• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Frakciju viedokļi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.03.2003., Nr. 48 https://www.vestnesis.lv/ta/id/73182

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Kopsavilkumā

Vēl šajā numurā

27.03.2003., Nr. 48

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Frakciju viedokļi

Pēc 2003.gada 20.marta sēdes

Latvijas Radio tiešajā raidījumā

A.Seile (frakcija “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK): Visa šī nedēļa ir pagājusi draudu ēnā: kas notiks ar Irāku. Vai Latvija pievienosies un atbalstīs miera procesu Irākā, jo totalitārie režīmi vienmēr ir nodarījuši pasaules sabiedrībai lielu ļaunumu, un Latvija arī šajā gadījumā izteica savu gatavību un nevarēja palikt malā. Manuprāt, lēmums ir pareizs.

Pēc dažām minūtēm sapulcēsies Latvijas parlamentāriešu grupa demokrātisko procesu atbalstam Čečenijā, kura ir gatava izteikt protestu par svētdien Čečenijā rīkojamo referendumu, kurš notiek militāru vienību un karaspēka klātbūtnē. Tādi referenduma rezultāti nevar gūt nevienas tautas atbalstu, un arī mēs paši to esam pārdzīvojuši, kaut arī atmodu Latvijā spējām izcīnīt totalitāra karaspēka klātbūtnē.

Nedaudz gribu komentēt par likumprojektu “Grozījumi likumā “Par zemes privatizāciju lauku apvidos””. Visi grozījumi, kuri šodien tika pieņemti, izskatot likumprojektu otrajā lasījumā, bija vērsti uz to, lai panāktu pārejas periodu zemes iegādei Eiropas Savienības dalībvalstu pilsoņiem un juridiskajām personām, kas reģistrētas šajā valstī uz septiņiem gadiem. Lai šo noteikumu izpildītu, Saeima lēma vienprātīgi. Protams, vēl ir likumprojekta trešais lasījums un dažādas citas nianses, bet personām, kuras pēdējā laikā ļoti cenšas izpirkt Latvijas zemi, lauksaimniecības zemes iegādei pārējas periods tomēr būs. Šie ierobežojumi nosaka, ka zemei ir jābūt vismaz trīs gadus nomā un izmantotai lauksaimniecības un mežsaimniecības vajadzībām.

A.Brigmanis (Zaļo un Zemnieku savienības frakcija): Par karu Irākā. Mūsu frakcijas, kā arī visas sabiedrības viedoklis, ir skaidrs. Karš ir slikti, karš ir ļauni, karu nekādā gadījumā nevar uzskatīt par labu zīmi, un tajā pašā laikā mēs saprotam, ka arī mūsu valsts pienākums ir palīdzēt tām tautām, kas vēlas atbrīvoties no diktatūras sloga. Mūsu artava šajā jomā, Zaļo un Zemnieku savienības skatījumā — rūpēties par kara seku likvidēšanu, par humānās palīdzības sniegšanu tām tautām, kas cieš šī kara rezultātā. Nevainīgie cilvēki jau visur ir cietēji, viņi nav vainīgi pie šī kara. Tāpēc arī Zaļo un Zemnieku savienība uzstāj lēmuma projektā “Par Latvijas dalību starptautiskajā operācijā Irākas atbruņošanai” iekļaut priekšlikumu par humānās palīdzības sniegšanu, par miera nodrošināšanu, nevis par kādām militārām speciālām akcijām. Mēs esam gandarīti, ka vakar tieši šādā redakcijā tapa mūsu Saeimas lēmums. Plus vēl jēdzieni par brīvprātības principu, par ierobežotajām vienībām, kas sevī ietver tieši mediķus un sapierus. Tās ir humānas misijas, kurās ir jāpalīdz katram godprātīgam cilvēkam.

Par likumprojektu “Grozījumi likumā “Par zemes privatizāciju lauku apvidos”” — par zemes tirgus pārdošanas ierobežojumiem ārzemniekiem. Tas bija viens no mūsu Zaļo un Zemnieku savienības partijas darba jautājumiem gan pirms vēlēšanām, gan arī tagad. Gan ar opozīcijas pārstāvjiem, Tautas partijas atbalstu, gan arī ar mūsu koalīcijas partneriem šis jautājums sekmīgi virzās uz priekšu. Mēs visi esam par to, lai būtu dota iespēja zemi iegādāties mūsu valsts pilsoņiem, arī zemniekiem. Zemkopības ministrija pašreiz izstrādā aktīvu plānu, kas dotu iespējas mūsu zemniekiem iegūt kredītus un ar atvieglotiem noteikumiem iegūt šo lauksaimniecības zemi savā īpašumā.

Mēs esam uz pareizā ceļa, un es ceru, ka visi šie lauki, kas patlaban aizaug ar nezālēm, nonāks tieši mūsu cilvēku rokās.

V.Buzajevs (Politisko organizāciju apvienības “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” frakcija): Vakar mēs balsojām pret Latvijas piedalīšanos kara avantūrā Irākā bez Apvienoto Nāciju Organizācijas piekrišanas. Frakcija PCTVL uzskata, ka ASV vienpusīgā darbība šajā jomā ir ļoti bīstama, tā sagrauj visu eksistējošo pasaules drošības sistēmu, un mūsu viedoklis pilnībā sakrīt ar Latvijas Juristu biedrības paziņojumu. Mūsu valdības bezatbildīgās darbības dēļ Latvija kļuvusi vēl par vienu ASV štatu, daļēji zaudējot neatkarību un sastrīdoties ar mūsu stratēģiskajiem partneriem Eiropā — Franciju un Vāciju.

Mēs esam pret karu Irākā, un mūsu viedoklis pilnīgi sakrīt ar tautas vairākuma viedokli.

Šodien Saeimas deputātu vairākums noraidīja mūsu frakcijas priekšlikumu likumprojektā “Grozījums likumā “Par policiju””, proti, atļaut nepilsoņiem strādāt policijā, jo starp nepilsoņiem ir cilvēki ar lielu pieredzi šajā jomā un policijā ir hronisks kadru trūkums.

Tika noraidīts arī mūsu priekšlikums dot nepilsoņiem iespēju privatizēt vai pirkt zemi lauku apvidos. Iznāk tā, ka Eiropas Savienības pilsoņiem ir lielākas tiesības nekā Latvijas pastāvīgajiem iedzīvotājiem. Mēs uzskatām likumprojekta “Grozījumi likumā “Par zemes privatizāciju lauku apvidos”” balsošanas rezultātus kā necieņu pret to Latvijas tautas daļu, kas pieder pie mazākumtautībām.

P.Kļaviņš (Latvijas Pirmās partijas frakcija): Ja atskatāmies uz mūsu pagājušās nedēļas darbu, tad tieši pēdējās dienas dod spēcīgāko un nozīmīgāko tematu — vakardienas ārkārtas plenārsēdes lēmuma balsojumu par Latvijas piedalīšanos Irākas atbruņošanas operācijās un visā tanī procesā, kas sekos pēc tam, apstiprinot Ministru kabineta iepriekš izstrādāto, pēc tam modificēto lēmumu.

Mēs dzirdējām visdažādākos viedokļus, jo šis temats mums ļāva runāt un fantazēt par visu iespējamo. No 2001.gada 11.septembra situācija pasaulē ir krasi mainījusies, un mēs nevarēsim vairs būt neitrāli, kaut arī to gribētu. Mums tikai būs jāpasaka, kurā pusē mēs stāvam. Pašreizējā Saeimas koalīcija apstiprināja, ka stāv demokrātisko spēku un tiesisko valstu pusē, atbalstot šo lēmumu.

Saeimas šodienas darba kārtībā tika skarts un prasīja pavisam maz laika jautājums par kandidātu pretendentu loka paplašināšanu Satversmes aizsardzības biroja direktora amatam. Mūsu frakcija uzskata, ka šis postenis ir ļoti nozīmīgs tādēļ, lai mums būtu lielāks spēks cīņai ar kontrabandu, korupciju un visu citu virzību, kuru apzīmē ar “valsts nozagšanu”. Mēs ceram, ka Latvijas drošības iestāžu struktūrā izdosies izveidot jaunu, uzlabotu sistēmu, kas palīdzēs aizpildīt līdzekļu noplūdes robus un budžetā atradīsies līdzekļi tām vajadzībām, pēc kurām sauc tik daudzi no visām pusēm.

V.Agešins (Tautas saskaņas partijas frakcija): Šodien man gribētos pakavēties tikai pie viena jautājuma — par lēmumu par Latvijas dalību starptautiskajā operācijā Irākas atbruņošanai jeb par Irākas jautājumu.

Man gribētos iepazīstināt ar dažām tēzēm, uzdot dažus jautājumus un piedāvāt izvēli. Šīs tēzes domātas tiem, kuri vēlas karot vai kādā citā veidā piedalīties karā Irākā, piemēram, atbruņot Irāku.

Pirmām kārtām, ir nepieciešams saņemt Apvienoto Nāciju Organizācijas Drošības padomes rezolūciju jeb sankciju. Pretējā gadījumā šis pasākums ir starptautisko tiesību normu rupjš pārkāpums. Vai tad Latvijai nav nekāda sakara starptautiskajā likumdošanā? Kam tad ir domāta Apvienoto Nāciju Organizācija?

Otrkārt, mums ir maksimāli jāizmanto diplomātiskie līdzekļi un jāmeklē mierīgs risinājums. Starp citu, tas ir viens no starptautisko tiesību pamatprincipiem.

Treškārt, mēs esam maza valsts un nekādā gadījumā nevaram piedalīties šajā konfliktā, labāk varbūt padomāsim par to, kā palielināt pensijas līdz iztikas minimumam.

Ceturtkārt, mums jāprognozē arī risks un sekas. Prakse rāda, ka dažu valdošo partiju pārstāvji neprot to darīt. Piemēram, Irākā taču ir nafta, un var sākties ekoloģiska katastrofa, ekoloģiskas problēmas un ekoloģiska krīze. Es nesaprotu, kāpēc, piemēram, Zaļo un Zemnieku savienība, kā arī visas pārējās varas partijas faktiski balsoja par karu.

Piektkārt, Latvijai nekādā gadījumā nevajadzētu sūtīt savus kareivjus uz Irāku tāpēc, ka tam, iespējams, sekos arī Ziemeļkoreja, Kuba, Lībija, Sīrija un tā tālāk. Bez tam mūsu valstī ir spēkā Nacionālās drošības koncepcija, kura nosaka, ka, īstenojot savu drošības politiku, Latvija ievēro starptautisko tiesību principus un normas. Kad ASV sakaus Irāku, tad, iespējams, sāksies bezgalīgi teroristiski akti. Es negribu šo karu un negribu, lai man tuvie cilvēki tiktu pakļauti atriebībai. Vai tiešām ir grūti saprast, ka Irāka atbildēs uz uzbrukumu? Jāņem vērā arī Latvijas Juristu biedrības paziņojums — arī viņi ir pret šo karu. Tur taču strādā nopietni profesionāļi! Mums, kā vienmēr, pietrūkst juridiskas argumentācijas, kā tas notika jautājumā par Latvijas Valsts prezidenta vēlēšanām.

G.Bērziņš (frakcija “Jaunais laiks”): Es gribētu jautājumam par Irākas karu pieskarties plašākā kontekstā no frakcijas “Jaunais laiks” viedokļa. Mēs neviens negribam karu un saprotam, kas notiek šajā diplomātiskajā spēlē. Ir bijis mēģinājums ar diplomātijas palīdzību atbruņot Irāku, bet diktatori, tāds kā Sadams Huseins, saprot tikai spēku. Un, lai viņu atbruņotu, arī bija nepieciešams šis militārais spēks. Diemžēl diplomātija šoreiz cieta neveiksmi un sabiedrotajiem bija nepieciešams izmantot citus līdzekļus.

No ārpolitiskā viedokļa Latvijai ir svarīgi piedalīties un izrādīt savu atbalstu. Mēs ilgi spriedām par šo atbalstu un precizējām to kā atbalstu miera un humānajām operācijām. Mēs nepiedalīsimies aktīvajā darbībā, es uzsveru — mēs piedalīsimies miera un humānajās operācijās.

Saeimā vakar vakarā ilgās debatēs tika precizēts valdības atsūtītais lēmuma projekts. Mēs arī precizējām, lai karavīri, kas piedalīsies starptautiskajā operācijā Irākas atbruņošanai, piedalītos brīvprātīgi. Tās būs vienības, kas vērstas uz miera un humānajām operācijām, īpaši sapieri atmīnēšanas darbiem, militārie mediķi, militārie policisti un kādas rotas lidostu apsargāšanai.

Šim lēmumu projektam bija plašs atbalsts Saeimā. Es gribētu uzsvērt to, ka šādos jautājumos, kad runa ir par Latvijas Bruņoto spēku vienību sūtīšanu uz ārzemēm, manuprāt, ir ļoti svarīgi, ka ir šāds plašs atbalsts Saeimā. Es gribētu tiešām izteikt gandarījumu, ka šā lēmuma pieņemšanā piedalījās ne tikai pozīcijas partijas, bet arī Tautas partija no opozīcijas, un tādēļ mēs varējām panākt šo plašo atbalstu.

A.Slakteris (Tautas partijas frakcija): Tā šodien patiešām notika, ka valdība kārtējo reizi ļoti sasteigti pieņēma lēmumu, kā rezultātā iesniedza Saeimā neprofesionāli, vāji sagatavotu dokumentu par Latvijas attieksmi pret karu Irākā. Valdības piedāvātais projekts nozīmēja to, ka valdībai būtu tiesības sūtīt Latvijas karavīrus kaut vai tūlīt uz Irāku.

Jāsaka, ka saprāts ņēma virsroku, pēc koalīcijas valdības partiju un opozīcijas partiju kopējām debatēm līdz vēlai pusnaktij esam panākuši būtisku šā dokumenta izmaiņu, sākot ar virsrakstu un beidzot ar konkrētiem formulējumiem. Tautas partijai bija sagatavota sava redakcija par šo dokumentu, un mēs spējām pieņemt lēmumu, ka Latvijas karavīri netiks sūtīti karā uz Irāku. Tā pārcentība no valdības puses savā ziņā tika nobremzēta.

Mēs, protams, atbalstām ASV centienus atbruņot Irāku. Bet Latvijas karavīri tajā piedalīsies tikai tad, kad būs jānodrošina humānās un miera uzturēšanas operācijas.

Par šīsdienas skatīto likumprojektu “Grozījumi likumā “Par zemes privatizāciju lauku apvidos”” attiecībā uz zemes lietām. Ir politiski pareizi ieviest šo septiņus gadus ilgo pārejas periodu, kas ierobežo ārzemnieku pieeju zemes tirgum. Tam vairāk ir politisks raksturs. Ja mēs reāli gribam, lai Latvijas lauksaimniekiem būtu atbalsts, tad nav nekas dižs jāizstrādā, jo iepriekšējā valdība jau bija iedarbinājusi speciālus kredītus. Tiem zemniekiem, kas vēlas pirkt zemi, vajag tikai šīs valdības politisko gribu un rīkoties.

Saeimas preses dienests

 

 

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!