• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Finanšu ministrijas 2003. gada 17. februāra instrukcija Nr. 2 "Grozījumi Finanšu ministrijas 2001. gada 25. jūnija instrukcijā Nr. 3 "Valsts (pašvaldības) budžeta iestāžu, pašvaldību budžetu grāmatvedības uzskaites instrukcija"". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 25.02.2003., Nr. 30 https://www.vestnesis.lv/ta/id/71766

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Satiksmes ministrijas noteikumi Nr.2

Grozījumi Satiksmes ministrijas 2002.gada 3.septembra noteikumos Nr.23 "Noteikumi par transportlīdzekļu tehnisko stāvokli un valsts tehnisko apskati"

Vēl šajā numurā

25.02.2003., Nr. 30

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Finanšu ministrija

Veids: instrukcija

Numurs: 2

Pieņemts: 17.02.2003.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Finanšu ministrijas instrukcija Nr. 2

Rīgā 2003. gada 17. februārī

Grozījumi Finanšu ministrijas 2001. gada 25. jūnija instrukcijā Nr. 3 “Valsts (pašvaldības) budžeta iestāžu, pašvaldību budžetu grāmatvedības uzskaites instrukcija”

Izdota saskaņā ar likuma “Par budžetu un finanšu vadību” 29. panta otro daļu un 30. panta otro daļu

Izdarīt Finanšu ministrijas 2001.gada 25.jūnija instrukcijā Nr.3 “Valsts (pašvaldības) budžeta iestāžu, pašvaldību budžetu grāmatvedības uzskaites instrukcija” šādus grozījumus:

1. Papildināt 1.punktu (alfabēta secībā) ar šādiem terminiem un to skaidrojumiem:

 

Inventarizācija — periodiska līdzekļu un saistību faktisko atlikumu pārbaude (naturālās mērvienībās un to novērtējumu naudā) un šīs pārbaudes rezultātu uzrādīšana īpašos sarakstos. Iestādes prasību un saistību pārbaudi veic, salīdzinot dotās iestādes datus ar attiecīgā darījuma partnera datiem. Ilgtermiņa ieguldījumiem veic arī īpašumtiesību precizēšanu un salīdzināšanu.

 

Izmaksu metode — ieguldījuma uzņēmuma kapitālā uzskaites metode, kas nosaka, ka kapitāla daļas budžeta iestādes grāmatvedības uzskaitē atzīst to iegādes vērtībā.

 

Kapitāla daļu iegādes vērtība — samaksātā nauda, tās ekvivalenti, novērtētais mantiskais ieguldījums, saistības veikt samaksu vai citas atlīdzības.

 

Pašu kapitāla metode — ieguldījuma uzņēmuma kapitālā uzskaites metode, kas nosaka, ka kapitāla daļas sākotnēji atzīst to iegādes vērtībā. Ieguldījumu vērtību koriģē par uzņēmuma, kurā veikts ieguldījums, pašu kapitāla ieguldītāja daļas izmaiņām, kas notikušas pēc iegādes.

2. Izteikt 85.punktu šādā redakcijā:

“85. Norakstot vai atsavinot pamatlīdzekļus, ievēro Valsts un pašvaldību mantas atsavināšanas likumu un to veic saskaņā ar instrukcijas 6.sadaļu “Ilgtermiņa ieguldījumu un krājumu norakstīšanas kārtība”.

3. Izteikt 101.punktu šādā redakcijā:

“101. Ilgtermiņa finanšu ieguldījumi uzņēmējsabiedrības (kapitālsabiedrības) kapitālā ir valsts vai pašvaldību kapitāla ieguldījumi uz laika periodu ilgāku par vienu gadu.

101.1. Saskaņā ar spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem valsts kapitāla daļu turētājs uzņēmējsabiedrībā (kapitālsabiedrībā) ir institūcija, kuru par valsts kapitāla daļu turētāju iecēlis Ministru kabinets vai citas normatīvajos aktos noteiktās institūcijas. Pašvaldību kapitāla daļu turētājs uzņēmējsabiedrībā (kapitālsabiedrībā) ir pašvaldība, kurai pieder šīs kapitāla daļas, vai institūcija, kuru par pašvaldības kapitāla daļu turētāju iecēlusi pašvaldība.

101.2. Valsts budžeta iestādes bilancē iekļauj visas kapitāla daļas, kas reģistrētas valsts vārdā un atrodas attiecīgās valsts budžeta iestādes pārziņā (turējumā). Pašvaldības budžeta iestādes bilancē iekļauj visas kapitāla daļas, kas reģistrētas pašvaldības vārdā un atrodas attiecīgās pašvaldības budžeta iestādes pārziņā (turējumā). Lai nodrošinātu visu īpašumā vai pārvaldībā esošo kapitāla daļu iekļaušanu bilancē, budžeta iestādes veic to īpašumā un turējumā esošo kapitāla daļu inventarizāciju.

101.3. Kapitāla daļu uzskaite attiecas gan uz ieguldījumiem, kas tiek veikti jaundibināmā uzņēmumā, gan ieguldījumiem kapitāla daļās tādos uzņēmumos, kas jau veic saimniecisko darbību. Uzņēmuma kapitāla daļas sākotnēji iegrāmato un atzīst bilancē to iegādes vērtībā.

101.4. Gadījumā, ja budžeta iestāde iegūst kapitāla daļas, veicot mantisko ieguldījumu, kapitāla daļu iegādes vērtība ir ieguldītā aktīva bilances vērtība. Pirms mantiskā ieguldījuma veic ieguldāmās mantas pārvērtēšanu saskaņā ar attiecīgo aktīvu (pamatlīdzekļu, krājumu) pārvērtēšanas nosacījumiem, ņemot vērā Komerclikuma un likuma “Par valsts un pašvaldību daļām un kapitālsabiedrībām” prasības.

101.5. Gadījumā, ja kapitāla daļu iegādi veic ārvalstu valūtā, iegādes vērtību pārrēķina latos pāc Latvijas Bankas oficiāli noteiktā valūtas maiņas kursa iegādes dienā.

101.6. Gadījumā, ja viena budžeta iestāde iegūst kapitāla daļas, bet ar šīm kapitāla daļām saistītie izdevumi ir citai budžeta iestādei, kapitāla daļu iegādes vērtība ir izdevumu summa, kas radās citai budžeta iestādei saistībā ar kapitāla daļām.

101.7. Gadījumā, ja budžeta iestāde ieguvusi uzņēmuma kapitāla daļas nodokļu kapitalizācijas rezultātā, kapitāla daļu iegādes vērtība ir kapitalizēto nodokļu parādu summa.

101.8. Gadījumā, ja kapitāla daļas pārvalda budžeta iestāde, kas līdz šim nav iekļāvusi kapitāla daļas iestādes bilancē, kapitāla daļu iegādes vērtību nosaka kā uzņēmuma pašu kapitāla daļu proporcionāli ieguldījuma apjomam. Lai šādu vērtību aprēķinātu, izmanto pēdējos revidētos uzņēmuma pārskatus.

101.9. Budžeta iestādes, uzskaitot līdzdalības ieguldījumus radniecīgo un asociēto uzņēmumu kapitālos, tos novērtē un uzrāda pēc pašu kapitāla vai izmaksu metodes.

101.10. Pielietojot pašu kapitāla metodi, kapitāla daļas sākotnēji atzīst to iegādes vērtībā. Pēc iegādes ieņēmumu un izdevumu uzskaitē iekļauj šo uzņēmumu saimnieciskās darbības peļņas vai zaudējumu daļu, ko nosaka proporcionāli ieguldījuma daļai. Ieguldījuma bilances vērtību koriģē tā, lai uzrādītu valsts (pašvaldības) līdzdalības daļas izmaiņas uzņēmuma pašu kapitālā.

101.11. Kapitāla daļu pārdošanu iegrāmato kā attiecīgā ilgtermiņa ieguldījuma samazināšanu vai izslēgšanu. Starpību starp attiecīgā ilgtermiņa ieguldījuma bilances vērtību un saņemtās atlīdzības vērtību iegrāmato kā ieņēmumus vai zaudējumus no ilgtermiņa ieguldījumu pārdošanas.

101.12. Kapitāla daļu nodošanu citai budžeta iestādei bez atlīdzības iegrāmato kā attiecīgā ilgtermiņa ieguldījuma samazinājumu. Ja panākta vienošanās par šīs summas atlīdzināšanu, tad par attiecīgo summu palielina prasības pret konkrēto valsts (pašvaldības) budžeta iestādi. Ja minētā summa netiek atlīdzināta, par attiecīgo summu palielina izdevumus.

101.13. Par ieguldījumu katrā uzņēmumā reģistrē šādu informāciju: īpašumā vai pārziņā esošo kapitāla daļu skaits; kopējais kapitāla daļu skaits; vienas kapitāla daļas nominālvērtība; kapitāla daļu iegādes (iegūšanas) datums, (datumi, ja kapitāla daļas tiek iegādātas pa daļām); īpašumā vai pārziņā esošo kapitāla daļu īpatsvars kopējā uzņēmuma kapitāla daļu skaitā; uzņēmuma pašu kapitāls pēc pēdējiem revidētiem finanšu pārskatiem.

101.14. Sagatavojot pārskatus, ieguldījumus radniecīgajos un asociētajos uzņēmumos, kā arī pārējos finanšu ieguldījumus uzskaita atsevišķos ilgtermiņa finanšu ieguldījumu posteņos”.

4. Papildināt instrukciju ar pielikumu Nr.6 “Ilgtermiņa finanšu ieguldījumu uzskaite budžeta iestāžu — valsts un pašvaldību kapitāla daļu turētāju grāmatvedībā” šādā redakcijā:

Pielikums Nr.6

Ilgtermiņa finanšu ieguldījumu uzskaite budžeta iestāžu — valsts un pašvaldību kapitāla daļu turētāju grāmatvedībā

Nr.

p.k.

Nosaukums

Skaidrojumi

Debets

Kredīts

Kapitāla daļu iegādes uzskaite

Attiecas gan uz jaundibinātiem uzņēmumiem, gan arī tad, ja tiek papildus iegādātas jaunas kapitāla daļas darbojošos uzņēmumos.

1.

Iegādātas kapitāla daļas, norēķinoties ar naudu

Iegūtās uzņēmuma kapitāla daļas sākotnēji uzskaita to iegādes vērtībā. Iegādes vērtība ir samaksātā nauda un/vai naudas ekvivalenti.

1.3. kontu grupas konts

2.6. kontu grupas konts

2.

Kapitāla daļu iegāde, veicot mantisko ieguldījumu (aktīva ieguldīšana, parāda kapitalizācija)

Iegūtās uzņēmuma kapitāla daļas sākotnēji uzskaita to iegādes vērtībā. Kapitāla daļu iegādes vērtība ir attiecīgās mantas bilances vērtība, pēc ieguldāmās mantas pārvērtēšanas.1 Parādu kapitalizācijas gadījumā kapitāla daļu iegādes vērtība ir kapitalizēto parādu summa.

1.3. kontu grupas konts

Attiecīgā ieguldāmo aktīvu grupa (1.kontu grupas konts, ja ilgtermiņa aktīvi, un 2. kontu grupas konts, ja īstermiņa aktīvi)

3.

Inventarizācijas rezultātā identificēto kapitāla daļu uzskaite, ja tās līdz šim netika iekļautas budžeta iestādes bilancē2

Iegūtās uzņēmuma kapitāla daļas sākotnēji uzskaita to iegādes vērtībā. Kapitāla daļu iegādes vērtību nosaka, reizinot uzņēmuma pašu kapitāla kopsummu ar budžeta iestādes turējumā esošo daļu.3 Lai šādu vērtību aprēķinātu, izmanto pēdējos revidētos uzņēmuma pārskatus.

1.3. kontu grupas konts

3120

Ieguldījumu uzskaite kapitāla daļu turēšanas laikā (pašu kapitāla metode)

Metodi pielieto, ja budžeta iestādei turējumā ir vairāk nekā 20% no uzņēmuma kapitāla daļām un iestāde izvēlējusies pašu kapitāla metodi. Šādiem ieguldījumiem katra pārskata gada beigās veic ieguldījumu pārvērtēšanu pēc pašu kapitāla metodes.

4.

Uzņēmumam gada laikā ir peļņa (skatīt 7. punkā norādīto gadījumu)

Vērtības izmaiņas nosaka, reizinot uzņēmuma pārskata gada revidēto rezultātu,4 no kura atskaitīti maksājumi par valsts vai pašvaldības kapitāla izmantošanu, ar budžeta iestādes turējumā esošo daļu procentu5

1.3. kontu grupas konts

8011

5.

Uzņēmumam gada laikā ir zaudējumi (skatīt 6. puktā norādīto gadījumu)

Vērtības izmaiņas nosaka, reizinot uzņēmuma pārskata gada revidēto rezultātu6 ar budžeta iestādes turējumā esošo daļu procentu.

8021

1.3. kontu grupas konts

6.

Gada zaudējumu apjoms pārsniedz attiecīgā ieguldījuma bilances vērtību

Zaudējumi tiek atzīti tikai daļēji līdz nulles vērtībai — ieguldījuma bilances vērtības apjomā. Ieguldījums bilancē tiek uzskaitīts nulles vērtībā.7

8021

1.3. kontu grupas konts (līdz nulles vērtībai)

7.

Uzņēmums gadā izmaksā dividendes no iepriekšējo gadu rezultātiem. Dividendes saņem kapitāla daļu turētājs (saskaņā ar attiecīgo pašvaldības domes (padomes) lēmumu), kura bilancē ir attiecīgais ieguldījums. Ieguldījuma uzskaite ir veikta saskaņā ar pašu kapitāla metodi

2.6. kontu grupas konts

1.3. kontu grupas konts

8.

Uzņēmumam ir izmaiņas pašu kapitāla posteņos, kas neietekmē gada rezultātu (piemēram — pamatlīdzekļu pārvērtēšana)8

Par pamatu ņemot uzņēmuma pašu kapitāla izmaiņu (kustības) pārskatu, aprēķina proporcionālo apjomu, kas attiecas uz attiecīgo budžeta iestādi.

1.3. kontu grupas konts

3130

Ieguldījuma uzskaite kapitāla daļu turēšanas laikā (izmaksu metode)

Metodi pielieto, ja budžeta iestādei turējumā ir mazāk nekā 20% no uzņēmuma kapitāla daļām.

9.

Gada laikā kapitāla daļu turētājs (saskaņā ar attiecīgo pašvaldības domes (padomes) lēmumu) saņem dividendes9

2.6. kontu grupas konts

8011

Ieguldījuma izslēgšanas uzskaite

Saskaņā ar likumiem “Par grāmatvedību”, “Par uzņēmumu gada pārskatiem“, “Par valsts un pašvaldību kapitāla daļām un kapitālsabiedrībām”, “Par uzņēmumu un uzņēmējsabiedrību maksātnespēju” un citiem normatīvajiem aktiem

10.

Kapitāla daļas tiek pārdotas (ieguldījuma samazinājums) (skatīt 14.punktā norādīto gadījumu)

Valsts un pašvaldību kapitāla daļas var tikt pārdotas saskaņā ar likumu “Par valsts un pašvaldību daļām un kapitālsabiedrībām“

2.6. kontu grupas vai 2.3. kontu grupas konts, (ja apmaksa paredzēta vēlāk) 8021 (kapitāla daļas pārdod ar zaudējumiem)

1.3.kontu grupas konts 8011 (kapitāla daļas pārdod ar peļņu)

11.

Uzņēmums tiek likvidēts (neplāno saņemt nekāda veida atlīdzību) (skatīt 14.punktā norādīto gadījumu)

8021

1.3. kontu grupas konts

12.

Likvidācijas rezultātā tiek saņemta manta, vai citas atlīdzības (skatīt 14.punktā norādīto gadījumu)

 

 

1. kontu grupas konts (saņemts ilgtermiņa aktīvs), 2. kontu grupas konts (īstermiņa aktīvs)

1.3.kontu

grupas konts

13.

Likvidācijas rezultātā tikai daļēji tiek saņemta manta vai citas atlīdzības (skatīt 14.punktā norādīto gadījumu)

1. kontu grupas konts (saņemts ilgtermiņa aktīvs), 2. kontu grupas konts (īstermiņa aktīvs) un daļēji 8021

1.3.kontu grupas konts

14.

Izslēdzot ieguldījumu pārdošanas, likvidācijas vai citos gadījumos (ja grāmatojumi, kā norādīts 8. un 3.punktā)

3120 (ja 3.punktā)

3130 (ja 8.punktā)

3520

3520

Finanšu ministrs V.Dombrovskis

1 Pārvērtēšana tiek veikta, ievērojot Komerclikuma prasības.

2 Inventarizācijā tiek sagatavots saraksts ar kapitāla daļām, kuras atrodas attiecīgās budžeta iestādes turējumā un attiecīgi ir jāuzskaita tās bilancē.

3 Piemēram: ja budžeta iestādei turējumā ir 30 procenti no kopējām kapitāla daļām, tad pašu kapitālu attiecīgā uzņēmumā reizina ar 30%, lai iegūtu šāda ieguldījuma iegādes vērtību. Ja 50%, tad attiecīgi reizina ar 50%, bet, ja 100%, tad iegādes vērtība ir uzņēmuma pašu kapitāla kopsumma. Uzskaites vajadzībām uzņēmuma pašu kapitāls sastāv no likumā “Par uzņēmumu gada pārskatiem” noteiktajiem posteņiem. Šādi noteiktā vērtība ir ieguldījuma vērtība pēc pašu kapitāla metodes.

4 Gadījumā, ja nav pieejams uzņēmuma pārskata gada revidētais rezultāts, aprēķinam izmanto iepriekšējā gada revidēto rezultātu. Šādas darbības rezultātā pārvērtēšana aizkavējas par vienu gadu.

5 Gadījumā, ja tiek izmantots valsts vai pašvaldību kapitāls, dividendes par tā izmantošanu tiek ieskaitītas valsts, valsts pensiju speciālajā vai pašvaldību budžetā.

6 Gadījumā, ja nav pieejams uzņēmuma pārskata gada revidētais rezultāts, aprēķinam izmanto iepriekšējā gada revidēto rezultātu. Šādas darbības rezultātā pārvērtēšana aizkavējas par vienu gadu.

7 Piemēram: ja zaudējumi ir atzīti 100 LVL vērtībā, bet bilancē atlikums kontu grupā 1.3. ir 80 LVL, tad zaudējumus atzīst 80 LVL apmērā.

8 Saskaņā ar likuma “Par uzņēmumu gada pārskatiem” 29.panta noteikumiem.

9 Izņemot gadījumus, ja tiek izmantots valsts vai pašvaldību kapitāls, dividendes par tā izmantošanu tiek ieskaitītas valsts, valsts pensiju speciālajā vai pašvaldību budžetā.

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!