• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par soda izpildes procesiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.02.2003., Nr. 19 https://www.vestnesis.lv/ta/id/70969

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Latvijas pārstāvjiem Eiropas gaiteņos

Vēl šajā numurā

05.02.2003., Nr. 19

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par soda izpildes procesiem

Pirmdien, 3.februārī, Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētāja Ina Druviete pēc sava ierosinājuma tikās ar Ieslodzījuma vietu pārvaldes priekšnieku Daili Lūku un Sociālās rehabilitācijas fonda SORECS direktora vietnieku Dāvidu Kļaviņu. Pārrunātas likumdošanas problēmu aktualitātes, pārlieku lielais bez tiesas sprieduma ieslodzīto cilvēku skaits, kā arī šo jautājumu risināšanas iespējas.

Dailis Lūks iepazīstināja Inu Druvieti kā Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas pārstāvi ar paveikto stāvokļa uzlabošanai pēc Eiropas Komitejas spīdzināšanas un necilvēcīgas vai pazemojošas apiešanās vai sodu novēršanas (CPT) komisijas vizītes Latvijā no 2002. gada 25.septembra līdz 4.oktobrim. Sarunā skartas vairākas konkrētas likumdošanas iniciatīvas, piemēram, 2002. gadā izstrādātais Aizturēšanas un apcietinājuma izpildes likuma projekts, kurā paredzēts uzlabot apcietināto personu uzturēšanās apstākļus un sakārtot likumu bāzi. Gaidāmi arī praktiski darbi, piemēram, jau 2002. gada decembrī norādīts uzlabot apcietināto īslaicīgās izolācijas telpu apstākļus (iespēju robežās durvju vietā ierīkot metāla restes un šo telpu izmantošanu samazināt līdz minimumam). 2003. gada pirmajā ceturksnī visos izmeklēšanas cietumos tiks pārtraukts izmantot uzgaidāmās telpas, kuru platība mazāka par diviem kvadrātmetriem. Kā apliecināja D.Lūks, izmeklēšanā ir noskaidrots, ka Centrālcietuma pagrabā esošās t.s. spīdzināšanas kameras netiek izmantotas cilvēku turēšanai, tur ir noliktavas un citas saimniecības telpas. No cilvēktiesību viedokļa jutīgais jautājums par nebrīvē dzimušo bērnu likteni un audzināšanas apstākļiem arī bija viens no sarunas tematiem.

Pašlaik Latvija ar aptuveni 367 ieslodzītajiem uz simt tūkstošiem iedzīvotāju ir kaunpilnajā pirmajā vietā Eiropas Savienības dalībvalstu un kandidātvalstu vidū. Jau iepriekš I. Druviete paudusi savu atbalstu probācijas dienesta izveidei un tam, ka jāpanāk, lai par mazāk nozīmīgiem pārkāpumiem cilvēks netiktu ieslēgts savā ziņā sociāli un psihiski degradējošā vidē, bet viņam dotu iespēju laboties brīvu ļaužu kopienā, jo vidējais brīvības atņemšanas termiņš valstij izmaksā ap sešiem tūkstošiem latu nodokļu maksātāju naudas. Lai pārliecinātos par ieslodzījuma vietu stāvokli un cilvēku dzīves apstākļiem, komisijas priekšsēdētāja Ina Druviete apmeklēs Ieslodzījuma vietu pārvaldes pakļautībā esošās iestādes.

Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētājas palīgs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!