• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par valsts budžeta izpildi janvārī. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 25.02.2003., Nr. 30 https://www.vestnesis.lv/ta/id/71794

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par celulozes rūpnīcas potenciālo investoru prasībām

Vēl šajā numurā

25.02.2003., Nr. 30

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par valsts budžeta izpildi janvārī

Šā gada janvārī valsts konsolidētajā kopbudžetā veidojies 22 miljonu latu fiskālais pārpalikums, kas ir nepieredzēti augsts budžeta izpildes rādītājs gada sākumā, liecina Valsts kases oficiālais budžeta izpildes pārskats. Turklāt fiskālais pārpalikums bijis gan valsts pamatbudžetā, gan valsts speciālajos budžetos, gan pašvaldību budžetos.

Finanšu ministrs Valdis Dombrovskis ir apmierināts ar janvāra budžeta izpildes rādītājiem: “Janvārī, tāpat kā decembrī, valsts budžetā bija vērojams būtisks ieņēmumu pieaugums — gan salīdzinot ar pērnā gada rudeni, gan salīdzinot ar iepriekšējo gadu. Esmu apmierināts ar lieliskajiem janvāra rezultātiem, kas ir pat labāki, nekā bija prognozēts. Esmu gandarīts par janvāra rezultātiem, kas ir krietni labāki, nekā bija prognozēts. Tas liecina, ka mūsu iesāktais darbs dod pirmos rezultātus un ir lielisks piemērs “Jaunā laika” taupības un kārtības politikas panākumiem jau trešajā valdības darbības mēnesī. Jāuzsver, ka svarīgs priekšnoteikums tik sekmīgam ieņēmumu pieaugumam ir arī ievērojami uzlabotais VID un nodokļu administrēšanas darbs.”

Kopbudžeta (valsts pamatbudžets — speciālie budžeti — pašvaldību budžeti) ieņēmumi janvārī bijuši 167,6 miljoni latu, kas ir par 16,3 miljoniem latu jeb 10% vairāk nekā pērnā gada janvārī. Arī decembrī valsts budžetā bija rekordlieli ieņēmumi, kas nodrošināja veiksmīgus 2002.gada kopējos budžeta izpildes datus.

Valsts budžeta ieņēmumi janvārī bijuši 137,6 miljoni latu, izdevumi — 119,3 miljoni latu, fiskālais pārpalikums — 18,6 miljoni latu. Pašvaldību budžeta ieņēmumi bijuši 43,3 miljoni latu, izdevumi — 39,6 miljoni latu, fiskālais pārpalikums — 3,6 miljoni latu.

“Jāuzsver gan, ka nevajadzētu šo budžeta pārpalikumu uztvert kā brīvi pieejamus un tādēļ izdevumiem sadalāmus līdzekļus. Pirmkārt, janvārī valsts budžeta iestādes dzīvoja ar pagaidu budžetu, kas paredzēja segt tikai kārtējos izdevumus un nefinansēt nekādus investīciju projektus. Šie projekti tiks realizēti vēlāk. Otrkārt, lai spriestu par iespējām palielināt izdevumus uz lielāku ieņēmumu rēķina, ir jāpalūkojas uz budžeta izpildi vismaz pirmā ceturkšņa garumā, lai tiktu apliecināta ieņēmumu pieauguma tendences stabilitāte,” norāda finanšu ministrs.

Janvārī lielākajā valsts speciālajā budžetā — sociālajā budžetā — ieņēmumi pārsnieguši izdevumus par 4,05 miljoniem latu: ieņēmumi bijuši 43,6 miljoni, izdevumi — 39,5 miljoni latu. Ieņēmumi sociālajā budžetā par 2,5 miljoniem latu pārsniedza plānotos, kā arī par 5,2 miljoniem latu — pērnā gada janvāra ieņēmumus.

Vēl viens nozīmīgs speciālais budžets — autoceļu fonds — janvārī saņēmis 7,7 miljonus latu, kas ir par 1,8 miljoniem latu vairāk, nekā bija plānots, un par 2,6 miljoniem latu vairāk nekā 2002.gada janvārī. Autoceļu fonds saņem iezīmētu līdzekļu daļu no naftas produktu akcīzes nodokļa, un šī speciālā budžeta ienākumus tieši ietekmē nodokļu administrācijas aktivitāte naftas produktu akcīzes iekasēšanā.

Finanšu ministrijas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!