• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par "Nolikuma par Latvijas Republikas tiesu tiesnešu atestāciju" apstiprināšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.07.1993., Nr. 43 https://www.vestnesis.lv/ta/id/72202

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Republikas Augstākās Padomes Prezidija lēmums

Par "Nolikuma par Latvijas Republikas tiesu tiesnešu kvalifikācijas kolēģijām" apstiprināšanu

Vēl šajā numurā

01.07.1993., Nr. 43

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Augstākās Padomes Prezidijs

Veids: lēmums

Pieņemts: 09.06.1993.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

LATVIJAS REPUBLIKAS AUGSTĀKĀS PADOMES PREZIDIJA LĒMUMS

Par «Nolikuma par Latvijas Republikas tiesu tiesnešu atestāciju» apstiprināšanu

Saskaņā ar Latvijas Republikas 1992. gada 15. decembra likuma «Par tiesu varu» (Latvijas Republikas Augstākās Padomes un Valdības Ziņotājs, 1993, 1) 98. pantu Latvijas Republikas Augstākās Padomes Prezidijs nolemj:

1. Apstiprināt «Nolikumu par Latvijas Republikas liesu tiesnešu atestāciju».

2. Lēmums stājas spēkā ar tā pieņemšanas dienu.

Latvijas Republikas Augstākās Padomes priekšsēdētājs A. GORBUNOVS

Latvijas Republikas Augstākās Padomes sekretārs I. DAUDIŠS

Rīgā 1993. gada 9. jūnijā

 

APSTIPRINĀTS
ar Latvijas Republikas Augstākās Padomes Prezidija

1993. gada 9. jūnija lēmumu

NOLIKUMS
Par Latvijas Republikas tiesu tiesnešu atestāciju

Šis nolikums nosaka kārtību, kādā piešķir kvalifikācijas klases Latvijas Republikas rajonu (pilsētu), apgabaltiesu un Augstākās Tiesas tiesnešiem.

Pirmā sadaļa

Tiesnešu kvalifikācijas klases un to piešķiršanas kārtība

1. Saskaņā ar Latvijas Republikas 1992. gada 15. decembra likuma «Par tiesu varu» (Latvijas Republikas Augstākās Padomes un Valdības Ziņotājs, 1993, 1) 98. pantu Latvijas Republikas tiesu tiesnešus atestē un, ņemot vērā tiesnešu zināšanas un darba pieredzi, viņiem piešķir piekto, ceturto, trešo, otro, pirmo vai augstāko kvalifikācijas klasi.

2. Kvalifikācijas klasi piešķir:

augstāko, pirmo un otro kvalifikācijas klasi — Augstākās Tiesas! tiesnešiem;

otro un trešo kvalifikācijas klasi — apgabaltiesu tiesnešiem;

trešo, ceturto un piekto kvalifikācijas klasi — rajonu (pilsētu) tiesu tiesnešiem.

Pirmo reizi ieceltajiem rajonu (pilsētu) tiesu tiesnešiem kvalifikācijas klasi var piešķirt pēc viņu apstiprināšanas amatā.

3. Pēc attiecīgas tiesnešu kvalifikācijas kolēģijas atzinuma kvalifikācijas klases tiesnešiem piešķir Latvijas Republikas Augstākās Tiesas priekšsēdētājs ar savu lēmumu.

Latvijas Republikas Augstākās Tiesas priekšsēdētājam kvalifikācijas klasi piešķir Latvijas Republikas prezidents.

4. Tiesnesim katrā kvalifikācijas klasē nepieciešams šāds stāžs:

piektajā kvalifikācijas klasē 2 gadi;

ceturtajā kvalifikācijas klasē — 3 gadi; trešajā kvalifikācijas klasē — 5 gadi; otrajā kvalifikācijas klasē — 5 gadi.

Tiesneša stāžs pirmajā kvalifikācijas klasē netiek noteikts.

Augsti kvalificētiem tiesnešiem, ņemot vērā viņu zināšanas un darba pieredzi, drīkst piešķirt augstāku kvalifikācijas klasi neatkarīgi no viņu ieņemamā amata.

5. Noteikt, ka kvalifikācijas klases piešķiršanu ierosina: rajonu (pilsētu) tiesu un apgabaltiesu tiesnešiem — Latvijas Republikas tieslietu ministrs;

Augstākas Tiesas tiesnešiem — Augstākās Tiesas priekšsēdētājs.

6. Kvalifikācijas klases tiesnešiem tiek piešķirtas uz visu mūžu.

7. Tiesnešiem, kuriem piešķirta kvalifikācijas klase, pie amatalgas tiek noteikta piemaksa. Kvalifikācijas klase tiek ņemta vērā, nosakot arī katra tiesneša personisko amatalgu.

Otrā sadaļa

Tiesnešu atestācijas vispārīgie noteikumi

8. Saskaņā ar Latvijas Republikas likuma «Par tiesu varu» 94. un 98. pantu tiesnešu atestāciju veic tiesnešu kvalifikācijas kolēģijas. Tās mērķis ir novērtēt tiesnešu profesionālās zināšanas un veicināt šo zināšanu pilnveidošanu.

9. Latvijas Republikas Augstākās Tiesas priekšsēdētāja kvalifikācijas novērtējumu dod Latvijas Republikas prezidents, vienlaikus piešķirot viņam kvalifikācijas klasi.

10. Tiesnešu atestāciju veic:

rajonu (pilsētu) tiesu tiesnešu atestāciju — rajonu (pilsētu) tiesu tiesnešu kvalifikācijas kolēģija pēc Latvijas Republikas tieslietu ministra iesnieguma;

apgabaltiesu tiesnešu atestāciju — apgabaltiesu tiesnešu kvalifikācijas kolēģija pēc Latvijas Republikas tieslietu ministra iesnieguma;

Augstākās Tiesas tiesnešu atestāciju — Augstākās Tiesas tiesnešu kvalifikācijas kolēģija pēc Augstākās Tiesas priekšsēdētāja iesnieguma.

11. Ne vēlāk kā mēnesi no dienas, kad tiesnesis sasniedzis šā nolikuma 4. punktā noteikto stāžu viņam agrāk piešķirtajā kvalifikācijas klasē, Latvijas Republikas tieslietu ministrs attiecībā uz rajonu (pilsētu) tiesu un apgabaltiesu tiesnešiem, bet Latvijas Re-publikas Augstākās Tiesas priekšsēdētājs attiecībā uz Augstākas Tiesas tiesnešiem ierosina veikt tiesneša kārtējo atestāciju augstākas kvalifikācijas klases piešķiršanai un paziņo par to atestējamam ne Vēlāk kā mēnesi pirms atestācijas sākuma.

12. Personas, kuras sākotnēji apstiprinātas apgabaltiesas tiesneša vai Augstākās Tiesas tiesneša amatā un kurām nav kvalifikācijas klase, atestē pirmajos sešos darba mēnešos.

Trešā sadaļa

Tiesnešu atestācijas kārtība

13. Par atestējamo tiesnesi ne vēlāk kā mēnesi pirms atestācijas sastāda raksturojumu, kurā jādod viņa profesionālās darbības novērtējums, jāatspoguļo lietišķās un tikumiskās īpašības.

Tiesnesis ne vēlāk kā divas nedēļas pirms atestācijas jāiepazīstina ar raksturojumu, kas par viņu iesniegts.

14. Tiesnešu kvalifikācijas kolēģijas sēdes sagatavošanu atestācijai nodrošina kolēģijas priekšsēdētājs vai viņa vietnieks, vai viņu uzdevumā — viens no kolēģijas locekļiem.

15. Atestācija notiek atestējamā tiesneša klātbūtnē mēneša laikā no dienas, kad saņemts attiecīgais iesniegums.

Tiesnešu kvalifikācijas kolēģijas sēdē var piedalīties tiesu un Tieslietu ministrijas vadītāji, kas griezušies ar iesniegumu, un pēc tiesnešu kvalifikācijas kolēģijas ieskata — arī citas personas.

16. Tiesneša atestēšana sākas ar ziņojumu, ko sniedz sēdes vadītājs vai viens no tiesnešu kvalifikācijas kolēģijas locekļiem. Pēc tam tiek uzklausīts atestējamais tiesnesis un, ja nepieciešams, arī citas personas, kas uzaicinātas uz kolēģijas sēdi.

17. Atkarībā no tiesneša profesionālo zināšanu līmeņa, stāža un darba pieredzes, kā arī ieņemamā amata tiesnešu kvalifikācijas kolēģija pieņem vienu no šādiem lēmumiem:

ieteic piešķirt tiesnesim kvalifikācijas klasi;

ieteic piešķirt tiesnesim augstāku kvalifikācijas klasi;

neapmierina iesniegumu par kvalifikācijas klases piešķiršanu tiesnesim.

Tiesnešu kvalifikācijas kolēģija ir tiesīga ieteikt tiesnesim paaugstināt teorētiskās zināšanas, celt profesionālo kvalifikāciju un novērst trūkumus darba pienākumu pildīšanā.

18. Tiesnešu kvalifikācijas kolēģija lēmumu pieņem ar sēdē klātesošo kolēģijas locekļu balsu vairākumu. Balsīm sadaloties līdzīgi, jautājumu izšķir sēdes priekšsēdētāja balss. Balsošana notiek atestējamā tiesneša un uzaicināto personu prombūtnē.

Lēmumu paraksta sēdes vadītājs un tiesnešu kvalifikācijas kolēģijas locekli.

Atestācijas rezultātus paziņo tiesnesim tūlīt pēc balsošanas.

19. Tiesnešu kvalifikācijas kolēģijas lēmuma norakstu, atestējamā tiesneša raksturojumu un lēmuma norakstu par kvalifikācijas klases piešķiršanu pievieno tiesneša personiskajai lietai.

Latvijas Republikas Augstākās Padomes sekretārs I. DAUDIŠS

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!