• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Smiltenes piensaimnieku rosību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.03.2003., Nr. 37 https://www.vestnesis.lv/ta/id/72187

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par zaļo un sakopto galvaspilsētu

Vēl šajā numurā

07.03.2003., Nr. 37

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Smiltenes piensaimnieku rosību

Lai specializētos sierošanā un modernizētu ražošanu atbilstoši Eiropas Savienības prasībām, a/s “Smiltenes piens” līdz vasarai plāno pabeigt uzņēmuma rekonstrukcijas pirmo kārtu. Ekspluatācijā tiks nodoti trīs jauni objekti: siera ceha piebūve, renovētās noliktavas un pirmais stāvs pienotavā Smiltenē, kā arī siera nogatavināšanas pagrabs uzņēmuma ražotnē Valkas rajona Blomē. Projekta pirmās kārtas finansējums, ierēķinot SAPARD atbalstu, ir 530 tūkstoši latu.

Uzņēmuma modernizācijas projekta otrajā kārtā Smiltenē plānota piena pieņemšanas ceha rekonstrukcija un strādnieku ģērbtuvju izbūve, siera pakošanas iekārtu iegāde un siera ceha rekonstrukcija Blomes sierotavā. Otrajā kārtā, cerot arī uz SAPARD līdzfinansējumu, ieguldījums būs 150 000 latu, ir paredzēts rekonstruēt uzņēmuma ražotni Cēsu rajona Raunā.

A/s “Smiltenes piens” padomes vadītājs Ģirts Strads plāno, ka pēc rekonstrukcijas uzņēmums gadā ražos ap tūkstoš tonnām siera, kas būs par 43% vairāk nekā pašreizējās 700 tonnas. Pēc viņa domām, patlaban “Smiltenes piens” aizņem aptuveni 3% vietējā piena produktu tirgus un ir desmit lielāko pārstrādes uzņēmumu skaitā. “Rekonstrukcijas mērķis ir specializēties siera ražošanā un sakārtot uzņēmumu. Mūsu niša būs mazāk pazīstami sieri, kurus Latvija tagad ieved no Dānijas, Vācijas, Francijas, tādēļ cenas ziņā būsim konkurētspējīgāki. Paredzam, ka siera patēriņš Latvijā augs, jo, kā liecina citu Eiropas valstu statistika, sieru tur ēd daudzkārt vairāk,” saka a/s “Smiltenes piens” valdes priekšsēdētāja Gita Mūrniece

“Smiltenes piena” izpilddirektore Ilze Bogdanova klāsta, ka jaunajā siera cehā ražošana notiks plūsmas veidā – tiks ražoti “Goudas” un mīkstā siera tipi, kas tur nogatavināsies sarkanās tīrkultūras ietekmē, kā arī svaigā tipa sieri. I. Bogdanova domā, ka šo neikdienišķo sieru patēriņa loks varētu paplašināties, ja tos eksportēs uz Eiropas valstīm, Latvijai iestājoties ES, jo pie mums pagaidām tiem ir samērā mazs noiets.

Nelielā apjomā – ap divām tonnām – pērn ir sākts “Ugličas” un Blomē ražotā “Tilzītes” siera eksports uz ASV. Taču pārējo produkciju uzņēmums realizē vietējā tirgū, tostarp 75% Rīgas lielveikalu tīklos. Uzņēmumam ir arī četri savi veikali: Rīgā, Smiltenē, Raunā un Blomē. Pērn a/s ir ražojusi 17 dažādu šķirņu sieru.

“DIENAS BIZNESS”; pēc R. Šmites raksta ““Smiltenes piens” orientējas uz sieru”

Par pārņemto publikāciju faktoloģiju atbild informācijas avoti.

Pārpublikācijas šeit, “Latvijas Vēstnesī”, – saīsinājumā.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!