• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par situācijas attīstību Irākā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.04.2003., Nr. 59 https://www.vestnesis.lv/ta/id/73904

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Plenārsēdes stenogramma

Vēl šajā numurā

16.04.2003., Nr. 59

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par situācijas attīstību Irākā

Vakar, 15.aprīlī, Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētāja Inese Vaidere un komisijas deputāti tikās ar Amerikas Savienoto Valstu ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā Braienu Karlsonu.

Tikšanās laikā ASV vēstnieks B. Karlsons deputātus iepazīstināja ar situācijas attīstību Irākā, atzīmējot, ka aktīvā karadarbība faktiski ir beigusies un šobrīd primārais mērķis ir stabilizēt situāciju, pēc tam notiks rekonstrukcija. Šobrīd, pēc kontroles pārņemšanas, ASV galvenie darbības virzieni ir vērsti uz nekārtību novēršanu un infrastruktūras atjaunošanu. Viņš arī informēja, ka ASV cieši sadarbojas ar UNESCO jautājumā par mākslas un vēstures vērtību nosargāšanu un atdošanu muzejiem, ņemot vērā to, ka jau novērota tirdzniecība ar tām.

Runājot par ANO lomu Irākas atjaunošanā, vēstnieks uzsvēra, ka ASV to saskata galvenokārt humānās palīdzības procesa nodrošināšanā. Viņš arī atzīmēja, ka ANO būs jāpielāgo jaunajai situācijai programma “Nafta pret pārtiku”. Atbildot uz deputātu jautājumu, kādēļ atjaunošanas fāzē ASV nenodos kontroli ANO, B. Karlsons norādīja, ka pati organizācija ir atzinusi, ka tā šobrīd nav gatava uzņemties šādu lomu. Pēc ASV plāniem Irākas kontroles mehānisms pakāpeniski pāriet sabiedroto rokās un vēlāk tiks piesaistīta arī Irāka.

Tā kā ASV spēki ir atklājuši mobilās masu iznīcināšanas ieroču ražošanas laboratorijas, būtu jāatjauno arī ANO ieroču inspektoru darbs Irākā. To, kādēļ Irāka nelietoja masu iznīcināšanas ieročus pret sabiedrotajiem, ASV skaidro ar Irākas vadības un kontroles mehānisma veiksmīgo iznīcināšanu jau operācijas sākumstadijā.

Tikšanās laikā ASV vēstnieks neapstiprināja presē izskanējušo informāciju saistībā ar iespējamo Krievijas un Irākas specdienestu sadarbību, tomēr atzīmēja, ka operācijas laikā iegūti dažādi dokumenti, kuri ir izvērtējami.

Uz deputātu jautājumu, vai arī attiecībā pret Sīriju ASV rīkosies līdzīgi, B. Karlsons atbildēja noliedzoši, uzsverot, ka ASV seko līdzi un ir nobažījusies par situācijas attīstību Sīrijā.

Saeimas preses dienests

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!