• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Medicīnas balva medicīnas profesoram un rektoram. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.02.2003., Nr. 18 https://www.vestnesis.lv/ta/id/70885

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par augstākās izglītības, profesijas un kultūras devēju

Vēl šajā numurā

04.02.2003., Nr. 18

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Balva medicīnas profesoram un rektoram

31.janvārī tika pasniegta Profesora Paula Stradiņa 2003.gada balva

Ir piešķirta profesora Paula Stradiņa balva par 2003. gadu. Šoreiz šo augsti prestižo atzinību guvis Rīgas Stradiņa universitātes rektors profesors Jānis Vētra — par Rīgas Stradiņa universitātes izveidošanu, tradīciju turpināšanu un pētījumiem medicīnas vēsturē.

Paula Stradiņa balvas ieguvējs tiek tradicionāli paziņots Paula Stradiņa dzimšanas dienā 17. janvārī. Šogad balvu pasniedza 31.janvārī Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejā tā direktors Kārlis Ēriks Arons. Šai balvai šogad ir jubileja — tieši pirms divdesmit gadiem, 1983. gada janvārī, to Medicīnas vēstures muzejs pasniedza pirmo reizi. Un to piešķir ik gadu par izcilākajiem sasniegumiem medicīnas vai farmācijas vēsturē, kā arī muzeoloģijā. Kopš 1991. gada laureātu kopīgi nosaka Latvijas Zinātņu akadēmija un Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejs. Balva ir uz galda novietojams divpusējs bronzas reljefs, ko veidojis mākslinieks Jānis Strupulis.

BALVA1.JPG (18622 bytes)
Foto: Jānis Brencis
Prof. Paula Stradiņa balvas ieguvēju Rīgas Stradiņa universitātes rektoru prof. Jāni Vētru sveic: Dr. habil. med. Ilmārs Lazovskis, LZA prezidents prof. Jānis Stradiņš, Dr. habil. med. Viktors Kalnbērzs, LZA akadēmiķis prof. Jānis Volokolākovs un LZA goda loceklis Jānis Strupulis

Latvijas Zinātņu akadēmijas un Medicīnas vēstures muzeja veiksmīgā sadarbība Latvijas medicīnas zinātnes popularizācijā, izcilāko Latvijas medicīnas zinātnieku piemiņas saglabāšanā un tradicionālo medicīnas vēstures pētījumu sekmēšanā ilgst jau kopš 1983. gada, bet pērn maijā tā tika stiprināta ar nopietnu rakstisku līgumu — vienošanos, tai skaitā arī par ikgadējām balvām. Tās nu tiek pasniegtas pārmaiņus: vienu gadu — Latvijas Zinātņu akadēmija par nopietnāko ieguldījumu medicīnas zinātnē un praktiskajā ārstniecībā, otru — Medicīnas vēstures muzejs par nozīmīgu veikumu medicīnas vēstures zinātniskajā pētniecībā.

Iepriekšējos gados balvu ir saņēmuši 34 laureāti gan no Latvijas, gan ārzemēm. Kā pirmais balvu 1983. gadā saņēma akadēmiķis Jānis Stradiņš. Laureātu skaitā ir ne tikai latviešu zinātnieki un ārsti, bet arī pazīstami citvalstu speciālisti: profesors Heincs Millers-Dīcs (Berlīnes Brīvā universitāte), profesors Kristofors Zariņš (Stenforda universitāte, ASV), profesors Jānis Kļaviņš (Bruklinas Queen Medicīnas centrs, ASV). Pērn balva tika piešķirta izcilajiem ķirurgiem — profesoram Viktoram Kalnbērzam un profesoram Jānim Volkolakovam.

Šogad balvas pasniegšanā 31.janvārī notika arī četrdesmitie Paula Stradiņa lasījumi, kuros ar akadēmisko runu — konceptuālas pārdomas par universitātēm — uzstājās šī gada laureāts profesors Jānis Vētra (skat. tālāk).

Pasākums Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejā bija kupli apmeklēts. Piedalījās desmit iepriekšējie Paula Stradiņa balvas laureāti, labklājības ministre Dagnija Staķe un 8. Saeimas deputāti — ārsti Aivars Pētersons un Kārlis Strēlis.

Vienlaikus notika gadskārtējā starptautiski recenzētā zinātnisko rakstu krājuma “Acta Medico-Historica Rigensia” sestā krājuma atvēršana. Pēc svinīgā pasākuma viesi iepazinās ar muzeja jaunākajām ekspozīcijām un izstādēm.

Dr. med., asoc.prof. Juris Salaks — “Latvijas Vēstnesim”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!