• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ar Bengāles atzinību Latvijas zinātniekam. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.02.2003., Nr. 20 https://www.vestnesis.lv/ta/id/71015

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par "vāciešu operāciju" Latvijā

Vēl šajā numurā

06.02.2003., Nr. 20

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ar Bengāles atzinību Latvijas zinātniekam

Rabindranāta Tagores piemiņas balva — akadēmiķim Viktoram Ivbulim

IVBULIS1.JPG (22689 bytes)Indijā, Rietumbengāles štatā (pavalstī), kurā dzīvo ap 80 miljonu cilvēku, katru gadu piešķir trīs Rabindra Memorial Prize — Rabindranāta Tagores piemiņas balvas. Piešķir zinātnē, literatūrā (pie tās pieskaitot arī izcilus darbus filozofijā un vēsturē) un par darbiem, kuri ir veltīti bengāļu valodai, literatūrai un kultūrai, bet nav uzrakstīti bengāļu valodā. Līdz šim tāda populārākā bijusi, protams, angļu valoda. Laureātus nosaka autoritatīva komisija, izmantojot visai sarežģītu izvērtēšanas sistēmu. 2002. gadā tā šo balvu par grāmatu „Tagore: East and West Culturale Unity” piešķīra Latvijas Zinātņu akadēmijas īstenajam loceklim Dr. habil. philol. Viktoram Ivbulim.

Grāmatu 1999.gadā izdeva Kolkatas (tā tagad sauc Kalkutu) Rabīndra Bharāti universitāte, un tā ir pētnieka ceturtā grāmata ar plašā kontekstā aplūkotu Latvijā vēl nesen tik populāro Rabindranātu Tagori. Šajā darbā var atrast ļoti daudz latviski vēl nepublicēta materiāla. Bet viena grāmatas nodaļa „Mazās tautas lielā mīlestība”, kura runā par Tagores popularitāti un izpēti Latvijā, izsauca milzu interesi tālās zemes lasītājos.

Bengāļu valodā rakstošais dzejnieks, rakstnieks, sabiedriskais darbinieks un gleznotājs, Nobela prēmijas laureāts Rabindranāts Tagore, savā daiļradē paužot cieņu, dziļu izpratni un mīlestību gan pret tradicionālo Indijas, gan Rietumu kultūru, prata saliedēt dažādu pasaules daļu kultūras mantojumu un propagandēt savas dzimtenes kultūru pasaulē.

Šāda spilgta personība ir izpelnījusies daudzu pētnieku uzmanību, taču Latvijā prioritāte nenoliedzami pieder profesoram Viktoram Ivbulim. Bagātās valodu zināšanas — latviešu, krievu, angļu, bengāļu, franču, vācu — palīdzējušas atrast un noteikt profesora V. Ivbuļa specializāciju un zinātniskās intereses, lasot Latvijas Universitātes studentiem ļoti dažādus lekciju kursus — ievadu literatūrzinātnē, ārzemju literatūras kritikas vēsturi, literatūras teoriju, romantisma literatūru, kā arī par Rabindranātu Tagori un pasaules literatūras procesu un par indiešu civilizāciju. Viņa ierosmē un vadībā pirms desmit gadiem Latvijā pirmoreiz izveidota Orientālistikas nodaļa. Profesors V.Ivbulis ir strādājis kā mācībspēks un literatūrpētnieks Viskonsinas—Madisonas universitātē ASV (1991—1992), kā arī INALCO universitātē Parīzē (1993). Viņš ir bijis vieslektors Viskonsinas—Madisonas, Bērklija, Vašingtonas, Stokholmas, Oslo, Kopenhāgenas, INALCO universitātēs, Trivandramas Džadavpūras, Ravīdra — Bharāti universitātēs Indijā.

Rabindra Memorial Prize ir augstākais Rietumbengāles pavalsts apbalvojums. Kopš 1950. gada to ir saņēmuši daudzi izcili Indijas zinātnieki. No nedaudzajiem rietumniekiem, kuri izpelnījušies šo godu, pēdējais 1992. gadā bija Bengālē dzīvojošais vācu zinātnieks Martins Kempfhens. Bet V.Ivbulis ir vienīgais, kurš šo balvu ieguva tieši par R. Tagores pētniecību.

Izjautāts par radošajiem nodomiem tuvākajā laikā, autors atklāj, ka pavasarī izdevniecībā „Zinātne” nāks klajā grāmata ar intriģējošu nosaukumu — „Šiva izdejo un sagrauj pasauli”, atklājot hinduisma filozofiju un ikdienu, iepazīstinot latviešu lasītāju ar vēl netulkotiem tekstiem. Profesors turpinās rakstīt par Indiju. Rakstīt latviski. Ir iecerēta grāmata par mūsdienu Indiju, par zemi, kurā dzīvo katrs sestais zemeslodes iedzīvotājs, par tās kultūru un ļaudīm. Bet kā ar Rabindranātu Tagori? „Vēl tulkošu no bengāļu valodas”, saka profesors. Un ko profesors dara šodien? Kā atbildīgais redaktors rediģē žurnāla „Humanities and Social Sciences. Latvia” kārtējo numuru, kurš visas pasaules lasītājiem angļu valodā ļaus iepazīties ar Latvijas ekonomikas attīstības aktualitātēm.

Mēs esam pieraduši pie Latvijas zinātnieku aktivitātes un augstā līmeņa. Tik pieraduši, ka uztveram to kā pašsaprotamu. Nu divkārt iepriecinoši, ka to pamana un novērtē tālu aiz Latvijas robežām.

Ilga Tālberga — “Latvijas Vēstnesim”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!