• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par SAPARD projektiem Latvijas labā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.04.2003., Nr. 60 https://www.vestnesis.lv/ta/id/74002

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Veselības aprūpei jābūt pieejamai un kvalitatīvai"

Vēl šajā numurā

17.04.2003., Nr. 60

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par SAPARD projektiem Latvijas labā

Eiropas Lauksaimniecības struktūru un lauku attīstības (STAR) komitejas sēdē apstiprināti grozījumi SAPARD Latvijas lauksaimniecības un lauku attīstības programmā. Šie grozījumi nacionālā līmenī tika veikti 4. martā SAPARD programmas uzraudzības komitejas sēdē, kura notika Latvijā. Savukārt STAR komitejas sēdes lēmums ir pamatā tam, lai ES lauksaimniecības komisārs Francs Fišlers parakstītu Eiropas Komisijas lēmumu par grozījumiem SAPARD programmā.

Būtiskākie pieņemtie grozījumi ir šādi:

• visās līdz šim akreditētajās apakšprogrammās ir atcelts ierobežojums projektu skaitam, tādējādi jebkurš atbalsta pretendents var iesniegt neierobežotu projektu skaitu;

• visās apakšprogrammās ir atceltas projektu maksimālās summas, izņemot apakšprogrammu “Lauksaimniecības tehnikas iekārtu un būvju modernizācija”. Šeit maksimālā projektu summa vienam atbalsta saņēmējam ir paaugstināta līdz 1 500 000 eiro;

• turpmāk būs iespēja SAPARD projektus pieteikt lauksaimniecības un zivsaimniecības produktu pārstrādei bez iepriekšējas pieredzes nozarē;

• līdz šim atbalstu varēja saņemt pēc visa projekta īstenošanas, turpmāk projektu varēs īstenot arī pa daļām;

• programmā “Netradicionālā lauksaimniecība” varēs pieteikties arī zirgaudzētāji un krāšņumaugu audzētāji, kuriem atbalsts SAPARD programmās līdz šim nebija paredzēts;

• apakšprogrammā “Vispārējās lauku infrastruktūras uzlabošana” paredzēts atbalsts elektroenerģijas apgādes problēmu risināšanai. Latvijā pašlaik ap 400 lauku sētās nav elektroapgādes. Šajā pašā apakšprogrammā turpmāk projektus varēs iesniegt arī pašvaldības.

Komitejas sēdē tika izskatīti vairāki priekšlikumi par projektu iesniegšanas procedūras vienkāršošanu, kas atvieglotu gan projektu iesniedzēju, gan Lauku atbalsta dienesta darbu. Tālāk pieņemto grozījumu īstenošanai nepieciešami attiecīgi grozījumi Lauku atbalsta dienesta procedūrās. Plānots, ka šie grozījumi būs spēkā uz 15. jūlija pieteikšanās kārtu.

Turpmāk Lauku atbalsta dienests SAPARD projektus pieņems līdz katra mēneša 15.datumam. Līdz šim pieteikumu projektus visās apakšprogrammās pieņēma četras reizes gadā – līdz 15.janvārim, līdz 15.aprīlim, līdz 15.jūlijam un līdz 15.oktobrim ( tikai apakšprogrammai “Lauksaimniecības zemju apmežošana” termiņš bija līdz 1.maijam, un tas arī paliek spēkā). Šāds lēmums pieņemts, lai veicinātu lauksaimnieku iespējas vairāk, ātrāk un efektīvāk apgūt piedāvātos Eiropas Savienības līdzekļus. Par projektu realizēšanas beigu termiņu visu veidu investīciju projektiem noteikts 2006.gada 15.septembris.

Būtiski, ka pēc veiktajiem grozījumiem SAPARD programmā finansējumu turpmāk varēs saņemt arī pašvaldības, izmantojot apakšprogrammas “Vispārējās lauku infrastruktūras izmantošana” nosacījumus. Iespējams, ka pašvaldību sagatavotos projektus sāks pieņemt jau jūnijā vai jūlijā. Tas nozīmē, ka tās jau šajā gadā varēs veikt dažādus būvniecības un ceļu sakārtošanas darbus.

Līdz 15.aprīlim Lauku atbalsta dienestā kopumā iesniegti 1290 SAPARD projekti, no tiem 679 projekti ir apstiprināti. Lauksaimnieki visaktīvāk projektus izstrādājuši un iesnieguši nolūkā saņemt atbalstu tehnikas un iekārtu iegādei.

Zemkopības ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļa

 

Finanšu ministrijas valsts sekretāres vietniece, nacionālā atbildīgā amatpersona Inguna Sudraba 15.aprīlī, pamatojoties uz auditorkompānijas “Ernst &Young Baltic” ziņojumu, parakstījusi SAPARD Latvijas lauksaimniecības un lauku attīstības programmas (SAPARD programma) pavadošā pasākuma “Pavadošais pasākums 2 “Tehniskā palīdzība”” akreditācijas rakstu. Saskaņā ar daudzgadējā finanšu līguma nosacījumiem visa nepieciešamā dokumentācija šī pavadošā pasākuma akreditācijas nodrošināšanai nosūtīta Eiropas Komisijai.

“Pavadošais pasākums 2 “Tehniskā palīdzība”” ietver tehniskās palīdzības pakalpojumu nosacījumus, lai segtu izmaksas, kas saistītas ar SAPARD programmas īstenošanu. Šī pasākuma mērķis ir veicināt SAPARD programmas īstenošanu un uzraudzību un tās iespējamo grozīšanu. Lai šo mērķi sasniegtu, šī pavadošā pasākuma uzdevums ir: nodrošināt atbalstu SAPARD programmas uzraudzībai; nodrošināt atbilstošu informācijas un publicitātes apriti; atbalstīt pētījumus un seminārus; nodrošināt atbalstu ārējai ekspertīzei un nodrošināt atbalstu programmas novērtēšanai.

Pēc Nacionālās akreditācijas piešķiršanas Eiropas Komisija veiks auditu, lai pārliecinātos par izveidoto administrēšanas sistēmu, pēc Finanšu ministrijas rīcībā esošās informācijas, Eiropas Komisija plānojusi veikt auditu šā gada jūnijā.

Finanšu ministrijas preses dienests

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!