• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Iesniegumi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 26.03.2003., Nr. 47 https://www.vestnesis.lv/ta/id/73135

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Kopsavilkumā

Vēl šajā numurā

26.03.2003., Nr. 47

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Iesniegumi

Par Saeimas ārkārtas sēdes sasaukšanu

(Saeimas dok. Nr. 507)

Saeimas priekšsēdētājai I.Ūdrei

Lūdzu Saeimas Prezidiju sasaukt Saeimas ārkārtas sēdi š.g.19. martā pulksten 15 jautājumā par Latvijas dalību starptautiskajā operācijā Irākas atbruņošanai.

2003. gada 18. martā Ministru prezidents E. Repše

 

Saeimas lēmuma projekts

 

Par Latvijas dalību starptautiskajā operācijā Irākas atbruņošanai

Respektējot Saeimas 1998. gada 19. februārī pieņemto lēmumu atbalstīt ANO Drošības padomes un citu ANO dalībvalstu centienus nodrošināt ANO Drošības padomes 1991. gada 3. aprīļa rezolūcijas Nr. 687 izpildi, kā arī ņemot vērā ANO Drošības padomes 2002. gada 8. novembra rezolūciju Nr. 1441, Saeima nolemj:

1. Ja diplomātiskie centieni cietīs neveiksmi, atbalstīt ANO Drošības padomes 2002. gada 8. novembra rezolūcijas Nr. 1441 izpildi un, pamatojoties uz likuma “Latvijas Nacionālo bruņoto spēku piedalīšanās starptautiskajās operācijās” 5. panta pirmo daļu, atļaut Latvijas Nacionālo bruņoto spēku vienībai, kas savietojama ar starptautiskās koalīcijas bruņotajiem spēkiem, sagatavota dalībai starptautiskajās operācijās un ir nodrošināta atbilstoši Ziemeļatlantijas līguma organizācijas standartiem, piedalīties starptautiskajā operācijā Irākas atbruņošanai starptautiskās koalīcijas bruņoto spēku sastāvā. Minēto Latvijas Nacionālo bruņoto spēku vienību nodot starptautiskās koalīcijas bruņoto spēku militārās vadības pārziņā.

2. Uzdot Ministru kabinetam:

2.1. nodrošināt minētās Latvijas Nacionālo bruņoto spēku vienības finansēšanu un gatavību piedalīties starptautiskajā operācijā;

2.2. ja nepieciešams, nosūtīt uz Irāku humāno palīdzību, kā arī iesaistīties Irākas atjaunošanā un totalitārisma seku likvidēšanā.

 

Paskaidrojuma raksts par Saeimas lēmuma projekta “Par Latvijas dalību starptautiskajā operācijā Irākas atbruņošanai” militārajiem aspektiem

(Saeimas dok. Nr. 507A)

Ņemot vērā diplomātisko diskusiju aktīvo fonu, prognozējot Irākas atbruņošanas pasākumu attīstības procesus un saņemot atbildīgu valsts amatpersonu norādījumus, kā arī Nacionālās drošības padomē nolemto, Aizsardzības ministrija ir prognozējusi Latvijas Nacionālo bruņoto spēku vienību iespējas un varbūtību dalībai starptautiskajā operācijā Irākas atbruņošanā.

ASV bruņoto spēku Centrālajā pavēlniecībā pastāvīgi darbojas Latvijas Nacionālo bruņoto spēku sakaru virsnieks, kura uzdevums ir nodrošināt sekmīgu un pārdomātu plānošanas procesu Latvijas Nacionālo bruņoto spēku vienības dalības Irākas atbruņošanās operācijas īstenošanas gadījumā.

Ir skaidrs, ka Latvijas Nacionālo bruņoto spēku vienības netiks iesaistītas Irākas atbruņošanas operācijas kaujas darbības fāzē. Liela iespējamība ir Latvijas vienību dalībai miera nodrošināšanas un sabiedroto spēku atbalsta pasākumos. Latvija, izvērtējot savas pašreizējās militārās spējas, Irākas atbruņošanas operācijā var piedāvāt šādas vienības:

— sapierus atmīnēšanas darbu veikšanai,

— militāros mediķus medicīniskā atbalsta sniegšanai koalīcijas spēku karavīriem un civiliedzīvotājiem,

— militāros policistus un sevišķo uzdevumu vienības vadu kārtības uzturēšanai,

— karavīru rotu lidostas un bāzu funkciju nodrošināšanai, kā arī miera uzturēšanas nodrošināšanai.

Saeimas lēmums ir pamats tam, lai ASV bruņoto spēku Centrālā pavēlniecība, kas vada un koordinē operācijas sagatavošanu, varētu Latvijas vienības plānot nepieciešamajos pasākumos.

Latvijas vienības līdzdalības gatavība ir dažāda atkarībā no ASV Centrālās pavēlniecības nepieciešamības tās izmantot. Ņemot vērā to, ka Latvijas vienību papildu apmācībai darbam specifiskos klimatiskos apstākļos ir nepieciešams laiks, kā arī jārisina vadības, apgādes un citi vienību nodrošinājuma jautājumi, iespējamais vienību nosūtīšanas laiks ir ne mazāks kā divi mēneši no Saeimas lēmuma pieņemšanas brīža. Tikai plānošanas gaitā precizēsies iespējamās līdzdalības izmaksas, taču tās iespējams atrisināt aizsardzības vajadzībām paredzētā finansējuma ietvaros.

Starptautiskajā operācijā piedalīsies Latvijas Nacionālo bruņoto spēku profesionālā dienesta karavīri saskaņā ar brīvprātības principu.

Irākas atbruņošanas starptautiskās operācijas pasākumos piedalīsies tikai sagatavotas un mūsdienīgi, atbilstoši Ziemeļatlantijas līguma organizācijas (NATO) standartiem ekipētas Latvijas Nacionālo bruņoto spēku vienības.

2003. gada 19. martā Aizsardzības ministrs Ģ.V.Kristovskis

 

Latvijas Juristu biedrības Prezidija paziņojums par Latvijas paredzēto līdzdalību Irākas intervencē

(Saeimas dok. Nr. 507B)

Sakarā ar pieteikto militāro intervenci Irākā un Latvijas paredzēto līdzdalību tajā Latvijas Juristu biedrības Prezidijs paziņo:

Latvijas plānotā piedalīšanās šajā akcijā ir pretrunā ar ANO Statūtiem, kuriem Latvija pievienojusies 1991. gadā, starptautiskajiem tiesību pamatprincipiem un Latvijas Republikas tiesību normām.

Viens no starptautisko tiesību pamatprincipiem ir starptautisku strīdu risināšana mierīgā ceļā. ANO Statūti pieļauj militāru spēku lietot tikai divos izņēmuma gadījumos — pašaizsardzībai (ANO Statūtu 51. pants) vai gadījumā, kad apdraudēts miers un izsmelti visi diplomātiskie ietekmēšanas līdzekļi, un tikai ar ANO Drošības padomes sankciju (ANO Statūtu 41., 42. pants).

Vienpusīga militārā spēka pielietošana, kad vairākums ANO Drošības padomes pastāvīgo locekļu ir pret militāra spēka lietošanu Irākā, jo iespējas strīda risināšanai diplomātiskā ceļā vēl nav izsmeltas un tas jākonstatē tikai ANO Drošības padomei, pārkāpj ne tikai ANO Statūtus, bet arī starptautisko tiesību pamatprincipus.

Latvijas Republikas Nacionālās drošības koncepcija, kuru 2002. gada 24.janvārī apstiprinājusi Saeima, nosaka, ka, īstenojot savu drošības politiku, Latvija ievēro starptautisko tiesību principus un normas, neapdraudot nevienu citu valsti. Savukārt likums par Latvijas Nacionālo bruņoto spēku piedalīšanos starptautiskajās operācijās paredz tām saņemt starptautisko organizāciju mandātus un rīkoties atbilstoši ANO Statūtiem.

Paredzētā militārā akcija Irākā grauj starptautisko tiesisko kārtību un rada bīstamu precedentu starptautisko tiesību pārkāpšanai, kas nākotnē var apdraudēt pašas Latvijas drošību.

LJB Prezidijs savu atzinumu dod Latvijas Republikas Saeimai un paziņo par to Starptautiskajai juristu komisijai.

Rīgā 2003. gada 19. martā pulksten 13 LJB Prezidijs

 

Latvijas Republikas 8. Saeimas frakcijas “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” paziņojums par Amerikas Savienoto Valstu agresiju pret Irāku

Šodien visa pasaule ir satriekta par ASV triecieniem Bagdādei un citām Irākas pilsētām. Ir sācies tas, par ko jau vairākus mēnešus tika runāts — karš par naftu, par dolāra kursa kāpumu, par militāri rūpnieciskā kompleksa peļņu un ASV dominēšanu Tuvajos Austrumos.

Ar savām vienpusējām darbībām ASV ir rupji pārkāpušas ne tikai ANO Statūtus, kas paredz visu starptautisko konfliktu risinājumu mierīgā ceļā vai ar ANO Drošības padomes sankciju, bet pat NATO Statūtu 1. pantu, kas pieļauj bruņota spēka pielietojumu no alianses dalībvalstu puses tikai gadījumā, ja notiek uzbrukums kādai no tām.

Lai maskētu savu agresiju pret Irāku, ASV ir izvērsusi sadomātu propagandas kampaņu pret nabadzīgu un sankcijām novājinātu valsti, kura it kā apdraud vislabāk bruņoto un visbagātāko lielvalsti pasaulē. Vašingtona ir izveidojusi pseidokoalīciju no Lielbritānijas, Spānijas un dažām arābu valstīm, taču pirmoreiz ANO vēsturē vairākums Drošības padomes pastāvīgo locekļu — Ķīna, Krievija, Francija, ir iestājušās pret ASV avantūru. To neatbalsta vairākums valstu visā pasaulē, desmitiem miljonu cilvēku ir pauduši savu nostāju pretkara mītiņos un demonstrācijās.

Diemžēl Latvijas prezidente un valdība “avansā” ir izteikuši savu atbalstu ASV militārajai operācijai. PCTVL frakcija ir spiesta konstatēt, ka tas ir noticis pretrunā ar æ Latvijas iedzīvotāju gribu un ir būtiski sarežģījis Latvijas ārpolitisko stāvokli. Izteikti proamerikāniskā vadošās elites pozīcija nepalīdzēs par prioritāru pasludinātajai Latvijas virzībai uz Eiropas Savienību. Asiņainās un graujošās ASV agresijas sekas var vēl vairāk sarežģīt mūsu perspektīvas ES.

Vadoties no tā, PCTVL frakcija aicina Saeimu, valdību un Latvijas prezidenti būt maksimāli uzmanīgiem šajā Tuvajos Austrumos uzliesmojošā kara ugunsgrēkā. Mēs pieprasām ASV prezidentam Džordžam Bušam izbeigt pret Irāku vērstās militārās darbības un atgriezties pie sarunu galda.

Ar mums ir visi labas gribas cilvēki!

PCTVL frakcijas vārdā:

PCTVL frakcijas priekšsēdētājs J.Sokolovskis

PCTVL frakcijas priekšsēdētāja

2003. gada 20. martā vietnieks N.Kabanovs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!