• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2003. gada 29. aprīļa noteikumi Nr. 230 "Higiēnas prasības gaļas sadalīšanai, atkaulošanai, sagriešanai un iepakošanai". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.05.2003., Nr. 66 https://www.vestnesis.lv/ta/id/74475

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.231

Grozījumi Ministru kabineta 2001.gada 13.februāra noteikumos Nr.67 "Makšķerēšanas noteikumi"

Vēl šajā numurā

06.05.2003., Nr. 66

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 230

Pieņemts: 29.04.2003.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta noteikumi Nr.230

Rīgā 2003.gada 29.aprīlī (prot. Nr.23, 49.§)

Higiēnas prasības gaļas sadalīšanai, atkaulošanai, sagriešanai un iepakošanai

Izdoti saskaņā ar Pārtikas aprites uzraudzības likuma 8.panta otro daļu

 

I. Vispārīgie jautājumi

1. Noteikumi nosaka higiēnas prasības gaļas sadalīšanai, atkaulošanai un sagriešanai, kā arī svaigas, sadalītas, atkaulotas vai sagrieztas gaļas iepakošanai uzņēmumos, kuros atkaulo, sadala, sagriež, iepako govju, aitu, kazu, cūku un trušu sugas dzīvnieku, mājas viennadžu, putnu, mājas apstākļos audzētu savvaļas dzīvnieku un medījumu gaļu (turpmāk — uzņēmums), šo uzņēmumu telpām, iekārtām un aprīkojumam un uzņēmumā nodarbinātajam personālam.

2. Gaļu atļauts sadalīt, atkaulot, sagriezt un iepakot Pārtikas un veterinārā dienesta atzītā un uzraudzībā esošā uzņēmumā, ja:

2.1. ir saņemts veterinārās ekspertīzes atzinums, kas atļauj izmantot gaļu pārtikas produktu ražošanai;

2.2. tā iegūta mazjaudas, lieljaudas, bioloģiskās saimniecības kautuvē vai savvaļas dzīvnieku gaļas iegūšanas uzņēmumā;

2.3. tā glabāta un transportēta saskaņā ar normatīvajos aktos noteiktajām prasībām par gaļas un gaļas produktu uzglabāšanu un transportēšanu;

2.4. gaļa valstī ievesta saskaņā ar normatīvajos aktos noteiktajām prasībām par kārtību, kādā gaļa un gaļas produkti ievedami valstī.

3. Uz mazjaudas uzņēmumu, kas nav izvietots atzīta lieljaudas uzņēmuma teritorijā un kurā nedēļas laikā iegūst ne vairāk par piecām tonnām atkaulotas gaļas vai ekvivalentu daudzumu neatkaulotas govju, aitu, kazu, cūku sugas dzīvnieku un mājas viennadžu gaļas, neattiecas šo noteikumu 37.punktā noteiktās prasības par temperatūru telpā gaļas sadalīšanas laikā.

4. Pārtikas un veterinārā dienesta pilnvarots veterinārārsts uzņēmumā:

4.1. kontrolē ievestās un izvestās gaļas uzskaiti;

4.2. pārbauda gaļu pirms sadalīšanas, kā arī saskaņā ar Pārtikas un veterinārā dienesta metodiskajiem norādījumiem kontrolē sadalīšanas, atkaulošanas un sagriešanas procesus;

4.3. uzrauga telpu, iekārtu un instrumentu higiēnas prasību ievērošanu;

4.4. uzrauga personāla higiēnas, arī darba apģērba higiēnas prasību ievērošanu;

4.5. veic citus uzraudzības pasākumus, lai nodrošinātu normatīvajos aktos noteikto prasību izpildi.

II. Higiēnas prasības uzņēmumā

5. Telpās, kur gaļu sadala, atkaulo vai sagriež, ir:

5.1. viegli mazgājama un dezinficējama, ūdeni neabsorbējoša un neslidena grīda, kas ir izturīga pret puvumu un aprīkota ar notekūdeņu savākšanas lūkām. Notekūdeņu savākšanas sistēmu grīdā aprīko ar ierīcēm, kas nodrošina notekūdeņu aizvadīšanu uz kanalizācijas sistēmu un pasargā no smaku nokļūšanas uzņēmuma telpās;

5.2. gludas, izturīgas un viegli kopjamas sienas, kuras ne mazāk kā divu metru augstumā nokrāso ar gaišu ūdensizturīgu krāsu. Sienu apdarē atļauts izmantot apdares materiālus, ja to izmantošana neapgrūtina mazgāšanu un dezinficēšanu;

5.3. noapaļotas grīdas un sienu savienojuma vietas;

5.4. pret ūdeni, puvumu un koroziju izturīgas durvis. Koka durvis no abām pusēm pārklāj ar gludu un izturīgu materiālu;

5.5. uzņēmuma jaudai atbilstoša ventilācija, kas aizvada kaitīgās gāzes un pievada svaigu gaisu. Ventilācijas sistēmu aprīko tā, lai nepieļautu kukaiņu, putnu vai grauzēju iekļūšanu uzņēmuma telpās;

5.6. dabīgais vai mākslīgais apgaismojums, kas nerada izmaiņas krāsu uztverē un nodrošina darba drošības prasību izpildi, rīkojoties ar asiem priekšmetiem vai ierīcēm, kuras rada paaugstinātu bīstamību cilvēka veselībai;

5.7. tīri un viegli kopjami griesti. Griestu konstrukcijai jābūt tādai, kas neuzkrāj netīrumus un pelējumu.

6. Koridoros un telpās, caur kurām tiek pārvietota gaļa:

6.1. sienas ne mazāk kā divu metru augstumā nokrāso gaišā krāsā;

6.2. ierīko pret puvumu un ūdeni izturīgu grīdu;

6.3. grīdas un sienas savienojuma vietai jābūt noapaļotai vai konstruētai tā, lai novērstu netīrumu uzkrāšanos.

7. Uzņēmuma telpu iekārtojumā izmanto pret pelējumu izturīgus un izolējošus materiālus, kas neuzsūc smaku.

8. Darba vietu tuvumā ierīko:

8.1. roku mazgāšanas un dezinfekcijas ierīces, kas apgādātas ar aukstu un karstu dzeramo ūdeni. Ierīču tuvumā novieto roku mazgāšanas un dezinfekcijas līdzekļus un higiēniskos vienreizējās lietošanas dvieļus vai roku žāvēšanas mehānismu;

8.2. instrumentu vai aprīkojuma mazgāšanas un dezinfekcijas iekārtas, kurās ir dzeramais ūdens. Instrumentu dezinfekcijas iekārtās karstā ūdens temperatūra nedrīkst būt zemāka par 82 °C.

9. Ierīcēs vai iekārtās dzeramā ūdens padeves mehānisms ir darbināms bez roku palīdzības.

10. Uzņēmumā lieto dzeramo ūdeni. Tehnisko ūdeni izmanto tvaika ražošanai, uguns dzēšanai, saldēšanas iekārtās. Lietojot tehnisko ūdeni, nodrošina, lai tas nesaskartos ar gaļu vai iekārtām, kuras paredzētas gaļas sadalīšanai.

11. Tehniskā ūdens cauruļu un krānu sistēmu ierīko atsevišķi no dzeramā ūdens cauruļu un krānu sistēmas un nokrāso atšķirīgā krāsā, kā arī nodrošina, lai tehniskais ūdens nesaskartos ar gaļu.

12. Instrumenti un darba aprīkojums (gaļas sadalīšanas galdi, galdi, kas aprīkoti ar īpašām virsmām gaļas atdalīšanai un griešanai, konteineri, konveijera lentes un zāģi) ir izgatavots no nerūsējoša materiāla, kurš neatstāj ietekmi uz gaļu, ir viegli mazgājams un dezinficējams un atbilst normatīvajos aktos noteiktajām prasībām par materiāliem un priekšmetiem, kas nonāk saskarē ar pārtiku.

13. Virsmas, kurām ir vai ir iespējama to saskare ar gaļu, uztur tīras.

14. Gaļas glabāšanas konteinerus vai tvertnes, kurām nav atbalsta vai pārvietošanas ierīces, nedrīkst novietot uz grīdas. Gaļas glabāšanas konteineriem vai tvertnēm nedrīkst būt tieša saskare ar sienām.

15. Uzņēmumā ierīko:

15.1. atbilstoši aprīkotas gaļas pieņemšanas un produkcijas nosūtīšanas vietas, lai gaļu un produkciju pasargātu no piesārņošanas tās iekraušanas un izkraušanas laikā;

15.2. telpu iepakojamā materiāla glabāšanai;

15.3. telpu vai drošu vietu mazgāšanas, dezinfekcijas, dezinsekcijas un citu cilvēku uzturā neizmantojamu vielu glabāšanai.

16. Uzņēmumā cilvēku uzturā neizmantojamu produktu glabāšanai izvieto slēgtus ūdensnecaurlaidīgus, nerūsējošus konteinerus vai ierīko slēdzamu telpu šo produktu glabāšanai, ja cilvēku uzturā neizmantojamu produktu ir daudz un tie katras darbdienas beigās netiek aizvesti pārstrādei vai iznīcināšanai.

17. Ja cilvēku uzturā neizmantojamie produkti uz šo noteikumu 16.punktā minētajiem konteineriem vai telpām tiek novadīti pa cauruļvadu sistēmu, to ierīko tā, lai nepieļautu cilvēku uzturā izmantojamas gaļas piesārņošanu.

18. Atvēsināšanas un saldēšanas telpās ierīko saldēšanas iekārtas, lai nodrošinātu gaļas glabāšanas režīmam atbilstošu temperatūru. Saldēšanas iekārtas aprīko ar drenāžas sistēmu, lai nepieļautu tehniskā ūdens vai kondensāta nokļūšanu gaļas tuvumā un tās piesārņošanu.

19. Atvēsināšanas un saldēšanas telpās iepakotus produktus glabā atsevišķā telpā.

20. Neiepakotu gaļu atļauts ievietot telpā, kurā tika glabāti iepakoti produkti, ja šī telpa pirms tam ir mazgāta un dezinficēta.

21. Uzņēmumā ierīko notekūdeņu savākšanas un attīrīšanas sistēmu, lai nodrošinātu netīrumu un šķidru atkritumu aizvākšanu un nepiesārņotu gaļu.

22. Uzņēmumā iekārto telpu vai atsevišķu vietu veterinārajai kontrolei.

23. Gaļas sadalīšanas un atkaulošanas telpā novieto temperatūras kontroles un pieraksta ierīci.

24. Uzņēmumā ierīko sanitāro mezglu (dušu vai vannas telpu, tualeti, ģērbtuvi) ar gludām, mazgājamām un ūdensnecaurlaidīgām sienām un grīdām. No sanitārā mezgla nav tiešas izejas uz telpām, kur veic darbības ar gaļu. Sanitāro mezglu aprīko ar aukstu un karstu dzeramo ūdeni, higiēnas līdzekļiem roku mazgāšanai un dezinfekcijai. Ūdens padeves mehānisms ir darbināms bez roku palīdzības.

25. Uzņēmuma teritorijā iekārto laukumu vai nojumi gaļas pārvadāšanas transportlīdzekļu mazgāšanai un dezinfekcijai, izņemot gadījumus, ja transportlīdzekļi tiek mazgāti un dezinficēti citā Pārtikas un veterinārā dienesta uzraudzībā un kontrolē esošā uzņēmumā.

26. Uzņēmumā aizliegts uzturēties nepiederošām personām un dzīvniekiem, izņemot gadījumus, ja gaļas sadalīšanas uzņēmums atrodas kopā ar kautuvi vai savvaļas dzīvnieku gaļas iegūšanas uzņēmumu, kurā atļauts uzturēties darbam vai kaušanai paredzētiem dzīvniekiem.

27. Lai nepieļautu grauzēju, kukaiņu un citu kaitēkļu vairošanos, tos iznīcina, nodrošinot, ka netiks piesārņoti cilvēku uzturā izmantojami produkti. Deratizācijas pasākumu veikšanai uzņēmums noslēdz līgumu ar licencētu personu, kurai ir atļauja nodarboties ar grauzēju iznīcināšanu.

28. Instrumentus, iekārtas un darba aprīkojumu uztur tīru un darba kārtībā. Pirms darba uzsākšanas, darbu beidzot un pēc piesārņošanas, bet ne retāk kā divas reizes dienā tos mazgā un dezinficē ar atbilstošiem mazgāšanas un dezinfekcijas līdzekļiem un skalo ar dzeramo ūdeni.

29. Gaļas sadalīšanas, atkaulošanas vai sagriešanas instrumentus izmanto tikai gaļas sadalīšanai, atkaulošanai vai sagriešanai.

30. Telpas, iekārtas un instrumentus vienlaikus un bez ierobežojumiem atļauts izmantot govju, aitu, kazu un cūku sugas dzīvnieku, mājas viennadžu un mājas apstākļos audzētu lielo savvaļas dzīvnieku gaļas sadalīšanai, atkaulošanai, sagriešanai un iepakošanai.

31. Uzņēmumā, kurā sadala, atkaulo, sagriež un iepako dažādu sugu dzīvnieku gaļu vai kura gaļas sadalīšanas telpās ražo gaļas izstrādājumus, telpas, iekārtas un instrumentus mazgā un dezinficē pirms un pēc darbībām ar atšķirīgu sugu dzīvnieku gaļu, izņemot šo noteikumu 30.punktā minētos, vai ar gaļas izstrādājumu ražošanu saistītām darbībām.

32. Uzņēmuma telpās aizliegts izkaisīt substances, kas var izraisīt gaļas piesārņošanu.

33. Uzņēmumā izmanto mazgāšanas un dezinfekcijas līdzekļus, kuri neatstāj ietekmi uz instrumentiem, iekārtām, darba aprīkojumu un gaļu. Pēc dezinfekcijas līdzekļu lietošanas virsmas noskalo ar dzeramo ūdeni.

III. Higiēnas prasības gaļas sadalīšanai, atkaulošanai un sagriešanai

34. Svaigu gaļu pēc ievietošanas gaļas sadalīšanas, atkaulošanas vai sagriešanas telpā nekavējoties sadala, atkaulo vai sagriež. Sagatavoto produktu iepako un nekavējoties novieto atvēsināšanas vai saldēšanas telpā.

35. Svaigu gaļu, kas nonāk gaļas sadalīšanas, atkaulošanas vai sagriešanas telpā, ja nepieciešams, apgraiza.

36. Šo noteikumu 35.punktā minēto darbību veikšanai darba vietas aprīko ar instrumentiem un pietiekamu apgaismojumu, kas nodrošina labu redzamību un personālu pasargā no traumām darba laikā.

37. Gaļas sadalīšanas, atkaulošanas un iepakošanas laikā:

37.1. cūku, aitu, kazu un govju sugas dzīvnieku, mājas viennadžu un mājas apstākļos audzētu lielo savvaļas dzīvnieku gaļas iekšējā temperatūra nedrīkst būt augstāka par 7 °C. Temperatūra telpā minēto darbību laikā nedrīkst būt augstāka par 12 °C;

37.2. nomedīto lielo savvaļas dzīvnieku gaļas iekšējā temperatūra nedrīkst būt augstāka par 7 °C, bet nomedīto mazo savvaļas dzīvnieku gaļas iekšējā temperatūra nedrīkst būt augstāka par 4 °C. Temperatūra telpā minēto darbību laikā nedrīkst būt augstāka par 12 °C;

37.3. mājas apstākļos audzētu savvaļas putnu, mājputnu un trušu gaļas iekšējā temperatūra nedrīkst būt augstāka par 4 °C.

38. Cūku, aitu, kazu, govju sugas dzīvnieku, mājas viennadžu un mājas apstākļos audzētu lielo savvaļas dzīvnieku aknu, nieru un galvu sadalīšanas, atkaulošanas, sagriešanas un iepakošanas laikā produktu iekšējā temperatūra nedrīkst būt augstāka par 3 °C.

39. Atļauts sadalīt, atkaulot vai sagriezt siltu gaļu, ja gaļas sadalīšanas uzņēmumam gaļu atsūta tieši no kautuves telpām. Kautuves telpām jābūt novietotām netālu no gaļas sadalīšanas telpām vai tām jāatrodas vienā ēku grupā, lai varētu nodrošināt ātru gaļas pārvietošanu no vienām telpām uz citām.

40. Gaļu sadala, atkaulo un sagriež, nodrošinot, lai netiktu piesārņots galaprodukts.

41. Gaļas sadalīšanas, atkaulošanas un sagriešanas procesā izņem kaulu šķembas un asins recekļus. Gaļu, kas nav paredzēta patēriņam cilvēku uzturā, atkritumus, kaulu šķembas un asins recekļus novieto konteineros vai telpās, kas paredzētas patēriņam cilvēku uzturā nederīgu produktu glabāšanai.

42. Govju, aitu un kazu sugas dzīvnieku kautprodukti, kurus nav atļauts izmantot cilvēku uzturā, minēti šo noteikumu pielikumā.

IV. Higiēnas prasības svaigas, sadalītas, atkaulotas vai sagrieztas gaļas iepakošanai

43. Uzņēmumā izmanto primāro (tirdzniecības) iepakojumu (turpmāk — primārais iepakojums) un sekundāro iepakojumu, kas neatstāj organoleptiskas pārmaiņas gaļā, nesatur cilvēku dzīvībai un veselībai bīstamas vielas, kuras, nokļūstot gaļā, padara to par neizmantojamu pārtikā, un atbilst normatīvo aktu prasībām par iepakojuma materiāliem.

44. Produktu iepakošanai izmanto iepakojuma materiālu, kas pasargā no piesārņošanas un ir izturīgs glabāšanas un transportēšanas laikā.

45. Sekundārais iepakojums nedrīkst būt izgatavots no koka, izņemot gadījumus, ja no koka izgatavotās kastēs iepako jēru un kazlēnu liemeņus, nodrošinot, lai liemeņi nesaskartos ar sekundārā iepakojuma virsmu. Liemeņus pirms ievietošanas koka kastēs drīkst ievietot nebojātā primārajā iepakojumā.

46. Vairākkārt izmantojamu sekundāro iepakojumu drīkst izmantot atkārtoti, ja tas ir izgatavots no nerūsējoša materiāla, kas pirms produktu iepakošanas ir mazgāts un dezinficēts.

47. Svaigu sadalītu gaļu un blakusproduktus iepako primārajā iepakojumā tūlīt pēc iegūšanas, lai tos nepiesārņotu.

48. Cūku speķi un cietos taukus no vēdera dobuma, sadalītu vai sagrieztu cūku, aitu, kazu un govju sugas dzīvnieku, mājas viennadžu un mājas apstākļos audzētu lielo savvaļas dzīvnieku gaļu un blakusproduktus pirms transportēšanas iepako primārajā iepakojumā vai transportlīdzeklī iekarina vertikālā stāvoklī. Minēto produktu primārais iepakojums atbilst šo noteikumu 43.punktā noteiktajām prasībām, un tas ir izgatavots no caurspīdīga un bezkrāsaina materiāla.

49. Caurspīdīgā un bezkrāsainā primārajā iepakojumā, kas atbilst šo noteikumu 43.punktā noteiktajām prasībām, iepako:

49.1. sadalītu mājputnu, mājas apstākļos audzētu savvaļas putnu un trušu gaļu un blakusproduktus. Primārais iepakojums drīkst būt krāsains, ja iepakotos produktus atstāj daļēji redzamus;

49.2. sadalītu lielo un mazo savvaļas dzīvnieku gaļu.

50. Šo noteikumu 48. un 49.punktā minēto primāro iepakojumu aizliegts izmantot atkārtoti.

51. Mājputnu liemeņus iepako primārajā iepakojumā atsevišķi no citām mājputnu kautķermeņa daļām.

52. Saldētu gaļu, kas paredzēta gaļas produktu, gaļas izstrādājumu vai maltas gaļas ražošanai, drīkst neiepakot primārajā iepakojumā.

53. Primārajā iepakojumā iepako viena veida blakusproduktus (aknas, nieres, sirds).

54. Primārajā iepakojumā iepakoto gaļu iepako sekundārajā iepakojumā, ja primārā iepakojuma materiāls neatbilst iepakojumu aizsargājošām īpašībām, ir caurspīdīgs vai krāsains.

55. Gaļu drīkst sadalīt, atkaulot, sagriezt un iepakot primārajā un sekundārajā iepakojumā vienā telpā, ja tiek ievērotas šo noteikumu 56. un 59.punktā noteiktās prasības.

56. Ja gaļu sadala, atkaulo, sagriež un iepako primārajā un sekundārajā iepakojumā vienā telpā, ievēro šādas prasības:

56.1. telpa ir pietiekami liela, un tajā ir nodrošināta higiēnas prasību izpilde visos gaļas apstrādes posmos;

56.2. tūlīt pēc izgatavošanas produktu iepako labi noslēdzamā vai noplombējamā iepakojumā, kas ir izturīgs produkta transportēšanas laikā un tiek glabāts higiēniski tīros apstākļos atsevišķi no cita iepakojuma;

56.3. iepakojuma glabāšanas telpās netiek glabāti cilvēku uzturā neizmantojami produkti, un tās nav savienotas ar telpām, kurās atrodas produkti, kas var piesārņot gaļu;

56.4. iepakojumu glabā uz paliktņiem;

56.5. iepakojums ir ievietots materiālā, kas pasargā to no piesārņošanas;

56.6. primāro un sekundāro iepakojumu attiecīgajā telpā ienes vienai darbdienai nepieciešamā daudzumā un novieto uz paliktņiem;

56.7. pēc produkta iepakošanas primārajā un sekundārajā iepakojumā to nekavējoties novieto glabāšanas vai saldēšanas telpā.

57. Primārajā un sekundārajā iepakojumā iepako no vienas sugas dzīvniekiem iegūtu svaigu gaļu, izņemot nelielu produkcijas apjomu, kas paredzēts pārdošanai tiešajam patērētājam.

V. Higiēnas prasības uzņēmumā nodarbinātajam personālam

58. Personāls, kurš veic darbības ar svaigu gaļu (sadala, atkaulo, sagriež, iepako primārajā un sekundārajā iepakojumā), nēsā tīras, viegli mazgājamas galvassegas un apavus. Darba apģērbs ir tīrs, viegli mazgājams, gaišā krāsā. Ja nepieciešams, izmanto viegli mazgājamus priekšautus.

59. Personāls, kurš iesaistīts svaigas gaļas sadalīšanas vai atkaulošanas procesā, nepārvieto iepakojumu no glabāšanas telpas uz produktu sadalīšanas, atkaulošanas, sagriešanas un iepakošanas telpu.

60. Ja nepieciešams, netīro darba apģērbu darba laikā nomaina, rokas mazgā un dezinficē pirms darba uzsākšanas, darbdienas laikā, pēc saskares ar priekšmetiem vai vielām, kas var radīt gaļas piesārņošanu, un beidzot darbu.

61. Telpās, kur tiek veiktas darbības ar svaigu gaļu, gatavo produkciju, kā arī koridoros, caur kuriem tiek pārvadāta gaļa vai gatavā produkcija, aizliegts ēst, dzert, smēķēt un veikt darbības, kas var piesārņot gaļu.

62. Personām, kuras var izraisīt gaļas piesārņošanu, aizliegts strādāt ar gaļu. 

VI. Noslēguma jautājums

63. Atzīt par spēku zaudējušiem Ministru kabineta 2001.gada 8.maija noteikumus Nr.187 “Higiēnas prasības gaļas sadalīšanai, iesaiņošanai un iepakošanai” (Latvijas Vēstnesis, 2001, 38.nr.; 2002, 50.nr.).

Informatīva atsauce uz Eiropas Savienības direktīvām

Noteikumos iekļautas tiesību normas, kas izriet no direktīvām 64/433/EEC, 92/45/EEC, 71/118/EEC un 91/495/EEC.

Ministru prezidents E.Repše

Zemkopības ministra vietā —
vides ministrs R.Vējonis

 

Pielikums
Ministru kabineta
2003.gada 29.aprīļa
noteikumiem Nr.230

Govju, aitu, kazu sugas dzīvnieku kautprodukti, kurus nav atļauts izmantot cilvēku uzturā

Nr.
p.k.
Dzīvnieku suga Cilvēku uzturā neizmantojamie kautprodukti
1. Jebkura vecuma govju sugas dzīvnieki Tievās un resnās zarnas, ieskaitot apzarņa audus
2. 12 mēnešus veci un vecāki govju sugas dzīvnieki Galvas, ieskaitot smadzenes, acis un mandeles, izņemot mēli un ārējo gremošanas muskuli (m.masseter), muguras smadzenes
3. Jebkura vecuma aitu un kazu sugas dzīvnieki Liesa
4. 12 mēnešus veci un vecāki aitu un kazu sugas dzīvnieki vai dzīvnieki, kuriem ir nomainījušies priekšzobi Galvas, ieskaitot smadzenes, acis un mandeles, izņemot mēli un ārējo gremošanas muskuli (m.masseter), muguras smadzenes

Zemkopības ministra vietā —
vides ministrs R.Vējonis

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!