• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par aizliegumu valsts un pašvaldību uzņēmumiem ziedot. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.01.2003., Nr. 16 https://www.vestnesis.lv/ta/id/70763

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Komerclikuma reformas īstenošanu

Vēl šajā numurā

30.01.2003., Nr. 16

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par aizliegumu valsts un pašvaldību uzņēmumiem ziedot

Finanšu ministrija ir sagatavojusi grozījumus likumā “Par valsts un pašvaldību finansu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanu”, paredzot turpmāk aizliegt valsts un pašvaldību uzņēmumiem, kā arī uzņēmējsabiedrībām, kurās valsts un pašvaldības daļa atsevišķi vai kopumā pārsniedz 50%, dāvināt (ziedot) finanšu līdzekļus un mantu.

Grozījumi likumā sagatavoti, izpildot Ministru prezidenta rezolūcijā doto uzdevumu.

Pašlaik likums “Par valsts un pašvaldību finansu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanu” noteic, ka valsts un pašvaldību uzņēmumi, statūtsabiedrības, kā arī uzņēmējsabiedrības, kurās valsts vai pašvaldības daļa pamatkapitālā atsevišķi vai kopsummā pārsniedz 50%, finanšu līdzekļus vai mantu var dāvināt (ziedot) tikai kultūras, mākslas, zinātnes, izglītības, sporta vai veselības aizsardzības, kā arī sociālās palīdzības veicināšanai. Dāvināt (ziedot) ir atļauts tikai tad, ja dāvināšanas (ziedošanas) brīdī attiecīgais uzņēmums, statūtsabiedrība vai uzņēmējsabiedrība ir samaksājusi valstij vai pašvaldībai visus nodokļus un darbiniekiem izmaksājusi algas vai arī pret to tiesvedībā nav prasības par parāda piedziņu.

Ja atsevišķa dāvinājuma (ziedojuma) summa nepārsniedz 500 latu, lēmumu par tā piešķiršanu var pieņemt attiecīgā valsts vai pašvaldības uzņēmuma vadītājs, statūtsabiedrības vai uzņēmējsabiedrības koleģiālās lēmējinstitūcijas vadītājs.

Ja atsevišķa dāvinājuma (ziedojuma) summa pārsniedz 500 latu, to drīkst piešķirt tikai ar finanšu ministra vai attiecīgās pašvaldības domes (padomes) atļauju.

2000.gadā valsts uzņēmumiem vai uzņēmējsabiedrībām izsniegtas 10 finanšu ministra atļaujas ziedot (kopējā summa — 599 000 latu), 2001.gadā — 10 atļaujas (1 021 500 latu), 2002.gadā — 2 atļaujas (45 000 latu).

Tādējādi likuma grozījumi ierobežos samērā nelielu ziedojumu apjomu, ko veidoja valsts un pašvaldību uzņēmumu ziedotie finanšu līdzekļi. Šie likuma grozījumi neskars tos ziedojumus, kurus veic privāti uzņēmumi vai fiziskās personas – kopumā tie ziedo aptuveni 10–15 miljonus latu gadā.

Finanšu ministrijas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!