• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Latvijas lauksaimniekiem Eiropas Savienībā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.04.2003., Nr. 53 https://www.vestnesis.lv/ta/id/73546

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

04.04.2003., Nr. 53

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Latvijas lauksaimniekiem Eiropas Savienībā

Zemkopības ministrs Mārtiņš Roze vakar, 3.aprīlī, Ungārijas galvaspilsētā Budapeštā piedalījās Francijas un Austrijas rīkotajā konferencē “Ilglaicīgas lauksaimniecības attīstība Eiropas Savienības paplašināšanās kontekstā”.

M.Roze uzstājoties izvērtēja Latvijas un Eiropas Savienības (ES) sarunās panāktos rezultātus. Ministrs uzsvēra, ka Latvija ar gandarījumu vērtē dialogu ar ES gan politiķu, gan ekspertu līmenī. Latvijai bija svarīgi panākt maksimāli izdevīgas ražošanas kvotas, un tas arī ir izdevies.

“Var uzskatīt, ka salīdzinājumā ar citām kandidātvalstīm Baltijas valstis panāca lielāko ražošanas kvotu pieaugumu,” teica M.Roze, “ to veicināja Baltijas valstu vienotā nostāja. Mūsu eksperti panāca, ka ES ņēma vērā kopīgos Baltijas argumentus.”

Attiecībā uz tiešajiem maksājumiem ministrs prognozēja, ka lielai daļai lauksaimnieku ieņēmumi palielināsies, tas savukārt dos iespēju turpināt jau iesākto ražošanas modernizāciju. Šobrīd Latvija aktīvi strādā, lai izveidotu atbilstošu maksājumu administrēšanas sistēmu. Eiropas Komisija piedāvājusi kā vienu no izvēles variantiem atbalsta maksājumu administrēšanai piemērot vienoto platībmaksājumu shēmu.

Ministrs izteica Latvijas lauksaimnieku viedokli par gaidāmo ES Kopējās lauksaimniecības politikas reformu. Latvijas eksperti rūpīgi pēta tās ietekmi uz nozares turpmāko attīstību. “Ja paredzamā reforma būs mūsu lauksaimnieku nākotne (gandrīz simtprocentīga atbalsta atdalīšana no ražošanas), vai mūsu zemnieki spēs konkurēt ar attīstītajiem ražotājiem Eiropā?” jautāja M.Roze. Turklāt daudzi zemnieki un pārstrādes rūpniecībā nodarbinātie būs spiesti pārtraukt ražošanu, ja nebūs ienākumu stimulēšanas sistēmas. Šie aspekti var negatīvi ietekmēt Latvijas lauku attīstību.

Zemkopības ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!