• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Parlamentu savienības konferenci. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.04.2003., Nr. 58 https://www.vestnesis.lv/ta/id/73861

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Esmu līdzatbildīga par ministriju"

Vēl šajā numurā

15.04.2003., Nr. 58

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Parlamentu savienības konferenci

12.aprīlī ar 172. Parlamentu savienības padomes sēdi beidzās savienības 108.konference. Tajā piedalījās parlamentārieši no 133 dalībvalstīm.

Konferences dalībnieki pieņēma rezolūcijas par diviem konferencē izskatītajiem pamatjautājumiem — par parlamentu lomu demokrātisko institūciju stiprināšanā un sabiedrības attīstības veicināšanā mūsdienu sadalītajā pasaulē, kā arī par starptautisko sadarbību dabas katastrofu seku novēršanā to skartajos reģionos.

Latvijas nacionālās grupas Parlamentu savienībā delegācijas locekle, Ārlietu komisijas priekšsēdētāja Inese Vaidere uzstājās ar runu, uzsverot, ka ekoloģiskās katastrofas izraisa ne vien dabas faktori, bet arī cilvēku ekonomiskās aktivitātes. Viņa akcentēja, ka Latvija ir ieinteresēta kuģošanas un termināļu drošības palielināšanā, un aicināja citu valstu parlamentāriešus likumdošanā noteikt normas, kas palīdzētu novērst pārrobežu ekoloģiskās katastrofas, un aktīvi darboties attiecīgajos starptautiskajos forumos.

Konferences laikā pieņemtas rezolūcijas par darba kārtībā iekļautajiem papildjautājumiem: par masu iznīcināšanas ieroču ierobežošanu, izslēdzot iespējas tos lietot teroristiem; par nepieciešamību izbeigt karu Irākā, atjaunot mieru un stiprināt demokrātiju šajā valstī. Šī rezolūcija paredz ANO lomas pastiprināšanu kara otrajā fāzē un Parlamentu savienības praktisku palīdzību un ekspertīzi demokrātisko institūtu veidošanā Irākā.

Latvijas nacionālās grupas Parlamentu savienībā vadītāja, Saeimas priekšsēdētāja Ingrīda Ūdre uzstājās debatēs par politisko, ekonomisko un sociālo situāciju pasaulē. Viņa informēja konferences delegātus par ekonomikas attīstību Latvijā, kā arī pieskārās dzimumu līdztiesības jautājumiem. Mūsu parlamenta spīkere uzsvēra, ka Latvijā nepastāv nekādas kvotas — Valsts prezidente, Saeimas priekšsēdētāja, divas ministres, kā arī parlamenta komisiju vadītājas ir sievietes. I.Ūdre arī noliedza vairākkārt izskanējušos apgalvojumus, ka Irākas jautājums ir sadalījis Eiropu.

Konferences ietvaros Saeimas priekšsēdētājai notika arī vairākas divpusējās tikšanās — gan ar citu valstu spīkeriem, gan delegāciju vadītājiem. I.Ūdre arī sniedza interviju Parlamentu savienības žurnālam par 108.konferences nozīmi, izskatītajiem jautājumiem, kā arī vērtējumu par tikko publicēto grāmatu par dzimumu līdztiesības jautājumiem.

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!