• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par ieslodzīto izglītošanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 31.01.2003., Nr. 17 https://www.vestnesis.lv/ta/id/70819

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par "Letoniku" globālajā tīmeklī

Vēl šajā numurā

31.01.2003., Nr. 17

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par ieslodzīto izglītošanu

Lai pārrunātu aktuālākās problēmas Latvijas ieslodzījuma vietās, kā arī sadarbību to risināšanā 28. janvārī, Valsts cilvēktiesību biroja (VCB) direktors Olafs Brūvers Ieslodzījuma vietu pārvaldē tikās ar jauniecelto pārvaldes priekšnieku Daili Lūku. Sarunu laikā panākta vienošanās par VCB līdzdalību ieslodzījuma vietu darbību reglamentējošo tiesību aktu izstrādāšanā un ieslodzīto informēšanā par viņu tiesībām un pienākumiem.

Sarunas gaitā Olafs Brūvers informēja, ka no ieslodzītajiem dažkārt tiek saņemtas sūdzības par tiesībām uz humānu apiešanos un cieņas respektēšanu un bieži šīs problēmas rada ieslodzījuma vietu darbinieku neprofesionalitāte. “Man prieks, ka Lūka kungs pilnībā piekrita nepieciešamībai uzlabot personāla attieksmi pret ieslodzītajiem. Ja uzturēšanās apstākļu uzlabošana un piemērošana Eiropas Savienības valstīs pieņemtajiem standartiem prasa lielus, pagaidām nepieejamus finansiālos resursus, tad šīs problēmas ir reāli risināmas,” informē Olafs Brūvers.

VCB direktors un Ieslodzījuma vietu pārvaldes priekšnieks atzina, ka ļoti nozīmīgs uzdevums ieslodzījuma vietu darbības uzlabošanai ir šo iestāžu darbību reglamentējošo tiesību aktu pilnveidošana atbilstoši starptautiskā līmenī pieņemtajiem standartiem. Pašlaik tiek izstrādāti Izmeklēšanas cietumu iekšējās kārtības noteikumi, un D.Lūks piedāvāja VCB kā neatkarīgai ombudinstitūcijai novērtēt to atbilstību nozīmīgākajiem cilvēktiesību principiem. Panākta arī vienošanās, ka turpmāk ar VCB pārstāvjiem tiks saskaņoti visi Ieslodzījuma vietu pārvaldes izstrādātie un ieslodzījuma vietu darbību reglamentējošie tiesību akti.

Trešais jautājumu loks, kas skarts sarunas gaitā, bija informācijas sniegšana ieslodzītajiem par viņu tiesībām un pienākumiem. “Ļoti bieži tieši informācijas trūkums rada problēmas un pārpratumus, tāpēc VCB atbalsta speciālu visiem pieejamu informatīvu materiālu izveidošanu un izdošanu,” pauda Olafs Brūvers. Plānots, ka tā varētu būt brošūra vai rokasgrāmata, un jau tuvākajā laikā abu iestāžu darbinieki sāks tās veidošanu.

Vērtējot tikšanās rezultātus, VCB direktors atzina, ka ir pārliecināts par veiksmīgu turpmāko sadarbību. “Ar šo iestādi mums jau iepriekš bija izveidojies labs kontakts, un arī Lūka kungs apsolīja VCB pārstāvjiem iespējas bez ierobežojumiem apmeklēt visas ieslodzījuma vietas un tikties ar ieslodzītajiem. Pozitīvi vērtējams ir arī jaunā vadītāja solījums ar visu bardzību vērsties pret Ieslodzījuma vietu pārvaldes darbiniekiem, ja viņu darbā tiks konstatēti pārkāpumi,” rezumēja O.Brūvers.

VCB Informācijas un sabiedrisko attiecību daļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!