• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par celulozes rūpnīcu un ūdeni. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.02.2003., Nr. 22 https://www.vestnesis.lv/ta/id/71171

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par atteikšanos no neiesaistīšanās politikas

Vēl šajā numurā

11.02.2003., Nr. 22

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par celulozes rūpnīcu un ūdeni

Saeimai un valdībai

Pēdējā laikā plašsaziņas līdzekļos valdība atkārtoti aizstāv ideju par nepieciešamību Latvijā celt celulozes rūpnīcu un sola no valsts puses to atbalstīt ar garantētām papīra malkas piegādēm, iespējamām nodokļu atlaidēm un citām labvēlības izpausmēm.

Rīgas domei un rīdziniekiem ir būtiski zināt, kāda būs celulozes balināšanas tehnoloģija, jo no Daugavas tiek ņemts ūdens, kuru pēc attīrīšanas puse Rīgas pilsētas iedzīvotāju lieto kā dzeramo ūdeni. Ūdens attīrīšanas stacijā „Daugava” nesen tika ieguldītas miljoniem latu lielas investīcijas.

Uzskatu, ka solījumi celulozes rūpnīcas celtniecības sakarā ir pārsteidzīgi, jo Ietekmes uz vidi novērtējuma valsts birojs nav sniedzis savu atzinumu par šīs rūpnīcas iespējamo ietekmi uz Daugavas ekosistēmu un dzeramā ūdens kvalitāti. Turklāt biroja pārstāvji ir teikuši, ka nemaz nevar sagatavot šo atzinumu, jo nav saņēmuši projekta dokumentāciju no a/s „Baltic Pulp”, kura vada celulozes rūpnīcas celtniecības programmu. Pirms dažām dienām arī es runāju ar „Baltic Pulp” pārstāvi un lūdzu iesniegt Rīgas domei dokumentāru skaidrojumu par to, kāda būs celulozes balināšanas tehnoloģija un kā tā ietekmēs Daugavas ūdeni, taču no „Baltic Pulp” saņēmu atbildi, ka viņi paši vēl nezina, kādu tehnoloģiju izmantos.

Tādēļ vēršos pie Saeimas un Ministru kabineta publiski, jo vēlos saņemt katram rīdziniekam svarīgo informāciju:

1) kāda būs celulozes balināšanas tehnoloģija?

2) kāds ir izvērtējums par celulozes rūpnīcas notekūdeņos iespējamo hlora organisko un citu toksisko savienojumu ietekmi uz Daugavas ekosistēmu, Rīgas pilsētas dzeramā ūdens kvalitāti un iedzīvotāju veselību?

3) vai ir izstrādāta avārijas situācijau apziņošanas kārtība, nepieciešamās drošības sistēmas un avārijas gatavības plāni?

Šeit esmu uzdevis tikai tos jautājumus, kas skar Rīgas dzeramā ūdens kvalitāti. Atgādinu arī, ka Eiropas Parlamenta un Padomes direktīvas 2000/60/EC 7. pants „Dzeramā ūdens ieguvei izmantotie ūdeņi” pieprasa, lai cilvēku patēriņam paredzētais ūdens atbilstu prasībām, kas noteiktas direktīvā 80/778/EEC „Par cilvēku patēriņam paredzētā ūdens kvalitāti”.

Iesaku amatpersonām izlasīt šīs direktīvas pirms lēmumu pieņemšanas par celulozes rūpnīcas celtniecību. Tāpat aicinu Saeimas deputātus un valdību uzņemties pilnu politisko, morālo un tiesisko atbildību par šīs rūpnīcas ietekmi uz vidi, dzeramo ūdeni un iedzīvotāju veselību.

Rīgas domes Komunālo un dzīvokļu jautājumu komitejas priekšsēdētājs Jānis Karpovičs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!