• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Plenārsēdes stenogramma. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.02.2003., Nr. 28 https://www.vestnesis.lv/ta/id/71635

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Saeimas Prezidijā:
Par 2003. gada 10. februāra sēdi

Vēl šajā numurā

20.02.2003., Nr. 28

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Plenārsēdes stenogramma:

2003. gada 13. februārī

Sēdi vada Latvijas Republikas 8.Saeimas priekšsēdētājas biedrs Ēriks Jēkabsons.

Sēdes vadītājs. Labrīt, godātie kolēģi! Lūdzu ieņemt vietas! Sāksim kārtējo Saeimas sēdi.

Izskatīsim darba kārtības pirmo sadaļu “Prezidija ziņojumi par saņemtajiem likumprojektiem”.

Pirmais darba kārtības punkts — likumprojekts “Grozījumi Krimināllikumā”. Saeimas Prezidijs ierosina deputātu Labuckas, Simsona, Stalidzānes, Kastēna, Laksas un citu deputātu iesniegto likumprojektu “Grozījumi Krimināllikumā” nodot Aizsardzības un iekšlietu komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi? Iebildumu nav. Likumprojekts nodots komisijai.

Otrais darba kārtības punkts — likumprojekts “Grozījumi likumā “Par grāmatvedību””. Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījumi likumā “Par grāmatvedību”” nodot Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi? Iebildumu nav. Likumprojekts nodots komisijai.

Trešais darba kārtības punkts — likumprojekts “Grozījumi Koncesiju likumā”. Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījumi Koncesiju likumā” nodot Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi? Iebildumu nav. Likumprojekts nodots komisijai.

Ceturtais darba kārtības punkts — likumprojekts “Gro-zījumi Dzelzceļa likumā”. Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījumi Dzelzceļa likumā” nodot Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi? Iebildumu nav. Likumprojekts nodots komisijai.

Piektais darba kārtības punkts — likumprojekts “Grozījums Nacionālās drošības likumā”. Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījums Nacionālās drošības likumā” nodot Aizsardzības un iekšlietu komisijai un Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai un noteikt, ka Aizsardzības un iekšlietu komisija ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi? Iebildumu nav. Likumprojekts nodots komisijām.

Sestais darba kārtības punkts — likumprojekts “Gro-
zījumi Obligātā militārā dienesta likumā”
. Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījumi Obligātā militārā dienesta likumā” nodot Aizsardzības un iekš-lietu komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi? Iebildumu nav. Likumprojekts nodots komisijai.

Septītais darba kārtības punkts — likumprojekts “Grozījumi likumā “Par izņēmuma stāvokli””. Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījumi likumā “Par izņēmuma stāvokli”” nodot Aizsardzības un iekšlietu komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi? Iebildumu nav. Likumprojekts nodots komisijai.

Astotais darba kārtības punkts — likumprojekts “Grozījumi Enerģētikas likumā”. Saeimas Prezidijs ierosina deputātu Turlā, Agešina, Vidavska, Stepaņenko un Aleksejeva iesniegto likumprojektu “Grozījumi Enerģētikas likumā” nodot Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Vai deputātiem ir iebildumi? Balsot. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu balsot par likumprojektu “Grozījumi Enerģētikas likumā”. Lūdzu rezultātu! Par — 21, pret — 47, atturas — 20. Likumprojekts nav nodots komisijām.

Nākošais darba kārtības punkts — lēmuma projekts “Par Ingas Kudeikinas atbrīvošanu no Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesas tiesneša amata”.

Vai deputātiem ir iebildumi? Juridiskā komisija. Juridiskās komisijas vārdā runās deputāte Labucka.

I.Labucka (LPP). Juridiskā komisija, izskatot materiālus par Ingas Kudeikinas atbrīvošanu no Rīgas pilsētas Latgales priekš-
pilsētas tiesas tiesneša amata, ir atbalstījusi šo lēmuma
projektu.

Sēdes vadītājs. Debatēs neviens nav pieteicies. Lūdzu zvanu! Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu balsot par lēmuma projekta pieņemšanu. Lūdzu rezultātu! Par — 87, pret — nav , atturas — 1. Lēmums pieņemts. Inga Kudeikina atbrīvota no Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesas tiesneša amata.

Izskatīsim darba kārtības 3.sadaļu — “Likumprojektu izskatīšana”.

10.darba kārtības punkts – likumprojekts “Grozījumi Reģionālās attīstības likumā”.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā runās Anna Seile.

A.Seile (TB/LNNK). Labrīt, godātie deputāti! Šis likumprojekts ir iesniegts Satversmes 81.panta kārtībā. Komisija bija to atzinusi par steidzamu. Arī Saeimas plenārsēde. Tātad pēdējais la-sījums.

Un iesniegtie grozījumi uz šo otro lasījumu, kurā izskatām likumprojektu kā steidzamu, ir šādi.

1.priekšlikumu iesniedz reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs Gatera kungs un šajā priekšlikumā komisija viņu ir atbalstījusi, jo ir paredzēts termiņš, līdz kuram izdot noteikumus par reģionālās politikas īstenošanas pasākumiem un finansējumu. Lūdzu atbalstīt.

Sēdes vadītājs. Vai deputātiem ir iebildumi? Iebildumu nav.

A.Seile. Tātad ir atbalstīts šis priekšlikums. 2.priekšlikumu arī iesniedz ministr, un šis priekšlikums pēc būtības vairs nav balsojams un ir tūlīt noraidāms, jo iepriekšējā nobalsotā norma jau izslēdz pārejas noteikumu 8. punktu.

Sēdes vadītājs. Vai deputātiem ir iebildumi? Iebildumu nav. Lūdzu, tālāk.

A.Seile. Arī 3.priekšlikumu, kuru ir sagatavojusi atbildīgā komisija, lūdzu atbalstīt.

Sēdes vadītājs. Vai deputātiem ir iebildumi? Iebildumu nav. Lūdzu tālāk.

A.Seile. 4.priekšlikumu iesniedz Juridiskais birojs, pasakot, ka spēku zaudē Satversmes 81.panta kārtībā izdotie Ministru kabineta noteikumi un tā vietā stājas šis likums. Lūdzu at-balstīt.

Sēdes vadītājs. Vai deputātiem ir iebildumi? Iebildumu nav.

A.Seile. Paldies! Priekšlikumi ir izskatīti.

Sēdes vadītājs. Balsojam par likuma pieņemšanu. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Balsojam par likuma pieņemšanu! Lūdzu rezultātu! Par — 85, pret — nav, atturas — nav. Likums pieņemts.

Nākošais darba kārtības punkts — likumprojekts “Grozījums likumā “Par nodokļiem un nodevām””.

Komisijas vārdā runās Brigmane, deputāte Brigmane.

B.Brigmane (JL). Cienījamie deputāti! Izskatām likumpro-
jektu “Grozījums likumā “Par nodokļiem un nodevām””. Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija ir izskatījusi savā sēdē šo te likumprojektu. Tā kā nav iesniegts neviens priekšlikums, tad lūdzam pieņemt šo likumprojektu otrajā, galīgajā, lasī-jumā.

Sēdes vadītājs. Deputātiem iebildumi nav. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 88, pret — nav, atturas — 1. Likums pieņemts.

12.darba kārtības punkts — likumprojekts “Grozījumi likumā “Par Valsts ieņēmumu dienestu””.

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vārdā runā deputāte Brigmane.

B.Brigmane (JL). Tātad izskatām likumprojektu “Grozījumi likumā “Par Valsts ieņēmumu dienestu””. Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija savā sēdē izskatījusi šo likumprojektu un ir saņēmusi divus priekšlikumus.

1.priekšlikums saņemts no Juridiskā biroja. Komisija savā sēdē to atbalstīja.

Sēdes vadītājs. Iebildumu nav deputātiem.

B.Brigmane. 2.priekšlikums arī saņemts no Juridiskā biroja. Arī šo priekšlikumu komisija atbalstīja.

Sēdes vadītājs. Deputātiem iebildumu nav.

B.Brigmane. Vairāk priekšlikumu nav. Komisija lūdz izskatīt šo likumprojektu otrajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu!

B.Brigmane. Pieņemt, jā...

Sēdes vadītājs. Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 71, pret — 17, atturas — 1.

Priekšlikumu iesniegšanas termiņš?

B.Brigmane. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš trešajam lasījumam — 20.februāris.

Sēdes vadītājs. 20.februāris. Paldies!

Nākošais darba kārtības punkts — 13. — likumprojekts “Grozījumi Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja likumā”.

Juridiskās komisijas vārdā — deputāte Mellupe.

S.Mellupe (JL). Juridiskā komisija izskatīja grozījumus Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja likumā ar reģistrācijas numuru 100, likumprojektu, kas pieņemts Ministru kabinetā 81.panta kārtībā. Neviens priekšlikums un papildinājums iesniegts nebija. Juridiskā komisija atbalstīja šā likuma pieņemšanu otrajā lasījumā. Lūdzu arī Saeimu atbalstīt šā likumprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Iebildumu nav. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 88, pret — nav, atturas — nav.

Lūdzu priekšlikumu iesniegšanas termiņu.

S.Mellupe. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš trešajam lasījumam 20.februāris.

Sēdes vadītājs. 20.februāris. Paldies!

Nākamais darba kārtības punkts — likumprojekts “Grozījumi Izglītības inovācijas fonda likumā”.

Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas vārdā runās deputāts Strazdiņš.

J.Strazdiņš (ZZS). Cienījamās kolēģes! Godājamie kolēģi! Priekšsēdētāj! Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija nav saņēmusi nevienu priekšlikumu likumprojektam “Grozījumi Izglītības inovācijas fonda likumā” un lūdz to izskatīt otrajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Iebildumu nav. Balsosim! Lūdzu zvanu! ... Debatēs pieteicies ir deputāts Ābiķis. Lūdzu!

Dz.Ābiķis (TP). Augsti godātais priekšsēdētāj! Cienījamie kolēģi! Es, protams, aicinu vēlreiz balsot pret šo likumprojektu arī otrajā lasījumā, jo valdošās koalīcijas nostādne, risinot kārtējo reizi izglītības jautājumus, protams, ir ārkārtīgi negatīva savā attieksmē pret izglītību kā tādu. Mēs redzam, ka skolotāju algu paaugstinājums ir iesaldēts. Mēs redzam, ka ar ministra Gatera vārdiem tagadējā valdība izdara noziegumu, iekonservējot celtniecību ziemas laikā, iekonservējot skolu ēku celtniecību, un ēkas līdz ar to ies postā, sporta zāles. Un tāpat arī šeit mūsu frakcija uzskata, ka Izglītības inovācijas fonda likumam bija jāstājas spēkā jau šogad, kā tas bija iecerēts. Un šeit ir tā situācija, ka tas neprasīja miljonus no budžeta. Vajadzēja valdībai tikai ielikt sēklu naudu, kaut vai 50 000, lai šis likums sāktu darboties. Jo tomēr ir ārkārtīgi svarīgi, lai tie skolotāji, it īpaši skolotāji, es uzsveru, un citi izglītības darbinieki, kuri raksta mācību grāmatas, kas ir ļoti komplicēta lieta un nav vienkārša, un diemžēl honorāri ir ļoti mazi, kaut vismaz tie saņemtu jau šogad kaut nelielu atbalstu. Diemžēl mēs redzam, ka valdību veidojošo frakciju attieksme pret izglītību diemžēl atkal ir negatīva. Es aicinu balsot “pret”.

Sēdes vadītājs. Paldies! Debatēs neviens vairāk nav pieteicies. Debates slēdzam. Lūdzu balsot par likumprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 69, pret — 18, atturas — nav.

Priekšlikumu iesniegšanas termiņš? Lūdzu ieslēgt mikrofonu deputātam Strazdiņam! Es sadzirdēju — 23.februāris. Paldies!

J.Strazdiņš. 20. februāris.

Sēdes vadītājs. 20.februāris. Paldies!

Nākošais darba kārtības punkts — likumprojekts “Grozījums likumā “Par pašvaldībām””.

Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas vārdā — deputāts Ontužāns.

P.Ontužāns (JL). Cienījamais priekšsēdētāj! Cienījamie kolēģi! Izskatāmais dokuments nr.232. Likumprojekts iesniegts Satversmes 81.panta kārtībā. Komisija priekšlikumus otrajam lasījumam nav saņēmusi, tāpēc lūdzu balsot par dokumenta pieņemšanu otrajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 83, atturas — nav, pret — nav.

P.Ontužāns. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš trešajam lasījumam 20.februāris.

Sēdes vadītājs. Iesniegšanas termiņš — 20.februāris. Paldies!

Sešpadsmitais darba kārtības punkts — likumprojekts “Grozījums likumā „Par ārvalstnieku un bezvalstnieku ieceļošanu un uzturēšanos Latvijas Republikā””.

Juridiskās komisijas vārdā runā deputāte Mellupe.

S.Mellupe (JL). Juridiskā komisija izskatīja likumprojektu “Gro-zījumi likumā “Par ārvalstnieku un bezvalstnieku ieceļošanu un uzturēšanos Latvijas Republikā””, reģistrācijas numurs 112, otrajā lasījumā. Likumprojekts iesniegts Satversmes 81.panta kārtībā. Priekšlikumi uz otro lasījumu iesniegti nebija. Ko-misija atbalstīja likuma pieņemšanu otrajā lasījumā. Lūdzu arī deputātus atbalstīt likuma pieņemšanu otrajā lasījumā!

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 81, atturas — 1, pret — nav. Likumprojekts pieņemts otrajā lasījumā.

Priekšlikumu iesniegšanas termiņš?

S.Mellupe. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš trešajam lasījumam — 20.februāris.

Sēdes vadītājs. 20.februāris. Paldies.

Nākošais darba kārtības punkts — 17. — likumprojekts “Grozījumi Diplomātiskā un konsulārā dienesta likumā”.

Ārlietu komisijas vārdā runās deputāte Vaidere.

I.Vaidere (TB/LNNK). Cienījamās deputātes un godātie deputāti! Lūdzu skatīsim likumprojektu “Grozījumi Diplomātiskā un konsulārā dienesta likumā”. Ārlietu komisija ir saņēmusi četrus priekšlikumus likumprojekta otrajam lasījumam. Tie tika izskatīti komisijas sēdē.

1. — Juridiskā biroja priekšlikums. Komisijas ierosinājums — atbalstīt šo priekšlikumu.

Sēdes vadītājs. Deputātiem iebildumu nav. Paldies.

Tālāk!

I.Vaidere. 2. — Juridiskā biroja priekšlikums. Komisijas lēmums — atbalstīt.

Sēdes vadītājs. Deputātiem iebildumu nav. Lūdzu tālāk!

I.Vaidere. 3. — arī Juridiskā biroja priekšlikums, un arī komisijas lēmums bija — atbalstīt.

Sēdes vadītājs. Iebildumu deputātiem nav. Nākošais!

I.Vaidere. 4. — Juridiskā biroja priekšlikums. Komisijas lēmums — atbalstīt.

Sēdes vadītājs. Iebildumu deputātiem nav. Paldies.

I.Vaidere. Aicinu deputātus atbalstīt likumprojektu otrajā lasī-
jumā!

Sēdes vadītājs. Balsosim par likumprojektu “Grozījumi Diplomātiskā un konsulārā dienesta likumā”. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 70, atturas — 2, pret — 17. Likumprojekts pieņemts otrajā lasījumā.

Lūdzu iesniegšanas termiņu!

I.Vaidere. Aicinu noteikt par priekšlikumu iesniegšanas termiņu 20.februāri.

Sēdes vadītājs. 20.februāris. Paldies. Astoņpadsmitais darba kārtības punkts — likumprojekts “Grozījumi Nolīgumā starp Latvijas Republikas valdību un Igaunijas Republikas valdību par valsts robežas šķērsošanas vietām”.

Ārlietu komisijas vārdā — deputāte Vaidere.

I.Vaidere (TB/LNNK). Paldies. Šajā likumprojektā ir saņemti divi priekšlikumi.

1.priekšlikums. Juridiskā biroja priekšlikums. Atbildīgās komisijas, Ārlietu komisijas, atzinums ir atbalstīt.

Sēdes vadītājs. Deputātiem iebildumu nav. Paldies. Lūdzu tālāk.

I.Vaidere. 2. ir ārlietu ministres Sandras Kalnietes priekšlikums un arī deputātu viedoklis bija atbalstīt, jo tas ievērojami precizēja likumprojekta tekstu.

Sēdes vadītājs. Deputātiem iebildumu nav. Paldies.

I.Vaidere. Aicinu deputātus atbalstīt likumprojektu otrajā lasī-
jumā!

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 78, pret — nav, atturas — 2. Likums pieņemts.

Nākošais darba kārtības punkts — 19. — likumprojekts “Par Latvijas Republikas valdības un Amerika Savienoto Valstu valdības vienošanās protokolu par likuma izpildi”.

Ārlietu komisijas vārdā — deputāte Vaidere.

I.Vaidere (TB/LNNK). Cienītās deputātes! Godātie deputāti! Uz otro lasījumu šim likumprojektam priekšlikumi netika saņemti, tāpēc aicinu atbalstīt šo likumprojektu otrajā, galīgajā, lasī-jumā!

Sēdes vadītājs. Deputātiem iebildumu nav. Balsosim. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 83, pret — nav, atturas — 3.

I.Vaidere. Paldies.

Sēdes vadītājs. Likums pieņemts.

Nākošais darba kārtības punkts — 20. — likumprojekts “Grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā”.

Juridiskās komisijas vārdā — deputāte Mellupe.

S.Mellupe (JL). Juridiskā komisija izskatīja likumprojektu “Grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā”, reģistrācijas numurs 152, pirmajā lasījumā.

Juridiskās komisijas lēmums ir šos grozījumus atbalstīt.

Lūdzu arī deputātus atbalstīt likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Lūdzu rezultātu! Par — 79, pret — nav, atturas — 2. Likumprojekts pieņemts pirmajā lasījumā.

Priekšlikumu iesniegšanas termiņš?

S.Mellupe. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš otrajam lasījumam — 14.marts.

Sēdes vadītājs. 14.marts. Paldies.

Nākošais darba kārtības punkts — 21. — likumprojekts “Grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā”.

Juridiskās komisijas vārdā — deputāte Mellupe.

S.Mellupe (JL). Juridiskā komisija izskatīja likumprojektu “Grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā”, reģistrācijas numurs 129.

Juridiskā komisija nolēma šos grozījumus atbalstīt pieņemšanai pirmajā lasījumā un lūdz arī deputātus atbalstīt likumprojekta grozījumu pieņemšanu pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 83, pret — nav, atturas — 1. Likumprojekts pieņemts pirmajā lasījumā.

Lūdzu likumprojekta iesniegšanas termiņu!

S.Mellupe. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš otrajam lasījumam — 14.marts.

Sēdes vadītājs. 11.marts…. 14.marts.

Nākošais darba kārtības punkts — 22. — likumprojekts “Grozījumi likumā “Par cukuru””.

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā deputāts Zaķis.

Dz.Zaķis (JL). Cienījamie kolēģi! Tautsaimniecības komisija ir izskatījusi priekšlikumus, kas ir bijuši pirmajā lasījumā likumprojektam “Grozījumi likumā “Par cukuru”” un ir nolēmusi atbalstīt šos priekšlikumus.

Sēdes vadītājs. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par — 90, pret — nav, atturas — 2. Likumprojekts pieņemts pirmajā lasījumā.

Iesniegšanas termiņu.

Dz.Zaķis. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš — 21.februāris.

Sēdes vadītājs. 21.februāris. Paldies!

Saeimas darba kārtība ir izsmelta. Lūdzu, reģistrēsimies! Reģistrācijas režīmu! Ar identifikācijas kartēm.

Kamēr tiek apkopoti reģistrācijas rezultāti, lūdzu, vārds paziņojumam deputātei Vaiderei.

I.Vaidere (TB/LNNK). Cienījamās deputātes un godātie deputāti! Sakarā ar to, ka Saeimas plenārsēde ieguva neticami strauju tempu, lūdzu uz Ārlietu komisijas sēdi pulcēties nevis 10.30, bet 10.00. Paldies!

Sēdes vadītājs. Vārds paziņojumam deputātei Silvai Bendrātei.

S.Bendrāte (JL). Cienījamie kolēģi! Es lūgtu Tibetas atbalsta grupu
uz 15 minūtēm pēc sēdes tūliņ šeit Dzeltenajā zālē sa-
pulcēties.

Sēdes vadītājs. Vārds paziņojumam deputātei Mellupei.

S.Mellupe (JL). Sakarā ar to, ka plenārsēde beidzās ātrāk, Juridis-
kās komisijas pirmā sēde šodien 9.45 Juridiskās komisijas telpās.

Sēdes vadītājs. Lūdzu nolasīt reģistrācijas rezultātus!

A.Bartaševičs (Saeimas sekretāra biedrs). Godātie deputāti! Nav reģistrējušies: Silva Golde, Andis Kāposts, Guntars Krasts, Vilis Krištopans, Arnolds Laksa, Linda Mūrniece, Pēteris Ontužāns, Aigars Pētersons, Mareks Segliņš, Atis Slakteris, Ingrīda Ūdre, Arvīds Ulme, Ērika Zommere. Paldies!

Sēdes vadītājs. Uzmanību! Pirms mēs slēdzam mūsu darba kārtību, kāds paziņojums priecīgs: mēs sveicam deputātu Andreju Nagli 60 gadu jubilejā! Visu labu!

(Aplausi.)

Vēl... Paldies! Godātie kolēģi, vēl atgādinu, ka pulksten 17.00 šeit būs iespēja saņemt ministru atbildi uz deputātu jautājumiem. Paldies! Sēde ir slēgta.

 

 

Uz Saeimas deputātu jautājumiem sniegtās atbildes

Pēc 2003.gada 13.februāra sēdes

Sēdi vada Latvijas Republikas 8.Saeimas priekšsēdētājas biedrs Ēriks Jēkabsons.

Sēdes vadītājs. Labdien! Atklājam sēdi atbildēm uz deputātu jautājumiem. Darba kārtībā ir viens jautājums. Deputātu Estas, Bērziņa, Pīka, Zommeres un Pietkeviča jautājums veselības ministram Ārim Auderam “Par situāciju veselības aprūpē”.

Ir saņemta rakstveida atbilde. Vai ministrs gribētu papildināt šo rakstveida atbildi ar kaut ko? Nē.

Vai deputāti ir apmierināti ar to? Vai deputāti vēlētos uzdot papildjautājumus?

Lūdzu no tribīnes jautājumus vai no vietas. Lūdzu no vietas. Lūdzu ieslēgt mikrofonu!

J.Esta (TP). Godātais ministra kungs! Lai kliedētu šaubas par mūsu uzdotajiem jautājumiem, mēs gribētu precīzas atbildes no jums, papildinot šīs atbildes, kuras jūs iesniedzāt rakstiski. Īpaši mani kā iesniedzēju neapmierina atbilde uz trešo jautājumu, kurš ir ļoti precīzs: “Cik pacienti ir bijuši jūsu privātpraksē?” Jūsu atbilde skan: “Kopš stāšanās ministra amatā.” Jautājums skan: “Cik vispār jūsu privātpraksē ir bijuši pacienti?”

Sēdes vadītājs. Lūdzu ministra kungu atbildēt no tribīnes!

Ā. Auders (veselības ministrs). Tad es nolasīšu vēlreiz 3.jautājumu: “Cik pacienti ir bijuši jūsu privātpraksē?” Jautājumā nav specifiski norādīts laika posms, par kuru ir uzdots jautājums. Un tāpēc mana atbilde ir sekojoša, par nenorādītu termiņu es atbildu: kopš stāšanās ministra amatā privātpraksē man nav bijis neviens pacients.

Sēdes vadītājs. Vai atbilde ir apmierinoša?

Tad nāk vēl otrs jautājums, lūdzu!

J.Esta. Atbilde absolūti neapmierina. Jūs esat deklarējis pilnīgi skaidrs, ka jūs sākāt privātpraksi no 2000.gada. Tātad jautājums ir: cik pacientu jūsu privātpraksē bija kopš 2000. gada?

Ā. Auders. Par cik rakstveidā šāds jautājums man uzdots nebija, tātad es arī precīzu pacientu uzskaiti par visas savas privātprakses darbību uz šodienu sagatavojis neesmu. Ja būtu bijis šādi definēts jautājums rakstiski: cik ir bijuši pacienti jūsu privātpraksē par visu jūsu privātprakses darbības laiku, tad es būtu varējis jums precīzi šādu uzskaiti sniegt, jo tas cipars nav iegūstams, teiksim, piecu minūšu laikā. Tas prasa apmēram pāris stundu dokumentu analīzi.

Sēdes vadītājs. Paldies! Vai citi vēl vēlas uzdot jautājumus? Ir trīs jautājumu iespēja. Lūdzu!

M.Pietkevičs (TP). Jā, mūs neapmierina arī atbilde, absolūti nekonkrētā atbilde, kura ir sniegta uz 4.jautājum, par summām, kādas jūs esat nomaksājis kā ienākumu un sociālo nodokli. Es domāju, ka jautājums tika uzstādīts pilnīgi korekti par pēdējiem gadiem. Tātad domāts ir par 2000., 2001. un 2002.gadu, kad jūs darbojāties privātpraksē, un šajā atbildē faktiski nav nekādu datu. Un, ņemot vērā, ka jau ir izskanējušas ziņas presē un vispār ir zināms, kādi varētu būt jūsu kaut vai tikai aptuvenie pieņēmumi par 2002.gadu, tad tā summa, ko jūs domājat, ka it kā nomaksāta par 2000.gadu, tā izsauc stipras bažas. Tā ka varbūt šeit varētu kliedēt mums šo neziņu un tomēr pateikt precīzos skaitļos par 2000., 2001. un, iespējams arī par 2002.gadu, cik jūs esat nomaksājis kā iedzīvotāju ienākuma nodokli un sociālo nodokli?

Ā.Auders. Par 2002. gadu tātad finanšu atskaite nav pabeigta un tā tiks pabeigta līdz 1.aprīlim. Un tad man pašam būs pieejami precīzi dati par šiem jautājumiem.

Savukārt par 2000. un 2001.gadu, izejot no pieņēmuma, ka šeit no tribīnes vienkārši pateikti vārdi var arī jums nešķist kā deputātiem pietiekami apmierinoši, saņemot jūsu jautājumus, es esmu iesniedzis Valsts ieņēmumu dienestā vēstuli ar lūgumu tātad izsniegt man izziņu par to, ka es neesmu nodokļu parādos un esmu nokārtojis savas nodokļu saistības.

Diemžēl līdz šodienas, teiksim, pieciem es neesmu šādu atbildi vēl no Valsts ieņēmumu dienesta saņēmis, un tikko man tāda būs, tā es jūsu frakcijai šāda dokumenta kopiju iesniegšu.

Sēdes vadītājs. Paldies!

Vēl ir iespēja uzdot trīs jautājumus jebkuram… divus jautājumus, izņemot jautājumu iesniedzējus.

Nav jautājumu vairs? Paldies! Tad šī darba sesija ir izsmelta. Paldies!

 

 

Uz Saeimas deputātu jautājumiem rakstiski iesniegtās atbildes

Ministrs Uz jaut. Nr. 5 – dok. Nr. 360

 

Ā. Auders Par situāciju valsts aprūpē

Sniedzu sekojošas atbildes uz šā gada 4. februārī saņemtajā vēstulē Nr. 8/3-3-42 minētajiem jautājumiem:

1. Privātprakses valsts slimnīcās ir pieļaujamas, jo piesaista papildu slimniekus, kā arī dod slimnīcām papildu ienākumus. Tomēr pašreiz mūsu valstī trūkst stingri definētu normatīvo aktu, kas precīzi regulētu šādu mijiedarbību. Rietumu pieredze rāda, apmēram 80% privāti praktizējošu ķirurgu operē valsts vai universitāšu slimnīcās uz stingru līgumu pamata un tikai 20% to dara privātklīnikās. Tas saistīts ar dārgas aparatūras nepieciešamību, ko bieži vien privāti iegādāties ir dārgāk nekā īrēt no valsts. Lai šo jautājumu Latvijā sakārtotu, nepieciešams izstrādāt MK noteikumus, kas regulētu šo jautājumu. Bez tam šajos noteikumos jāiestrādā mehānisms, kas nodrošina pacientu informēšanu un pārliecināšanos par abpusēju sapratni par atšķirībām starp valsts garantēto veselības aprūpi un privāto.

2. Kopš stāšanās ministra amatā privātpraksē pieņemšanas man nav bijušas.

3. Kopš stāšanās ministra amatā privātpraksē man nav bijis neviens pacients.

4. Par 2000. un 2001. gadu esmu pieprasījis no VID rakstisku izziņu, ka esmu nokārtojis finanšu atskaites un nodokļu parādu man nav. Tiklīdz saņemšu šo izziņu, nosūtīšu jums šī dokumenta kopiju. Par 2002. gadu pašreiz notiek finanšu atskaites sagatavošana, kas beigsies līdz 1. aprīlim.

Ar cieņu,

2003. gada 12. februārī veselības ministrs Ā. Auders

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!