• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par pāreju no iecerēm uz darbiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.03.2003., Nr. 34 https://www.vestnesis.lv/ta/id/71993

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par topošajiem valsts dokumentiem

Vēl šajā numurā

04.03.2003., Nr. 34

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par pāreju no iecerēm uz darbiem

Talsos ap četri desmiti dažādās jomās aktīvu cilvēku nodibinājuši Latvijā pirmo kopienas fondu, kura galvenais mērķis ir izkopt un veicināt vietējās filantropijas tradīcijas. Ar Talsu novada fonda (TNF) - tādu nosaukumu jaunajai organizācijai izvēlējās dibinātāji - starpniecību šie talsenieki gatavi savu laiku, zināšanas, prasmes, naudu un citus resursus brīvprātīgi ziedot sabiedriska labuma mērķiem, realizējot kādu konkrētu, pašu izvēlētu projektu vides sakārtošanā, izglītībā, dabas aizsardzībā, mākslā, sportā, novada vēsturē vai kādā citā citā jomā. Talsenieki sabiedriskajā aktivitātē ir sasnieguši līmeni, kad no runāšanas var pāriet pie darīšanas. Līdzekļi iecerētā izpildei tiks gūti no fizisko un juridisko personu biedranaudām, kas noteikta Ls 20 gadā, ziedojumiem un dāvinājumiem, fonda biedru vai citu personu mērķiemaksām atsevišķu TNF uzdevumu veikšanai. Fonda ilgtermiņa mērķis ir pakāpeniski veidot publisku finansu uzkrājumu, lai no tā procentiem finansētu vietējās sabiedrības projektus.

Latvijā, tāpat kā citās rietumvalstīs, jāsāk domāt par vietējo resursu piesaistīšanu sabiedriskā labuma mērķiem. Ziemeļkurzemes NVO atbalsta centra direktors un viens no TNF dibināšanas iniciatoriem Mareks Indriksons atgādina, ka talseniekiem jau ir zināma pieredze kopienu filantropijas attīstīšanā - tieši pie viņiem pirms nepilna gada notika iedzīvotāju forums, kurā debatēja par Talsu nākotni un vienojās par darbiem, ko savas pilsētas interesēs visi kopā un ar pašvaldības atbalstu varētu izdarīt. Iedzīvotāju foruma ietvaros vairāk nekā simt cilvēku - uzņēmēji, sabiedrisko organizāciju, pašvaldību pārstāvji un daudzi citi - sapulcējās vienkopus, lai spriestu par savai apkārtnei svarīgām problēmām un to iespējamiem risinājumiem. Toreiz tika ieskicētas kontūras astoņiem lieliem uzdevumiem, un daļa no tiem ir jau paveikti vai tiek pildīti. Fonda lietderību Talsu domes priekšsēdētājs Aivars Lācarus saskata apstāklī, ka cilvēkiem būs iespēja bez varas starpniecības piedāvāt un realizēt varbūt nelielus, bet tieši no sabiedrības viedokļa nozīmīgus projektus. Šī nauda konkursa kārtībā tiks piešķirta vietējo iedzīvotāju izstrādātajiem projektiem, kas tapuši vietējās sabiedrības attīstībai un apkārtnes uzlabošanai.

Fonda biedru un valdes sastāvu tā organizatori veidojuši tā, lai būtu aptverts iespējami plašāks sabiedrības slāņu spektrs, pieaicinot uzņēmējus, valsts un pašvaldību darbiniekus, nevalstisko organizāciju pārstāvjus. Fonda ilgtermiņa mērķis ir pakāpeniski veidot publisku finanšu uzkrājumu, lai no tā procentiem finansētu vietējās sabiedrības projektus. Kopienas filantropijas fondu darbība ir izplatīta un veiksmīgi praktizēta ne tikai rietumvalstīs, bet arī Krievijā, Slovākijā, Čehijā un citās Austrumeiropas un Viduseiropas valstīs.

Pēc “Dienas” un LETAS informācijas

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!