• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ar Francijas un Lielbritānijas padomu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.04.2003., Nr. 53 https://www.vestnesis.lv/ta/id/73550

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ar Horvātijas un Latvijas kopīgu skatu

Vēl šajā numurā

04.04.2003., Nr. 53

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ar Francijas un Lielbritānijas padomu

Vakar Rīgā uzturējās Francijas Eiropas lietu ministre Noela Lenuāra un Apvienotās Karalistes Eiropas lietu ministrs Deniss Makšeins

VIKE.JPG (17067 bytes)
Foto: Arnis Blumbergs, “LV”
Francijas Republikas Eiropas lietu ministre Noela Lenuāra, Latvijas Republikas Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga,
Lielbritānijas un Ziemeļīrijas Apvienotās Karalistes Eiropas lietu ministrs Deniss Makšeins

Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga vakar, 3. aprīlī, Rīgas pilī tikās ar Francijas Eiropas lietu ministri Noelu Lenuāru un Lielbritānijas Eiropas lietu ministru Denisu Makšeinu. Sarunā uzsvērts, ka šī ir vēsturiska vizīte jaunās Eiropas veidošanas procesā. Ministri atzīmēja, ka Latvija ir pirmā valsts, uz kuru abi dodas kopā, un tas ir simboliski jaunajai Eiropai. V.Vīķe-Freiberga sacīja, ka “šī unikālā vizīte simboliski atspoguļo jaunās Eiropas vaibstus, kurā katrai valstij ir sava balss”.

N.Lenuāra atzīmēja, ka ir svarīgi apzināt jauno Eiropas identitāti, kuru bagātina katra tās tauta un kultūra, kura nav unificēta, bet augsti godā katra īpatnību un nacionālo identitāti. “Jūsu personība, prezidentes kundze, ir simbols tam, cik saskaņota var būt nacionālā un eiropieša identitāte.” Viņa arī norādīja, ka Latvijas prezidente ir gaidīta viešņa Francijā un viņas iepriekšējā vizīte atstājusi lielu iespaidu.

Prezidente un ministri uzsvēra, ka Eiropa ir un būs vienota ģimene un šī trīspusējā tikšanās apliecina, ka šā gada 16.aprīlī Atēnās plānotā ES iestāšanās līgumu ratifikācija paver jaunu, nozīmīgu posmu vienotās un paplašinātās Eiropas vēsturē, kuras veidošanā ar Eiropas Konventa un citu institūciju starpniecību katrai valstij būs sava loma.

Sarunas dalībnieki pārrunāja vienotās Eiropas ārlietu, drošības un aizsardzības politikas perspektīvu, atzīmējot, ka transatlantiskajai saiknei tajā būs liela nozīme. V.Vīķe-Freiberga atzīmēja, ka NATO arī turpmāk būs Eiropas drošības sastāvdaļa.

V.Vīķe-Freiberga sarunā ar ministriem izvirzīja jautājumu par Eiropas plašāku dialogu ar pasaules reģioniem. Sarunas dalībnieki bija vienisprātis, ka pasaulē ir jānostiprina demokrātijas, tiesību un brīvības vērtību telpa.

Runājot par aktuālo situāciju pasaulē saistībā ar Irākas krīzi, puses uzsvēra ANO lomu pēckrīzes situācijā.

Valsts prezidenta preses dienests

Pie Saeimas priekšsēdētājas

Saeimas priekšsēdētāja Ingrīda Ūdre vakar, 3. aprīlī, tikās ar Francijas Republikas Eiropas lietu ministri Noelu Lenuāru un Lielbritānijas un Ziemeļīrijas Apvienotās Karalistes Eiropas lietu ministru Denisu Makšeinu.

Tikšanās laikā pārrunātas ar Latvijas dalību Eiropas Savienībā (ES) un ES paplašināšanos saistītas aktualitātes.

Francijas Eiropas lietu ministre un Lielbritānijas un Ziemeļīrijas Apvienotās Karalistes Eiropas lietu ministrs sarunas sākumā pauda gandarījumu par iespēju apmeklēt Latviju tik nozīmīgā Eiropas Savienības paplašināšanās periodā un izteica cerību, ka mūsu valsts drīzumā būs piederīga pie plašās Eiropas ģimenes.

Saeimas priekšsēdētāja sveica augstos viesus Saeimā un uzsvēra, ka Francijas un Lielbritānijas kopīgā vizīte simbolizē ES vienotību, kaut arī valstu viedokļi dažreiz atšķiras. I.Ūdre atzina, ka lielu nozīmi iegūst parlamentārā sadarbība, aktīvs dialogs ar kolēģiem ES dalībvalstu parlamentos, un pastāstīja, ka Saeimā ir nodibinātas un aktīvi darbojas deputātu grupas parlamentārajai sadarbībai ar Lielbritāniju un Franciju.

Pārrunājot šā gada 20.septembrī gaidāmo referendumu par Latvijas dalību ES, sarunas dalībnieki bija vienisprātis, ka vienlīdz nozīmīga ir Latvijas vēlme iekļauties ES un pašreizējo dalībvalstu intereses un atbalsta apliecinājums mūsu valsts centieniem, piemēram, uzaicinājums Latvijas parlamentāriešiem darboties novērotāju statusā Eiropas Parlamentā. Atbildot uz jautājumu par iespējamo tautas nobalsošanas iznākumu, I.Ūdre pastāstīja, ka visas Saeimā pārstāvētās politiskās partijas ir paudušas atbalstu Latvijas dalībai ES, no tā var secināt, ka aptuveni septiņdesmit procenti Latvijas iedzīvotāju ir pozitīvi noskaņoti dalībai Eiropas Savienībā.

Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra, ka Latvija ir Eiropas daļa. Mūsu valstī tiek ievēroti demokrātijas pamatprincipi, godātas tās vērtības un respektēta tiesiskā kārtība.

Sarunā skartas arī ES un Krievijas attiecības. I.Ūdre uzsvēra Latvijas ieinteresētību konstruktīvā sadarbībā ar Krieviju. Pārrunāti arī jautājumi par reģionālo sadarbību starp Baltijas valstīm un Baltijas jūras reģiona valstīm.

Sarunas nobeigumā tika izteikta pārliecība, ka ES attīstīsies kā spēcīgs un pārticis reģions.

Saeimas preses dienests

Pie Ministru prezidenta

LENUARA.JPG (16703 bytes)
Francijas Eiropas lietu ministre Noela Lenuāra
Foto: A.F.I.
MAKSTEINS.JPG (16283 bytes)
Lielbritānijas Eiropas lietu ministrs Deniss Makšeins
Foto: A.F.I.

Vakar, 3. aprīlī, Ministru prezidents Einars Repše tikās ar Francijas Eiropas lietu valsts ministri Noelu Lenuāru.

Abas puses atzinīgi novērtēja Latvijas virzību uz Eiropas Savienību (ES) un NATO, kas jau gandrīz noslēgusies, kā arī labās Latvijas un Francijas divpusējās attiecības. E.Repše atzīmēja Latvijas valdības centienus veicināt aktīvākas ekonomiskās attiecības ar Franciju.

Sarunas laikā pārrunāts Irākas jautājums, ANO loma Irākas atjaunošanā un demokrātijas izveidē pēc karadarbības beigām. Situācijas atrisinājums Irākā būs pārbaudījums kopīgai Eiropas Savienības drošības un ārpolitikai. Ministru prezidents atzīmēja nepieciešamību stiprināt Eiropas drošības un sadarbības politiku, kurā ES un NATO centieniem jābūt savstarpēji papildinošiem.

Ministru prezidents kā prioritāru atzīmēja Latvijas darbību ES Konventā. N.Lenuāra un E.Repše bija vienisprātis par priekšlikumu izveidot vienotu Eiropas ārlietu ministra posteni, kas tiek apspriests ES Konventā.

Sarunas laikā pārrunāti Latvijas un Krievijas attiecību jautājumi, kas skar arī ES, jo Latvija nākotnē kļūs par ES robežvalsti.

N.Lenuāra lielu uzmanību sarunā veltīja vienotās Eiropas drošības un tiesiskās telpas radīšanai. Francijas valsts ministre uzsvēra, ka liberalizācijas un globalizācijas apstākļos būtu vēlams radīt vienotus principus cīņai ar organizēto noziedzību un korupciju, stiprināt valstu policiju sadarbību, savstarpēji atzīt tiesas spriedumus un ideju ilgtermiņā izveidot Eiropas prokuratūru. E.Repše pauda atbalstu ciešākai tiesībsargājošo iestāžu sadarbībai un atbalstīja Francijas priekšlikumu rūpīgu izvērtēšanu ES Konventā.

Vakar, 3. aprīlī, Ministru prezidents Einars Repše tikās arī ar Lielbritānijas Eiropas lietu ministru Denisu Makšeinu.

E.Repše sveica D.Makšeinu Latvijā un pateicās par Lielbritānijas atbalstu Latvijas virzībai uz Eiropas Savienību (ES) un NATO. Ministru prezidents apliecināja Latvijas gatavību uzņemties ES un NATO saistības un būt uzticamiem partneriem.

D.Makšeins pauda gandarījumu par Latvijas straujo attīstību un uzsvēra Baltijas reģiona svarīgo lomu nākotnes Eiropā. Ministrs apliecināja Lielbritānijas atbalstu ES paplašināšanās procesam un pauda cerību, ka Latvijas tautas nobalsošana šā gada 20.septembrī būs par labu iestājai ES. Lielbritānijas ministrs pateicās Latvijai par stingro nostāju un atbalstu Irākas jautājumā.

D.Makšeins pauda pārliecību, ka Latvija paplašinātajā ES varēs izmantot savu pieredzi, lai veicinātu stabilitāti un labklājību nākamajās ES kaimiņvalstīs – Baltkrievijā, Ukrainā, Moldovā, kā arī iekļauties ES attiecību veidošanā ar Krieviju. Pārrunātas arī Latvijas un Lielbritānijas pozīcijas Konventā par Eiropas nākotni.

Ministru prezidents lūdza nodot uzaicinājumu Lielbritānijas premjerministram Tonijam Blēram apmeklēt Latviju oficiālā vizītē. D.Makšeins pateicās par uzaicinājumu un solīja to nodot T.Blēram.

Valsts kancelejas Komunikācijas departaments

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!