• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Lai veicinātu parlamentu sadarbību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 18.03.2003., Nr. 42 https://www.vestnesis.lv/ta/id/72699

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas un Vācijas draudzība ir un būs cieša

Vēl šajā numurā

18.03.2003., Nr. 42

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Lai veicinātu parlamentu sadarbību

Piektdien, 14.martā, Saeimas priekšsēdētāja uzturējās vienas dienas darba vizītē Somijā

UDRE01.JPG (17808 bytes)

Somijas parlamenta spīkere Rīta Uosukainena un Latvijas Saeimas priekšsēdētāja Ingrīda Ūdre Helsinkos
Saeimas preses dienesta foto

Šā gada 14. martā notika Saeimas priekšsēdētājas vienas dienas darba vizīte Somijas parlamentā.Vizītes laikā Saeimas priekšsēdētāja tikās ar Somijas parlamenta spīkeri Rītu Uosukainenu, Somijas parlamenta ģenerālsekretāru Sepo Tītinenu, Eiropas lietu komisijas galveno padomnieku Peteru Saramo un Starptautisko attiecību departamenta vadītāju Gunillu Karlanderi.

Tikšanos laikā apspriesti jautājumi par Latvijas puses gatavošanos referendumam par iestāšanos Eiropas Savienībā (ES), par Latvijas Republikas Saeimas ieguldījumu un atbildību šajā procesā, veidojot iedzīvotāju viedokli par viņu dzīvi un nākotnes iespējām ES sastāvā. Sarunu gaitā spriests, kā nodrošināt atgriezenisko saikni starp Eiroparlamenta deputātiem, valstu nacionālajiem parlamentiem un sabiedrību, Somijas parlamenta spīkere dalījās savā un parlamenta pieredzē. Somijas modelis tiek uzskatīts par vienu no veiksmīgākajiem paraugiem gan referenduma rīkošanā, iesaistot tajā plašsaziņas līdzekļus un sabiedrību, gan arī darba organizēšanā un lēmumu pieņemšanā, sadarbojoties valdībai, parlamentam un Eiroparlamentā pārstāvētajiem deputātiem. Pēc Rītas Uosukainenas pieredzes un domām, pirmsreferenduma laikā gan eirooptimistiem, gan eiropesimistiem jābūt vienādi nodrošinātām iespējām izteikties un pamatot savu viedokli. Referenduma norisei jānotiek augsta līmeņa demokrātijas apstākļos, un jābūt pieejamai vispusīgai informācijai, rīkojot plašas sabiedriskas diskusijas ne tikai politiķu un ierēdņu starpā, bet visās sabiedrības grupās.

Somijas parlamentā viens no veiksmīgākajiem piemēriem ir apvienotās Ārlietu un Eiropas lietu komitejas darbība, kurā piedalās arī parlamenta spīkere, premjerministrs un Eiroparlamenta deputāti. Šajā komitejā tiek analizēti, pamatoti un saskaņoti visi lēmumi, kas saistīti ar Somijas interešu pārstāvību un aizsardzību Eiropas Savienībā un Eiroparlamentā.

Tikšanās laikā pārrunāti jautājumi par Ziemeļvalstu un Baltijas valstu ciešāku sadarbību un jo īpaši par Ziemeļu dimensijas nozīmi turpmākā sadarbībā. Kā uzsvēra R.Uosukainena, ja Latvijas un pārējo Baltijas valstu izvēle par dalību Eiropas Savienībā būs pozitīva, tad nopietni jāsāk domāt par Baltijas jūras reģiona valstu sadarbību.

UDRE2.JPG (18912 bytes)
Saeimas preses dienesta foto
Somijas parlamenta sēžu zālē: Latvijas Saeimas priekšsēdētāja Ingrīda Ūdre un Somijas parlamenta ģenerālsekretārs Sepo Tītinens

Somijas parlamenta ģenerālsekretārs arī atzīmēja jautājumus, kuriem būtu pievēršama būtiska uzmanība, sagatavojot darbiniekus Eiropas Savienības struktūrām un Eiroparlamentam, — nepieciešamā kvalifikācija un profesionalitāte.

Vizītes nobeigumā Rīta Uosukainena izteica pārliecību, ka Latvijas un Somijas parlamentu sadarbība turpināsies un veidosies vēl ciešāk gan deputātu, gan politisko organizāciju, gan darbinieku starpā un Somijas parlamenta pieredze vienmēr būs pieejama Latvijā.

Saeimas preses dienests

 

 

 

 

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!