• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par lauku attīstības trīsgadu plānu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.04.2003., Nr. 61 https://www.vestnesis.lv/ta/id/74029

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par nespēju būt auksti "mierīgam"

Vēl šajā numurā

23.04.2003., Nr. 61

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par lauku attīstības trīsgadu plānu

Kopumā Latvijas lauku attīstības plāns (LAP) paredz triju gadu laikā (2004–2006) laukiem novirzīt 216 miljonus latu. Šie līdzekļi tiks sadalīti divām Latvijas prioritātēm – efektīvas un ilgtspējīgas lauku ekonomikas attīstīšanai un bioloģiski daudzveidīgas lauku vides saglabāšanai.

Lai īstenotu LAP prioritātes, ik gadu uz laukiem novirzīs 72 miljonus latu (60 milj. – ES līdzekļi un 12 milj. – Latvijas līdzfinansējums). Tas ir lielākais īpaši laukiem veidotais līdzekļu sadales plāns.

Vēl aptuveni 30 miljonu latu (15 milj. ES līdzekļu plus 15 milj. Latvijas budžeta naudas) katru gadu laukiem atvēlēs Latvijas izstrādātajā un marta beigās arī valdībā apstiprinātajā vienotajā programmdokumentā (tiek sadalīti dažādu ES strukturālo fondu līdzekļi). Lauksaimniecība un lauku ekonomika šajā dokumentā ir viena no piecām Latvijas noteiktajām attīstības prioritātēm. Taču lauciniekiem jāņem vērā, ka dalība programmā noteiktajos atbalsta pasākumos prasīs arī ieguldīt savus līdzekļus – 50% kopējo projekta izmaksu. Latvijas izstrādātais programmdokuments vēl jāapstiprina ES.

Trešā iespēja saņemt atbalstu saistīta ar ES izveidoto Kopējo tirgus organizāciju. Zemnieki varēs pretendēt uz dažādiem tiešajiem maksājumiem. Daļa atbalsta nāks no ES, daļu segs Latvijas nodokļu maksātāji. Piemēram, 2004.gadā tiešajiem maksājumiem var tikt atvēlēts ap 33 miljoniem latu (13 milj. – no ES, 9 milj.– no Latvijas budžeta, vēl 9 milj. iespējams piemaksāt no LAP līdzekļiem), 2005.gadā maksājumu apjoms palielināsies līdz 37 miljoniem latu, 2006.gadā – līdz 41 miljonam latu.

LAP paredzēts tikai to mērķu īstenošanai, kas skar laukus. Lauku attīstības plāns ir katrai no tagadējām ES dalībvalstīm, un tas jāizstrādā arī katrai kandidātvalstij.

Lai Latvijā tiktu sasniegta pirmā LAP izvirzītā prioritāte – attīstīt lauku ekonomiku, lai tā būtu efektīva un ilgtspējīga, investīciju atbalstu varēs saņemt lauksaimniecības uzņēmumi. Uzņēmumi varēs pretendēt arī uz atbalstu mārketinga pasākumiem. Uz vienreizēju maksājumu varēs pretendēt arī jaunie zemnieki un tie, kas būs nolēmuši priekšlaikus pensionēties. Tiks atbalstīti zemes uzlabošanas un lauku ekonomikas dažādošanas pasākumi, kā arī varēs saņemt maksājumus par lauku ainavas saglabāšanu. Daļu līdzekļu novirzīs mežsaimniecības attīstīšanai, tiks atbalstīta arī ražotāju un dažādu iniciatīvu grupu veidošana laukos, lai cilvēki kļūtu gan ekonomiski, gan sociāli aktīvāki. Līdzekļi tiks virzīti arī dažādām mācību programmām.

Savukārt īstenojot otro prioritāti, kuras mērķis ir saglabāt bioloģiski daudzveidīgu lauku vidi, līdzekļi no LAP tiks virzīti bioloģiskās lauksaimniecības attīstībai, uzturēs tās lauku saimniecības, kurās nodarboties ar lauksaimniecību nav ekonomiski efektīvi, taču tās ļauj saglabāt ierasto ainavu un sakopt vidi. Speciālus maksājumus saņems tie, kuru darbošanos ierobežo valsts noteiktās aizsargājamās teritorijas.

“DIENAS” pielikums “Lietišķā Diena”; Pēc A. Pelanes raksta “Lauku attīstības plānu katrā sētā”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!