• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par iekšējā tirgus aizsardzību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.05.2003., Nr. 66 https://www.vestnesis.lv/ta/id/74499

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par valsts pensiju politiku

Vēl šajā numurā

06.05.2003., Nr. 66

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par iekšējā tirgus aizsardzību

30.aprīlī Ekonomikas ministrija iesniedza izskatīšanai Ministru kabinetā likumprojektu “Par aizsardzības pasākumiem attiecībā uz cūku un cūkgaļas importu”, lūdzot atzīt šo jautājumu par Ministru kabineta (MK) lietu un izskatīt steidzamības kārtā MK 6.maija sēdē. Likumprojekta mērķis ir aizsargāt cūkgaļas iekšējo tirgu pret pieaugošā importa nodarītajiem zaudējumiem, nosakot muitas tarifu kvotas cūkgaļai un cūku subproduktiem un papildu muitas nodokļus dzīvām cūkām.

Kā jau iepriekš ziņots, pirms šī likuma izskatīšanas ir notikušas apjomīgas konsultācijas atbilstoši starptautiskajai likumdošanai ar brīvās tirdzniecības līgumu partneriem Igauniju un Lietuvu, kā arī Eiropas Savienības (ES) institūcijām. Konsultācijās visu Baltijas valstu eksperti analizēja Valsts iekšējā tirgus aizsardzības biroja (VITAB) pieņemto lēmumu par tirgus aizsardzības pasākumiem saistībā ar cūkgaļas un atsevišķu cūkgaļas izstrādājumu importu. Paralēli tika saskaņoti viedokļi ar valsts institūcijām, vietējiem ražotājiem un gaļas pārstrādātājiem.

Ņemot vērā visu ieinteresēto pušu viedokļus un starpvalstu konsultāciju rezultātus,  ir mainījusies likumprojekta “Par aizsardzības pasākumiem attiecībā pret cūku un cūkgaļas importu” redakcija. VITAB sākotnēji ieteikto aizsardzības pasākumu vietā likumprojekts paredz muitas tarifu kvotas cūkgaļai un cūku subproduktiem, kā arī papildu muitas nodokli dzīvām cūkām.

Šie Latvijas plānotie aizsardzības pasākumi aptvers plašu cūkgaļas produktu spektru un tajā pašā laikā būs pilnīgi likumīgi no starptautisko tiesību viedokļa, jo ir notikušas visas nepieciešamās konsultācijas atbilstoši starptautiskajai likumdošanai. Līdz ar to vietējo cūkgaļas ražotāju un tirgotāju aizsardzības rezultātā necietīs citi Latvijas ražotāji.

Vienlaikus jānorāda, ka likumprojekta sagatavošanu un tā tālāko virzību izskatīšanai MK būtiski ietekmēja Zemkopības ministrijas vairākkārtēja viedokļu maiņa un nespēja vienoties par institūciju, kas varētu veikt muitas tarifu kvotu administrēšanu.

Jau 8.aprīlī Ekonomikas ministrija nosūtīja likumprojektu Tieslietu, Ārlietu, Finanšu un Zemkopības ministrijai saskaņošanai. Ministriju priekšlikumi un iebildumi tika ņemti vērā un iestrādāti likumprojekta tekstā. Savā atzinumā Zemkopības ministrija pauda viedokli, ka noteiktās muitas tarifu kvotas Zemkopības ministrijas vietā varētu administrēt Valsts ieņēmumu dienesta Galvenā muitas pārvalde. Tā kā tas būtiski mainīja likumprojekta redakciju, Ekonomikas ministrija saskaņā ar noteikto dokumentu iesniegšanas kārtību Ministru kabinetā 15.aprīlī izsūtīja jauno redakciju atkārtotai saskaņošanai iepriekšminētajām ministrijām.

Finanšu ministrija savā atzinumā norādīja, ka Valsts ieņēmumu dienesta Galvenajai muitas pārvaldei šobrīd nav iespējams administrēt iepriekšminētās muitas tarifu kvotas, līdz tiks nodrošināta muitas informācijas sistēmu savietojamība ar Eiropas Savienības informācijas sistēmām. Līdz ar to pēc konsultācijām ar Zemkopības ministriju 28. aprīlī tika saņemts atkārtots atzinums, kurā norādīts, ka Zemkopības ministrija tomēr ir gatava uzņemties likumprojektā paredzēto muitas tarifu kvotu administrēšanu.

Ar likumprojektu var iepazīties EM mājaslapā sadaļā Normatīvie akti (www.em.gov.lv/Acts).

Kaspars Paupe, EM Informācijas tehnoloģiju un sabiedrisko attiecību departamenta direktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!