• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par kontrabandas gaļas ļaunumu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.03.2003., Nr. 44 https://www.vestnesis.lv/ta/id/72937

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par risinājumiem cukura ražošanā

Vēl šajā numurā

20.03.2003., Nr. 44

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par kontrabandas gaļas ļaunumu

Zemkopības ministrijas un Pārtikas un veterinārā dienesta speciālisti aprēķinājuši iespējamos zaudējumus, kas būtu nodarīti Latvijas zemniekiem, ja tirgū nokļūtu t.s. Mangaļsalas kontrabandas gaļa.

Jau ziņots, ka Mangaļsalas gaļas kontrabandas krimināllietā figurē 838,49 tonnas gaļas. Pēc zemkopības ministra uzdevuma ministrijas Lauksaimniecības nozaru un pārstrādes attīstības departaments veicis aprēķinus, kādus iespējamos zaudējumus varētu radīt šīs gaļas nonākšana tirgū Latvijā.

Kā noskaidrojuši speciālisti, minētās gaļas daudzums būtiski ietekmētu visu tirgu un nodarītu zemnieku saimniecībām vairāk nekā 700 tūkstošu latu zaudējumus. Ja par pamatu pieņem Centrālās statistikas pārvaldes ziņas par vidējās zemnieku saimniecības lielumu Latvijā (vidējais cūku ganāmpulka skaits ir 7,7 cūkas), tad faktiski Mangaļsalas kontrabandas gaļas apjoms ir vienlīdzīgs 1601 zemnieku saimniecības saražotajai cūkgaļai. “Faktiski var teikt, ka tikai šīs kontrabandas gaļas aizturēšana ir izglābusi 1601 zemnieku saimniecību,” secina Pārtikas un veterinārā dienesta direktors Vinets Veldre, “un šie aprēķini uzskatāmi liecina, cik lielus zaudējumus Latvijas zemniekiem un zemkopības nozarei kopumā rada kontrabandas produkcija, kas ieplūst Latvijā.” Ja šāds gaļas daudzums tiek ieplūdināts tirgū, tas kavē iespēju mūsu zemniekiem realizēt saražoto cūkgaļu no vismaz 644 sivēnmātēm.

Veiktie aprēķini liecina, ka Mangaļsalas kontrabandas gaļas apjoms ir 3,4 procenti no pagājušajā gadā Latvijā saražotās cūkgaļas produkcijas un vairāk nekā 33 procenti no vienā mēnesī vidēji saražotās cūkgaļas daudzuma. “Šī aizturētā kontrabanda ir tikai daļa no kontrabandas gaļas, kas ieplūst Latvijā,” skaidroja zemkopības ministrs Mārtiņš Roze, “un mēs izdarām pavisam vienkāršus aprēķinus, lai apzinātu iespējamos zaudējumus, kas nodarīti zemniekiem un valstij nesamaksāto nodokļu veidā. Mēs droši varam formulēt vienu no galvenajiem uzdevumiem gaļas ražošanas nozarē — cīņu ar kontrabandu. Tas tikai iesākumā liekas tik nevainīgi — viena, divas vai vairākas nelegāli ievestas un tirgū ieplūdinātas kravas ar gaļu un gaļas produkciju. Bet patiesībā tā ir ievērojama negūtā peļņa mūsu zemniekiem, kas kopumā sniedzas miljonos latu.”

Aprēķinu pamatā ir pieņēmums, ka no zemniekiem iepirktās gaļas daudzums samazinātos par minēto kontrabandas cūkgaļas daudzumu. Bet gaļas iepirkuma cena ir šībrīža vidējā tirgus cena — 580 latu par tonnu cūkgaļas. Zemnieku saimniecību skaits aprēķināts pēc CSP rādītājiem par vidējo cūku skaitu ganāmpulkā un saimniecību saražoto cūkgaļas daudzumu.

Zemkopības ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!