• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2003. gada 15. aprīļa noteikumi Nr. 182 "Latvijas augu šķirņu kataloga nolikums". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.04.2003., Nr. 60 https://www.vestnesis.lv/ta/id/73994

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta rīkojums Nr.221

Par Latvijas Republikas valdības un Armēnijas Republikas valdības līgumu par savstarpēju palīdzību muitas lietās

Vēl šajā numurā

17.04.2003., Nr. 60

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 182

Pieņemts: 15.04.2003.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

 

Ministru kabineta noteikumi Nr.182

Rīgā 2003.gada 15.aprīlī (prot. Nr.21, 32.§)

Latvijas augu šķirņu kataloga nolikums

Izdoti saskaņā ar Sēklu aprites likuma 2.panta 1.punkta “b” apakšpunktu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Noteikumi nosaka Latvijas augu šķirņu kataloga (turpmāk — katalogs) apstiprināšanas kārtību un kārtību, kādā šķirnes iekļauj, uztur katalogā un svītro no tā, kā arī ar katalogu saistītās informācijas glabāšanas un publicēšanas kārtību.

2. Šķirni katalogā iekļauj uz desmit kalendāra gadiem.

 

II. Iesniegums šķirnes iekļaušanai katalogā

3. Iesniegumu par šķirnes iekļaušanu katalogā (turpmāk — iesniegums) iesniedz Latvijas pilsonis, persona, kurai ir tiesības uz nepilsoņa pasi, persona, kurai Latvija ir pastāvīga dzīvesvieta, kā arī Latvijā reģistrēta juridiskā persona (turpmāk — iesniedzējs). Iesniedzējs ir viena no šādām personām:

3.1. selekcionārs;

3.2. selekcionāra tiesību īpašnieks — fiziskā vai juridiskā persona, kas ieguvusi selekcionāra tiesības;

3.3. šķirnes uzturētājs — fiziskā vai juridiskā persona, kas nodrošina šķirnes uzturēšanu;

3.4. selekcionāra, selekcionāra tiesību īpašnieka vai šķirnes uzturētāja pilnvarotais pārstāvis.

4. Iesniegumu iesniedz Valsts augu aizsardzības dienestā. Iesniegumā norāda šādas ziņas:

4.1. iesniedzēja, selekcionāra, sākotnējā selekcionāra un šķirnes uzturētāja vārds un uzvārds (fiziskajām personām) vai nosaukums (juridiskajām personām) un adrese;

4.2. auga suga, varietāte;

4.3. šķirnes nosaukums vai pagaidu apzīmējums (ja iesniegumā norāda šķirnes pagaidu apzīmējumu, šķirnes nosaukumu rakstiski piesaka iesnieguma izskatīšanas laikā);

4.4. informācija par šķirnes izveidošanu, veiktajām pārbaudēm un iekļaušanu citu valstu nacionālajos katalogos, kā arī par selekcionāra tiesību piešķiršanu citās valstīs.

5. Iesniegumam pievieno šādus dokumentus:

5.1. pilnvarojums, ja iesniegumu iesniedz šo noteikumu 3.4.apakšpunktā minētā persona;

5.2. populārs šķirnes apraksts;

5.3. šķirnes apraksta tehniskā anketa;

5.4. apliecinājums, ka veikts maksājums par iesnieguma reģistrēšanu.

6. Ja nepieciešama šķirnes komponentu pārbaude hibrīdiem un sintētiskām šķirnēm, iesniedzējam ir tiesības rakstiski pieprasīt, lai informācija par pārbaudes rezultātiem un komponentu aprakstu tiktu uzskatīta par ierobežotas pieejamības informāciju.

7. Iesniegumu reģistrē, ja iesniegti visi šo noteikumu 4. un 5.punktā minētie dokumenti. Iesnieguma pieņemšanas un izskatīšanas kārtību nosaka zemkopības ministra apstiprinātā instrukcijā.

 

III. Prasības šķirnes iekļaušanai katalogā

8. Lai pieņemtu lēmumu par šķirnes iekļaušanu katalogā, Valsts augu aizsardzības dienests:

8.1. ja nepieciešams, organizē šķirnes atšķirības, viendabības un stabilitātes pārbaudi (turpmāk — šķirnes tests);

8.2. novērtē šķirnes saimnieciskās īpašības saskaņā ar atbilstošajā šķirnes saimniecisko īpašību novērtēšanas metodikā noteiktajiem kritērijiem. Saimniecisko īpašību rezultātus uzskata par pozitīviem, ja, salīdzinot ar citām katalogā iekļautajām šķirnēm kādā noteiktā audzēšanas reģionā, attiecīgā šķirne ir pārāka audzēšanas, izmantošanas vai no tās iegūtā produkta kvalitātes ziņā. Ja šķirnei piemīt kāda izcila īpašība, nelielus tās trūkumus var neievērot;

8.3. pārbauda šķirnes nosaukuma atbilstību Augu šķirņu aizsardzības likumā noteiktajām prasībām;

8.4. pārbauda šķirnes nosaukuma atbilstību Eiropas Savienības regulā 930/2000 noteiktajām prasībām.

9. Ja iesniedzējs norādījis, ka šķirnei nepieciešams veikt šķirnes testu:

9.1. Valsts augu aizsardzības dienests ar iesniedzēju vienojas par institūciju, kura veiks šķirnes testu;

9.2. Valsts augu aizsardzības dienests šķirni piesaka šķirnes testa veikšanai attiecīgajā Latvijas institūcijā vai citas valsts institūcijā;

9.3. iesniedzējs iesniedz nepieciešamos dokumentus Latvijas vai citas valsts institūcijā un piegādā sēklas materiālu tās noteiktajā daudzumā, termiņā un kārtībā.

10. Valsts augu aizsardzības dienests pieprasa attiecīgajai Latvijas vai citas valsts institūcijai oriģinālo šķirnes sēklu paraugu un šādus dokumentus:

10.1. šķirnes testa rezultātus;

10.2. šķirnes aprakstu.

11. Pēc šķirnes testa rezultātu saņemšanas Valsts augu aizsardzības dienests nosūta tos iesniedzējam.

12. Ja iesniedzējs iesniegumā norādījis, ka šķirnes tests šķirnei ir veikts citā valstī, Valsts augu aizsardzības dienests mēneša laikā pēc šo noteikumu 10.punktā minētā parauga un dokumentu saņemšanas pieņem lēmumu par citā valstī veiktā šķirnes testa rezultātu atzīšanu. Par pieņemto lēmumu Valsts augu aizsardzības dienests rakstiski informē iesniedzēju.

13. Ja Valsts augu aizsardzības dienests pieņem lēmumu neatzīt citā valstī veiktā šķirnes testa rezultātus, šķirnes testu organizē saskaņā ar šo noteikumu 9.punktu.

14. Pēc iesnieguma reģistrēšanas Valsts augu aizsardzības dienests novērtē šķirnes saimnieciskās īpašības saskaņā ar zemkopības ministra apstiprinātu instrukciju par kārtību, kādā organizē šķirnes saimniecisko īpašību novērtēšanu. Ja iesniegums reģistrēts pēc 1.marta, saimnieciskās īpašības novērtē nākamajā gadā.

15. Valsts augu aizsardzības dienests iesniedzējam šķirnes saimniecisko īpašību novērtēšanas rezultātus paziņo pēc izmēģinājumu rezultātu apkopošanas, bet ne vēlāk kā līdz tā gada 31.decembrim, kurā veikti izmēģinājumi.

16. Ja iesniedzēju neapmierina izmēģinājumu rezultāti, viņš mēneša laikā pēc to saņemšanas var rakstiski izteikt iebildumus Valsts augu aizsardzības dienestam.

17. Valsts augu aizsardzības dienests iesniedzējam nosūta informāciju par tās Nacionālās augu šķirņu padomes augu šķirņu ekspertu grupas sēdes laiku un vietu, kurā izskatīs jautājumu par attiecīgās šķirnes iekļaušanu katalogā.

18. Ar Valsts augu aizsardzības dienesta lēmumu šķirnes nosaukumu reģistrē, iekļaujot šķirni katalogā.

19. Valsts augu aizsardzības dienests pieņem lēmumu atzīt par nepiemērotu reģistrētu šķirnes nosaukumu šādos gadījumos:

19.1. ja, reģistrējot nosaukumu, nav ievērotas šajos noteikumos noteiktās prasības;

19.2. ja saņemts attiecīgs šķirnes pārstāvja rakstisks iesniegums;

19.3. saskaņā ar augstākas institūcijas lēmumu, ja Valsts augu aizsardzības dienesta lēmums ir bijis apstrīdēts vai ir attiecīgs tiesas nolēmums.

20. Ja šķirnes nosaukums atzīts par nepiemērotu, Valsts augu aizsardzības dienests pieņem lēmumu reģistrēt šķirnes jauno nosaukumu.

 

IV. Kataloga sastādīšanas un apstiprināšanas kārtība

21. Ja šķirnes testa rezultāti ir pozitīvi un pieteiktais šķirnes nosaukums atbilst šajos noteikumos noteiktajām prasībām, Valsts augu aizsardzības dienests iesniedz Nacionālajā augu šķirņu padomē atzinumu par šķirnes testu, šķirnes saimniecisko īpašību novērtēšanas rezultātiem un šķirnes nosaukuma piemērotību.

22. Ja Nacionālā augu šķirņu padome izteikusi priekšlikumu iekļaut šķirni katalogā, Valsts augu aizsardzības dienests mēneša laikā sagatavo kataloga grozījumu projektu un katru gadu līdz 1.martam iesniedz to zemkopības ministram apstiprināšanai.

23. Norādot katalogā šķirnes nosaukumu, norāda arī nosaukumu (ja tāds ir), ar kādu sēklas vai stādāmais materiāls tiek tirgots citā valstī.

24. Ja šķirni (vecākaugu līniju, hibrīdu) izmanto tikai par komponentu hibrīda veidošanai, šķirni katalogā iekļauj ar savu nosaukumu un norāda, ka tā ir komponentšķirne.

25. Katalogā norāda, vai šķirne ir ģenētiski modificēta, un citas ziņas, kas raksturo konkrēto šķirni (piemēram, šķirnes izmantošanas veids, maizes cepamīpašības, izturība pret nematodi, šķirnes tips).

26. Dārzeņu šķirnes, kuru sēklas var pārbaudīt tikai kā standartsēklas, kā arī šķirnes, kuras paredzētas tikai eksportam, katalogā norāda atsevišķi.

27. Līdz ar šķirnes iekļaušanu katalogā iesniedzējs kļūst par šķirnes pārstāvi Latvijā.

 

V. Šķirnes uzturēšana katalogā

28. Šo noteikumu 2.punktā minēto termiņu var pagarināt uz noteiktu laiku, ja šķirnes pārstāvis ne vēlāk kā divus gadus pirms termiņa beigām iesniedz Valsts augu aizsardzības dienestā iesniegumu par termiņa pagarināšanu un ja šķirnei ir būtiska nozīme lauksaimniecībā, un šķirne ir atšķirīga, viendabīga un stabila.

29. Valsts augu aizsardzības dienests var pieprasīt šķirnes pārstāvim veikt atkārtotu šķirnes testu saskaņā ar šo noteikumu 9.punktu. Ja šķirnei veic atkārtotu šķirnes testu un tā rezultāti nav saņemti līdz attiecīgā termiņa beigām, termiņu pagarina līdz galīgā lēmuma pieņemšanai.

30. Lai šķirne varētu atrasties katalogā, šķirnes pārstāvis:

30.1. nodrošina sēklaudzētājus ar sēklu izejmateriālu;

30.2. nodrošina Valsts augu aizsardzības dienestam pieeju dokumentiem par izlases un pirmsbāzes sēklu audzēšanu, lai varētu pārbaudīt šķirnes uzturēšanu;

30.3. ja nepieciešams, iesniedz Valsts augu aizsardzības dienestā paraugus pārbaudēm, kā arī nodrošina iespēju Valsts augu aizsardzības dienestam ņemt paraugus;

30.4. sniedz ziņas par jebkurām pārmaiņām, kas saistītas ar iesniegumā minēto informāciju;

30.5. ir atbildīgs par Valsts augu aizsardzības dienestam sniegto ziņu patiesumu.

31. Ja nepieciešams pagarināt šo noteikumu 2.punktā minēto termiņu, Valsts augu aizsardzības dienests iesniedz Nacionālajā augu šķirņu padomē attiecīgu informāciju saskaņā ar šo noteikumu 28.punktu.

32. Pēc Nacionālās augu šķirņu padomes priekšlikuma par šo noteikumu 2.punktā minētā termiņa pagarināšanu Valsts augu aizsardzības dienests sagatavo un iesniedz zemkopības ministram apstiprināšanai kataloga grozījumu projektu.

33. Katalogā iekļautās šķirnes uzturēšanu saskaņā ar vispārpieņemto praksi nodrošina šķirnes uzturētājs.

 

VI. Šķirnes svītrošana no kataloga

34. Šķirni var svītrot no kataloga šādos gadījumos:

34.1. netiek ievērotas šajos noteikumos noteiktās prasības;

34.2. šķirne iekļauta katalogā, pamatojoties uz kļūdainiem vai nepamatotiem datiem;

34.3. netiek kārtoti maksājumi par šķirnes atrašanos katalogā (saskaņā ar zemkopības ministra apstiprinātiem maksas pakalpojumu izcenojumiem);

34.4. ir beidzies šo noteikumu 2.punktā minētais termiņš.

35. Šķirni svītro no kataloga šādos gadījumos:

35.1. atkārtotā šķirnes testā konstatēts, ka šķirne vairs nav atšķirīga, viendabīga un stabila;

35.2. to pieprasa šķirnes pārstāvis (izņemot gadījumus, ja šķirnei ir būtiska nozīme lauksaimniecībā un šķirni var uzturēt).

36. Ja šķirnes pārstāvis pieprasa svītrot šķirni no kataloga, persona, kas vēlas nodrošināt šķirnes uzturēšanu un pildīt šķirnes pārstāvja pienākumus, iesniedz Valsts augu aizsardzības dienestā iesniegumu par šķirnes pārstāvju maiņu. Valsts augu aizsardzības dienests pārbauda šādas ziņas:

36.1. vai personas rīcībā ir atbilstoša zemes platība, tehnika, iekārtas un telpas, kā arī cits šķirnes uzturēšanai nepieciešamais nodrošinājums;

36.2. vai personai ir atbilstoša izglītība un zināšanas.

37. Valsts augu aizsardzības dienests iesniedz Nacionālajā augu šķirņu padomē informāciju par nepieciešamību svītrot šķirni no kataloga saskaņā ar šo noteikumu 34. vai 35.punktu.

38. Pēc Nacionālās augu šķirņu padomes priekšlikuma par šķirnes svītrošanu no kataloga Valsts augu aizsardzības dienests sagatavo un iesniedz zemkopības ministram apstiprināšanai kataloga grozījumu projektu.

39. Ne vēlāk kā līdz 30.jūnijam trešajā gadā pēc šķirnes svītrošanas no kataloga var veikt sēklu sertifikāciju (dārzeņu šķirnēm — arī standartsēklu pārbaudi).

 

VII. Informācijas uzglabāšana un publicēšana

40. Katras katalogā iekļautās šķirnes populārs apraksts un pamatojums tās iekļaušanai katalogā, kā arī iesniegumā minētā informācija glabājas Valsts augu aizsardzības dienestā.

41. Valsts augu aizsardzības dienests reizi trijos mēnešos publicē laikrakstā “Latvijas Vēstnesis” šādu informāciju:

41.1. par reģistrētajiem iesniegumiem:

41.1.1. iesnieguma reģistrācijas numurs;

41.1.2. iesnieguma reģistrācijas datums;

41.1.3. iesniedzēja vārds un uzvārds (fiziskajām personām) vai nosaukums (juridiskajām personām);

41.1.4. šķirnes uzturētāja vārds un uzvārds (fiziskajām personām) vai nosaukums (juridiskajām personām);

41.1.5. pieteiktais šķirnes nosaukums;

41.2. par iesnieguma izskatīšanas laikā pieteiktajiem šķirnes nosaukumiem:

41.2.1. iesnieguma reģistrācijas numurs;

41.2.2. iesniedzēja vārds un uzvārds (fiziskajām personām) vai nosaukums (juridiskajām personām);

41.2.3. šķirnes uzturētāja vārds un uzvārds (fiziskajām personām) vai nosaukums (juridiskajām personām);

41.2.4. pieteiktais šķirnes nosaukums vai pagaidu apzīmējums;

41.3. par noraidītajiem iesniegumiem:

41.3.1. iesnieguma reģistrācijas numurs;

41.3.2. iesniedzēja vārds un uzvārds (fiziskajām personām) vai nosaukums (juridiskajām personām);

41.3.3. šķirnes uzturētāja nosaukums;

41.3.4. pieteiktais šķirnes nosaukums vai pagaidu apzīmējums;

41.3.5. datums, kad iesniegums noraidīts;

41.4. par šķirnes pārstāvja un šķirnes uzturētāja maiņu:

41.4.1. iesnieguma reģistrācijas numurs;

41.4.2. šķirnes pieteiktais vai reģistrētais nosaukums;

41.4.3. šķirnes pārstāvja vai uzturētāja vārds un uzvārds (fiziskajām personām) vai nosaukums (juridiskajām personām);

41.4.4. iesniedzēja vārds un uzvārds (fiziskajām personām) vai nosaukums (juridiskajām personām);

41.4.5. jaunā šķirnes pārstāvja vai uzturētāja vārds un uzvārds (fiziskajām personām) vai nosaukums (juridiskajām personām).

 

VIII. Noslēguma jautājumi

42. Iekļaujot katalogā Latvijā izveidotas lauksaimniecības kultūraugu šķirnes, kas 1999. un 2000.gadā bija iekļautas audzēšanai Latvijā ieteicamo un perspektīvo augu šķirņu sarakstā, vai Zemkopības ministrijas rīkojumā par sertifikācijai pakļautām šķirnēm noteiktās ziemas kviešu šķirnes, šķirnes tests nav nepieciešams, ja šķirnes pārstāvis līdz 2004.gada 1.janvārim iesniedzis Valsts augu aizsardzības dienestā iesniegumu un šķirnes morfoloģisko pazīmju aprakstu.

43. Šo noteikumu 8.4.apakšpunkts stājas spēkā ar īpašiem Ministru kabineta noteikumiem.

44. Šo noteikumu 42.punktā minētās šķirnes atrodas katalogā līdz 2006.gada 31.decembrim, un tās tiek tirgotas Latvijā.

 

Informatīva atsauce uz Eiropas Savienības direktīvām

Noteikumos iekļautas tiesību normas, kas izriet no direktīvām 2002/53/EC un 2002/55/EC.

Ministru prezidenta vietā — Ministru prezidenta biedrs A.Šlesers

Zemkopības ministra vietā — vides ministrs R.Vējonis

Redakcijas piebilde: noteikumi stājas spēkā ar 2003.gada 18.aprīli.

 

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!