• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par celulozes rūpnīcas projektu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.01.2003., Nr. 8 https://www.vestnesis.lv/ta/id/70252

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ar kopīgu domu par trīs draudzīgo valstu sadarbību

Vēl šajā numurā

16.01.2003., Nr. 8

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par celulozes rūpnīcas projektu

Vakar, 15. janvārī, notika Ministru kabineta deleģēto ministru tikšanās ar celulozes rūpnīcas projekta ārvalstu akcionāriem, kuras laikā precizētas investoru prasības un lemts par Latvijas tālāko rīcību.

Tikšanās laikā kompāniju “Metsäliitto Group”, “Metsa Botnia” un a/s “Baltic Pulp” pārstāvji vēlreiz apliecināja gatavību celulozes rūpnīcas projektā investēt 900 miljonus eiro. Tomēr, ņemot vērā projekta nozīmīgumu, investori izteica vēlmi iepazīties ar skaidru Latvijas valsts mežu politiku turpmākajiem 10 – 20 gadiem. Nekādas citas prasības saistībā ar mežu izmantošanu celulozes projekta investori neizvirzīja. Tādējādi nav pamata bažām par “Metsäliitto” vēlmi palielināt kontroli pār Latvijas valsts mežu resursiem un to cenām.

Investori arī apstiprināja, ka ir gatavi īstenot celulozes rūpnīcas projektu bez Latvijas valsts kā akcionāra līdzdalības. Līdz ar to nākamajā Ministru kabineta sēdē tiks lemts par iespējamo Latvijas izstāšanos no a/s “Baltic Pulp”. Pēc Ministru prezidenta biedra Aināra Šlesera domām, tas būtu Latvijai pieņemamākais risinājums. “Valstij nevajadzētu sēdēt uz diviem krēsliem vienlaikus – piedalīties tiešā uzņēmējdarbībā un rūpēties par uzņēmējdarbības vidi. Rūpnīca ir jāceļ privātiem investoriem, bet mēs sekosim līdzi projekta īstenošanai un darīsim visu, kas mūsu spēkos, lai atbalstītu investorus,” uzsvēra A.Šlesers, piebilstot, ka Latvijai arī nav tādu finanšu resursu, lai piedalītos tik vērienīgā projektā.

Šobrīd Latvijas puse ir gatava garantēt investoriem visas likumdošanā paredzētās nodokļu atlaides. Savukārt infrastruktūras sakārtošanā Latvija saskata iespēju piesaistīt Eiropas Savienības līdzekļus, kas būtu ievērojams stimuls arī reģiona izaugsmei.

Tikšanās nobeigumā Latvijas puse apņēmās trīs mēnešu laikā pabeigt mežu politikas izstrādi tuvākajiem 10 – 20 gadiem. Tikšanās dalībnieki vienojās, ka priekšroka valsts meža resursu izmantošanā jāpiešķir tiem uzņēmējiem, kuri nodarbojas ar koksnes pārstrādi.

Savukārt celulozes rūpnīcas ārvalstu akcionāri mēneša laikā sagatavos savu redzējumu par to, kādu ieguvumu celulozes rūpnīcas projekta īstenošana dotu Latvijas attīstībai.

Una Ulme–Sila, Ministru prezidenta biedra padomniece

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!