• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Lai kopīgi risinātu sarežģīto situāciju zemkopībā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 26.02.2003., Nr. 31 https://www.vestnesis.lv/ta/id/71855

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Lai lauksaimniecība un lauku vide dinamiski attīstītos un dzīvotu

Vēl šajā numurā

26.02.2003., Nr. 31

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Lai kopīgi risinātu sarežģīto situāciju zemkopībā

Par zemkopības ministra tikšanos ar dažādo novadu zemniekiem

Vakar, 25. februārī, Cēsu rajona Bērzkrogā zemkopības ministrs Mārtiņš Roze un Zemkopības ministrijas valsts sekretāre Laimdota Straujuma tikās ar Latvijas novadu zemniekiem, zemkopības produkcijas pārstrādātājiem un lauku uzņēmējiem, lai turpinātu iesākto diskusiju par sarežģīto situāciju Latvijas zemkopībā.

Pirmdien, 24. februārī, pēc ļoti nopietnām un sarežģītām diskusijām starp lauksaimniekiem un valdības pārstāvjiem tika panākts smags kompromiss par atsevišķu zemkopības nozaru atbalstu ar 4,3 miljonu latu subsīdijām. Vakar Bērzkrogā zemkopības ministrs vēlreiz skaidroja šī kompromisa būtību un veidu, kā zemnieki varēs valdības solīto atbalstu saņemt.

“Nenoliedzami, šis ir ļoti smags un visām ieinteresētajām pusēm grūti nācis kompromiss,” pēc tikšanās Bērzkrogā uzsvēra zemkopības ministrs Mārtiņš Roze, “ja man jautātu, vai esmu apmierināts ar sasniegto, diezin vai es varētu teikt drošu “jā”. Tomēr mums visiem – gan zemniekiem cukura, gaļas un piena nozarē, gan pārstrādātājiem, gan produkcijas ražotājiem, gan valdībai – jāsaprot: katram ir jāpanāk pretī šis solītis, lai pirmām kārtām nodrošinātu tirgus sakārtošanu un stabilitāti. Un tad jau varēsim izvirzīt sev nākamos mērķus, tostarp veiksmīgu nozares funkcionēšanu Eiropas Savienības valstu ietvaros.”

Bērzkrogā ministram nācās uzklausīt ne tikai labus vārdus vien. Zemnieki bija visai kritiski noskaņoti par daudziem nozares attīstības jautājumiem, tomēr pēc Latvijas Zemnieku federācijas priekšsēža Modra Jansona un atsevišķo zemkopības nozaru asociāciju vadītāju runām, kā arī ministra Mārtiņa Rozes skaidrojumu uzklausīšanas kopumā nonāca pie secinājuma, ka iesāktais sadarbības modelis starp valsti un zemniekiem devis pirmos rezultātus – ir izdevies vienoties par darba turpināšanu bez “spēka metožu” – streika – lietošanas. “Šai gadījumā ir būtiski, ka reizumis spējam pārkāpt pāri sīkām un pat lokālām ambīcijām, — un te es domāju arī valdības nostāju —, lai tuneļa galā tomēr saskatītu ne vien šodienas, bet arī rītdienas mērķus. Un tas mums ir viens – nodrošināt sava tirgus aizsardzību, vienlaikus sekmīgi funkcionējot visai zemkopības nozarei,” pēc tikšanās bija pārliecināts Mārtiņš Roze, “pirmie sadarbības asniņi jau ir, tagad būtiski turpināt šo savstarpējās saprašanās ceļu.”

Lai piedalītos zemnieku sapulcē Bērzkrogā, zemkopības ministrs pārcēla savu braucienu uz nozīmīgu starptautisku lauksaimnieku forumu Francijā. “Lauksaimnieku salonā” pēc Francijas lauksaimniecības ministra ielūguma tiksies visu Eiropas Savienības un desmit kandidātvalstu zemkopības resora vadītāji. Uz Parīzi M.Roze devās vēlu otrdienas vakarā.

Zemkopības ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!