• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Gudenieku naftu Kurzemē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.02.2003., Nr. 25 https://www.vestnesis.lv/ta/id/71289

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par ikgadējo ienākumu deklarēšanu

Vēl šajā numurā

14.02.2003., Nr. 25

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Gudenieku naftu Kurzemē

Uzņēmējs Uldis Pumpurs ir gatavs sākt naftas ieguvi Kuldīgas rajona Gudenieku pagastā, tiklīdz būs apstiprināti atbilstošie Ministru kabineta noteikumi, raksta “Dienas Bizness”. Laikraksts vēstī, ka naftas iegulu rezerves Gudeniekos ir ap 700 000 tonnu.To apstiprinājusi Maskavas zinātniskā ražošanas apvienība “Specgeofizika”, kas vēlreiz apstrādājusi 80. gados veikto pētījumu. Saskaņā ar šo pētījumu Gudenieku atradne ir vienīgā nopietni vērtējamā naftas ieguves vieta Latvijā. Vadoties pēc šim rajonam noteiktā zemes iežu porainības koeficienta, reāli ir iegūt aptuveni 20% no esošajām rezervēm.

Pumpurs, kas ir divu naftas urbumu īpašnieks Kuldīgas rajona Gudenieku pagastā, stāsta - lai sāktu ieguvi, nepieciešamas apmēram miljonu dolāru lielas investīcijas, kuras varētu atmaksāties divu trīs gadu laikā. Naftas resursu centrā investīciju apjoms vērtēts kā reāls, lai gan Latvijā nav naftas ieguves pieredzes un nav speciālistu, kas varētu dot absolūti kompetentu vērtējumu. Pumpuram ir pieredze naftas tranzīta jomā - viņš ir SIA “Puses” līdzīpašnieks un direktors, AS “Latvijas naftas tranzīts” komercdirektors, AS “Ventspils nafta” padomes loceklis, kā arī Užavas alus darītavas īpašnieks un kopā ar naftas tranzīta biznesmeni Jāni Blažēvicu SIA “Enerģija UJ” īpašnieks.

Ministru kabineta noteikumu projekti, kas regulēs ogļūdeņražu izpētes, ieguves, nodevu un licencēšanas kārtību, pašreiz jau ir sagatavoti. Valdība šos noteikumus varētu apstiprināt aptuveni mēneša laikā. Pēc šo noteikumu stāšanās spēkā Uldis Pumpurs tūlīt gatavojas sākt naftas ieguvi.

“Sākumā neplānoju intensīvu ieguvi - aptuveni 10 - 15 tonnas (63 - 95 barelus) diennaktī,” stāsta Pumpurs. Gudenieku nafta pēc savām īpašībām esot līdzīga Rietumsibīrijas naftai, un Pumpurs gatavojas naftu realizēt pasaules tirgū. Pie pašreizējās naftas cenas - aptuveni 28 dolāri par barelu, prognozējamie ieņēmumi no Gudenieku naftas ir aptuveni 24,7 miljoni dolāru. Tomēr ASV Enerģētikas departamenta prognoze liecina, ka naftas cena nepārsniegs 20-22 dolārus, kas samazinātu ieņēmumus līdz 17 - 18 miljoniem dolāru.

Gudenieku pagasts ir ieinteresēts ātrāk sākt naftas ieguvi, jo baidās, ka administratīvi teritoriālās reformas rezultātā var zaudēt šo peļņas avotu.

Komentējot ieceri Gudeniekos sākt naftas ieguvi, Ekonomikas ministrijas Naftas un gāzes rūpniecības nodaļas vadītāja Maija Vimba atzīst, ka “Gudenieku naftas atradnēm, manuprāt, nav nopietnas izpētes, jo savulaik izpēte nebija vērsta uz naftu. Tomēr kā uzņēmējdarbība naftas ieguve Latvijā vērtējama ļoti nopietni. Protams, valsts negūs tik lielus ienākumus kā Lietuvā. Latvijā nodokļos valstij uzņēmējs nomaksās no 2 līdz 12 %, atkarībā no apjoma”.

Pēc BNS informācijas

Pēc “LV” redakcijas apkopotā

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!