• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par iekšējā tirgus aizsardzību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.03.2003., Nr. 48 https://www.vestnesis.lv/ta/id/73205

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas ziņas

Par konvertējamo valūtu kursiem

Vēl šajā numurā

27.03.2003., Nr. 48

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par iekšējā tirgus aizsardzību

Vakar, 26.martā, zemkopības ministrs Mārtiņš Roze piedalījās Pārtikas ražotāju Sadarbības padomes sēdē un sniedza atbildes uz pārtikas ražotājus interesējošiem jautājumiem.

Sanāksmē pārrunāts vēl aizvien aktuālais jautājums par iekšējā tirgus aizsardzību un tā sakārtošanu. Latvijas pārtikas ražotājus īpaši satrauc nekontrolētā situācija robežkontroles punktos, ievedot citu valstu ražoto pārtiku, kā arī ne vienmēr prasībām atbilstošā muitas noliktavu darbība. M.Roze informēja par paveikto šajā jomā. Zemkopības ministrija izstrādājusi priekšlikumu noteikt konkrētus robežkontroles punktus, caur kuriem tiek ievesta pārtikas produkcija un kuros iespējams veikt pastiprinātu pārtikas produktu kravu kontroli. Ministrs minēja vairākus piemērus, ka ne vienmēr pārtikas produktu kravas tiek svērtas robežkontroles punktos, lai gan šajās vietās ir pieejami svari. Nereti tieši tur, kur ienāk lielākās kravas, kontrole ir minimāla. Un būtu jāsver visa Latvijā ievedamā pārtikas produkcija, tas veicinātu ne tikai kvalitatīvas pārtikas nokļūšanu mūsu veikalos, bet arī ievērojami palielinātu nodokļu samaksu par attiecīgi ievestās produkcijas apjomu.

Pārtikas ražotāji bija vienisprātis, ka jāpanāk pārtikas produktu kravu nosūtīšana uz atbilstoši aprīkotām muitas noliktavām padziļinātai kontrolei, lai veiktu pārbaudi atbilstoši normatīvo aktu prasībām par preces vērtību, tās izcelsmi, marķējumu, nekaitīgumu un kvalitāti.

“Svarīgi, lai valstī ienāktu un no valsts izvestu tikai drošu un kvalitatīvu pārtiku, tā ir kontrolējošo institūciju atbildība, un tieši tāpēc ir jāpārbauda ievērojami vairāk kravu, lai produkcijas ievešana negodīgā veidā kļūtu riskanta,” uzsvēra zemkopības ministrs.

Savukārt izstrādātais Ministru kabineta noteikumu projekts “Vispārējās higiēnas prasības pārtikas apritē” nosaka higiēnas prasības tām noliktavām, kurās atļauts uzglabāt pārtikas produktus atbilstoši normatīvo aktu prasībām. Ministrs pauda viedokli par soda sankciju palielināšanas nepieciešamību tiem uzņēmējiem, kuri neievēro un pārkāpj prasības, ievedot Latvijā pārtikas produktus. “Sodam jābūt samērīgam ar nodarījumu,” teica M.Roze.

Pārtikas ražotāji pārrunāja galvenos aspektus, kas ietverti 18.martā pieņemtajos MK noteikumos “Pārtikas uzņēmumu atzīšanas un reģistrēšanas kārtība”. Tajos teikts, ka tiem pārtikas uzņēmumiem, kuru darbība saistīta ar gaļas ieguvi, pārtikas apstrādi, pārstrādi, ražošanu, saldēšanu, uzglabāšanu un iesaiņošanu un kuri pieteikušies Pārtikas un veterinārajā dienestā likumā noteiktajā kārtībā, līdz 30.aprīlim jāvienojas ar Pārtikas un veterināro dienestu (PVD) par pārtikas uzņēmumu atzīšanu. Savukārt tie uzņēmumi, kuri nenodarbojas ar iepriekš minētajām darbībām, bet ir pieteikušies PVD, līdz 31.martam saņems reģistrācijas apliecību.

Zemkopības ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!