• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par minimālo ienākumu līmeni. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 26.02.2003., Nr. 31 https://www.vestnesis.lv/ta/id/71858

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Vides padomes sēdi

Vēl šajā numurā

26.02.2003., Nr. 31

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par minimālo ienākumu līmeni

Valdība šodien akceptēja Labklājības ministrijas izstrādātos noteikumus, kas nosaka garantēto minimālo ienākumu (GMI) līmeni un pabalsta apmēru GMI nodrošināšanai. Atbilstoši šiem noteikumiem garantētais minimālais ienākumu līmenis personai ir 15 lati mēnesī. Pašvaldībām primāri ir jāapmierina pamatots trūcīgo iedzīvotāju pieprasījums pēc pabalsta GMI līmeņa nodrošināšanai.

GMI pabalsta lielumu vienam saņēmējam aprēķina kā starpību starp 15 latiem un cilvēka ienākumiem mēnesī, kas savukārt tiek aprēķināti, summējot visu ģimenes locekļu ienākumus un dalot iegūto summu ar ģimenes locekļu skaitu. Pašvaldībām ir tiesības paaugstināt GMI līmeni saviem iedzīvotājiem. Tāpat pašvaldībām ir tiesības nodrošināt GMI pabalstu saviem vistrūcīgākajiem cilvēkiem un ģimenēm sniedzot to ne tikai skaidras naudas izmaksas, bet arī pakalpojumu veidā — piešķirot brīvpusdienas, iegādājoties mācību līdzekļus, apmaksājot komunālos pakalpojumus, nodrošinot ar malku u.c.

Lai trūcīgais saņemtu pabalstu GMI līmeņa nodrošināšanai, ar viņu tiks slēgta vienošanās par līdzdalības pasākumiem — pabalsta saņēmējam jāmeklē darbs, jāpārkvalificējas, jāpiedalās sabiedriskajos darbos, jāstājas Nodarbinātības valsts dienesta uzskaitē, kā arī jāatsakās no psihoaktīvo vielu lietošanas, ja viņam ir tādas problēmas. Noteikumi par GMI līmeni nosaka arī ierobežojumus ģimenei izmaksājamā pabalsta apmēram, kā arī gadījumus, kad minētais pabalsta apmēra ierobežojums nav lietojams.

Lai stimulētu pabalsta saņēmējus gūt ienākumus no algota darba un neradītu viņu atkarību no pabalstiem, ir noteikts ierobežojums maksimālajai pabalsta summai. Vienai ģimenei GMI pabalsts nedrīkst pārsniegt 3 valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu apmēru.

Šāds mērķis ir arī nākamajam GMI pabalsta aprēķināšanas nosacījumam — pakāpeniskai pabalsta samazināšanai — tā vietā, lai pārtrauktu pabalsta izmaksu. Ja darbaspējīgs pabalsta saņēmējs uzsācis strādāt GMI pabalsta saņemšanas laikā, tādējādi palielinot savas ģimenes ienākumus, GMI pabalsta izmaksa tiek turpināta, bet samazinātā apmērā vēl 3 mēnešus, katru mēnesi samazinot to par 25% no sākotnēji piešķirtās summas. Pabalsts ģimenei var tikt samazināts par tā pieaugušā ģimenes locekļa daļu, kurš nepilda līdzdarbības pienākumus.

Maksimālais pabalsta saņemšanas ilgums ir 9 mēneši gada laikā. Atbilstoši Labklājības ministrijas aprēķiniem tiesības saņemt GMI pabalstu vidēji ir 109 818 cilvēkiem. Taču GMI pabalstam nepieciešamie līdzekļi ir apmēram 5,1 miljons latu. Savukārt, pēc pašvaldību sniegtās informācijas, pašvaldību budžetu izdevumi sociālās palīdzības pabalstiem 2001. gadā bija 15,4 miljoni latu. Paredzams, ka 2002. gadā pašvaldības sociālās palīdzības pabalstiem izlietojušas vismaz tikpat daudz līdzekļu. MK noteikumi būs spēkā līdz šā gada 31. decembrim.

LM informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!