• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ar jauniem draugiem un jauniem kontaktiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.05.2003., Nr. 74 https://www.vestnesis.lv/ta/id/75057

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ar kopīgu nākotnes redzējumu

Vēl šajā numurā

20.05.2003., Nr. 74

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ar jauniem draugiem un jauniem kontaktiem

Par programmu “Varšava Rīgai” 16.–18.maijā

POLIJA.JPG (19850 bytes)
Atklājot Varšavas ielu Rīgā 16.maijā: Rīgas domes priekšsēdētājs Gundars Bojārs un Varšavas mēra vietnieks Andžejs Urbanskis
Foto: A.F.I.

No 16. līdz 18. maijam Rīgā uzturējās Varšavas pilsētas oficiālā delegācija, kuru vadīja Varšavas pilsētas mēra vietnieks Andžejs Urbanskis. Vizītes laikā Varšavas delegācija tikās ar Rīgas domes pārstāvjiem, lai pārrunātu abu nākamo Eiropas Savienības valstu galvaspilsētu sadarbību ekonomikā, tūrismā un kultūrā. Vizītes laikā Rīgā oficiāli tika atklāta Varšavas iela ar norādi, ka līdz Polijas galvaspilsētai ir 560 kilometru.

Bieži labāk par politiķu runām tieši kultūra ļauj saprast citas tautas dvēseli, tās pagātnes pieredzi un nākotnes cerības. Tādēļ priecīgs notikums bija 17. maijā, kad tika prezentēts Andreja Pumpura eposa “Lāčplēsis” tulkojums poļu valodā. Savukārt poļi kā dāvanu Latvijai bija sarūpējuši slavenā poļu kino skati, kuras virsotne bija šogad divus Oskarus saņēmušais Romāna Polaņska “Pianists”. Tas ir stāsts par radošu personību eksistenciālā izdzīvošanas situācijā – pianista Vladislava Špīlmana (reāla persona) pārdzīvotais holokausta laikā. Par spīti filmas smagajai tēmai un traģismam svētdienas vakarā kino “Rīga” zāle bija pārpildīta, un īpaši priecēja tas, ka skatītāji pārsvarā bija jaunieši. Tā ka poļi mums atveda ne tikai izcilu mākslas darbu, bet arī labu vēstures mācībstundu.

Lai gan poļu dienas Rīgā ir beigušās, interesenti joprojām Rātslaukumā, Zilās gvardes namā, var aplūkot Polijas modernās arhitektūras izstādi. Izstādes atklāšanā Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Aivars Kreituss pauda prieku par Varšavas delegācijas ierašanos Rīgā. A. Kreituss ar lepnumu atzīmēja, ka modernās arhitektūras izstāde notiek tieši Zilās gvardes namā, kura sienas piedzīvojušas vairākas nozīmīgas izstādes. Rīgas vicemērs arī atzina arhitektūras īpašo nozīmi gan Varšavas, gan Rīgas attīstībā.

Varšavas pilsētas vicemērs Andžejs Urbanskis ar gandarījumu atzina, ka Varšava pašlaik ir lielākais būvlaukums Eiropā, kurā savas finanses ir ieguldījuši daudzi ārzemju investori. Par to liecina uzceltās sadzīves pakalpojumu un biroju telpas, kuru kopējā platība pārsniedza 3 miljonus kvadrātmetru un dzīvojamās mājas ar kopējo platību 6,7 miljoni kvadrātmetru. Varšavas modernā arhitektūra ir Polijas lepnums. A. Urbanskis izteica cerību, ka drīzumā varēs runāt arī par Baltijas “būvlaukumu”.

Izstādē redzamas divdesmit planšetes ar dažādiem arhitektūras darbiem, starp tiem arī Varšavas universitātes bibliotēka, viesnīca “Sheraton” un Varšavas finanšu centrs.

Rūta Kesnere, “LV” informācijas redaktore

Rīgas domes priekšsēdētājs Gundars Bojārs:

Uzruna pieņemšanā Melngalvju namā sakarā ar programmu “Varšava Rīgai” Rīgā 2003. gada 16. maijā

VARS02.JPG (22938 bytes)
Foto: Arnis Blumbergs, “LV”
Tiekoties Rīgas domē: Polijas vēstnieks Tadeušs Fišbahs, Varšavas mēra vietnieks Andžejs Urbanskis un Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Aivars Kreituss

Jūsu ekselence Vītoliņa kungs! Jūsu ekselence Fišbaha kungs! Augsti godātais Varšavas pilsētas mēra vietniek Urbaņska kungs! Godātie programmas “Varšava Rīgai” dalībnieki! Ekselences! Cienītās dāmas, godātie kungi!

Mēs visi esam pamanījuši, ka šonedēļ Varšavas vārds Rīgā izskan īpaši bieži. Šodien mūsu pilsētā tika atklāta Varšavas iela. Programmas “Varšava Rīgai” pasākumu klāsts ir plašs un saskaņā ar “Vienošanos par sadraudzību un sadarbību starp Rīgu un Varšavu” aptver daudzas sadarbības jomas, kas liecina par ciešajām saiknēm starp mūsu pilsētām.

Latvijas un Polijas attiecības ir veiksmīgas un intensīvas. To apliecina gan biežās augsta līmeņa vizītes abās valstīs, gan arī nozaru ministriju, pašvaldību un nevalstisko organizāciju pārstāvju regulārie savstarpējie kontakti. Mūs vieno līdzīgs Eiropas drošības un stabilitātes modeļa redzējums un sadarbības perspektīvas Eiropas Savienības un NATO ietvaros.

Rīga nekad nav aizmirsusi par Eiropas perspektīvu. Par to liecina mūsu vēsture, kultūra, arhitektūra. Un to var apliecināt Rīgas partnerpilsētas daudzās Eiropas valstīs. Šīs draudzības saites ir lieliska tautas diplomātijas izpausme, kas liek pamatu jaunai Eiropai bez kariem, konfliktiem un robežām. Eiropiešiem ir jāpazīst vienam otru. Mēs to darām pilsētu sadarbības līmenī.

Rīgu un Varšavu vieno cieša sadarbība ekonomikas jomā. Tas lielā mērā ir attiecināms arī uz tirdzniecību. Kā simbolisks apliecinājums šai sadarbībai Rīgas Rātslaukumā rīt un parīt notiks poļu preču gadatirgus, kur Rīgas iedzīvotāji varēs iepazīties ar dažādu Polijas ražotāju piedāvājumu un uzņēmējiem būs iespēja nodibināt biznesa kontaktus.

Programmas “Varšava Rīgai” ietvaros liela un pelnīta uzmanība tiek veltīta kultūras pasākumiem. Īpašu pateicību vēlētos izteikt Polijas Republikas ārkārtējam un pilnvarotajam vēstniekam Viņa ekselencei Fišbaha kungam.

Kopš nedēļas sākuma ar vēstniecības atbalstu Rīgā notiek poļu filmu festivāls, kurā rīdziniekiem ir iespēja redzēt slavenu poļu režisoru filmas. Šodien tika atklāta izstāde “Varšavas mūsdienu arhitektūra”, kurā var iepazīties ar jaunākajiem poļu arhitektu sasniegumiem un interesantiem risinājumiem dažādas nozīmes ēku un objektu projektēšanā un celtniecībā. Rīgā viesojas arī Staņislava Soikas džeza trio, kura muzikālo sniegumu varēsim baudīt jau šovakar. Rīt Rīgas Tūrisma koordinācijas un informācijas centrā tiks prezentēts latviešu tautas eposa “Lāčplēsis” izdevums poļu valodā. Līvu laukumā uzstāsies dažādi ansambļi, grupas un kolektīvi, būs arī Latvijas modes dizaineres Tatjanas Pavlovas Polijai veltītās kolekcijas “Polonia” modes skates.

Arī tūrismam abās mūsu pilsētās ir liela nozīme, un sadarbība šinī jomā ar abu pašvaldību atbalstu veiksmīgi noris jau kopš 2001. gada novembra, kad Varšavā tika atklāts Latvijas Kultūras un informācijas centrs.

Šogad jūnijā to papildinās Rīgas Tūrisma informācijas centrs, kura darbības galvenais mērķis arī turpmāk būs pievērst Polijas valdības, pašvaldības un nevalstisko organizāciju uzmanību Latvijai un popularizēt Rīgu Varšavā un citās Polijas pilsētās, rīkojot izstādes, koncertus, preses konferences un piedaloties pasākumos saistībā ar Rīgu un Latviju. Jāmin arī īpaši programmai “Varšava Rīgai” ar Rīgas domes atbalstu izdotais buklets “Poļu pēdas Rīgā”, kas sniedz informāciju par vēsturiskiem, arhitektoniskiem un kultūras dzīves faktiem, kuri apliecina mūsu tautas ciešās saiknes.

Ar prieku vēlreiz sveicu visus šo pasākumu veidotājus un dalībniekus šovakar Melngalvju namā un novēlu atsaucīgus skatītājus un klausītājus, interesantas un iespaidiem bagātas dienas Rīgā.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!