā personālsastāvā arī civilos amatos cilvēkus. Līdz ar to šis priekšlikums ir noraidāms.

Sēdes vadītāja. Debates slēdzam. Vai komisijas vārdā deputāts Arnolds Laksa vēlas ko piebilst?

A.Laksa. Pirms balsojam par 4.priekšlikumu, es gribētu atgādināt, ka komisijas lēmums bija noraidīt priekšlikumu.

Sēdes vadītāja. Lūdzu deputātus balsot par 4. — deputātu Bekasova, Fjodorova, Golubova un Buzajeva priekšlikumu! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 19, pret — 64, atturas — 2. Priekšlikums nav atbalstīts.

A.Laksa. 5. priekšlikums. Iesniedzis aizsardzības ministrs. Komisija priekšlikumu atbalsta.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

A.Laksa. 6.priekšlikums. Iesniedzis aizsardzības ministrs. Priekšlikums paredz papildu garantijas militāro atašeju laulātajam, kas ir arī militārpersona. Priekšlikuma mērķis ir reglamentēt šādas praksē pastāvošas tiesiskas attiecības. Komisijā šis priekšlikums ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

A.Laksa. 7.priekšlikums. Iesniedzis aizsardzības ministrs. Komisijas lēmums — atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

A.Laksa. 8.priekšlikums. Iesniedzis aizsardzības ministrs. Komisija priekšlikumu atbalsta.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

A.Laksa. 9.priekšlikums. Iesniedzis aizsardzības ministrs. Tas ir saistīts ar 10.priekšlikumu, jo 9.priekšlikums satur atsauci uz tiesību normu, ja tiek atbalstīta 10.priekšlikumā ietvertā 32.1. panta redakcija. Tādēļ aicinu lemt par 10.priekšlikumu, kuru komisija atbalsta.

Sēdes vadītāja. Tātad deputātiem nav iebildumu pret 9. un 10.priekšlikumu.

A.Laksa. 11. priekšlikums. Komisija priekšlikumu atbalsta.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

A.Laksa. 12.priekšlikums. Iesniedzis aizsardzības ministrs. Priekšlikumā ietvertais grozījums 33.panta pirmās daļas 8.punktā ir nepieciešams sakarā ar likuma papildināšanu ar 32.1. pantu. Ir ietverts 10. — aizsardzības ministra priekšlikumā. Līdz ar to ir atbalstāms arī 12.priekšlikums.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

A.Laksa. 13.priekšlikums. Komisija priekšlikumu atbalsta.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

A.Laksa. 14.priekšlikums. Iesniedzis aizsardzības ministrs. Komisija priekšlikumu atbalsta.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

A.Laksa. 15.priekšlikums. Iesniedzis aizsardzības ministrs. Komisija atbalsta šo priekšlikumu.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

A.Laksa. 16.priekšlikums. Iesniedzis aizsardzības ministrs. Komisija atbalsta šo priekšlikumu.

Sēdes vadītāja. Pret 16.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.

A.Laksa. 17.priekšlikums. Iesniedzis aizsardzības ministrs. Šā priekšlikuma mērķis ir reglamentēt maksājuma apmēru, ko profesionālā dienesta karavīrs saņem par pirmajām 14 darba nespējas dienām. Komisija šo priekšlikumu atbalstīja komisijas juridiski precizētā redakcijā, izteiktu 18.priekšlikumā. Tādēļ lūdzu Saeimu atbalstīt 18. — komisijas priekšlikumu.

Sēdes vadītāja. Pret komisijas viedokli par 17. un 18.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.

A.Laksa. 19.priekšlikums. Arī šo priekšlikumu iesniegusi Aizsardzības un iekšlietu komisija. Lūdzu atbalstīt komisijas priekšlikumu.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

A.Laksa. 20.priekšlikums. Iesniedzis aizsardzības ministrs. Šā priekšlikuma mērķis ir papildināt likuma 57.pantu tādējādi, ka, atvaļinot obligātā aktīvā militārā dienesta karavīru, viņam izmaksāto atvaļināšanas pabalstu, kas paredzēts 57.panta pirmās daļas 4.punktā, neaplikt ar likumos paredzētajiem nodokļiem un citiem obligātajiem maksājumiem. Komisija šo priekšlikumu noraida.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

A.Laksa. 21.priekšlikums. Iesniedzis aizsardzības ministrs. Komisija priekšlikumu atbalsta.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

A.Laksa. 22.priekšlikums. Iesniedzis aizsardzības ministrs. Priekšlikums atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

A.Laksa. 23.priekšlikums. Iesniedzis aizsardzības ministrs. Šis priekšlikums ir saistīts ar 24. un pat 25.priekšlikumu. Bet komisijas lēmums — noraidīt 23.priekšlikumu.

Sēdes vadītāja. Pret komisijas viedokli par 23., 24. un 25.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.

A.Laksa. Par 23. priekšlikumu es runāju tikai.

Sēdes vadītāja. Pret komisijas viedokli par 23.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.

A.Laksa. 24.priekšlikums. Komisija šo priekšlikumu, ko iesniedz aizsardzības ministrs, atbalsta daļēji komisijas redakcijā, kas ir noteikta 25. — komisijas priekšlikumā. Tādēļ aicinu atbalstīt 25.priekšlikumu.

Sēdes vadītāja. Pret komisijas viedokli par 24. un 25.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.

A.Laksa. 26.priekšlikums. Iesniedz aizsardzības ministrs. Komisija priekšlikumu atbalsta.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

A.Laksa. 27.priekšlikums. Iesniedz aizsardzības ministrs. Komisija arī šo priekšlikumu atbalsta.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

A.Laksa. 28. un pēdējais priekšlikums, kuru iesniedz 8.Saeimas deputāti Bekasovs, Fjodorovs, Golubovs, Buzajevs. Priekšlikums paredz, ka līdz 2004.gada 1.janvārim Ministru kabinetam ir jāiesniedz Saeimai likumprojekti, kas ir nepieciešami Nacionālo bruņoto spēku pārejai uz profesionālo militāro dienestu. Komisija priekšlikumu noraida, jo šis jautājums ir konceptuāls, izvērtējams Ministru kabinetā. Pāreja uz profesionālo militāro dienestu saistāma ar visu faktu un situācijas analīzi. Jautājums lemjams, izvērtējot arī NATO valstu pieredzi, tādēļ komisijas lēmums — noraidīt priekšlikumu.

Sēdes vadītāja. Atklājam debates. Deputāts Nikolajs Kabanovs.

N.Kabanovs (PCTVL). Kolēģi deputāti! Vairākums no Saeimas pārstāvētām partijām, un ne tikai no opozīcijas, savās programmās atbalsta profesionālās armijas izveidošanu, respektīvi, obligātā militārā dienesta atcelšanu. Apvienība “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” piedāvā spert svarīgu soli šajā virzienā, uzdodot Ministru kabinetam līdz gada beigām izstrādāt un piedāvāt Saeimai izskatīšanai Latvijas profesionālo bruņoto spēku veidošanai nepieciešamo likumprojektu paketi. Profesionālā armija ir vienīgais risinājums, kas var novērst vairākus šodienas Nacionālo Latvijas bruņoto spēku trūkumus, tādus kā problēmas ar komplektāciju, zems karavīru veselības, motivācijas un izglītības līmenis. Mēs esam pārliecināti, ka vairākums deputātu uzskata, ka dienēt mūsdienu armijā var tikai tāds cilvēks, kura dienesta pienākumi atbilst iekšējai pārliecībai. Aicinām atbalstīt mūsu priekšlikumu par profesionālas armijas veidošanas sākumu! Paldies!

Sēdes vadītāja. Aizsardzības ministrijas parlamentārais sekretārs Dzintars Rasnačs. Lūdzu!

Dz.Rasnačs (Aizsardzības ministrijas parlamentārais sekretārs). Godātie priekšlikumu iesniedzēji un godātie deputāti! Šis priekšlikums, protams, pēc būtības ir populistisks, jo tas daļēji skar jau izdarītos darbus un vēl darāmos. Gribētu informēt priekšlikumu iesniedzējus, ka Nacionālo bruņoto spēku profesionalizācija ir ilgstošs process un šī profesionalizācija ir aizsākta jau daudzus gadus iepriekš. Būtiskākais solis, kas ir veikts valdībā un ko ir veikusi tieši Aizsardzības ministrija un Iekšlietu ministrija, sadarbojoties arī ar Tieslietu ministriju šīs profesionalizācijas jomā, ir atteikšanās no obligātā militārā dienesta līdzdalības cietumu apsardzē. Šis profesionalizācijas līmenis jau tiek pakāpeniski īstenots, un līdz 1.janvārim tas būs realizēts pilnībā.

Ja runā par turpmāko profesionalizāciju, tad ir ļoti rūpīgi jāizvērtē NATO dalībvalstu pieredze, un te ir jāsaka, ka tā ir ļoti dažāda. Ziemeļvalstis, piemēram, Norvēģija un Dānija negatavojas atteikties no obligātā militārā dienesta, taču ir tādas valstis, kas ir atteikušās, — Spānija, Portugāle, Francija un daudzas citas. Tas ir ļoti rūpīgi vērtējams jautājums un jebkurā gadījumā — atteikšanās vai neatteikšanās, jebkurā gadījumā mēs esam saistīti ar bruņoto spēku pakāpenisku profesionalizāciju. Tas ir ierakstīts valdības deklarācijas 19.8.punktā. Aicinu to rūpīgi izlasīt. Protams, šī profesionalizācija prasīs ļoti lielus finanšu līdzekļus. Šī profesionalizācija prasīs jaunu apmācības sistēmu, jaunu rekrutēšanas sistēmu, infrastruktūras pilnveidošanu un daudzus citus pārējos jautājumus. Un tas, ko jūs, godātie kolēģi no opozīcijas, piedāvājat, tas nav risinājums. Tas ir vienkārši žests.

Tā ka es aicinātu jūsu priekšlikumu neatbalstīt, bet man ir prieks, ka jūs atzīstat, ka Latvijā nākotnē vajadzētu profesionālus bruņotos spēkus. Paldies!

Sēdes vadītāja. Vai komisijas vārdā deputāts Arnolds Laksa vēlas ko teikt? Debates slēdzam.

A.Laksa. Tātad komisijas vārdā aicinu 28.priekšlikumu noraidīt!

Sēdes vadītāja. Lūdzu deputātus balsot par 28. — deputātu Bekasova, Fjodorova, Golubova, Buzajeva priekšlikumu.

Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 20, pret — 66, neviens neatturas. Priekšlikums nav atbalstīts.

A.Laksa. Aicinu likumprojektu pieņemt otrajā lasījumā!

Sēdes vadītāja. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā!

Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 85, pret — nav, atturas — 1. Likumprojekts otrajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu par priekšlikumu iesniegšanas termiņu trešajam lasījumam.

A.Laksa. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš trešajam lasījumam — 29.maijs.

Sēdes vadītāja. Citu priekšlikumu nav? Priekšlikumu iesniegšanas termiņš — 29.maijs. Paldies!

Nākošais darba kārtības jautājums — likumprojekts “Grozījumi Veterinārmedicīnas likumā”. Otrais lasījums.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā — deputāts Pēteris Kalniņš.

P.Kalniņš (ZZS). Cienījamie kolēģi! Skatām likumprojektu “Grozījumi Veterinārmedicīnas likumā” otrajā lasījumā. Dokumenta reģistrācijas numurs 217.

1.priekšlikums. Tautsaimniecības komisija atbalsta.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

P.Kalniņš. 2.priekšlikums. Zemkopības ministrijas. Atbalsta.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

P.Kalniņš. 3.priekšlikums — Zemkopības ministrijas. Atbalsta.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

P.Kalniņš. 4. priekšlikums — Zemkopības ministrijas. Atbalsta.

Sēdes vadītāja. Par 4.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.

P.Kalniņš. 5. priekšlikums — Zemkopības ministrijas. Atbalsta.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

P.Kalniņš. 6., 7., 8. priekšlikums — Zemkopības ministrijas. Atbalsta.

Sēdes vadītāja. Pret 6., 7. un 8.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.

P.Kalniņš. 9. priekšlikums — Zemkopības ministrijas. Atbalsta.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

P.Kalniņš. 10. priekšlikums — Zemkopības ministrijas. Atbalsta.

Sēdes vadītāja. Pret 10.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.

P.Kalniņš. 11., 12. un 13. — Zemkopības ministrijas priekšlikumi. Komisija atbalsta.

Sēdes vadītāja. Pret 11., 12. un 13.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.

P.Kalniņš. 14.priekšlikums — Zemkopības ministrijas. Atbalsta.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

P.Kalniņš. 15. priekšlikums — Zemkopības ministrijas. Atbalsta.

Sēdes vadītāja. Pret 15.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.

P.Kalniņš. 16. priekšlikums — Zemkopības ministrijas. Atbalsta.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

P.Kalniņš. 17. priekšlikums — Zemkopības ministrijas. Atbalsta.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

P.Kalniņš. 18. priekšlikums — Zemkopības ministrijas. Atbalsta.

Sēdes vadītāja. Pret 18.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.

P.Kalniņš. 19. priekšlikums — Zemkopības ministrijas. Atbalsta.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

P.Kalniņš. Un lūdzu atbalstīt likumprojektu otrajā lasījumā.

Sēdes vadītāja. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā.

Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 85, pret un atturas — nav. Likumprojekts “Grozījumi Veterinārmedicīnas likumā” otrajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu par priekšlikumu iesniegšanas termiņu!

P.Kalniņš. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš trešajam lasījumam — 30.maijs.

Sēdes vadītāja. Citu priekšlikumu nav. Tātad priekšlikumu iesniegšanas termiņš trešajam lasījumam — 30.maijs. Paldies!

Nākošais darba kārtības jautājums — likumprojekts “Grozījumi likumā “Par uzņēmumu ienākuma nodokli””. Otrais lasījums.

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vārdā — deputāte Baiba Brigmane.

B.Brigmane (JL). Cienījamie kolēģi! Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija likumprojekta “Grozījumi likumā “Par uzņēmumu ienākuma nodokli”” otrajam lasījumam priekšlikumus nav saņēmusi.

Tāpēc lūdzu balsot par likumprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā!

Sēdes vadītāja. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā.

Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 83, pret un atturas — nav. Likumprojekts “Grozījumi likumā “Par uzņēmumu ienākuma nodokli”” otrajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu par priekšlikumu iesniegšanas termiņiem trešajam lasījumam!

B.Brigmane. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš — 22.maijs.

Sēdes vadītāja. Citu priekšlikumu nav? Priekšlikumu iesniegšanas termiņš trešajam lasījumam — 22.maijs. Paldies!

Nākamais darba kārtības jautājums — likumprojekts “Grozījums likumā “Par narkotisko un psihotropo vielu un zāļu likumīgās aprites kārtību””. Otrais lasījums.

Sociālo un darba lietu komisijas vārdā — deputāte Jevgenija Stalidzāne.

J.Stalidzāne (LPP). Cienījamie deputāti! Strādāsim ar dokumentu nr.746 — likumprojektu “Grozījums likumā “Par narkotisko un psihotropo vielu un zāļu likumīgās aprites kārtību”” otrajā lasījumā. Komisija ir sagatavojusi 20 priekšlikumus, un šobrīd būtu vēlams tos izvērtēt.

Tātad 1.priekšlikums, ko ir sagatavojusi Sociālo un darba lietu komisija. Pirmām kārtām atgādināšu, ka bija paredzēts viens grozījums, bet šobrīd ir daudzi grozījumi, tātad ir mainīts likumprojekta virsraksts. Ir priekšlikums atbalstīt šo grozījumu.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

J.Stalidzāne. 2. — deputātes Stalidzānes priekšlikums. Mums ir jānomaina ministrijas nosaukums. Ir priekšlikums atbalstīt šo priekšlikumu.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

J.Stalidzāne. Sociālo un darba lietu komisija ir iesniegusi 3.priekšlikumu — papildināt 1.panta pirmo punktu. Un ir priekšlikums šo priekšlikumu atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

J.Stalidzāne. Sociālo un darba lietu komisija ir iesniegusi 4. priekšlikumu — izteikt 1.panta ceturto punktu redakcijā, definējot precīzāk jautājumu, kas ir narkotisko un psihotropo vielu un zāļu izplatīšana. Ir priekšlikums atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

J.Stalidzāne. Sociālo un darba lietu komisija ir iesniegusi 5.priekšlikumu — aizstāt 1.panta piektajā punktā vārdus “Labklājības ministrijas uzraudzībā esošo” ar vārdiem “Latvijā kontrolējamo”. Ir priekšlikums atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

J.Stalidzāne. Sociālo un darba lietu komisija arī ir sagatavojusi labojumu 1.panta septītajam punktam, precīzāk aprakstot, kas ir narkotiskās vielas.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

J.Stalidzāne. 7. — Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikums ir labojums 1.panta devītajā punktā. Ir priekšlikums to atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

J.Stalidzāne. Sociālo un darba lietu komisija 8.priekšlikumā ir precīzāk definējusi, kas ir psihotropās vielas. Ir priekšlikums šo priekšlikumu atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

J.Stalidzāne. 9.priekšlikumu sagatavojusi Sociālo un darba lietu komisija, un ir priekšlikums papildināt 1.pantu ar 12.punktu, definējot, kas ir psihotropo un narkotisko vielu izgatavošana.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

J.Stalidzāne. Sociālo un darba lietu komisija ir iesniegusi 10. priekšlikumu, kur ir labojusi 3.panta pirmo daļu. Priekšlikums šo labojumu atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Atklājam debates. Deputāts Viesturs Šiliņš. Jūs vēlaties debatēt? Nē? Tad debašu nav. Tātad deputātiem nav iebildumu pret 10. — Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikumu.

J.Stalidzāne. 11.priekšlikumu sagatavojusi Sociālo un darba lietu komisija, un ir labojums 3.panta otrajā daļā.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

J.Stalidzāne. Sociālo un darba lietu komisija ir iesniegusi 12. priekšlikumu, kur labojusi arī 3.panta trešo daļu. Ir priekšlikums to atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

J.Stalidzāne. 13.priekšlikumu ir sagatavojusi Sociālo un darba lietu komisija, un ir papildināts 5.pants ar to, ka tiek aprakstīts, ka ražošana un izgatavošana arī ir iekļauti 1.sarakstā.

Sēdes vadītāja. Pret 13.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.

J.Stalidzāne. Sociālo un darba lietu komisija 14. priekšlikumā ir labojusi 7.pantu. Ir priekšlikums to atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

J.Stalidzāne. 15. priekšlikums — Sociālo un darba lietu komisija. Izslēgt 10.panta pēdējo teikumu. Ir priekšlikums atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

J.Stalidzāne. 16. priekšlikums. Sociālo un darba lietu komisija ir sagatavojusi precizētu redakciju 11.pantam. Ir priekšlikums to atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Pret 16.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.

J.Stalidzāne. 17.priekšlikumā Sociālo un darba lietu komisija ir izteikusi 12.panta otro daļu precizētā redakcijā. Ir priekšlikums to atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

J.Stalidzāne. 18. priekšlikums. Sociālo un darba lietu komisija ir sagatavojusi precizētu redakciju 14.pantam. Ir priekšlikums to atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

J.Stalidzāne. 19. priekšlikums. Sociālo un darba lietu komisija arī precizējusi redakciju 21.pantam. Ir priekšlikums to atbalstīt. Sēdes vadītāja. Pret 19.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.

J.Stalidzāne. 20. priekšlikums. Sociālo un darba lietu komisija ir precizējusi redakciju 44.panta pirmajai daļai. Ir priekšlikums to atbalstīt.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav.

J.Stalidzāne. Vairāk priekšlikumu nav. Un ir priekšlikums šo likumprojektu pieņemt otrajā lasījumā.

Sēdes vadītāja. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 86, pret un atturas — nav. Likumprojekts “Grozījumi likumā “Par narkotisko un psihotropo vielu un zāļu likumīgās aprites kārtību”” pieņemts otrajā lasījumā.

Lūdzu par priekšlikumu iesniegšanas termiņu trešajam lasījumam!

J.Stalidzāne. Trešajam lasījumam priekšlikumu iesniegšanas termiņš — 20.maijs.

Sēdes vadītāja. Citu priekšlikumu nav. Tātad priekšlikumu iesniegšanas termiņš trešajam lasījumam — 20.maijs. Paldies!

Nākamais darba kārtības jautājums — lēmuma projekts “Par deputāta Viļa Krištopana atsaukšanu no Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas”. Lūdzu deputātus balsot par lēmuma projektu! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 85, pret — nav, atturas — 1. Lēmums pieņemts.

Nākamais darba kārtības jautājums — lēmuma projekts “Par deputāta Viļa Krištopana ievēlēšanu Aizsardzības un iekšlietu komisijā”. Lūdzu deputātus balsot par lēmuma projektu! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 85, pret un atturas — nav. Lēmums pieņemts.

Nākamais darba kārtības jautājums — lēmuma projekts “Par deputātes Ingrīdas Ūdres atsaukšanu no Aizsardzības un iekšlietu komisijas”. Lūdzu deputātus balsot par lēmuma projektu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 85, pret — 1, neviens neatturas. Lēmums pieņemts.

Nākamais darba kārtības jautājums — lēmuma projekts “Par deputātes Ingrīdas Ūdres ievēlēšanu Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijā”. Lūdzu deputātus balsot par lēmuma projektu! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 88, pret — 1, neviens neatturas. Lēmums pieņemts.

Nākamais darba kārtības jautājums — lēmuma projekts “Par deputāta Ata Slaktera atsaukšanu no Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas Latvijas delegācijas sastāva”. Lūdzu deputātus balsot par lēmuma projektu! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 87, pret un atturas — nav. Lēmums pieņemts.

Nākamais darba kārtības jautājums — lēmuma projekts “Par deputāta Ata Slaktera ievēlēšanu Starpparlamentu savienības Latvijas nacionālās grupas sastāvā”. Lūdzu deputātus balsot par lēmuma projektu! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 87, pret un atturas — nav. Lēmums pieņemts.

Nākamais darba kārtības jautājums ir lēmuma projekts “Par deputātes Vinetas Muižnieces atsaukšanu no Starpparlamentu savienības Latvijas nacionālās grupas sastāva”. Lūdzu deputātus balsot par lēmuma projektu! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 84, pret — 1, atturas — 1. Lēmums pieņemts.

Nākošais darba kārtības jautājums — lēmuma projekts “Par deputātes Vinetas Muižnieces ievēlēšanu Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas Latvijas delegācijas sastāvā”. Lūdzu deputātus balsot par lēmuma projektu. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 88, pret un atturas — nav. Lēmums pieņemts.

Nākošais darba kārtības jautājums — likumprojekts “Preču un pakalpojumu loteriju likums”. Pirmais lasījums.

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vārdā — deputāte Baiba Brigmane.

B.Brigmane (JL). Cienījamie kolēģi! Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija piedāvā likumprojektu “Preču un pakalpojumu loteriju likums”. Pašlaik Latvijā nav normatīvā akta, kas reglamentētu preču un pakalpojumu loteriju jeb tā saukto reklāmas loteriju organizēšanas kārtību. Šajās loterijās tiek piedāvāti pietiekoši lieli laimesti, lai rosinātu cilvēkus pirkt reklamēto preci. Taču nav paredzēti tiesiskie mehānismi, kas aizsargā loteriju dalībniekus un viņu intereses.

Otrkārt, organizējot tā sauktās reklāmas loterijas, gan reklāmas izdevumi, gan paredzētais laimestu fonds ar visām balvām tiek ieskaitīts ar uzņēmuma pamatdarbību tieši saistītajos izdevumos. Līdz ar to par šo summu samazinās uzņēmuma peļņa, kas jāapliek ar uzņēmuma ienākuma nodokli.

Un treškārt, lūdzu paskatieties 22.pantu, kur ir rakstīts, ka ienākumus no preču vai pakalpojumu loterijas organizēšanas, no šīs valsts nodevas izmanto Latvijas Nacionālās bibliotēkas projekta īstenošanai.

Lūdzu pieņemt šo te likumprojektu pirmajā lasījumā!

Sēdes vadītāja. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 87, pret un atturas — nav. Likumprojekts “Preču un pakalpojumu loteriju likums” pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu par priekšlikumu iesniegšanas termiņu.

B.Brigmane. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš — 20.maijs.

Sēdes vadītāja. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš otrajam lasījumam — 20.maijs. Citu priekšlikumu nav. Paldies!

Nākošais darba kārtības jautājums — likumprojekts “Grozījumi likumā “Par izlozēm un azartspēlēm””. Pirmais lasījums.

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vārdā — deputāte Baiba Brigmane.

B.Brigmane (JL). Cienījamie kolēģi! Grozījumi likumā “Par izlozēm un azartspēlēm” ir paredzēti tāpēc, ka Latvijā nav paredzēta iespēja organizēt azartspēles, izmantojot tādus telekomunikāciju līdzekļus kā internets. Taču tas nav arī tieši aizliegts. Ņemot vērā, ka ar interneta palīdzību var spēlēt azartspēles, ir nepieciešams reglamentēt šo azartspēļu organizēšanas veidu.

Lūdzu pieņemt šo likumprojektu pirmajā lasījumā!

Sēdes vadītāja. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 79, pret un atturas — nav. Likumprojekts “Grozījumi likumā “Par izlozēm un azartspēlēm”” pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu par priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam. Es atvainojos, vai Gundars Bērziņš vēlas ko teikt par procedūru?

Lūdzu tātad kad ir priekšlikumu iesniegšanas termiņš otrajam lasījumam?

B.Brigmane. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš — 20.maijs.

Sēdes vadītāja. Citu priekšlikumu nav. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš otrajam lasījumam — 20.maijs. Paldies!

Nākošais darba kārtības jautājums — likumprojekts “Grozījumi likumā “Par izložu un azartspēļu nodevu un nodokli””. Pirmais lasījums.

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vārdā — deputāte Baiba Brigmane.

B.Brigmane (JL). Cienījamie kolēģi! Pieņemot grozījumus likumā “Par izlozēm un azartspēlēm”, azartspēļu organizatori varēs organizēt izlozes un azartspēles ar telekomunikāciju līdzekļu palīdzību. Paredzot jaunu veidu, kā organizēt azartspēles, ir jāparedz arī jaunas nodokļu likmes. Tāpēc lūdzu atbalstīt šo likumprojektu pirmajā lasījumā!

Sēdes vadītāja. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 86, pret un atturas — nav. Likumprojekts “Grozījumi likumā “Par izložu un azartspēļu nodevu un nodokli”” pieņemts pirmajā lasījumā.

Lūdzu par priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam!

B.Brigmane. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš — 20.maijs.

Sēdes vadītāja. Citu priekšlikumu nav. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš otrajam lasījumam — 20.maijs. Paldies!

Nākošais darba kārtības jautājums — likumprojekts “Grozījumi likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli””.

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vārdā — deputāte Baiba Brigmane.

B.Brigmane (JL). Cienījamie kolēģi! Grozījumi likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” ir paredzēti tāpēc, lai novērstu iespēju, ka viena un tā pati naudas summa tiek aplikta ar nodokli vai nodevu divkārt. Personām, kas laimē preču vai pakalpojumu loterijās, nebūs jārūpējas par to, lai tiktu ievērotas likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” prasības un samaksāts nodoklis, jo nodoklim līdzvērtīga summa tiks iekasēta jau kā valsts nodeva.

Lūdzu pieņemt šo likumprojektu pirmajā lasījumā!

Sēdes vadītāja. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā.

Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 87, pret un atturas — nav. Likumprojekts “Grozījumi likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli”” pirmajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu par priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam.

B.Brigmane. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš — 20.maijs.

Sēdes vadītāja. Citu priekšlikumu nav. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš — šī gada 20.maijs.

Saeimas Prezidijs paziņo, ka ir saņēmis iesniegumu ar lūgumu piešķirt bezalgas atvaļinājumu šā gada 15.maijā no 8.Saeimas deputāta Jāņa Urbanoviča, un Prezidijs ir pieņēmis lēmumu šo bezalgas atvaļinājumu deputātam piešķirt.

Lūdzu deputātus reģistrēties ar reģistrācijas kartēm, jo darba kārtība ir izskatīta.

Lūdzu zvanu! Reģistrācijas režīmu! Kamēr tiek sagatavoti reģistrācijas rezultāti, vārds paziņojumam deputātam Dzintaram Ābiķim.

Dz.Ābiķis (TP). Cienījamie kolēģi no Sporta apakškomisijas! Es gribu atgādināt jums, ka nākamotrdien komisijas sēde sāksies nevis 9, bet pusdeviņos... 8.30. Paldies!

Sēdes vadītāja. Vārds reģistrācijas rezultātu nolasīšanai sekretāra biedram.

A.Bartaševičs (Saeimas sekretāra biedrs). Cienījamie deputāti! Nav reģistrējušies: Martijans Bekasovs, Andris Bērziņš, Boriss Cilevičs, Roberts Jurķis, Aldis Kušķis, Ina Druviete, Indulis Emsis, Silva Golde, Guntis Bērziņš, Ēriks Jēkabsons, Pēteris Kalniņš, Paulis Kļaviņš, Guntars Krasts, Juris Dobelis, Alberts Krūmiņš, Jānis Lagzdiņš, Arnolds Laksa, Liene Liepiņa, Vitālijs Orlovs, Ināra Ostrovska, Leopolds Ozoliņš, Rihards Pīks, Jānis Reirs, Ēriks Škapars, Vjačeslavs Stepaņenko, Kārlis Strēlis, Elita Šņepste, Dainis Turlais, Jānis Urbanovičs, Ēriks Zunda. Paldies!

Sēdes vadītāja. Līdz ar to šā gada 15.maija Saeimas sēde ir slēgta.

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!