• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts prezidente vizītē Amerikā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.02.2003., Nr. 28 https://www.vestnesis.lv/ta/id/71680

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

20.02.2003., Nr. 28

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts prezidente vizītē Amerikā:

Šodien Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga atgriežas no piecu dienu vizītes Amerikā

Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga vakar, 19.februārī, Vašingtonā tikās ar Stratēģisko un starptautisko pētījumu centra direktoru, bijušo ASV aizsardzības ministra vietnieku Džonu Hemriju.

Sarunas laikā pārrunāta starptautiskā diskusija par Irākas atbruņošanu, ASV sabiedrības noskaņojums, kā arī ASV politisko partiju attieksme pret Irākas atbruņošanu. Sava pētījumu centra vārdā Dž.Hemrijs pauda pārliecību, ka pašreizējais režīms Irākā apdraud vispārējo drošību pasaulē. Abas puses pārrunāja diskusiju, kas izveidojusies ASV un Eiropas sabiedroto starpā jautājumā par Irākas atbruņošanu.

Dž.Hemrijs pauda atbalstu Valsts prezidentes iepriekš paustajai pārliecībai, ka Ziemeļamerikas un Eiropas transatlantiskās saites ir vērtība, kuru nedrīkst apdraudēt vai mazināt. V.Vīķe-Freiberga un Dž.Hemrijs pārrunāja NATO lomu nākotnē pasaulē. Dž.Hemrijs apliecināja, ka atbalsta Latvijas dalību NATO un ir gandarīts par Prāgas lēmumu paplašināt NATO. Viņš arī apliecināja, ka atbalsta ASV administrācijas vēlmi stiprināt NATO pozīcijas. Sarunā apspriestas arī ASV un Krievijas attiecības.

Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga vakar Vašingtonā tikās ar Pasaules sieviešu līderu padomes ģenerālsekretāri Lauru Lizvudu.

Sarunā L.Lizvuda augstu novērtēja prezidentes ieguldījumu Sieviešu līderu padomes darbā un tā risinātajos tematos, tai skaitā V.Vīķes-Freibergas ieguldījumu dialoga risināšanā starp sievietēm visā pasaulē, runājot ne tikai par sieviešu pārstāvniecību nozīmīgos amatos, bet arī par to, kā sievietes var ietekmēt gan politisko, gan ekonomisko procesu attīstību un panākt radošus risinājumus arī jutīgiem jautājumiem pasaulē. L.Lizvuda runāja par to, ka arī Eiropā ir liela interese tikties sievietēm, kas ieņem nozīmīgus amatus un šajā gadā varētu notikt pasaules sieviešu ministru tikšanās Eiropā.

Valsts prezidenta preses dienests

Par amerikāņu atzinību Latvijas tautas un prezidentes drosmei

Pēc Latvijas Valsts prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas intervijām vairākām ASV un Eiropas televīzijām, kā arī ziņu aģentūrām Latvijas vēstniecība Vašingtonā saņem nepieredzēti daudz zvanu un elektronisko vēstuļu ar pateicības vārdiem.

Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga no 15. līdz 19.februārim atrodas vizītē Vašingtonā, kuras laikā ar ASV prezidentu Džordžu Bušu un vairākām ASV augstākajām amatpersonām pārrunāja globālās politikas jautājumus, ieskaitot starptautiskās sabiedrības centienus atbruņot Sadama Huseina Irāku.

Pēc Valsts prezidentes viedokļa noklausīšanās televīzijā un radio simtiem amerikāņu no dažādām ASV pavalstīm telefoniski un ar e-pasta starpniecību vēstniecībai izsaka pateicību par Latvijas tautas un prezidentes Vīķes-Freibergas drosmi iestāties par Huseina režīma atbruņošanu un Irākas tautas atbrīvošanu no totalitārisma. Amerikāņi pateicas par to, ka Latvija, kas pati ilgi cietusi no totalitārisma spaidiem, nav aizmirsusi citas apspiestās tautas un ir gatava palīdzēt grūtā brīdī.

Pēdējo reizi tik daudz zvanu Latvijas vēstniecība ir saņēmusi tikai pēc 2001.gada 11. septembra traģiskajiem notikumiem, kad Latvija nekavējoties piedāvāja ASV savu palīdzību cīņā pret starptautisko terorismu.

Kāds Korejas kara veterāna dēls no Masačūsetas vēstniecībai raksta: “Nav svarīgi, cik lieli ir jūsu bruņotie spēki. Ir svarīgi, cik liela ir jūsu griba!”

Savukārt kāda amerikāņu uzņēmēju ģimene no Teksasas pēc prezidentes intervijas noskatīšanās CNN televīzijā vēstniecībai raksta, ka “draugiem ir jābūt draugiem” un interesējās par Latvijas preču importa iespējām. Vēstniecība saņēmusi vairākas šādas e-pasta vēstules ar interesi iegādāties Latvijas preces.

Valsts prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas vizītes laikā jūtami palielinājusies arī ASV tūrisma sabiedrību interese par Latvju.

Latvijas Vēstniecība Amerikā saņem zvanus ar pastiprinātu interesi apmeklēt Latviju, iepazīt tās kultūru un vēsturi.

 

Latvijas vēstniecība ASV

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!