• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par mūsu līdzdalību kosmosa projektos. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.01.2003., Nr. 16 https://www.vestnesis.lv/ta/id/70760

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas rīkojums Nr. 26

Par būvdarbu žurnālu

Vēl šajā numurā

30.01.2003., Nr. 16

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par mūsu līdzdalību kosmosa projektos

Pirmdien, 27.janvārī, Latvijas Universitātes (LU) Senāta zālē notika “Ampēra iniciatīvas” vadības komitejas sanāksme, lai pieņemtu pozitīvu lēmumu par Latvijas zinātnieku iesaistīšanos Eiropas kosmosa aģentūras (European Space Agency) projektos, lai izstrādātu tehnoloģijas, kas saistītas ar elektrības ražošanu kosmiskajos pavadoņos.

“Ampēra iniciatīva” ir starptautisks projekts, kurā aktīvi darbojas Vācijas, Francijas un Latvijas zinātnieki. Projektu atbalsta arī Francijas un Vācijas vēstniecības Latvijā, Grenobles universitāte Francijā un Rosendorfas pētniecības centrs Vācijā.

“Ampēra iniciatīvas” projekta pamatā ir Eiropas saskaņotās pētniecības akcijas COST P6 ietvaros formulētais priekšlikums uz LU Fizikas institūta bāzes izveidot Eiropā unikālu infrastruktūru pētījumiem un inovatīvai uzņēmējdarbībai magnetohidrodinamikas jomā.

“Ampēra iniciatīvas” sanāksmē Rīgā piedalījās tādu Eiropā pazīstamu organizāciju kā “Alcatel”, “Tehniatome”, Eiropas kosmosa aģentūras pārstāvji. Šīs kompānijas varētu izmantot Latvijas zinātnieku izstrādnes Eiropas kosmosa aģentūras projektos, lai izstrādātu tehnoloģijas un iekārtas elektrības ražošanai kosmiskajos pavadoņos.

“Tehniatome” tikko pabeigusi priekšpētījumu elektrības ģenerēšanas iekārtas izveidei, kas paredzēta kosmiskam transporta līdzeklim pētījumiem Saules sistēmas robežās. “Šīs iekārtas vienīgais enerģijas avots ir atomenerģija. Šajās iekārtās kā dzesēšanas viela tiktu izmantots šķidrs nātrijs. Latvijas zinātnieki darbam ar šķidrajiem metāliem ir uzkrājuši bagātu pieredzi,” informēja LU Fizikas institūta direktors Jānis Freibergs.

“Tikšanās laikā varētu tikt panākta vienošanās par Fizikas institūta iesaistīšanos šajā Eiropas nozīmes projektā, ko daļēji finansētu Eiropas kosmosa aģentūra un pilnībā atbalstītu Eiropas Savienība. Ja šis projekts tiks īstenots, tas būs labs piemērs Latvijas zinātnieku pētījumu rezultātu īstenošanai konkrētos produktos.”

“Ampēra iniciatīva” bija pamats Zinātnes un tehnoloģiju parka (ZTP) projekta izveides pirmā posma “Magnetohidrodinamikas un nanomateriālu centrs” izstrādei, kuru paredzēts iesniegt konkursam uz 2001.gada ES PHARE ekonomiskās un sociālās izlīdzināšanas fonda finansējumu.

ZTP projekts veicinās sadarbību starp universitātēm, zinātniskās pētniecības institūcijām un inovatīvo rūpniecības nozaru uzņēmumiem, lai panāktu straujāku Latvijas ekonomikas attīstību. ZTP pirmā posma realizāciju plānots sākt jau 2003.gada pavasarī.

Latvijas Attīstības aģentūra

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!