• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Lai garantētu savu patērētāju drošību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.01.2003., Nr. 12 https://www.vestnesis.lv/ta/id/70495

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Lai kopsaucējs apmierina visu cilvēku vajadzības

Vēl šajā numurā

23.01.2003., Nr. 12

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Lai garantētu savu patērētāju drošību

Pirms vairāk nekā pusgada Valsts Pārtikas un veterinārais dienests pēc Zemkopības ministrijas iniciatīvas nosūtīja Baltijas jūrā un Rīgas jūras līcī nozvejoto zivju paraugus ekspertīzei uz Lielbritānijas sertificēto laboratoriju “Central Science Laboratory”. Minētā ekspertīze tika veikta, lai garantētu Latvijas patērētāju pārtikas drošību un zivsaimniecības ražotās produkcijas veiksmīgu eksportu.

Šādi pētījumi pagaidām tiek veikti tikai Zviedrijā, Somijā un tagad arī Latvijā. Saņemtie rezultāti liecina, ka nelielā daļā pārbaudīto paraugu konstatētais dioksīna līmenis nedaudz pārsniedz Eiropas Savienības valstu Regulā noteiktos normatīvus. Jāuzsver, ka saņemtie rezultāti ir tikai pirmās nosūtīto paraugu analīzes, kas parāda, ka nepieciešams turpināt iesāktos pētījumus.

Tā kā laboratoriskie rezultāti uzrāda atsevišķu paraugu neatbilstību noteiktajiem normatīviem, Zemkopības ministrijā izveidota darba grupa no zivsaimniecības zinātnes, valsts pārvaldes un ministrijas speciālistiem, kā arī Pārtikas un veterinārā dienesta pārstāvjiem. Darba grupa izstrādās priekšlikumus turpmākajai rīcībai.

Zemkopības ministrs Mārtiņš Roze, komentējot laboratoriskos rezultātus, saka: “Ņemot vērā arvien stingrākās prasības produktu nekaitīguma nodrošināšanā un pieaugošo interesi par dioksīna koncentrācijas līmeni produktos Eiropas Savienībā un pasaulē, vajadzētu risināt jautājumu par nepieciešamo iekārtu un aprīkojuma iegādi dioksīna koncentrācijas noteikšanai Valsts veterinārmedicīnas diagnostikas centrā, kas ļautu palielināt izmeklēto produktu klāstu un paraugu apjomu.” Šādas iekārtas iegāde prasītu no valsts budžeta aptuveni 350 000 latu.

Normunds Riekstiņš, Zemkopības ministrijas Valsts Zivsaimniecības pārvaldes priekšnieks, uzskata: “Latvija saskaņā ar Eiropas Savienības noteikumiem ir ieviesusi ļoti augstus standartus patērētāju un pārtikas drošības ziņā. Vairumā pasaules valstu pētījumi netiek veikti šajā jomā. ES noteiktais pieļaujamais līmenis ir 4 pikogrami uz gramu svaigas zivs svara. Latvijas zvejniekiem un pārstrādātājiem šo augsto prasību izpilde uzliek lielu atbildību zivju produkcijas kvalitātes prasību nodrošināšanā.”

Zemkopības ministrs Mārtiņš Roze uzsver, ka pētījumu veikšana tepat, Latvijā, atrisinātu ļoti daudzas problēmas ne tikai zivsaimniecībā, bet arī citās ar pārtiku saistītās nozarēs: “Lai mēs būtu droši, ko ēdam – tas attiecas gan uz vietējo, gan importēto pārtiku –, Pārtikas un veterinārā dienesta rīcībā jābūt laboratorijai, kas spētu veikt apjomīgus un, galvenais, operatīvus pētījumus atbilstoši situācijai.” Šobrīd nepieciešamās analīzes tiek veiktas ārpus Latvijas, turklāt analīžu rezultātus jāgaida garā rindā vairāk nekā pusgadu.

Zemkopības ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!