• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par ASV prasību cienīt Latviju. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.05.2003., Nr. 70 https://www.vestnesis.lv/ta/id/74710

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Atlantiju kā pasaules vienotāju

Vēl šajā numurā

13.05.2003., Nr. 70

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par ASV prasību cienīt Latviju

Šā gada janvārī Krievija pārtrauca naftas piegādi Latvijai. Tas tika darīts, lai sodītu mazo, drosmīgo Baltijas valsti par pievienošanos NATO un par stingro ASV atbalstu ASV karā pret Sadāma diktatūru. Tas ir arī atklāts mēģinājums sagrābt Latvijas enerģētikas infrastruktūru.

Krievijas naftas cauruļvadu monopolista “Transņeftj” politika, pārtraucot piegādes caur Latvijas naftas termināli Ventspilī, ir tiešā pretrunā ar prezidentu Džordža Buša un viņa Krievijas partnera Vladimira Putina vienošanos pagājušajā rudenī par ASV un Krievijas sadarbību enerģētikā.

Krievijas elitē ir daudz ekonomisko nacionālistu. Viņiem nav pa prātam Krievijas augošā integrācija pasaules tirgū - politika, ko atklāti pasludinājis prezidents Putins. Daži Maskavas novērotāji uzskata, ka premjers Kasjanovs, kurš ir cieši saistīts ar bijušā prezidenta Borisa Jeļcina tuvākajām aprindām, pievērsies pats savai politiskajai spēlei, cenšoties graut Putina politiku.

Nacionālisti Krievijas valdībā varētu būt nolēmuši sodīt Latviju un tās tekoši angliski runājošo prezidenti Vairu Vīķi-Freibergu par stingro atbalstu ASV Irākas kara priekšvakarā. Viņu pēdējās tikšanās laikā prezidents Bušs vaicāja prezidentei Vīķei-Freibergai par Krievijas naftas embargo, bet līdz šim šajā lietā nav bijis progresa. Iespējams, ka Latvija tiek sodīta arī par pievienošanos NATO pretēji Maskavas izteiktajām vēlmēm un par dažreiz asajiem pret Kremli vērstajiem paziņojumiem, kurus var saprast, jo tie nāk no valsts, kas zaudējusi simtiem tūkstošu tās labāko un gudrāko cilvēku brutālajā komunistu okupācijā un masu izvešanās uz Sibīriju.

Padomijas veikto Latvijas sagrābšanu, ko sākotnēji izplānoja Josifs Staļins un Ādolfs Hitlers, formalizēja 1939. gadā noslēgtais Molotova un Ribentropa pakts. Krievija nekad neatvainojās, nemaz nerunājot par kompensāciju Latvijai par šausmām un neatlīdzināmo zaudējumu, ko nodarīja padomju okupācija. Vēl tagad Krievijas Ārlietu ministrija pieturas pie drausmīgās izdomas, ka padomju veiktā trīs Baltijas valstu pārņemšana notika “brīvprātīgi”.

Latvijas amatpersonas un analītiķi jautā, vai “Transņeftj” tiek izmantots kā Krievijas ultranacionālistisko un imperiālistisko aprindu instruments, kas gribētu redzēt visas trīs Baltijas valstis okupētas vēlreiz.

Avoti Maskavā norāda, ka “Transņeftj” gribētu aprīt Latvijas naftas termināli Ventspilī vai atvieglot tā pārdošanu Krievijas naftas firmai. Atbilstošas tirgus cenas vietā krievi piedāvājuši maksāt tikai ceturto daļu cenas. Kad Latvijas īpašnieki atteicās pārdot, “Transņeftj” pārtrauca naftas piegādi ostai.

Pēc 50 gadu brutālās padomju okupācijas ar šādu metodi nevar iegūt draugus un ietekmēt kaimiņus. Tā atgādina slikto veco cariskās Krievijas un padomijas iebiedēšanas taktiku.

Tas arī nav veids, kā veidot Krievija tēlu kā Amerikas jauno partneri enerģētikā. Tas nav arī paņēmiens, kā piesaistīt ārzemju ieguldītājus Krievijas augsta riska enerģētikas jomai.

Jā, Krievijas enerģētikas potenciāls ir milzīgs un tā joprojām varētu kļūt par vērtīgu ASV biznesa partneri, taču, prezidentam Bušam, tiekoties ar prezidentu Putinu 1. jūnijā, viņam jāpieprasa, lai Krievija izturas pret Latviju ar cieņu un atjauno naftas plūsmu uz Latviju.

“THE WASHINGTON TIMES”; pēc A. Koena raksta “Nesodiet Latviju”; V. Bērziņa (“Lauku Avīze”) tulkojums

Pēc ĀM Preses analīzes nodaļas apkopotā

Par pārņemto publikāciju faktoloģiju atbild informācijas avoti.

Pārpublikācijas šeit, “Latvijas Vēstnesī”, – saīsinājumā.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!