• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par ventspilnieku vainu pašu neveiksmēs. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.02.2003., Nr. 29 https://www.vestnesis.lv/ta/id/71730

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par vēlēšanos rast kopēju risinājumu

Vēl šajā numurā

21.02.2003., Nr. 29

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par ventspilnieku vainu pašu neveiksmēs

Krievijas Valsts domes vicespīkers, sabiedriski politiskās organizācijas “Labējo spēku savienība” līdzpriekšsēdētājs Boriss Ņemcovs:

Mūsu valstī bieži tiek izteikts viedoklis, ka Krievijas rīcība bieži vien ir pilnīgi neprognozējama un tas traucē stabilām, normālām starpvalstu attiecībām…

Es teiktu tā – Latvijai vajag sakārtot attiecības ar Krieviju, visādi. Es uzskatu, ka mūsu attiecības nav īpaši labas. Tās nav sliktas – tās ir nekādas! Bet tas ir slikti. Starp citu, tur taču gandrīz puse iedzīvotāju ir krievi. Turklāt krievi, kuri jau ir eiropieši! Nē, ne visi, bet daudzi, īpaši gados jaunākie. Viņi jau ir absolūti adaptējušies. Krievijai tas ir maksimāli nozīmīgs faktors – ne ietekmes, bet sapratnes ziņā, kāpēc mums vispār vajadzīgas attiecības. Tur dzīvo etniskie krievi! Punkts. Un mums vajag labas attiecības, lai viņi ne tik daudz būtu piektā kolonna Latvijā, cik – lai viņiem būtu normāla dzīve, ja mēs pret viņiem labi izturamies. Turklāt, ja Latvija uzplauks, bet krieviem un latviešiem būs kādi kontakti ar Krieviju, tas nozīmēs, ka galu galā notiks labas dzīves difūzija Krievijā, kas arī nav slikti! Ja, protams, nebūs dzelzs priekškara.

Saprotiet, kā dzīvo trīs Baltijas valstis. Tās attiecībā uz Krieviju dzīvo pagātnē. Man šķiet, ka šo valstu iestāšanās NATO – tas ir pozitīvi. Pozitīvi tāpēc, ka baiļu kompleksam no Krievijas ir jāizzūd. Un no kā baidīties, ja reiz jūs esat NATO! Šim kompleksam ir jāizzūd, un principā jūsu iestājai NATO ir jāuzlabo mūsu attiecības. Nevis jāpasliktina, bet jāuzlabo.

Cita lieta, ka Krievija ir gigantisks reģions. Un Latvija ir stipri atkarīga no Krievijas Ventspils dēļ – tranzīts un tā tālāk. Tāpēc jūs esat ieinteresēti Krievijas uzplaukumā, turklāt jums tā ir savtīga interese, ne diplomātiska. Jo labāk dzīvo Krievija, jo vairāk naudas būs Ventspilī, un, jo vairāk naudas Ventspilī, jo vairāk jums naudas kopumā…

Par to arī ir runa it kā pasaulē naftas cenas ir augstas, Krievija it kā būtu ieinteresēta eksportēt, taču… Ventspils naftas truba ir sausa. Kā to izskaidrot?

Var, es jums pateikšu kā bijušais kurināmā un enerģētikas ministrs? Es jums teikšu, ka jums ir maksimāli augsti pārkraušanas tarifi! Maksimāli augsti! Kas jums tur ir šīs pārkraušanas ostas direktors, es nezinu, taču es viņiem esmu teicis – zēni, jums vairs vispār netiks nauda, ņemiet vērā, jūs dzīvojat konkurējošā sektorā, tagad mēs Murmanskā uzbūvēsim ostu, skaidrs, ja? Daļa no pārkraušanas ies pa naftasvadu “Družba”, kuru mēs tagad esam atjaunojuši, ir Baltijas cauruļvadu sistēma – jūs taču atrodaties konkurējošā tirgū! Lūk, jūs tagad ar mums lamājaties, bet šajā tirgū nav politisku lēmumu – nekādu. Jums tarifs ir pieci dolāri – jupis jūs rāvis. Mēs pārkrausim par diviem! Tur taču ir privātsektors, kuru valsts vara pēc būtības neietekmē. Ja “Lukoil” būs izdevīgi pārkraut caur Ventspili, viņi pārkraus! Caur Igauniju “Surgutņeftjegaz” taču pārkrauj naftas produktus. Mierīgi. Kāpēc pārkrauj. Tur ir normāls tarifs. Klausieties, viņi ir vienkārši biznesmeņi, viņi pelna naudu. Tur nav Putina zvana – a nu, pārtraukt turp pumpēt naftu! Šī tēma ir beigusies. Bet ja viņi pie jums tur tik iestāvējušies sēž, es atvainojos, un pastāvīgi jauc galvu – lūk, mēs celsim tarifu… nu tad paaugstiniet! Turklāt es viņiem rakstīju vēstules. Viņi mums kaut kādas idiotiskas atbildes sūtīja. Nu un, lūdzu, saņemiet sausu trubu!

Latvijas prese daudz raksta par tiem zaudējumiem, kurus šāda lēmuma dēļ cieš Krievijas budžets un naftas kompānijas. Pie jums gan, šķiet, par šādu apstākli neviens neraksta.

Es jums tūlīt paskaidrošu, kāpēc pie mums Krievijā neviens neko neraksta. Tāpēc, ka tā ir naftas kompāniju darīšana! Krievijas naftas kompāniju. Bet Krievijas naftas kompānijas velnam pārdos un vienalga ko izdarīs, ja tas viņiem būs izdevīgi par vienu dolāru tonnā. Es jums droši saku – es viņus visus pazīstu, personiski pazīstu. Viņi taču apskausies ar Latviju, skūpstīsies, turklāt viņiem visiem ir ļoti lojāla attieksme.

Bet vairāki naftas kompāniju vadītāji ir paziņojuši, ka viņi jau labprāt pārkrautu caur Ventspili, taču, lūk, “Transņeftj” neļauj, un tie savukārt saka – lūk, politisks lēmums, lūk, vicepremjers Viktors Hristenko…

Es domāju, ka tā viņi audzina jūsu pilsoņus ar tarifiem. Un turklāt es uzskatu, ka, iespējams, pareizi dara. Esmu kontaktējies ar jūsu Ventspils ostu un nevaru teikt, ka esmu sajūsmā. Viņi ir monopolisti! Un viņi uzvedas absolūti nepareizi. Pavisam. Viņiem tas ir jāapzinās. Es esmu pārliecināts, ka Krievija viņus neaudzina politiskā nozīmē. Klausieties, naftas kompānijām ir spēcīgas ietekmes iespējas. Aļekperovs saka, ka vainīgs ir Hristenko? Tas taču ir smieklīgi! Hristenko var teikt, ka tas ir Aļekperovs – tur es piekrītu, bet otrādi ne. Hristenko ir ierēdnis. Protams, tā ir saskaņota politika, par to esmu absolūti pārliecināts, un, protams, tā ir saistīta ar zaudējumiem. Es nevēlos šo tēmu attīstīt tālāk, bet es pat pavisam nesen rakstīju Ventspils vadībai par šo tēmu, pavisam nesen. Es viņus brīdināju – beigsies slikti! Nu, nekas, vismaz tagad sakustēsies.

“DIENAS BIZNESS”; pēc L. Lapsas intervijas “Ņemcovs: “Ventspilnieki uzvedas absolūti nepareizi!””

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!