• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par ienākuma nodokli un attaisnotajiem izdevumiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.03.2003., Nr. 41 https://www.vestnesis.lv/ta/id/72531

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Liepājas pilsētas domes saistošie noteikumi Nr.2

Par nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu piemērošanu 2003.gadā

Vēl šajā numurā

14.03.2003., Nr. 41

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par ienākuma nodokli un attaisnotajiem izdevumiem

Likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 10.panta pirmās daļas 2.punktā noteikts, ka pirms ienākuma aplikšanas ar nodokli no gada apliekamā ienākuma apjoma tiek atskaitīti izdevumi par maksātāja un viņa ģimenes locekļu* kvalifikācijas paaugstināšanu, specialitātes iegūšanu, izglītības iegūšanu, par medicīnas un ārstniecisko pakalpojumu izmantošanu un veselības apdrošināšanas prēmiju maksājumiem apdrošināšanas sabiedrībām, kas izveidotas un darbojas saskaņā ar Apdrošināšanas sabiedrību un to uzraudzības likumu.

Ministru kabineta 2001.gada 4.augusta noteikumos Nr.336 “Noteikumi par attaisnotajiem izdevumiem par izglītību un ārstnieciskajiem pakalpojumiem” (turpmāk – Noteikumi), kas izdoti saskaņā ar likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 10.panta pirmās daļas 2.punktu un nosaka fiziskās personas – iedzīvotāju ienākuma nodokļa maksātāja attaisnotajos izdevumos ietveramos izdevumus par izglītību un ārstniecisko pakalpojumu izmantošanu, noteikti šādi attaisnotie izdevumi par izglītību:

• izdevumi par augstākās un visu pakāpju profesionālās izglītības iegūšanu valsts akreditētās Latvijas izglītības iestādēs vai apgūstot valsts akreditētās izglītības programmas (ieskaitot arī izdevumus par mācībām sagatavošanas nodaļās);

• izdevumi par specialitātes iegūšanu valsts akreditētās Latvijas izglītības iestādēs vai apgūstot valsts akreditētās izglītības programmas;

• izdevumi par apmācību darbā, profesijā, amatā vai arodā nepieciešamo iemaņu iegūšanai un uzlabošanai, kā arī zināšanu paplašināšanai;

• izdevumi par profesionālās sagatavotības līmeņa paaugstināšanu.

Izdevumi par mācībām neietver to mācību maksas daļu, kas paredzēta transporta izdevumiem uz mācību vietu un atpakaļ, mājokļa īrei un tajā izmantotajiem komunālajiem pakalpojumiem, kā arī ēdināšanas izdevumiem mācību laikā.

Noteikumi neparedz attaisnotajos izdevumos iekļaut izdevumus par augstākās un visu pakāpju profesionālās izglītības, kā arī specialitātes iegūšanu ārvalstu mācību iestādēs.

Noteikumi nosaka šādus attaisnotos ārstnieciskos izdevumus:

• izdevumi par medicīnas un ārstniecisko pakalpojumu izmantošanu;

• veselības apdrošināšanas prēmiju maksājumi saskaņā ar paša maksātāja vai viņa ģimenes locekļu noslēgtu veselības apdrošināšanas līgumu (bez līdzekļu uzkrāšanas) ar apdrošināšanas sabiedrībām, kas izveidotas un darbojas atbilstoši Apdrošināšanas sabiedrību un to uzraudzības likumam.

Attaisnotajos izdevumos par medicīnas un ārstniecisko pakalpojumu izmantošanu var ieskaitīt:

• izdevumus par tiem veselības aprūpes pakalpojumiem, kurus nesedz slimokases;

• veiktās pacienta iemaksas;

• ar ārstēšanos rehabilitācijas iestādēs saistītos izdevumus;

• izdevumus par endoprotēžu un cita veida ar cilvēka organismu savienotu protēžu izgatavošanu un iegādi, ja par to nav samaksāts no slimokases vai citu personu līdzekļiem.

Attaisnotajos izdevumos par medicīnas un ārstniecisko pakalpojumu izmantošanu nevar ieskaitīt:

• redzes asumu koriģējošu optikas izstrādājumu (briļļu un lēcu) iegādes izdevumus;

• izdevumus par ārstniecības līdzekļu (ārstniecisko preparātu, zāļu un vitamīnu), medicīnas ierīču un preču iegādi, izņemot veselības aprūpes pakalpojuma sniegšanai izmantoto ārstniecības līdzekļu, medicīnas ierīču un preču iegādes izdevumus, par ko nemaksā no slimokases līdzekļiem.

Piemēram, attaisnotajos ārstnieciskajos izdevumos var ieskaitīt izdevumus par vakcinēšanos, kuri ietver arī izdevumus par vienreizlietojamās šļirces un vakcīnas iegādi.

Saskaņā ar Noteikumiem fiziskās personas – iedzīvotāju ienākuma nodokļa maksātāja attaisnotajos izdevumos ietveramo izdevumu kopējā summa taksācijas gada laikā nepārsniedz maksātājam un viņa ģimenes locekļiem Ls 150 katram.

Noteikumos noteiktais taksācijas gada attaisnoto izdevumu ierobežojums (Ls 150) neattiecas uz:

• izdevumiem par plānotajām operācijām;

• zobārstnieciskajiem pakalpojumiem (ieskaitot zobu protezēšanu).

Šie izdevumi taksācijas gadā atskaitāmi no maksātāja apliekamā ienākuma pilnā apmērā. Piemēram, ja maksātājs taksācijas gada laikā ir samaksājis par plānveida operāciju Ls 600, visa summa ir iekļaujama taksācijas gada attaisnotajos izdevumos.

Noteikumi nosaka, ka katras personas attaisnotos izdevumus drīkst atskaitīt no apliekamā ienākuma tikai vienreiz, nepārsniedzot maksimālo normu Ls 150. Tas nozīmē, ja par personu, kura pati nav maksātāja, taksācijas gada laikā par mācībām augstskolā ir samaksāti Ls 300, tad taksācijas gada attaisnotajos izdevumos ir iekļaujami Ls 150 tikai vienam viņas ģimenes loceklim.

Ja izglītības un ārstniecisko izdevumu, izņemot izdevumu par plānveida operācijām un zobārstniecības pakalpojumiem, taksācijas gada kopsumma maksātājam vai viņa ģimenes loceklim pārsniedz Ls 150, maksātājs izdevumu pārsnieguma daļu var attiecināt uz nākamo piecu taksācijas gadu apliekamo ienākumu hronoloģiskā secībā.

Piemēram, ja maksātājs taksācijas gada laikā ir samaksājis par mācībām augstskolā Ls 400 un iegādājies veselības apdrošināšanas polisi par Ls 50, taksācijas gadā viņa attaisnotajos izdevumos ir iekļaujami Ls 150, savukārt uz nākamajiem taksācijas gadiem ir pārnesami Ls 300.

Savukārt, ja maksātājs taksācijas gada laikā ir samaksājis par plānveida operāciju Ls 800 un ja maksātāja apliekamais ienākums pēc citu likumā maksātājam paredzēto summu atskaitīšanas ir mazāks par Ls 800, tad attaisnotajos izdevumos taksācijas gadā neiekļautā summa nav atskaitāma no nākamo taksācijas gadu apliekamā ienākuma.

Lai saņemtu atmaksu, VID teritoriālajā iestādē pēc maksātāja dzīvesvietas līdz pēctaksācijas gada 1.aprīlim jāiesniedz attaisnojuma dokumenti kopā ar gada ienākuma deklarāciju, t.i.:

• no grāmatveža saņemts paziņojums par aprēķināto, ieturēto un budžetā pārskaitīto iedzīvotāju ienākuma nodokli ienākumu gūšanas (saņemšanas) vietā;

• kases aparāta čeks un darījuma kvīts, uz kuras atspoguļota visa informācija par saņemto pakalpojumu un cilvēku, kurš saņēmis pakalpojumu**;

• izziņa no darbavietas, ka darba devējs nav apmaksājis veselības apdrošināšanas izdevumus un apdrošināšanas polisi.

Gada ienākumu deklarācija tiek sastādīta, pamatojoties uz:

• paziņojumu par algas nodokli (izsniedz darba devējs);

• paziņojumu par slimības pabalstiem saskaņā ar darba nespējas lapu “B” (izsniedz VSAA);

• paziņojumu par pensiju (izsniedz VSAA).

Maksājumus apliecinošie dokumenti (čeki un kvītis) ir jākrāj visu gadu, un, piemēram, 2002.gadā sakrātie maksājumus apliecinošie dokumenti pievienojami 2002.gada ienākumu deklarācijai, kura jāiesniedz Valsts ieņēmumu dienestā līdz 2003.gada 1.aprīlim.

Jāatzīmē, ka iedzīvotāju ienākuma nodokļa atmaksu par attaisnotajiem izdevumiem var saņemt atpakaļ, ja iedzīvotājs ir strādājis un ir maksājis iedzīvotāju ienākuma nodokli.

 

Valsts ieņēmumu dienesta Komunikācijas nodaļa

*Par maksātāja ģimenes locekļiem uzskatāmi vecāki, vecvecāki, bērni, mazbērni, laulātais, fiziskās personas audzināšanā paņemts bērns, ja no viņa vecākiem nav iespējams piedzīt uzturnaudu tikmēr, kamēr viņš turpina vispārējās, profesionālās, augstākās vai speciālās izglītības iegūšanu, bet ne ilgāk kā līdz 24 gadu vecuma sasniegšanai, fiziskās personas brālis, māsa, kas ir jaunāki par 18 gadiem, ja viņiem nav darbspējīgu vecāku, fiziskās personas apgādībā esošu personu apgādājamie.

** Attaisnoto izdevumu dokumenti ir dokumenti, kas apliecina izglītības un ārstniecisko izdevumu samaksu. Uz katra attaisnojuma dokumenta obligāti jābūt norādītam: fiziskas personas vai viņa ģimenes locekļa vārdam, uzvārdam un personas kodam, samaksāto izdevumu veidam un informācijai par pakalpojuma sniedzēju, uzņēmuma atrašanās vietu, reģistrācijas numuru. Par attaisnojuma dokumentu, kas apliecina izglītības un ārstniecisko izdevumu samaksu, var kalpot: elektroniskā kases aparāta čeks (ja apmaksa veikta skaidrā naudā). Ja čeks nesatur visu nepieciešamo informāciju, tam klāt jāpievieno apzīmogota kvīts ar čekā iztrūkstošo informāciju, Valsts ieņēmumu dienestā reģistrētā darījumu apliecinoša kvīts – gadījumā, ja elektroniskais kases aparāts nedarbojas vai ja uzņēmumam ir tiesības strādāt bez EKA (ja samaksa veikta skaidrā naudā), maksājumu uzdevums ar bankas atzīmi (ja apmaksa veikta ar bankas starpniecību). Ja apmaksa veikta, izmantojot elektronisko banku, no datora izdrukātais maksājuma uzdevums ir jāapliecina ar bankas zīmogu vai klāt jāpievieno kredītiestādes rēķina izraksts.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!