• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par bargu punktu bezmaksas medībām. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.04.2003., Nr. 58 https://www.vestnesis.lv/ta/id/73858

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par jauno politisko kārtību pasaulē

Vēl šajā numurā

15.04.2003., Nr. 58

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par bargu punktu bezmaksas medībām

GORBUNOVS.JPG (15676 bytes)
Foto: A.F.I.

VAS “Latvijas valsts meži” padomes priekšsēdētājs Anatolijs Gorbunovs:

Tagad modē visur pieminēt politiku. Jūs esat bijis vairākās valdībās un droši vien varēsiet pateikt, vai neatkarīgajā Latvijā ir bijusi jebkāda medību politika?

Atbildēt viennozīmīgi “nav” nevar, jo Saeima ir pieņēmusi Medību likumu. Ir arī Ministru kabineta apstiprināti medību noteikumi. Ja es tomēr saku “nav”, tam ir savs iemesls.

Esot neilgu laiku valsts akciju sabiedrības “Latvijas valsts meži” (LVM) padomes priekšsēdētāja amatā, redzēju, ka esam sastapušies ar nopietnu problēmu, kas radusies vairāku gadu laikā - reprezentācijas medībām. Pēc 1991. gada LVM par saviem līdzekļiem pienācās rīkot reprezentācijas medības.

Tā tas vairs nevarēja turpināties. Nesaukšu uzvārdus, bet atnāca amatpersona vai bijusī amatpersona uz LVM un teica: - Man ir vajadzīgs briežu bullis. Un LVM prezidentam, vietniekam, departamenta direktoram vai medību saimniecības izpilddirektoram no saviem, proti LVM, līdzekļiem, kuru iegūšana pirmkārt nozīmēja augoša meža vai apaļkoku sortimenta pārdošanu, arī nācās organizēt reprezentācijas medības. Es pat šodien nevaru pateikt, kam tādas pienācās, jo diemžēl visos laikos ir bijuši izņēmumi. Tāda veida reprezentācijas medības kā līdz šim ar LVM valdes 2003. gada 14. marta lēmumu nekavējoties ir pārtrauktas. Tas attiecas uz LVM medību platībām Andumos, Lubānā, Dzelzāmurā, Kaltenē, Ugālē un citur. Turklāt, pastāvot līdzšinējai kārtībai, LVM izpilddirektoram, kurš varēja organizēt medības uz LVM rēķina, nebija tik svarīgs kādas valsts prezidents vai vēstnieks, bet gan, piemēram, vietējais policijas priekšnieks. Un tas ir ļoti saprotami, jo policijas priekšnieks palīdz viņam ķert meža zagļus.

Reprezentācijas medības pieņemts rīkot visā pasaulē. Tām ir sava nozīme diplomātiskajās un citās attiecībās, kas kalpo valsts interesēm. Kam tās rīkot Latvijā?

Ja, piemēram, Ārlietu ministrija uzskata, ka ir jāorganizē medības šeit akreditētajiem diplomātiem, domāju, ka tā ir svēta lieta, ko vajadzētu darīt Latvijas tēla un starptautisko saišu nostiprināšanas labad. Cik nu vispār diplomātu vidū ir mednieku, taču četras reizes gadā vienas putnu medības, vienas medības uz gaidi briežu buļļu baura laikā, medības ar dzinējiem un varbūt arī vilku medības vēstniekiem sarīkot var. Taču tas nav jādara uz LVM rēķina. Ministrijai jāparedz savā budžetā nauda, lai noorganizētu medības ar ārvalstu diplomātu piedalīšanos. Arī Aizsardzības ministrija savā budžetā var paredzēt naudu reprezentācijas medībām, jo armijas cilvēkus parasti saista šaušana. Tas pats attiecas arī uz Saeimu un Ministru kabinetu.

Vai gaidāt dokumentāciju, kas noteiks, kura valsts amatpersona tiesīga piedalīties reprezentācijas medībās?

Nekāda ierēdņu saraksta, kam pienākas reprezentācijas medības, nebūs. Ja kādai ministrijai ir nauda, par ko rīkot reprezentācijas medības, tad LVM tās vajadzīgajā līmenī noorganizēs, bet tikai ar nosacījumu, ja maksās ministrija vai ierēdņi no savas kabatas. Neviens pēc šā lēmuma pieņemšanas nevar ierasties pie LVM prezidenta Roberta Strīpnieka un sacīt, ka viņam pienākas briežu bullis reprezentācijas medībās.

Balsis no tautas teic: uz LVM medību objektiem braucot deputāti Straume, Balodis, Pasaules Dabas fonda pārstāvis Rotbergs, arī pats Gorbunovs un citi. Viņi tur šaujot par velti, un mums, citiem medniekiem, ir jāmaksā!

Pa šo laiku kādas piecas reizes kopā ar Saeimas deputātiem esmu piedalījies kolektīvās medībās ar dzinējiem, par kurām katrs dalībnieks maksāja 20 latus. Nevienu personīgo licenci neesmu ņēmis. Neesmu braucis arī uz medņu medībām. Tāpēc, lūdzu, nebāziet mani vienā maisā ar kādiem, kas kaut kur tā ir medījuši. Šajās lietās manas rokas ir tīras.

Ir bijuši daudzi vēsturiski lēmumi, kuri kaut kādā veidā ir izčākstējuši. Tātad reprezentācijas medību nebūs un neviens neies medībās nemaksājis. Bet ja nu atbrauks, piemēram, kādas draudzīgas valsts prezidents, ko tad?

Nekas nenotiek pēkšņi. Valsts prezidentu vizītes tiek plānotas. Tādi izdevumi jāparedz tāmē. Jā, reprezentācijas medības būs arī turpmāk, bet uz pavisam citiem principiem.

Taču kādam Latgales, Vidzemes vai Kurzemes vietvaldim tāpat kā līdz šim svarīgāks var izrādīties policijas priekšnieks...

Medības pa kluso var notikt vienmēr. Pie tik barga lēmuma, kāds tika pieņemts 14. martā, doma medīt pa kluso kādam galvā arī var dzimt un kāds var pamēģināt to darīt. Bet tad iestājas kriminālatbildība ne tikai mežsargam, mežsaimniecības izpilddirektoram, bet arī tam, kas medībās piedalās.

“LAUKU AVĪZE”; pēc Ģ. Konrāda un V. Krustiņa intervijas “Zelta ragi?  Lūdzu, bet par savu naudu!”

Pēc “LV” redakcijas apkopotā

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!