• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Latvijas gara gaismu un Tartu universitāti. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.02.2003., Nr. 23 https://www.vestnesis.lv/ta/id/71209

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par naturalizāciju un integrāciju

Vēl šajā numurā

12.02.2003., Nr. 23

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Latvijas gara gaismu un Tartu universitāti

Šodien, 12.februārī, Tartu (Igaunija) universitātes bibliotēkā tiek prezentēts liels Latvijas Nacionālās bibliotēkas un LR vēstniecības Igaunijā kopprojekts — izstāde “Latvija un Tērbatas universitāte”, un ar lekciju “Tartu universitāte — Latvijas zinātnes un kultūras vēsturē” viesosies Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidents akadēmiķis Jānis Stradiņš. Projekts īstenots ar Kultūrkapitāla fonda un a/s “Grindeks” atbalstu.

Tartu gaida ierodamies arī bijušās Tartu universitātes studentes — profesori Janīnu Kursīti un tulkotāju, rakstnieci un sabiedrisko darbinieci Annu Žīguri. Viesu vidū paredzami arī akadēmiķis Tālis Millers, a/s “Grindeks” padomes priekšsēdētājs Valdis Jākobsons un citi Latvijā pazīstami zinātnes, kultūras un izglītības darbinieki.

Tartu, jeb senākā igauņu vārdā Tarbata, ko latvieši izrunā kā Tērbata, jau izsenis bijis kopīgs zinātnes, augstākās izglītības, sabiedriskās domas un intelektuālās dzīves centrs ne tikai Igaunijā, bet visā Baltijā kopumā. Visa latviešu kultūras vēsture, īpaši 19.gs., lielā mērā veidojās Tartu. Pirmie akadēmiski izglītotie latvieši ir studējuši un/vai absolvējuši šo slaveno augstskolu, kurai pagājušajā gadā apritēja 200 gadu. Latviju ar Tartu universitāti saista tādi vārdi kā K.Barons, J.Alunāns, K.Valdemārs, E.Veidenbaums, K.Mīlenbahs, J.Endzelīns, D.H.Grindelis, J.Alksnis, A.Bieziņš, kā arī ļoti daudz citu, par kuru studiju gaitām Tartu un izcilu devumu Latvijas un pasaules dažādu zinātņu nozaru attīstībā arī stāsta šī izstāde. Kopumā līdz 1918.gadam Tartu universitātē un tai vēlāk pievienotajā Veterinārajā institūtā izglītību guvuši vairāk par pusotra tūkstoša latviešu, no viņiem par profesoriem kļuvuši 62.

Izstādes ekspozīcijā iekļauti materiāli no Latvijas Nacionālās bibliotēkas zelta fonda — Reto grāmatu un rokrakstu, Letonikas nodaļas, Baltijas centrālās bibliotēkas; Tartu universitātes vēstures muzeja; Rakstniecības, teātra, mūzikas muzeja; P.Stradiņa Medicīnas vēstures un Farmācijas muzeja krājumiem.

Tartu universitātes nozīmes izpētei Latvijas intelektuālajā attīstībā līdz šim pievērsies un interesējies samērā šaurs speciālistu loks. Tādēļ projekta mērķis bija izvērtēt un apkopot informāciju par Latviju un Tartu universitāti kopsakarā un padarīt to pieejamu plašam interesentu lokam Igaunijā un Latvijā.

Projekts neapšaubāmi veicinās arī Latvijas Nacionālās bibliotēkas un Tartu universitātes bibliotēkas speciālistu sadarbību gan konkrētās tēmas turpmākajā izpētē, gan arī citās abu valstu kultūras vēstures pētniecības un publicitātes jomās.

Pēc Tartu izstāde “Latvija un Tērbatas universitāte” ceļos uz Tallinu, septembrī būs skatāma Rīgā, bet pārējā laikā pēc projekta grupas ieceres ar ekspozīciju varēs iepazīties, īpaši studējošā jaunatne, Latvijas akadēmiskajos centros — Jelgavā, Liepājā, Ventspilī, Valmierā, Rēzeknē un Daugavpilī.

Anda Lamaša

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!