• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Laiks uz mirkli apstājas grāmatā. Bet turpinās mūžībā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.04.2003., Nr. 64 https://www.vestnesis.lv/ta/id/74310

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Mežaparka cēlāju un veidotāju ciltskokā - vēl viens atzēlis zars

Vēl šajā numurā

29.04.2003., Nr. 64

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Laiks uz mirkli apstājas grāmatā. Bet turpinās mūžībā

Iznācis biogrāfiskās enciklopēdijas “Kas ir kas Latvijā” 4. izdevums

RUNDAL04.JPG (14068 bytes) RUNDALE03.JPG (13177 bytes)
RUNDALE01.JPG (13048 bytes) RUNDALE02.JPG (13409 bytes)
Foto: Arnis Blumbergs, “LV”
Rundāles pilsmuzeja direktors, Latvijas Zinātņu akadēmijas goda loceklis Imants Lancmanis sveic viesus biogrāfiskās enciklopēdijas atvēršanas svētkos. Tiek godināts izdevuma “Kas ir kas Latvijā” 2002.gada cilvēks — P.Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas profesors, Latvijas Zinātņu akadēmijas goda doktors, sirds ķirurgs Romans Lācis. Pārdomās dalās grāmatas izdevējs Valerijs Belokoņs. Sarunā par dzīvi — Polijas vēstnieks, poļu Solidaritātes atbalstītājs Tadeušs Fišbahs, laikraksta “Latvijas Vēstnesis” galvenais redaktors, Latvijas Zinātņu akadēmijas goda loceklis Oskars Gerts un komunistiskā režīma politiski represētais, disidents, viens no Latvijas Atmodas sācējiem Ints Cālītis

Juros jeb Jurģos pasaulē atzīmē grāmatu un autortiesību aizsardzības dienu, kas Latvijā pēdējos gados jau izvērsusies par grāmatu nedēļu. Un gluži likumsakarīgi, ka tieši tās ietvaros sestdien, 26. aprīlī, Rundāles pilī svētku gaisotnē tika atvērts biogrāfiskās enciklopēdijas “Kas ir kas Latvijā” 4. izdevums. Tas apkopots divos sējumos — pirmais ir latviešu valodā, bet otrais domāts tiem lasītājiem, kas informāciju gūst angļu vai krievu mēlē.

Jauno grāmatu ievada Valsts prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas krāsu fotoportrets un ievadvārdi:

“Šis izdevums ir mūsdienu Latvijas politiskās, saimnieciskās un kultūras dzīves personību vizītkartīšu sakopojums, kas sniedz ziņas ikvienam interesentam par Latvijas sabiedrības profesionālajām kvalitātēm, amatiem un interesēm. Pasaulē šādi izdevumi tiek izdoti jau sen, tādējādi apliecinot, ka šāda veida rokasgrāmatas rod lasītāju. Svarīgākais ir, lai izdevums būtu pēc iespējas pilnīgāks, objektīvāks un aktuālāks.

Novēlu ikvienam, Latvijai verot Eiropas Savienības durvis, rūpēties par savu zināšanu un prasmju pilnveidošanu, tādējādi paaugstinot valsts, reģiona un visas Eiropas konkurētspēju un dzīves kvalitāti. Lai Jums veicas!”

Tieši ar šo Valsts prezidentes novēlējumu Rundālē arī tika atvērts “Kas ir kas Latvijā: 2003/2004” izdevums.

Viesus uzrunāja namatēvs, Rundāles pilsmuzeja direktors, Latvijas Zinātņu akadēmijas goda loceklis Imants Lancmanis. Daudz pieredzējušais mākslas zinātnieks aicināja klātesošos pievērsties atziņai, ka vēsture nav tikai tāli notikumi, kas risinājušies kaut kad sen, pirms vairākiem gadu simtiem, bet arī viss, kas ir būtisks sabiedrībai pašlaik un tepat. No šā skatupunkta raugoties, ir uzteicams varonīgais mēģinājums enciklopēdiskā izdevumā apkopot ziņas par cilvēkiem Latvijā šajā brīdī, izdodot biogrāfisku vārdnīcu. Turklāt tas viss sasaucas arī ar mecenātisma idejām — bagātu ļaužu atbalsts cauri gadsimtiem arvien ir bijis dzinējspēks ievērojamu mākslas darbu tapšanai un arī mākslas attīstībai.

Tika godināts izdevuma “Kas ir kas Latvijā” 2002.gada cilvēks – P. Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas profesors, sirds ķirurgs, Latvijas Zinātņu akadēmijas goda doktors Romans Lācis, kura vadībā pērn veiksmīgi veikta pirmā sirds transplantācija Latvijā. Atbildot uz jautājumu, kā jūtas viņa paciente, profesors atteica īsi: labi.

Vārdu deva laikraksta “Latvijas Vēstnesis” galvenajam redaktoram, Latvijas Zinātņu akadēmijas goda loceklim Oskaram Gertam. Viņš salīdzināja jauno biogrāfisko vārdnīcu ar zelta grāmatu, kas atklāj, kā šobrīd ir strukturēta mūsdienu sabiedrība. Tādā izdevumā būtu gods iekļūt katram Latvijas iedzīvotājam, ne tikai tiem 7000 cilvēkiem, kas tajā pieminēti. Atgādinot, ka Johans Volfgangs Gēte savulaik aicinājis apturēt laiku: “Mirkli, tu esi skaists, jel kavējies!”, runātājs visiem klātesošajiem novēlēja, lai viņiem laiks nekad neapstātos, bet attīstība arvien turpinātos.

LACIS.JPG (19627 bytes)
Sirds ķirurgs Romans Lācis (centrā) un viņa kolēģi kopā ar pacienti Tatjanu Osteli, kurai pirmajai Latvijā tika transplantēta sirds

Grāmatas atvēršanas svētkos runāja arī Valērija Belokoņa izdevniecības dibinātājs un īpašnieks Valērijs Belokoņs un projekta “Kas ir kas Latvijā” vadītāja, izdevniecības direktore Irina Tastevena.

Tika godināti Latvijas nozaru līderi. Muzicēja salonansamblis “Opti-misti”, dziedāja Nacionālās operas trīs tenori — Miervaldis Jencis, Nauris Puntulis un Guntars Ruņģis.

 

“LV” informācija

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!