• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Mums jātiek skaidrībā, kas ir pats aktuālākais. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.01.2003., Nr. 6 https://www.vestnesis.lv/ta/id/70166

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru prezidenta rīkojums Nr.4

Par A.Krūmiņu

Vēl šajā numurā

14.01.2003., Nr. 6

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Mums jātiek skaidrībā, kas ir pats aktuālākais

Rīgas mērs Gundars Bojārs intervijā Latvijas Radio vakar

Intervija Latvijas Radio 13. janvāra raidījumā “Kāpnes” pulksten 12.35. Vada žurnālists Zigurds Ķeizars

– Lai gan netrūkst arī politisku aktualitāšu, laikam jāsāk ar bīstamāko. Vispirms burtiski pāris vārdos par ugunsgrēku Tvaika ielā, Sarkandaugavā, zinu, ka jūs esat informēts. Vai, jūsuprāt, tur ir jāiejaucas arī domei vai ugunsdzēsēji tiks galā saviem spēkiem?

Gundars Bojārs: – Katrā ziņā domes struktūra, kas kontrolē šo perimetru, ir pašvaldības policija, un tā šim pasākumam, seku likvidēšanai, ir pieslēgta. Visa informācija vēl nav apkopota, kaut vai tas, kādēļ un kādā veidā šis ugunsgrēks ir izcēlies, bet attiecīgie valsts dienesti strādā un domes uzmanība tam tiek pievērsta.

– Otra bīstamība: lai gan izskan tiešs atgādinājums par siltā laika izraisītiem iespējamiem sniega un ledus nogruvumiem no Rīgas jumtiem, pārsvarā šis ledus jau tiek no jumtiem dauzīts nost. Varbūt lieku reizi vajag atgādināt?

G.Bojārs: – Jā, es gribētu atgādināt visiem namīpašniekiem par šo bīstamību, un jāņem vērā, ka namu īpašnieki ir tieši atbildīgi par iespējamām sekām. Bet, kā jau jūs minējāt, šis darbs notiek, ļoti daudzi namu īpašnieki ir apzinīgi uztvēruši šo situāciju un tīra namu jumtus.

– Aizvadītajā nedēļā visvairāk pārrunātais jautājums medijos bija, un droši vien tik drīz savu aktualitāti arī nezaudēs, nu jau oficiāli paustās Īvāna domas par politiskajām pārmaiņām domes koalīcijā un līdz ar to, iespējams, arī domes vadības struktūrās. Kas tad īsti ir noticis, ja jānāk klajā ar šādiem paziņojumiem?

G.Bojārs: – Ir izskanējuši vairāki paziņojumi no mūsu sadarbības, nevis koalīcijas partneriem Rīgas domē. Apvienības PCTVL iekšienē, kā jūs zināt, ir trīs partijas, un divas no šīm partijām pauž politiskos uzskatus, kas nav akceptējami Latvijas Sociāldemokrātiskajai strādnieku partijai. Līdz ar to ir arī bijuši LSDSP paziņojumi, notiek pārrunas ar visiem politiskajiem spēkiem, kas ir pārstāvēti Rīgas domē. Jau sākotnēji es esmu deklarējis, ka šīs attiecības ir jānoskaidro un visiem pārstāvētajiem politiskajiem spēkiem ir jāvienojas par kādiem konkrētiem mērķiem, uzdevumiem, kas ir aktuāli visiem. Šīs sarunas, it sevišķi ņemot vērā to, ka vēlēšanas beigušās, atkal ir kļuvušas aktuālas, un arī šonedēļ notiks vairākas politiskās konsultācijas. Bet vēl būtu pāragri runāt par kādām radikālām izmaiņām, pirms šīs konsultācijas nav notikušas.

– Vērtējot līdzšinējos paziņojumus, šķiet nesaprotami, kā iespējams pārtraukt sadarbību ar apvienību „Par cilvēktiesībām vienotā Latvijā” ar tur ietilpstošo „Līdztiesību” un sociālistiem, ja Jurkāna kunga vēl pēdējie apgalvojumi liecina, ka PCTVL esot vienota un tā arī turpinās darboties domē.

G.Bojārs: – Es neuzskatu un arī LSDSP partijas valde neuzskata PCTVL par ļoti viendabīgu veidojumu. Šīs trīs partijas katra pauž savu atsevišķu ideoloģiju pietiekami būtiskos jautājumos, kaut vai jautājumos par Eiropas Savienību, NATO, komunistiskās partijas iespējamo atjaunošanu, valsts valodu. Un, ja mums sarunas un sadarbība ar Jurkāna kunga vadīto partiju vienmēr ir bijusi veiksmīga, to pašu nevarētu teikt par divām pārējām šajā blokā pārstāvētajām partijām. Tādēļ LSDSP šobrīd uztver PCTVL ne vairs kā vienotu bloku, bet kā trīs atsevišķas partijas.

– Vai iespējams šobrīd kaut ko prognozēt saistībā ar Jurkāna jaunās partijas veidošanos? Vai pieļaujat, ka skaitliskais sastāvs pārstāvniecībās no pašreizējās PCTVL apvienības var mainīties, ka kāds no sociālistiem vai “Līdztiesības” maina partijas piederību, vai tas ir pāragri?

G.Bojārs: – Šobrīd būtu pāragri prognozēt iespējamo attīstību, tātad Jurkāna kunga jaunās partijas izveidošanu, taču tie pamatpostulāti, ko Jurkāna kungs ir deklarējis, nav naidīgi Latvijai, nav naidīgi Latvijas neatkarībai un arī Latvijas Republikas pamatnostādnēm. Dzīvosim – redzēsim.

– Dinēvičs solīja jau šodien nosūtīt oficiālu aicinājumu uz sarunām par koalīcijas veidošanu domē „Latvijas ceļa” domes frakcijas vadītājai Počas kundzei. Ko var gaidīt no šīm sarunām, ja Aija Poča jau iepriekš deklarējusi, ka sadarbība ar sociālistiem vai „Līdztiesību” ”Latvijas ceļam” nav pieņemama?

G.Bojārs: – Līdzīgi deklarējusi ir arī LSDSP, un šīs sarunas notiks jau šodien, ir ne tikai nosūtīts aicinājums „Latvijas ceļam”, bet arī saņemta atbilde no „Latvijas ceļa”. Arī es esmu šo atbildi saņēmis, un šodien šīs sarunas notiks, vēlāk varēsim komentēt.

– Jānis Dinēvičs pieļāvis, ka “Ceļš” piedāvās sadarbību ar citām labējām partijām – Tautas partiju un apvienību “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK, arī tā tikšot apspriesta. Bet kādēļ par turpmākās sadarbības iespējām sākumvārds dots tieši Počas kundzei?

G.Bojārs: – Počas kundzes darbība Rīgas domē, manuprāt, vienmēr ir bijusi īpaši konstruktīva, un viņas aktivitātes bijušas visai maz politizētas. Počas kundze, kā jūs zināt, arī jaunajā valdībā ieņem pietiekami nozīmīgu vietu – finanšu ministra padomnieces posteni. Arī šajā jomā man jāsaka tikai labākie vārdi par viņas darbību Rīgas domes interešu pārstāvniecībā. Iespējams, ka tādēļ par pirmo sarunu partneri ir izvēlēts tieši “Latvijas ceļš”, ņemot vērā tos deputātus, kas pārstāvēti tieši Rīgas domē.

– Vai ir kāds pamats jau presē izskanējušajiem minējumiem par to, ka tieši Počas kundze var jau drīzumā amatā nomainīt Kreitusa kungu?

G.Bojārs: – Es domāju, ka šo minējumu pēdējā laikā tiek izteikts pārāk daudz, brīžiem tā ir tāda skriešana pa priekšu ratiem, jo vēl nav notikušas ne konsultācijas, ne pārrunas. Vēlreiz gribu teikt, ka tie ir tikai minējumi un baumas.

– Droši vien tas pats attiecas arī uz Īvāna kunga pausto par amatpersonu nomaiņu, jo atsevišķas amatpersonas no PCTVL pēkšņi izrādās profesionāli nepiemērotas saviem amatiem. Ja šāds apgalvojums tika izteikts, tad, manuprāt, tomēr nepieciešams to ļoti konkretizēt, citādi rodas iespaids, ka vienkārši vajag atbrīvot amatus potenciālajiem nākamajiem sadarbības partneriem koalīcijā.

G.Bojārs: – Nu, ja jūs pavērosit Rīgas domes darbību kaut vai pagājušajā gadā, tad amatus ir atstājuši arī vairāki PCTVL apvienības biedri, arī LSDSP biedri, kuri nav spējuši tikt galā ar saviem pienākumiem, tā ka šeit es gan neveidotu nekādas saiknes.

– Ar pilnu jaudu turpina darbu visas domes struktūras ierastajā kārtībā un rīt jau pēc svētku brīvdienām uz kārtējo sēdi sanāk visi domnieki. Viens no sēdē iekļautajiem jautājumiem – uzraudzības padomes veidošana Rātsnama celtniecības pabeigšanai. Vai tas nozīmē, ka tikai uz šīs padomes lēmuma pamata domē tiks lemts par kādu amatpersonu sodīšanu, vai joprojām ir aktuāla „Rīgas namu” direktora atstādināšana uz pārbaudes laiku?

G.Bojārs: – Šobrīd nē, es domāju, ka uzraudzības padome tiks veidota, ņemot vērā gan politiskos, gan saimnieciskos apsvērumus. Un, kā jau es izteicos, Rātsnama iecere jau pašā sākotnē bija kļūdaina, šīs tāmes, kas tika apstiprinātas iepriekšējā sasaukuma laikā, bija neiedomājami sakāpinātas, un šobrīd šo mezglu atpiņķēt ir pietiekami grūti. Sevišķi labi es izprotu domes atbildīgo amatpersonu varbūt neizlēmību, jo viņi baidās riskēt ar kādu pietiekami radikālu lēmumu pieņemšanu. Tādēļ tiek veidota šī uzraudzības padome, kas nepieciešamos lēmumus arī pieņems.

– Pavisam īsi – vai esat informēts par Ministru prezidenta biedra Šlesera kunga iniciatīvu aktivizēt visu 2006.gada hokeja čempionātā iesaistīto institūciju sadarbību, par ko vienojies Lipmans, Ulmanis un Šlesers. Vai tā pagaidām ir tikai deklarācija, vai arī jūs jau esat par kaut ko konkrēti runājis?

G.Bojārs: – Piektdien man bija saruna ar Šlesera kungu. Šodien notiks saruna ar Lipmana kungu, Rīgas dome vienmēr ir atbalstījusi šo ieceri un šo projektu. Mēs jau vairākkārt esam pieņēmuši tos lēmumus, kas bijuši saistīti ar – es gan to nesauktu par hokeja čempionāta vai hokeja halles celtniecības projektu – multifunkcionālas halles celtniecību, kas noteikti ir jāpieskaņo 2006.gada hokeja čempionātam. Tātad vismaz līdz šim visas sarunas ar Rīgas domi ir bijušas pozitīvas. Es gribu tikai apsveikt šo valdības un Šlesera kunga iniciatīvu, ka būtu jāaktivizē un arī valstiski jāuztver šī programma un projekts.

– Steidzamības kārtā Ministru kabinetā pieņemti grozījumi likumā „Par pašvaldībām” par atklātajām komiteju sēdēm, paredzēts aizklāti skatīt tikai pavisam īpašus jautājumus. Jūs atbalstāt šos grozījumus vai jums tomēr ir iebildes?

G.Bojārs: – Visumā atbalstu, šie grozījumi gan precīzi nenosaka to kārtību, kādā šī atklātība tiktu nodrošināta. Domes sēžu darba kārtība mums ir publicēta internetā, tātad jebkurš iedzīvotājs var sekot līdzi šai darba kārtībai. Mums būs, protams, jāizstrādā nolikums, kādā veidā iedzīvotāji varēs pieteikties uz komiteju sēdēm, jo pretējā gadījumā mums būs jārīko šīs komitejas sēdes vai nu krastmalā, vai VEF kultūras pilī, vai vēl kādās telpās. Tātad neapšaubāmi mums ir jārēķinās ar savām iespējām, un iedzīvotājiem būtu jābūt tiesībām, līdzīgi kā tas notiek domes sēdēs, piedalīties komiteju sēdēs un tiešā veidā dzirdēt un redzēt deputātu darbu.

– Un visbeidzot par jūsu attieksmi pret atkārtotu korupcijas pazīmju vai interešu konflikta meklēšanu saistībā ar jūsu mājas celšanu uz padomnieka Guntara Kukula zemes Ādažos, slēdzot nomas līgumu. Kurzemes apgabaltiesa februārī, ja nemaldos, plāno izskatīt arī Valsts ieņēmumu dienesta apelācijas sūdzību par Liepājas tiesas spriedumu, ar ko atcelts VID lēmums. Kā jūs uz to visu reaģējat?

G.Bojārs: – Es uz to reaģēju kā ļoti traucējošu faktoru manis kā amatpersonas darbībā, man Satversmē noteiktas tiesības uz īpašumu, līdz ar to arī iegādāties īpašumu, arī Kukula kungam ir tiesības atsavināt savu īpašumu, to pārdodot. Es nekādu interešu konfliktu vai negodīgu rīcību šajā faktā neredzu, bet Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam, protams, ir tiesības ar šiem faktiem iepazīties. Šodien man bija pirmā tikšanās ar viņiem, nedēļas laikā es piestādīšu visu viņus interesējošo informāciju.

– Un jūs cerat, ka reizi pa visām reizēm visas šīs lietas tiks izbeigtas?

G.Bojārs: – Protams, augstākā instance ir tiesa, un es negribu ietekmēt tiesas lēmumu, bet ceru, ka lēmums būs līdzīgs tam, kāds bija pirmās instances tiesā, tātad – attaisnojošs.

 

Pēc ieraksta “LV” diktofonā

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!