• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Tieslietu ministrijas 2002. gada 16. decembra instrukcija Nr. 1-2/10 "Apgabaltiesu un rajonu (pilsētu) tiesu lietvedības instrukcija". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.01.2003., Nr. 4 https://www.vestnesis.lv/ta/id/70042-apgabaltiesu-un-rajonu-pilsetu-tiesu-lietvedibas-instrukcija

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Tieslietu ministrijas instrukcija Nr.1-2/9

Apgabaltiesu un rajonu (pilsētu) tiesu rīcībā esošās informācijas izsniegšanas noteikumi

Vēl šajā numurā

09.01.2003., Nr. 4

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Tieslietu ministrija

Veids: instrukcija

Numurs: 1-2/10

Pieņemts: 16.12.2002.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Tieslietu ministrijas instrukcija Nr.1-2/10

Rīgā 2002.gada 16.decembrī

Apgabaltiesu un rajonu (pilsētu) tiesu lietvedības instrukcija

Izdota saskaņā ar likuma“Par tiesu varu” 107.pantu

1. Vispārīgie jautājumi

1. Instrukcija nosaka apmeklētāju pieņemšanas, lietvedības dokumentu izstrādāšanas un noformēšanas, tiesas lietu un dokumentu reģistrācijas, uzskaites un aprites kārtību, dokumentu izpildes kontroles un lietu noformēšanas nodošanai tiesas arhīvā kārtību apgabaltiesās un rajonu (pilsētu) tiesās.

2. Kārtojot lietvedību tiesās, piemēro likumu “Par tiesu varu”, Valsts valodas likumu, 1996.gada 23.aprīļa Ministru kabineta noteikumu Nr.154 “Dokumentu izstrādāšanas un noformēšanas noteikumi” prasības, likumu “Iesniegumu, sūdzību un priekšlikumu izskatīšanas kārtība valsts un pašvaldību institūcijās”, spēkā esošo materiālo un procesuālo tiesību normas (veicamo funkciju ietvaros), vispārīgos lietvedības noteikumus un šo instrukciju.

3. Par lietvedības organizēšanu tiesā atbild tiesas priekšsēdētājs.

4. Amata pienākumus tiesas darbiniekiem nosaka amatu apraksti, ko apstiprina tiesas priekšsēdētājs (1.pielikums).

 

2. Apmeklētāju pieņemšana

5. Tiesas telpās apmeklētājiem pieejamā vietā izvieto šādu informāciju:

5.1. apmeklētāju pieņemšanas laiku, vietu un darbinieku vārdu, uzvārdu, amatu, kura kompetencē ir pieņemt apmeklētājus attiecīgos jautājumos;

5.2. atbildīgā darbinieka par kontaktiem ar masu mēdijiem vārdu, uzvārdu, amatu;

5.3. kancelejas atrašanās vietu, darba laiku, tālruņa numuru un elektroniskā pasta adresi;

5.4. kārtību, kādā personas var iepazīties ar lietas materiāliem (šīs instrukcijas 4.nodaļa);

5.5. instrukciju “Apgabaltiesu un rajona (pilsētu) tiesu rīcībā esošās informācijas izsniegšanas noteikumi” (2.pielikums);

5.6. kārtību, kādā izsniedz dokumentus;

5.7. lietu sadales plānu;

5.8. līdz ceturtdienai nākamajā nedēļā izskatāmo lietu sarakstu. Tiesas sēdes dienā izliek izskatāmo lietu sarakstu, norādot tiesas zāles numuru un tiesas sēdes priekšsēdētāja uzvārdu (3.pielikums). Adopcijas lietās lietu sarakstā prasības būtībā norāda — “pieteikums” un nenorāda adoptējamās personas vārdu, uzvārdu;

5.9. tiesas telpās izliekamos sludinājumus saskaņā ar Civilprocesa likumu;

5.10. tiesas sniegto maksas pakalpojumu veidus, izcenojumus un kontu numurus, kuros ieskaitāmas valsts nodevas un citi tiesāšanās izdevumi.

6. Darba organizācijas jautājumos apmeklētājus pieņem tiesas priekšsēdētājs vai viņa norīkots darbinieks.

7. Ja apmeklētājs savu sūdzību vai priekšlikumu izsaka mutvārdos, speciāli iekārtotā informācijas nesējā1 reģistrē ziņas par apmeklētāju un izteiktās sūdzības vai priekšlikuma īsu saturu.

8. Ja apmeklētāja mutvārdos izteiktā sūdzība vai priekšlikums nav papildus jāpārbauda, darbinieks, kas pieņēmis apmeklētāju, sniedz mutisku atbildi par sūdzību vai priekšlikumu tūlīt, izdarot par to atzīmi informācijas nesējā.

9. Ja apmeklētāja mutvārdos izteiktā sūdzība vai priekšlikums ir papildus jāpārbauda, darbinieks, kas pieņem apmeklētāju, šo sūdzību vai priekšlikumu tūlīt noformē rakstveidā un iesniedzējs to paraksta. Darbinieks informē viņu, ka tiks sniegta rakstveida atbilde. Pieņemto lēmumu fiksē informācijas nesējā.

10. Pieteikumus, kuri tiesā izskatāmi procesuālajā kārtībā, pieņem tiesas priekšsēdētāja norīkots darbinieks tiesas darba laikā. Citus dokumentus pieņem kancelejas pārzinis vai tiesas priekšsēdētāja norīkots darbinieks tiesas darba laikā.

11. Pieteikumus par adopcijas apstiprināšanu vai atcelšanu pieņem tiesas priekšsēdētāja norīkots darbinieks, kurš parakstījies par konfidenciālas informācijas neizpaušanu.

12. Tiesneši apmeklētājus un pieteikumus nepieņem.

 

3. Lietu un korespondences pieņemšanas, reģistrēšanas un nosūtīšanas kārtība

13. Tiesas priekšsēdētāja norīkots darbinieks saņem tiesas lietas un atver korespondenci, kas adresēta tiesai, pārbauda piegādes pareizību, kļūdaini atsūtīto nodod pēc piederības vai nosūta atpakaļ sūtītājam (neatverot atsūtīto korespondenci); pārbauda korespondences iesaiņojuma stāvokli, kā arī dokumentu atbilstību pavadvēstulē vai rekvizītā “Pielikumā” norādītajam.

14. Konstatējot, ka sūtījumā trūkst kāds pavadvēstulē vai pielikumā minētais dokuments, par to ziņo kancelejas pārzinim un par dokumentu trūkumu sastāda aktu divos eksemplāros. Vienu akta eksemplāru nosūta sūtītājam, otru pievieno nepilnīgi nokomplektētam sūtījumam. Aktu apstiprina kancelejas pārzinis.

15. Sūtījuma aploksnes pievieno saņemtajiem dokumentiem. Ja sūtījuma aploksnē saņemtas vairākas sūdzības, pieteikumi vai prasības pieteikumi, tad katram dokumentam pievieno sūtījuma aploksnes kopiju.

16. Dokumentus, kas saņemti no apmeklētājiem pieņemšanas laikā, nekavējoties nodod reģistrēšanai un tālākai noformēšanai, izņemot šīs instrukcijas 20. un 21.punktā norādītajos gadījumos.

17. Pa pastu saņemtās lietas un citu korespondenci, kā arī apmeklētāju pieņemšanas laikā saņemtos dokumentus reģistrē saņemtās korespondences žurnālā to saņemšanas dienā. Pirms tam uz dokumenta, pavadvēstules, ko saņem tiesa, pirmās lapas apakšējās malas labajā pusē izdara atzīmi par dokumenta (lietas) saņemšanu. To veic rakstiski vai ar spiedogu. Veicot atzīmi par dokumenta saņemšanu, ar lielajiem burtiem raksta vārdu “SAŅEMTS”; pilnu vai saīsinātu dokumenta saņēmējas organizācijas nosaukumu; dokumenta saņemšanas datumu; kā arī norāda dokumenta reģistrācijas numuru, piemēram:

SAŅEMTS

Rīgas apgabaltiesā

10.12.2001.

Nr.265/2-15

18. Saņemtās korespondences žurnālā fiksējamas šādas ziņas:

18.1. saņemšanas datums;

18.2. saņemtā dokumenta reģistrācijas kārtas numurs;

18.3. no kā saņemts dokuments (lieta);

18.4. saņemtā dokumenta īss saturs vai virsraksts (lietas nosaukums);

18.5. kam un kad dokuments (lieta) nodots.

19. Ja tiesā saņemts liels korespondences daudzums, pēc tiesas priekšsēdētāja ieskatiem, dokumentu (lietu) reģistrāciju var izdarīt vairākos žurnālos, sadalot pa korespondences veidiem: korespondence krimināllietās un korespondence civillietās, pārējā korespondence u. tml.

20. Nereģistrē, bet nodod attiecīgajam tiesas darbiniekam pievienošanai pie lietas šādus dokumentus:

20.1. tiesas pavēsti, kas atsūtīta atpakaļ tiesai;

20.2. apstiprinājumu par pavēstes, apsūdzības raksta, tiesas nolēmuma noraksta saņemšanu;

20.3. pasta paziņojumu;

20.4. iestādes paziņojumu par tiesas dokumentu (lietu) pārsūtīšanu citām tiesām vai institūcijām.

21. Nereģistrē reklāmas, apsveikumus, ielūgumus, preses materiālus u. tml.

22. Tiesas korespondenci nosūta ierakstītā vai vienkāršā sūtījumā, lietas — ierakstītā sūtījumā. Sūtot ierakstītus sūtījumus, sastāda ierakstītu vēstuļu/bandroļu sarakstu (4.pielikums). Vienkāršos sūtījumus reģistrē “Nosūtītās korespondences uzskaites žurnālā” (5.pielikums) vai sastāda sarakstu.

23. Tiesas lietas pa pastu vai ar kurjeru nosūta tikai ar tiesas priekšsēdētāja vai viņa norīkota darbinieka rīkojumu pēc rakstveida pieprasījumiem no iestādēm, kurām ar likumu piešķirtas tiesības lietas pieprasīt. Pieprasījums par tās nosūtīšanu, lietā taisītā nolēmuma noraksts un pavadraksts, ar kuru lieta nosūtīta, līdz lietas saņemšanai atpakaļ, jāglabā atsevišķā mapē, kontrolējot lietas saņemšanu tiesā. Lietas uzskaites un reģistrācijas kartītē atzīmē, kam, kad un pēc kāda pieprasījuma lieta nosūtīta un kad tā saņemta atpakaļ tiesā.

 

4. Tiesā esošās informācijas izsniegšanas kārtība un iepazīšanās ar tiesas lietas materiāliem

24. Tiesā esošo vispārējās un ierobežotās pieejamības informācijas izsniegšanu nodrošina tiesas kanceleja tiesas darba laikā.

25. Tiesas darbinieks sagatavo un izsniedz informāciju saskaņā ar tieslietu ministra apstiprināto instrukciju “Apgabaltiesu un rajona (pilsētu) tiesu rīcībā esošās informācijas izsniegšanas noteikumi” (2.pielikums).

26. Vispārējās pieejamības informāciju izsniedz mutiski, elektroniski vai noformēta dokumenta veidā jebkuram interesentam, nepieprasot personu apliecinošu dokumentu. Dokumentāli noformētu informāciju izsniedz par samaksu saskaņā ar Tieslietu ministrijas noteiktajiem maksas pakalpojumu izcenojumiem (6.pielikums).

27. Ierobežotas pieejamības informāciju, kas pieejama lietas dalībniekiem, tiesas iekšējās lietošanas informāciju un informāciju, kuras pieejamības statusu noteicis tās īpašnieks, izsniedz mutiski vai noformēta dokumenta veidā. Ierobežotās pieejamības informāciju neizsniedz elektroniskā veidā.

28. Ar lietvedībā esošajām lietām var iepazīstināt un citu ierobežotās pieejamības informāciju var izsniegt lietas dalībniekiem, ja tie uzrāda personu apliecinošu dokumentu; lietas dalībnieku pārstāvjiem, ja tie uzrāda pārstāvību apliecinošu dokumentu; advokātiem, ja tie uzrāda pārstāvību apliecinošu dokumentu vai advokāta orderi; prokuroriem, Iekšlietu ministrijas un tās sistēmas iestāžu darbiniekiem un Tieslietu ministrijas darbiniekiem, ja tie uzrāda norīkojumu vai pieprasījumu un darba apliecību.

29. Pabeigtās lietās ierobežotās pieejamības informāciju, kas pieejama lietas dalībniekiem, izsniedz interesentiem zinātniski pētnieciskos un žurnālistiskos nolūkos, ja tie uzrāda personu apliecinošu dokumentu un darba apliecību, kā arī studentiem, ja tie uzrāda iestādes norīkojumu.

30. Pieteikties, lai iepazītos ar lietas materiāliem, var personīgi kancelejā vai savlaicīgi informējot pa tiesas norādīto tālruni vai elektronisko pastu.

31. Ja pieprasījuma dienā nav iespējams nodrošināt iepazīšanos ar lietas materiāliem, kancelejas darbinieks, ja nepieciešams, saskaņojot ar tiesnesi, vienojas ar personu par laiku, kad būs iespējams iepazīties ar pieprasīto lietu.

32. Iepazīšanās ar lietas materiāliem notiek tiesas telpās tiesas darbinieka klātbūtnē. Dienās, kad lietu izskata tiesas sēdē, iepazīšanos ar lietas materiāliem nenodrošina.

33. Pirms lietas izsniegšanas dokumentus sašuj hronoloģiskā secībā, sanumurē, kā arī sastāda lietā esošo dokumentu sarakstu.

34. Lietas dalībniekiem, kuri nepārvalda tiesvedības valodu, tiesa nodrošina tiesības iepazīties ar tiesas lietas materiāliem, izmantojot tiesas vai lietas dalībnieka pieaicināta tulka palīdzību.

35. Personai, kura iepazīstas ar lietas materiāliem, ir tiesības izrakstīt no lietas nepieciešamās ziņas vai ar tehniskiem līdzekļiem nokopēt nepieciešamos dokumentus. Par nepieciešamību nokopēt lietas dokumentus persona informē kancelejas darbinieku mutiski vai uzrakstot iesniegumu.

36. Ja personas, kas norādītas šīs instrukcijas 28. un 29.punktā,vēlas iepazīties ar lietu vai saņemt tiesas nolēmuma vai dokumenta kopiju, kas atrodas tiesas arhīvā, tiesas darbinieks to izsniedz pēc rakstveida iesnieguma vai izdara atzīmi lietas uzziņas lapā, saņemot parakstu. Ja nav iespējams nodrošināt iepazīšanos ar lietu vai tiesas nolēmuma vai dokumenta kopijas izsniegšanu pieprasījuma dienā, tad to nodrošina ne vēlāk kā trīs dienu laikā.

37. No lietām, kurās tiesas nolēmumi stājušies likumīgā spēkā, atsevišķus dokumentu oriģinālus var izsniegt lietas dalībniekam, kurš šo oriģinālo dokumentu iesniedzis tiesai, pēc rakstveida iesnieguma ar tiesas priekšsēdētāja vai viņa norīkota darbinieka atļauju, lietā oriģinālo dokumentu aizstājot ar apliecinātu šī dokumenta kopiju. Iesniegumu pievieno lietai.

38. No tiesas arhīva lietām, kuras iekļautas pastāvīgi glabājamo lietu aprakstā, dokumentu oriģinālus neizsniedz.

39. Tiesas nolēmumu norakstus, kopijas vai izrakstus saskaņā ar MK noteikumiem Nr.154 “Dokumentu izstrādāšanas un noformēšanas noteikumi” apliecina ar tiesas ģerboņzīmogu, bet, ja tiesas nolēmumu noraksti vai kopijas ir uz vairākām lapām, tās sanumurē, cauršuj un apzīmogo.

40. Ja nolēmuma norakstu vai kopiju nosūta pa pastu vai ar kurjeru, lietai pievieno pavadraksta norakstu.

 

5. Civillietas

5.1. Civillietu un materiālu reģistrēšanas kārtība

41. Tiesā saņemtos prasības pieteikumus, pieteikumus un lietas nodod tiesas priekšsēdētājam vai viņa norīkotam tiesas darbiniekam, kurš saskaņā ar lietu sadales plānu sadala tās tiesnešiem izlemšanai vai izskatīšanai.

42. Kancelejā reģistrē pieteikumus, prasības pieteikumus pirms civillietas ierosināšanas un civillietas.

43. Civillietas reģistrē civillietu reģistrēšanas kārtībā, norādot civillietas kategoriju (7.pielikums) saskaņā tiesneša lēmumu par civillietas ierosināšanu.

44. Pieteikumus, kuri izskatāmi tiesas sēdē, reģistrē, kā lietas, civillietas reģistrēšanas kārtībā, norādot kategoriju (bāriņtiesas lēmumu apstiprināšana, ārvalsts tiesas nolēmumu atzīšana un izpildīšana, nekustamā īpašuma izsoles akta apstiprināšana un nekustamā īpašuma nostiprināšana uz piedzinēja vārda, sūdzības par kreditoru sapulces lēmumiem un administratoru rīcību maksātnespējas lietās) (7.pielikums).

45. Pieteikumus, kurus tiesnesis izlemj vienpersoniski, reģistrē “Ārpus tiesas sēdes izskatāmo materiālu reģistrācijas žurnālā (prasības nodrošinājums pirms prasības celšanas tiesā un pierādījumu nodrošināšana, saistību izpilde tiesas ceļā, saimnieciskās tiesas nolēmumu izpildes kārtība, šķīrējtiesu nolēmumu piespiedu izpilde, mantas aizsardzība, ja nav mantojuma lietas, pieteikumi par tiesas nolēmumu izpildi) (7., 8.pielikums). Materiālus glabā kancelejā.

46. Tiesā saņemtos tiesu uzdevumus reģistrē “Tiesu uzdevumu reģistrācijas žurnālā” (9.pielikums).

47. Atsevišķi reģistrē lietas, kas saņemtas izskatīšanai pirmajā instancē, un lietas, kas saņemtas izskatīšanai apelācijas kārtībā.

48. Civillietas tiesā reģistrē statistikas uzskaites kartītēs, alfabētiskajos rādītājos, datorprogrammā, ja nepieciešams, tiesnešiem nododamo lietu uzskaites žurnālos. Civillietas alfabētiskajā rādītājā reģistrē pēc atbildētāja vai lietās, kurās nav atbildētāja — pēc pieteicēja, mantojuma lietās arī pēc mantojuma atstājēja.

49. Ja tiesnesis pieņem lēmumu par atteikšanos pieņemt prasības pieteikumu, par to izdara atzīmi informācijas nesējā. Iesniegtos materiālus kopā ar lēmuma norakstu nosūta atpakaļ iesniedzējam. Lēmuma oriģinālu glabā kancelejā atsevišķos vākos, adopcijas lietā pieņemto lēmumu glabā seifā.

50. Prasības pieteikumus, par kuriem tiesnesis pieņēmis lēmumu par prasības pieteikuma atstāšanu bez virzības, glabā kancelejā atsevišķos vākos. Adopcijas lietā prasības pieteikums un pieņemtais lēmums par pieteikuma atstāšanu bez virzības glabājas seifā. Ja nav iesniegti dokumenti trūkumu novēršanai lēmumā noteiktajā termiņā, tad prasības pieteikumu kopā ar iesniegtajiem dokumentiem nosūta atpakaļ iesniedzējam. Ja dokumentus trūkumu novēršanai iesniedz, tad materiālus nodod tiesnesim jautājuma izlemšanai par lietas ierosināšanu. Ja trūkumus novērš, prasības pieteikumu uzskata par iesniegtu dienā, kad tas pirmoreiz iesniegts tiesā, un lietu reģistrē informācijas nesējos.

51. Pēc lēmuma pieņemšanas par lietas ierosināšanu lietas materiālus iešuj vākos šādā secībā: uzziņas lapa, lēmums par lietas ierosināšanu, prasības pieteikums (pieteikums, sūdzība) un pārējie lietas materiāli. Ja lietai pievienoti pierādījumi, kas glabājami aploksnēs, tad aploksnes aizzīmogo. Aploksni iešuj lietā, numurē, kā lietas lapu, un uzrāda lietā esošo dokumentu sarakstā.

52. Ierosinātām civillietām piešķir lietas un lietvedības numuru šīs instrukcijas 9.nodaļā noteiktajā kārtībā.

53. Uz lietas vāka norāda tiesas nosaukumu, lietas numuru, lietvedības numuru, lietas dalībnieku vārdus, uzvārdus vai juridiskās personas nosaukumu, lietas būtību un lietas saņemšanas un izskatīšanas datumu (10.pielikums). Adopcijas lietā uz lietas vāka veic atzīmi “ziņas nav izpaužamas”, kā arī nenorāda adoptējamās personas vārdu, uzvārdu.

54. Statistiskās uzskaites kartīti aizpilda saskaņā ar tiesneša lēmumu par lietas ierosināšanu. Adopcijas lietā statistiskās uzskaites kartītē nenorāda adoptējamās personas vārdu, uzvārdu.

55. Lietu uzskaites kartītes izvieto kartotēkās tā, lai pēdējie numuri būtu kartotēkas priekšgalā.

56. Kad beidzas kalendāra gads, līdz jauna gada sākumam neizskatīto lietu uzskaites kartītes pārliek jaunā gada kartotēkā. Katrā tādā uzskaites kartītē un uz katras tādas lietas ir divi numuri — pagājušā un jaunā gada lietvedības numurs.

57. Iepriekšējā gada kartotēkā izņemto kartīšu vietā ievieto aizvietotājas kartītes, uz kurām atzīmē lietvedības numuru pēc pagājušā gada numerācijas, un izdara atzīmi par pārlikšanu jaunā gada kartotēkā, un norāda jauno lietvedības numuru.

58. Lietu nodošanu tiesnesim kanceleja nodrošina tiesas priekšsēdētāja noteiktajā kārtībā.

 

5.2. Civillietu un materiālu sagatavošana iztiesāšanai

59. Pēc civillietas iereģistrēšanas un saņemšanas no tiesas kancelejas prasības pieteikuma un tam pievienoto dokumentu norakstus tiesas darbinieks nekavējoties nosūta atbildētājam ierakstītā sūtījumā. Tiesas darbinieks pavadvēstulē izskaidro, ka paskaidrojumi ir iesniedzami tiesneša noteiktajā termiņā, kā arī norāda, ka jāpievieno tik norakstu, cik lietā ir prasītāju un trešo personu. Pēc atbildētāja paskaidrojumu saņemšanas tos nekavējoties nosūta pārējiem lietas dalībniekiem.

60. Lietās par saistību piespiedu izpildīšanu brīdinājuma kārtībā pēc tiesneša norādījuma brīdinājumu kopā ar pieteikuma norakstu un atbildes veidlapu nodod izsniegšanai parādniekam pret parakstu.

61. Apelācijas instances tiesā tiesas darbinieks, saņemot rakstveida paskaidrojumu par iesniegto apelācijas sūdzību, paskaidrojuma norakstus nosūta pārējiem lietas dalībniekiem.

62. Adopcijas lietās ieinteresētām personām pieteikuma norakstu aizzīmogotā aploksnē nosūta ierakstītā sūtījumā.

63. Ja, sagatavojot lietu iztiesāšanai, ir pieņemti lēmumi, tos nekavējoties pēc tiesneša norādījuma nodod izpildei saskaņā ar Civilprocesa likumu. Lietas sagatavošanas laikā pēc tiesneša norādījuma tiesas darbinieks veic arī pārējās Civilprocesa likumā paredzētās darbības.

64. Ja lietā ir pieņemts lēmums par prasības vai pierādījumu nodrošināšanu, lēmuma norakstu nekavējoties pēc tā pieņemšanas izsniedz vai nosūta prasītājam, bet atbildētājam vai trešajām personām izsniedz vai nosūta ierakstītā sūtījumā trīs dienu laikā. Lēmuma norakstu par prasības vai pierādījumu nodrošināšanu ar uzrakstu vai izpildrakstu izsniedz prasītājam pēc viņa lūguma.

65. Saskaņā ar tiesneša lēmumu par tiesas sēdes vai sagatavošanās sēdes noteikšanu lietas dalībniekus aicina uz tiesas sēdi, savlaicīgi paziņojot par tiesas sēdes laiku un vietu. Pavēsti nosūta ierakstītā sūtījumā (11.pielikums).

66. Paziņojot par tiesas sēdi ar telegrammu, aicinājuma teksts ir atbilstošs pavēstes saturam un apstiprināms ar tiesneša parakstu un tiesas ģerboņzīmogu. Nosūtot telefonogrammu, lietai pievieno uzziņu, kurā norāda telefonogrammas tekstu, laiku un ziņas par personu, kas telefonogrammu nosūtījusi un pieņēmusi.

67. Ja atbildētāja faktiskā atrašanās vieta nav zināma vai viņu nevar sastapt dzīvesvietā, tad pēc tiesneša norādījuma atbildētāju aicina uz tiesas sēdi ar publikāciju laikrakstā “Latvijas Vēstnesis”. Līdztekus atbildētāja aicināšanai ar publikāciju laikrakstā tiesas darbinieks pavēsti nosūta arī pēc viņa nekustamās mantas atrašanās vietas, ja to norādījis prasītājs.

68. Ja tiesas pavēsti izraksta nosūtīšanai uz ārvalstīm, to noformē uz A-4 formāta veidlapas un apstiprina ar tiesneša parakstu un tiesas ģerboņzīmogu. Pavēstes lietas dalībniekiem uz ārvalstīm nosūta ar Tieslietu ministrijas starpniecību, ievērojot starptautiskajos līgumos un konvencijās noteiktos termiņus.

69. Ja tiesnesis ir devis piekrišanu pavēstes piegādāšanai aicināmajai vai izsaucamajai personai ar tiesas ziņneša vai lietas dalībnieka starpniecību, tad pavēsti noformē kopā ar parakstu par pavēstes saņemšanu. Pavēsti, kuru piegādā tiesas ziņnesis vai lietas dalībnieks, izsniedz personīgi aicināmajai vai izsaucamajai personai vai viņa ģimenes loceklim pret parakstu. Parakstu par pavēstes izsniegšanu nodod atpakaļ tiesai (12.pielikums).

70. Parakstu par pavēstes saņemšanu pievieno lietas materiāliem. Ja ir saņemta atpakaļ neizsniegta pavēste vai saņemta informācija, ka lietas dalībnieks nav informēts par tiesas sēdi, tad par to nekavējoties ziņo tiesnesim.

71. Uzziņas lapā norāda, kad un kam tiesas pavēste nosūtīta. Tiesā lietas dalībniekam pavēsti izsniedz pret parakstu.

72. Uzziņas lapā precīzi atspoguļo visas procesuālās darbības, kā arī veic atzīmi par iepazīšanos ar lietas materiāliem, dokumentu un nolēmumu oriģinālu vai kopiju izsniegšanu, norādot veiktās darbības veidu, laiku un saņemot personas parakstu (13.pielikums).

73. Līdz tiesas sēdei lietas lapas sanumurē, kā arī sastāda lietā esošo dokumentu sarakstu.

74. Pirms lietas izskatīšanas sākuma tiesas sēžu sekretārs pārbauda, vai visas uz tiesu izsauktās personas ieradušās uz tiesas sēdi.

75. Tiesas sēdes protokolu tiesas sēdē raksta tiesas sēžu sekretārs. Tiesas sēdes protokolā atspoguļo visas procesuālās darbības saskaņā ar Civilprocesa likumu.

76. Ja tiesas sēde nenotiek tiesneša prombūtnes dēļ, tad tiesas darbinieks sastāda un paraksta uzziņu, kurā norāda lietas dalībnieku un advokātu ierašanos.

77. Ja nepieciešams, izsaukto personu atrašanās laiku tiesā atzīmē uz tiesas pavēstēm un apliecina ar savu parakstu tiesas sēžu sekretārs (var lietot spiedogu).

 

5.3. Civillietu un materiālu noformēšana pēc to izskatīšanas

78. Tiesas sēžu sekretārs informāciju par lietas izskatīšanas rezultātiem atzīmē vai nodod atzīmēšanai informācijas nesējā ne vēlāk kā nākamajā dienā pēc lietas izskatīšanas vai atlikšanas.

79. Tiesas sēžu sekretārs pēc lietas izskatīšanas un tiesas nolēmuma pasludināšanas:

79.1. iešuj lietā dokumentus tādā secībā, kādā tie saņemti lietas iztiesāšanas gaitā, tad sagatavošanas sēdes vai tiesas sēdes protokolu un tiesas nolēmumu;

79.2. sanumurē lietas lapas un turpina aizpildīt lietā esošo dokumentu sarakstu, ko apliecina ar savu parakstu pirms lietas nodošanas tiesas kancelejā;

79.3. nododot lietu kancelejā, sagatavo tādu skaitu nolēmumu norakstu, cik lietā ir lietas dalībnieku;

79.4. nolēmumus, kuri ir uz vairākām lapām, cauršuj un apliecina ar tiesas ģerboņzīmoga nospiedumu;

79.5. lietas dalībniekiem Civilprocesa likuma 208.p., 208.3p., 231.p., 406.9p. kārtībā nosūta nolēmuma norakstu;

79.6. piecu dienu laikā pēc nolēmuma sastādīšanas, ar kuru lieta tiek izskatīta pēc būtības, lietu nodod tiesas kancelejas rīcībā.

80. Par lietas saņemšanu kancelejā kancelejas darbinieks izdara atzīmi informācijas nesējā.

81. Ja tiesnesis pieņem lēmumu par apelācijas, kasācijas vai blakus sūdzības pieņemšanu, tiesas darbinieks nekavējoties paziņo par šo sūdzību pārējiem lietas dalībniekiem un nosūta viņiem sūdzības un tiem pievienoto dokumentu norakstus, norādot termiņu rakstveida paskaidrojumu iesniegšanai. Pēc apelācijas, kasācijas vai blakus sūdzības termiņa notecēšanas lietu ar sūdzību un tai pievienotajiem dokumentiem nekavējoties nosūta attiecīgai tiesai.

82. Ja tiesnesis pieņem lēmumu atteikt pieņemt apelācijas, kasācijas vai blakus sūdzību, lēmuma norakstu triju dienu laikā no tā pieņemšanas dienas nosūta sūdzības iesniedzējam zināšanai, bet iesniegtos materiālus sūdzības iesniedzējam nosūta pēc pārsūdzības termiņa notecēšanas.

83. Ja tiesnesis pieņem lēmumu apelācijas, kasācijas vai blakus sūdzību atstāt bez virzības, lēmuma norakstu triju dienu laikā no tā pieņemšanas dienas nosūta sūdzības iesniedzējam zināšanai. Ja lēmumā norādītā termiņā minētie trūkumi netiek novērsti, apelācijas, kasācijas vai blakus sūdzību nosūta atpakaļ iesniedzējam.

84. Nosūtot lietu apelācijas vai kasācijas instancei, par to izdara atzīmi informācijas nesējā. Nolēmuma un pavadraksta noraksts glabājas kancelejā atsevišķā mapē.

85. Nolēmuma spēkā stāšanās laiku aprēķina saskaņā ar Civilprocesa likumu. Izsniedzot nolēmuma norakstu, kas stājies likumīgā spēkā, uz tā izdara atzīmi par nolēmuma stāšanos likumīgā spēkā. To apstiprina ar savu parakstu tiesas priekšsēdētājs vai viņa norīkots darbinieks.

86. Pēc sprieduma stāšanās likumīgā spēkā, bet gadījumos, kad spriedumu izpilda nekavējoties, tūlīt pēc sprieduma taisīšanas izraksta izpildrakstu tā tiesa, kura pieņēmusi nolēmumu. Izpildrakstu izsniedz piedzinējam pēc viņa lūguma tā tiesa, kurā tajā laikā atrodas lieta. Izpildu rakstu par naudas summu piedziņu valsts ienākumos nosūta tiesu izpildītājam pēc parādnieka — fiziskās personas dzīvesvietas vai juridiskās personas atrašanās vietas.

87. Pēc materiālu izskatīšanas par pierādījumu nodrošināšanu un par prasības nodrošināšanu pirms prasības celšanas tiesā veic šīs instrukcijas 64.punktā norādītās darbības un materiālus nodod glabāšanai kancelejā.

88. Pēc pieteikuma izskatīšanas par saistību bezstrīdus piespiedu izpildi lēmuma norakstu trīs dienu laikā nosūta pieteicējam un parādniekam. Pēc iesniedzēja lūguma viņam izsniedz lēmuma norakstu kopā ar bezstrīdus piespiedu izpildīšanai pakļautā akta norakstu Civilprocesa likuma 405.p.3.d. noteiktajā kārtībā. Ja pieņemts lēmums par saistību bezstrīdus piespiedu izpildes noraidīšanu, lēmuma norakstu kopā ar iesniegtajiem dokumentiem nosūta pieteicējam. Saistību bezstrīdus piespiedu izpildes materiālus pēc izskatīšanas nodod kancelejā.

89. Tiesas lēmumu par šķīrējtiesas nolēmuma piespiedu izpildi nosūta pusēm zināšanai, bet izpildrakstu izsniedz pēc pieteicēja lūguma.

90. Pēc tiesā saņemto tiesas uzdevuma izpildes protokolus un citus materiālus, kas savākti, izpildot uzdevumu, triju dienu laikā nosūta tiesai, kas izskata lietu (Civilprocesa likuma 103.p.). Pēc ārvalstu tiesas uzdevuma izpildes materiālus nosūta Tieslietu ministrijas Tiesu departamentam (Civilprocesa likuma 640.p., 641.p.).

91. Civillietas un materiāli pēc to izskatīšanas glabājas kancelejā un tos nodod tiesas arhīvā līdz nākamā kalendārā gada 1.jūlijam pēc lietvedības gada beigām saskaņā ar arhīva noteikumiem. Adopcijas lietas arhīvā glabājas seifā.

 

6. Krimināllietas

6.1. Krimināllietu reģistrēšanas kārtība

92. Krimināllietas, lietas, sūdzības un materiālus, kurus izskata kriminālprocesuālajā kārtībā, nodod tiesas priekšsēdētājam vai viņa norīkotam darbiniekam, kurš tās saskaņā ar lietu sadales plānu sadala tiesnešiem izlemšanai vai izskatīšanai.

93. Kanceleja reģistrē krimināllietas, lietas, sūdzības un materiālus, kurus izskata kriminālprocesuālajā kārtībā. Krimināllietas tiesā reģistrē statistikas uzskaites kartītēs, alfabētiskajos rādītājos, datorprogrammā, ja nepieciešams, tiesnešiem nododamo lietu uzskaites žurnālos.

94. Atsevišķi reģistrē krimināllietas, kas saņemtas izskatīšanai pirmajā instancē, un krimināllietas, kas saņemtas izskatīšanai apelācijas kārtībā.

95. Datus alfabētiskajā rādītājā kārto pēc tiesājamā uzvārda.

96. Tiesā saņemtos pārbaudes materiālus vai izbeigtās krimināllietas par audzinoša rakstura piespiedu līdzekļu piemērošanu nepilngadīgajiem reģistrē kā lietas “Žurnālā lietām par nepilngadīgo likumpārkāpumiem, kuros nav piemērojams kriminālsods” (14.pielikums), piešķirot attiecīgu numuru šīs instrukcijas 9.nodaļā noteiktajā kārtībā.

97. Pārbaudes lietas par sadarbības ar VDK fakta konstatēšanu reģistrē kā krimināllietas, informācijas nesējā norādot, ka tā ir pārbaudes lieta.

98. Cietušā sūdzību par krimināllietas ierosināšanu reģistrē “Reģistrācijas žurnālā cietušo sūdzībām, pēc kurām var ierosināt krimināllietu” un nodod priekšsēdētājam izlemšanai par tiesneša nozīmēšanu (Latvijas Kriminālprocesa kodeksa 111.p.) (15.pielikums).

99. Tiesā ierosinātai krimināllietai piešķir lietas numuru un lietvedības numuru, reģistrējot to 93.–95.punkta noteiktajā kārtībā.

100. Ja tiesnesis pieņem lēmumu atteikt ierosināt krimināllietu pēc cietušā sūdzības, iesniegtos materiālus kopā ar lēmuma norakstu nosūta atpakaļ iesniedzējam. Lēmums, sūdzības kopija, ekspertīzes slēdziens, ja tāds ir, un pavadvēstules noraksts glabājas kancelejā atsevišķos vākos.

101. Materiālus, kas saistīti ar soda izciešanu un izpildi, reģistrē “Žurnālā lietām par soda izpildi krimināllietās” (lietas par nosacīta pirmstermiņa atbrīvošanu no soda; lietas par naudas soda vai piespiedu darba aizstāšanu ar brīvības atņemšanu vai arestu; lietas par soda aizstāšanu ar citu sodu; lietas par pārbaudes laika samazināšanu vai atcelšanu; lietas par atbrīvošanu no soda slimības dēļ un sodāmības noņemšanu; lietas par nosacītās notiesāšanas atcelšanu un nosacīti notiesātajam uzlikto pienākumu atcelšanu; lietas par sprieduma izpildes jautājumu izlemšanu) (16.pielikums).

102. Materiālus par personām, kam piemērota speciālā procesuālā aizsardzība, un materiālus par soda samazināšanu izņēmuma gadījumos (Latvijas Kriminālprocesa kodeksa 367.1p.) reģistrē “Reģistrācijas žurnālā personām, kam piemērota speciālā procesuālā aizsardzība un soda samazināšana izņēmuma gadījumos” (17.pielikums). Materiālus reģistrē tiesas priekšsēdētāja nozīmēts tiesas darbinieks. Materiāli un žurnāls glabājas seifā.

103. Saņemtajām krimināllietām piešķir lietvedības numuru šīs instrukcijas 9.nodaļā noteiktajā kārtībā.

104. Uz lietas vāka norāda tiesas nosaukumu, lietvedības un lietas numuru, tiesājamā vārdu, uzvārdu un pantu, pēc kura celta apsūdzība (10.pielikums). Ja lietu saņem no prokuratūras, uz lietas vāka esošo informāciju papildina ar tiesas nosaukumu un lietvedības numuru.

105. Krimināllietas statistiskās uzskaites kartītē un uz lietas vāka izdara īpašu atzīmi par apcietinājumā esošām un nepilngadīgām personām, kā arī izdara atzīmi par to, no kura brīža persona ir apcietinājumā.

106. Statistiskās uzskaites kartītes aizpilda un izvieto kartotēkās tā, lai pēdējie numuri būtu kartotēkas priekšgalā.

107. Kad beidzas kalendāra gads, līdz jauna gada sākumam neizskatīto lietu uzskaites kartītes pārliek jaunā gada kartotēkā. Katrā tādas uzskaites kartītē un uz katras tādas lietas ir divi lietvedības numuri — pagājušā un jaunā gada lietvedības numurs.

108. Iepriekšējā gada kartotēkā izņemto kartīšu vietā ievieto aizvietotājas kartītes, uz kurām atzīmē lietvedības numuru pēc pagājušā gada numerācijas un izdara atzīmi par pārlikšanu jaunā gada kartotēkā un norāda jauno lietvedības numuru.

109. Lietu nodošanu tiesnesim kanceleja nodrošina tiesas priekšsēdētāja noteiktajā kārtībā.

6.2. Krimināllietu un materiālu sagatavošana iztiesāšanai

110. Pēc krimināllietas iereģistrēšanas tiesas kanceleja nodod lietu tiesnesim jautājuma izlemšanai par tiesājamā nodošanu tiesai vai rīcības sēdes nozīmēšanu.

111. Pirms rīcības sēdes tiesas darbinieks izpilda tiesneša norādījumu paziņot par rīcības sēdes datumu un vietu prokuroram un citām personām, kā arī veic citas nepieciešamās darbības.

112. Ja ar tiesas nolēmumu tiesājamam izrauga vai groza drošības līdzekli, tiesas darbinieks noformē visus ar drošības līdzekļa piemērošanu saistītos dokumentus un, ja nepieciešams, nosūta tos izpildei attiecīgām institūcijām.

113. Par apsūdzētā nodošanu tiesai, drošības līdzekļa maiņu vai lietas nozīmēšanu izskatīšanai ne vēlāk kā nākamajā dienā pēc šīs procesuālās darbības veikšanas izdara atzīmi informācijas nesējā. Lēmuma norakstu par apsūdzētā nodošanu tiesai nosūta ieslodzījuma vietu administrācijai, ja tiesājamais atrodas apcietinājumā.

114. Tiesājamam, kurš atrodas apcietinājumā, nosūta apsūdzības raksta norakstu kopā ar “Parakstu par apsūdzības raksta saņemšanu”.

115. Tiesājamam, kurš atrodas brīvībā, un nepilngadīgo tiesājamo likumiskajam pārstāvim nosūta uzaicinājumu ierasties tiesā apsūdzības raksta noraksta saņemšanai. Apsūdzības raksta norakstu izsniedz pret parakstu (18.pielikums).

116. Krimināllietās, kuras ierosinātas pēc cietušā sūdzības (Latvijas Kriminālprocesa kodeksa 111.p.) un ja tajās nav izdarīta pirmstiesas izmeklēšana un izziņa, tiesājamajam izsniedz sūdzības norakstu.

117. Ja tiesājamais neierodas pēc apsūdzības raksta noraksta, par to nekavējoties ziņo tiesnesim.

118. Apsūdzības raksta norakstu izsniedz ne vēlāk kā trīs pilnas dienas pirms tiesas sēdes.

119. Krimināllietās, kurās piemēro saīsināto procesu, tiesa izsniedz tiesājamajam pieņemtā lēmuma par nodošanu tiesai norakstu.

120. Lietās, kuras nozīmētas izskatīšanai tiesas sēdē, tiesas darbinieks savlaicīgi paziņo advokātam un prokuroram par lietas izskatīšanas laiku un vietu, un pārējos lietas dalībniekus aicina ar tiesas pavēsti ierasties uz tiesas sēdi, kā arī veic citas nepieciešamās darbības pēc tiesneša norādījuma (19.pielikums).

121. Ja tiesnesis ir devis piekrišanu pavēstes piegādāšanai aicināmajai vai izsaucamajai personai ar ziņneša vai lietas dalībnieka starpniecību, tad pavēsti noformē kopā ar parakstu par pavēstes saņemšanu. Pavēsti, kuru piegādā ziņnesis vai lietas dalībnieks, izsniedz personīgi aicināmajai vai izsaucamajai personai vai viņa pilngadīgam ģimenes loceklim pret parakstu (12.pielikums). Parakstu par pavēstes izsniegšanu nodod atpakaļ tiesai.

122. Tiesas lēmuma norakstu par tiesājamā meklēšanu, kā arī cietušā un liecinieka piespiedu atvešanu nosūta izpildei Valsts policijai.

123. Ja tiesas pavēsti izraksta nosūtīšanai uz ārvalstīm, to noformē uz A-4 formāta veidlapas. Pavēsti paraksta tiesnesis un parakstu apliecina ar tiesas ģerboņzīmogu. Pavēstes lietas dalībniekiem uz ārvalstīm nosūta ar Tieslietu ministrijas starpniecību, ievērojot starptautiskajos līgumos un konvencijās noteiktos termiņus.

124. Ja lietā ir saņemta atpakaļ neizsniegta pavēste vai saņemta informācija, ka lietas dalībnieks nav saņēmis paziņojumu par tiesas sēdi, tad tiesas darbinieks nekavējoties ziņo tiesnesim.

125. Ja tiesājamais atrodas apcietinājumā, ieslodzījuma vietas priekšniekam nosūta pieprasījumu atvest tiesājamo uz tiesas sēdi. Pieprasījumu paraksta tiesnesis un tiesas sēžu sekretārs vai tiesneša palīgs. Tiesneša parakstu apliecina ar tiesas ģerboņzīmogu.

126. Uzziņas lapā precīzi atspoguļo visas procesuālās darbības, kā arī veic atzīmi par iepazīšanos ar lietas materiāliem, dokumentu un nolēmumu oriģinālu vai kopiju izsniegšanu, norādot veiktās darbības veidu, laiku un saņemot personas parakstu (13.pielikums).

127. Līdz tiesas sēdei lietas lapas sanumurē, kā arī sastāda lietā esošo dokumentu sarakstu.

128. Apcietināto personu pases un citus personas dokumentus pievieno lietai un glabā atsevišķi aizzīmogotā aploksnē, ko iešuj lietā un numurē kā kārtējo lietas lapu.

129. Pirms lietas izskatīšanas sākuma tiesas sēžu sekretārs pārbauda, vai visas uz tiesas sēdi uzaicinātās personas ieradušās.

130. Tiesas sēdē protokolu raksta tiesas sēžu sekretārs. Tiesas sēdes protokolā atspoguļo visas procesuālās darbības saskaņā ar Latvijas Kriminālprocesa kodeksu.

131. Ja tiesas sēde nenotiek tiesneša prombūtnes dēļ, tad raksta uzziņu, kurā norāda lietas dalībnieku un advokātu ierašanos. Uzziņu paraksta tiesas darbinieks.

132. Izsaukto personu atrašanās laiku tiesā atzīmē uz tiesas pavēstēm un apliecina ar savu parakstu tiesas sēžu sekretārs (var lietot spiedogu).

 

6.3. Krimināllietu un materiālu noformēšana pēc to izskatīšanas

133. Nolēmumu norakstus, kas taisīti par apcietinājumā esošiem tiesājamiem, nekavējoties izsniedz attiecīgās ieslodzījuma vietas administrācijai par katru apcietināto personu. Gadījumos, kad tūlīt pēc lietas izskatīšanas nav iespējams izgatavot nolēmuma norakstu, to var aizstāt ar izrakstu. Šādos gadījumos pilna nolēmuma norakstu izgatavo un nosūta ieslodzījuma vietas administrācijai pēc pilna nolēmuma izgatavošanas. Katram tiesājamam pret parakstu izsniedz nolēmuma norakstu, nepieciešamības gadījumā tā tulkojumu.

134. Ja, pasludinot nolēmumu, drošības līdzeklis grozīts pret parakstu par dzīves vietas nemainīšanu, noformē parakstu (20.pielikums).

135. Informāciju par tiesas sēdes rezultātu atzīmē informācijas nesējā ne vēlāk kā nākamajā dienā pēc tiesas sēdes.

136. Pirmā instances tiesa aizpilda statistisko kartīti par katru tiesājamo, kura glabājas lietā līdz nolēmuma stāšanās likumīgā spēkā. Augstākas instances tiesa papildina ziņas par lietas izskatīšanas rezultātiem. Tiesa, kas taisījusi pēdējo nolēmumu lietā, tās nosūta Tieslietu ministrijai līdz katra mēneša 6.datumam.

137. Tiesas sēžu sekretārs informāciju par lietas izskatīšanas rezultātiem atzīmē vai nodod atzīmēšanai informācijas nesējā ne vēlāk kā nākamajā dienā pēc lietas izskatīšanas vai atlikšanas.

138. Tiesas sēžu sekretārs pēc lietas izskatīšanas un tiesas nolēmuma pasludināšanas:

138.1. dokumentus lietā iešuj tādā secībā, kādā tie saņemti lietas iztiesāšanas gaitā, tad tiesas sēdes protokolu un tiesas nolēmumu;

138.2. lietas lapas sanumurē un turpina aizpildīt lietā esošo dokumentu sarakstu, ko apliecina ar parakstu pirms lietas nodošanas tiesas kancelejā;

138.3. uz lietas vāka norāda lietas izskatīšanas datumu;

138.4. lietu nododot kancelejā, sagatavo nolēmuma norakstus. Nolēmumu norakstus, kuri ir uz vairākām lapām, cauršuj un apliecina ar tiesas ģerboņzīmoga nospiedumu;

138.5. piecu dienu laikā pēc tiesas sēdes, ar kuru lieta tiek izskatīta pēc būtības, lietu nodod tiesas kancelejas rīcībā.

139. Par lietas saņemšanu kancelejā kancelejas darbinieks izdara atzīmi informācijas nesējā.

140. Nolēmuma spēkā stāšanās laiku aprēķina saskaņā ar Latvijas Kriminālprocesa kodeksu. Uz tiesas nolēmuma atzīmi par nolēmuma stāšanos likumīgā spēkā apstiprina ar savu parakstu tiesas priekšsēdētājs vai viņa norīkots darbinieks. Ja iesniegta apelācijas, kasācijas vai blakus sūdzība vai protests attiecībā par kādu no notiesātajiem (ja noziegumu izdarījusi personu grupa), spriedums attiecībā uz visiem šai lietā notiesātajiem, ja to neatceļ, stājas likumīgā spēkā pēc lietas izskatīšanas apelācijas vai kasācijas instancē.

141. Ja tiesas nolēmumu pārsūdz vai noprotestē, tad pēc tiesneša norādījuma apelācijas, kasācijas, blakus sūdzības vai protesta norakstu nekavējoties nosūta pārējiem lietas dalībniekiem. Lietas dalībnieka iesniegtos rakstveida iebildumus vai paskaidrojumus par sūdzību vai protestu pievieno lietai vai papildus nosūta augstākas instances tiesai ne vēlāk kā nākamajā dienā no to saņemšanas brīža.

142. Pēc apelācijas, kasācijas, blakus sūdzības vai protesta iesniegšanas termiņa notecēšanas lietu ar sūdzību vai protestu nekavējoties nosūta attiecīgai augstākas instances tiesai.

143. Ja tiesnesis pieņem lēmumu apelācijas, kasācijas, blakus sūdzību vai protestu atstāt bez izskatīšanas, tad iesniedzējam nosūta lēmuma norakstu, bet sūdzību vai protestu pievieno lietai.

144. Par lietas nosūtīšanu apelācijas vai kasācijas instancei paziņo lietas dalībniekiem, izdara atzīmi informācijas nesējā. Nolēmuma un pavadraksta noraksts glabājas kancelejā atsevišķā mapē.

145. Pēc lietas izskatīšanas augstākas instances tiesā lietu nosūta atpakaļ pirmās instances tiesai.

 

6.4. Tiesas spriedumu un lēmumu nodošana izpildei krimināllietās

146. Nolēmumu, kas stājies likumīgā spēkā, nodod izpildei tiesa, kas taisījusi spriedumu vai pieņēmusi lēmumu pirmajā instancē (21., 22.pielikums).

147. Ja lietā pieņem nolēmumu, kuru nodod izpildei ar izpildu rakstu, to izraksta tiesa, kas taisījusi nolēmumu. Izrakstītais izpildu raksts glabājas lietā.

148. Nododot izpildei spriedumu par brīvības atņemšanu personai, kas atrodas apcietinājumā, rīkojumu par sprieduma izpildi un katras tiesas instances spēkā esošos nolēmuma norakstus nosūta ieslodzījumu iestādes priekšniekam.

149. Nododot izpildei spriedumu par brīvības atņemšanu personai, kas neatrodas apcietinājumā, rīkojumu par sprieduma izpildi un katras tiesas instances spēkā esošos nolēmuma norakstus nosūta attiecīgai Iekšlietu ministrijas sistēmas iestādei pēc notiesātā dzīvesvietas.

150. Rīkojumā par sprieduma izpildi personām, kuras notiesātas ar brīvības atņemšanu, tiesa uzliek par pienākumu ieslodzījuma iestādes priekšniekam paziņot tiesai par soda izciešanas uzsākšanu un soda izciešanas vietu.

151. Ja tiesa piespriež notiesātajai personai arestu, tad rīkojumu par sprieduma izpildi un katras tiesas instances spēkā esošos nolēmuma norakstus nosūta institūcijai, kuras kompetencē ietilpst šāda nolēmuma izpilde.

152. Ja tiesa piespriež notiesātajai personai piespiedu darbu, tad rīkojumu par sprieduma izpildi un katras tiesas instances spēkā esošos nolēmuma norakstus nosūta pašvaldībai pēc notiesātās personas dzīvesvietas.

153. Ja tiesa piespriež notiesātajai personai naudas sodu kā pamatsodu vai papildsodu, tad izpildu rakstu nosūta izpildei tiesu izpildītājam pēc notiesātā dzīvesvietas vai viņa īpašuma atrašanās vietas.

154. Ja personu notiesā nosacīti, rīkojumu par sprieduma izpildi un katras tiesas instances spēkā esošos nolēmuma norakstus nosūta attiecīgai Iekšlietu ministrijas sistēmas iestādei pēc notiesātā dzīvesvietas.

155. Ja tiesa pieņem lēmumu par nosacītas notiesāšanas atcelšanu, notiesātā nosūtīšanu soda izciešanai vai par nosacīti notiesātajam spriedumā noteiktā pārbaudes laika samazināšanu, lēmumu nodod izpildei šajā instrukcijā paredzētajā kārtībā. Lēmuma norakstu nosūta Iekšlietu ministrijas sistēmas iestādei, institūcijai, pēc kuras priekšlikuma lēmums pieņemts, un tiesai, kas taisījusi spriedumu pirmajā instancē, pievienošanai krimināllietai.

156. Ja personai piemērots medicīniska rakstura piespiedu līdzeklis, tiesas nolēmuma norakstu nosūta izpildei institūcijai, kuras kompetencē ietilpst šāda nolēmuma izpilde.

157. Ja spriedums paredz notiesātās personas mantas konfiskāciju, izpildu rakstu, sprieduma norakstu un mantas aprakstes akta kopiju nosūta izpildīšanai tiesu izpildītājam pēc konfiscējamās mantas atrašanās vietas. Ja lietā nav veikta mantas aprakste (lietā neatrodas mantas aprakstes akts), par to izdara atzīmi izpildu rakstā un kopā ar sprieduma norakstu nosūta tiesu izpildītājam pēc notiesātā pēdējās dzīvesvietas.

158. Ja notiesātajai personai piespriests papildsods izraidīšana no Latvijas Republikas vai policijas kontrole, tad rīkojumā par sprieduma izpildi norāda arī papildsodu, kā arī uzliek par pienākumu ieslodzījuma vietas priekšniekam paziņot tiesai par pamatsoda izciešanu. Pēc paziņojuma saņemšanas par pamatsoda izciešanu rīkojumu par sprieduma izpildi un sprieduma norakstu nosūta attiecīgai institūcijai, kuras kompetencē ietilpst šāda nolēmuma izpilde.

159. Lai izpildītu spriedumu daļā par tiesību ierobežošanu, izpildu rakstu kopā ar sprieduma norakstu nosūta izpildei tiesu izpildītājam saskaņā ar Latvijas Sodu izpildes kodeksa 148.p.

160. Izpildot spriedumu daļā par civilprasību, izpildu rakstu nosūta izpildei tiesu izpildītājam pēc notiesātās personas dzīvesvietas vai mantas atrašanās vietas, pievienojot lietā esošo mantas aprakstes aktu apstiprinātas kopijas, un paziņo piedzinējam par izpildu raksta nosūtīšanu.

161. Ja ar tiesas nolēmumu civilprasība nodota izskatīšanai civilā kārtībā, krimināllietu nodod tiesas priekšsēdētājam vai viņa norīkotam darbiniekam šīs instrukcijas 5.nodaļā paredzēto darbību veikšanai. Civillietu veido no nolēmuma noraksta un dokumentu kopijām, kas attiecas uz civilprasību saskaņā ar tiesneša norādījumu.

162. Ja lietas materiāliem ir pievienota personas pase un persona notiesāta ar brīvības atņemšanu, tad to kopā ar rīkojumu par sprieduma izpildi nosūta soda izciešanas vietai. Ja personai nosaka medicīniska rakstura piespiedu līdzekli, tad pasi kopā ar lēmuma norakstu nosūta iestādes administrācijai, kurā persona ievietota. Personai, kuru atbrīvo tiesas sēžu zālē, pasi izsniedz pret parakstu uzziņas lapā.

163. Saņemot paziņojumu par nolēmumu pieņemšanu izpildei vai par izpildi, izdara attiecīgas atzīmes informācijas nesējā un pievieno paziņojumu lietai.

164. Krimināllietu atzīst par pabeigtu un to var nodot arhīvā pēc paziņojuma saņemšanas par nolēmuma (pamatsoda vai papildsoda) izpildi.

165. Ja nav saņemts paziņojums par sprieduma izpildi, par to savlaicīgi ziņo tiesas priekšsēdētājam vai viņa norīkotam darbiniekam.

 

7. Kriminālprocesuālo piespiedu līdzekļu reģistrācija un uzskaite

166. Materiālus par kriminālprocesuālo piespiedu līdzekļu piemērošanu, to izskatīšanas rezultātus, kā arī sūdzības par tiem un ziņas par to izskatīšanu reģistrē tiem paredzētos žurnālos. Materiālus par kriminālprocesuālo piespiedu līdzekļu piemērošanu nodod izskatīšanai tiesnesim saskaņā ar tiesas priekšsēdētāja rīkojumu, pamatojoties uz instrukciju “Par darba organizācijas koordināciju, piemērojot procesuālos drošības līdzekļus — apcietinājumu un mājas arestu”.

167. Lai nodrošinātu uzskaiti tiesnešu darbībām, kas saistīta ar kriminālprocesuālo piespiedu līdzekļu piemērošanu, par katru aizdomās turamo personu iekārto lietu, kurā iešuj visus par šo personu pieņemtos lēmumus un materiālus. Lietas numuru veido šīs instrukcijas 9.nodaļas noteiktajā kārtībā. Uz lietas vāka norāda tiesas nosaukumu, lietas numuru, aizdomās turamās personas (apsūdzētā) vārdu, uzvārdu, piemērotā drošības līdzekļa veidu un materiālu izskatīšanas datumu.

168. Ja tiesneša pieņemto lēmumu par drošības līdzekļa piemērošanu pārsūdz, sūdzību pievieno lietai un kopā ar pavadrakstu nosūta apgabaltiesai, nosakot izskatīšanas datumu, saskaņā ar attiecīgās apgabaltiesas norādījumu, kā arī informē sūdzības iesniedzēju un attiecīgo prokuratūru.

169. Ja lēmumu pārsūdz aizdomās turētais, kurš ir apcietinājumā, rajona (pilsētas) tiesa organizē pieprasījuma nosūtīšanu policijai konvojēt apcietināto personu uz apgabaltiesu tad, kad izskatīs sūdzību. Ja apsūdzētais vai aizdomās turētais ir nepilngadīga persona, tad paziņo viņa likumiskajam pārstāvim un advokātam.

170. Pēc sūdzības izskatīšanas materiālus nosūta rajona (pilsētu) tiesai, izdarot atzīmi informācijas nesējā — kam un kad ir nosūtīts materiāls. Apgabaltiesā glabājas lēmuma noraksti.

 

8. Lietisko pierādījumu uzskaite un glabāšana

171. Lietiskos pierādījumus, kurus tiesa saņem no pirmstiesas izmeklēšanas iestādēm vai kurus attiecīgā tiesa pievieno lietai, pieņem, uzskaita un glabā, ievērojot Latvijas Kriminālprocesa kodeksa un Civilprocesa likuma prasības.

172. Lietiskos pierādījumus tiesa pieņem tikai aizzīmogotā iepakojumā kopā ar tajā atrodošos priekšmetu sarakstu. Sarakstā jābūt norādītam lietas numuram. Ja lietiskais pierādījums nav noteiktā veidā noformēts, tad to nepieņem.

173. Tiesas priekšsēdētāja norīkots darbinieks, saņemot krimināllietu ar pievienotajiem lietiskajiem pierādījumiem, pārbauda, vai iepakojums un zīmogi nav bojāti. Nebojātus iepakojumus neatver.

174. Ja ir konstatēts iepakojuma vai zīmoga bojājums, tiesas priekšsēdētāja norīkots darbinieks, klātesot diviem tiesas darbiniekiem un personai, kas piegādājusi lietu ar lietiskiem pierādījumiem, atver iepakojumu un salīdzina iepakojuma saturu ar:

174.1. sastādīto sarakstu par iepakojumā esošajiem lietiskajiem pierādījumiem;

174.2. apsūdzības rakstā norādīto ierakstu par lietisko pierādījumu pievienošanu krimināllietai;

174.3. lēmumu par lietisko pierādījumu pievienošanu krimināllietai.

175. Ja bojātā iepakojuma saturs atbilst klāt pievienoto dokumentu sarakstam par lietisko pierādījumu pievienošanu krimināllietai, tos no jauna iepako un aizzīmogo.

176. Par iepakojuma atvēršanu sastāda aktu, kuru paraksta tiesas priekšsēdētāja norīkots darbinieks, divi tiesas darbinieki un persona, kas piegādājusi lietu.

177. Ja lietiskos pierādījumus saņem pa pastu, atverot bojāto iepakojumu, sastāda aktu, kuru paraksta tiesas priekšsēdētāja norīkots darbinieks un divi tiesas darbinieki. Akta kopiju nosūta iestādei, kura tos atsūtījusi. Aktu pievieno krimināllietas materiāliem.

178. Ja bojātā iepakojuma saturs neatbilst apsūdzības rakstā norādītajam ierakstam par lietisko pierādījumu pievienošanu krimināllietai un lēmumā par lietisko pierādījumu pievienošanu krimināllietai norādītajiem lietiskajiem pierādījumiem, kā arī sastādītais saraksts par iepakojumā esošajiem lietiskajiem pierādījumiem neatbilst iepriekš minētajos dokumentos norādītajiem lietiskajiem pierādījumiem, tiesa lietiskos pierādījumus nepieņem.

179. Priekšmetus un mantas, kas saņemtas tiesā kopā ar lietu, bet nav atzītas par lietiskajiem pierādījumiem lietā, tiesa nepieņem.

180. Tiesa nepieņem tādus lietiskos pierādījumus kā narkotiskās vielas, šaujamieročus, vērtslietas, naudu un citus priekšmetus, kuru īpašību dēļ tiesai nav iespējams tos uzglabāt vai apsargāt.

181. Par mantu nosūtīšanu atpakaļ, kas nav atzītas par lietiskajiem pierādījumiem lietā, sastāda aktu, kuru paraksta tiesas priekšsēdētāja norīkots darbinieks, divi tiesas darbinieki un persona, kas piegādājusi tiesā lietiskos pierādījumus. Akta kopiju nosūta iestādei, kura lietiskos pierādījumus atsūtījusi.

182. Lietiskos pierādījumus, kuri nav iešūti lietā, reģistrē lietisko pierādījumu uzskaites žurnālā.

183. Visus lietiskos pierādījumus reģistrē “Lietisko pierādījumu uzskaites žurnālā” tajā dienā, kad tos saņem tiesā vai kad tiesa pieņem lēmumu par lietisko pierādījumu pievienošanu lietai.

184. Reģistrējot lietiskos pierādījumus, tiem piešķir numuru, kurš atbilst kārtas numuram žurnālā. Katru gadu lietisko pierādījumu reģistrāciju sāk ar jaunu kārtas numuru.

185. Pēc lietisko pierādījumu reģistrācijas žurnālā uz iepakojuma norāda piešķirto numuru, reģistrācijas gadu, kā arī lietvedības numuru.

186. Par lietisko pierādījumu un citu lietā izņemto priekšmetu uzskaiti atbild tiesas priekšsēdētāja norīkots darbinieks.

187. Par to lietisko pierādījumu saglabāšanu, kas glabājas lietā, atbild tiesnesis, kura tiesvedībā atrodas lieta. Pēc lietas nodošanas kancelejā par lietisko pierādījumu, kas atrodas lietā, atbild kancelejas pārzinis.

188. Par lietisko pierādījumu uzglabāšanu, kas glabājas tiesā atsevišķi no lietas, atbild tiesas priekšsēdētāja norīkots darbinieks. Lietiskos pierādījumus glabā šim nolūkam piemērotā slēgtā telpā.

189. Lietiskos pierādījumus, kurus nepieciešams apskatīt tiesas izmeklēšanas laikā, tiesas priekšsēdētāja norīkots darbinieks pret parakstu lietisko pierādījumu uzskaites žurnālā izsniedz attiecīgajam tiesneša palīgam vai tiesas sēžu sekretāram.

190. Pēc lietisko pierādījumu apskates tiesas izmeklēšanas laikā tiesneša palīgs vai tiesas sēžu sekretārs tā darbinieka klātbūtnē, kas atbild par lietisko pierādījumu, tos iepako un apzīmogo no jauna un atdod pret parakstu darbiniekam, kas atbild par lietisko pierādījumu glabāšanu.

191. Ja lietu nosūta citai tiesai vai prokuratūrai, tad kopā ar lietu nosūta arī lietiskos pierādījumus, izdarot attiecīgu ierakstu lietisko pierādījumu uzskaites žurnālā.

192. Ja lietu nosūta augstākās instances tiesai izskatīšanai apelācijas vai kasācijas kārtībā, lietiskos pierādījumus nosūta tikai pēc augstākas instances tiesas pieprasījuma.

193. Lietiskie pierādījumi tiesā glabājas, līdz tiesas nolēmums stājas likumīgā spēkā. Līdz lietas izskatīšanai pēc būtības ar tiesas lēmumu lietiskos pierādījumus var nodod glabāšanā tā īpašniekam.

194. Lietiskos pierādījumus, kurus saskaņā ar tiesas nolēmumu nodod atpakaļ īpašniekam, izsniedz viņam pret parakstu. Parakstu piešuj pie lietas (23.pielikums).

195. Dokumentā, kuru paraksta lietiskā pierādījuma īpašnieks, norāda personas apliecinošā dokumenta nosaukumu, numuru un dzīvesvietu.

196. Žurnālā izdara atzīmi par lietisko pierādījumu nodošanu tā īpašniekam.

197. Ja lietisko pierādījumu īpašnieks ir juridiska persona, tad lietiskos pierādījumus nodod pilnvarotai personai, noformējot parakstu par lietisko pierādījumu nodošanu.

198. Pēc tiesas nolēmuma stāšanās likumīgā spēkā veic sprieduma izpildi daļā par lietiskajiem pierādījumiem un izdara atzīmi “Lietisko pierādījumu uzskaites žurnālā”.

199. Ja saskaņā ar tiesas spriedumu lietiskie pierādījumi ir iznīcināmi, sastāda aktu par lietisko pierādījumu iznīcināšanu (24.pielikums). Aktu sastāda tiesas priekšsēdētāja norīkots darbinieks, kurš atbild par lietisko pierādījumu glabāšanu, klātesot tiesas darbiniekam un tiesnesim. Akta oriģinālu glabā lietā, akta norakstu — atsevišķā mapē.

200. Ja saskaņā ar tiesas spriedumu lietiskais pierādījums ir konfiscējams, izraksta izpildu rakstu, kuru nosūta kopā ar tiesas sprieduma norakstu izpildei tiesu izpildītājam. Sprieduma norakstu nosūta juridiskai vai fiziskai personai, kuras glabāšanā nodots lietiskais pierādījums.

201. “Lietisko pierādījumu uzskaites žurnālā” izdara atzīmi, kam un kad ir nosūtīts izpildu raksts.

202. Lai nodotu izpildei spriedumu par lietisko pierādījumu nodošanu notiesātajam, kas atrodas ieslodzījuma vietā, to nosūta izpildei cietuma administrācijai.

203. Ja lietisko pierādījumu īpašnieks atsakās no lietiskā pierādījuma saņemšanas vai sešu mēnešu laikā neierodas pēc tiesas izsaukuma, tad lietu nodod tiesnesim izlemt jautājumu par lietisko pierādījumu.

 

9. Lietu un nolēmumu indeksācija

204. Lietu un nolēmumu indeksācija tiesā notiek, veidojot lietu numurus un lietvedības numurus. Lietas numurs ir nemainīgs un to piešķir, ierosinot lietu. Lietvedības numurs ir mainīgs.

205. Lietas numuru norāda visos procesuālajos dokumentos un to nemaina gadu no gada, kā arī nemaina, lietai virzoties pa tiesu instancēm. Vienai lietai var būt tikai viens lietas numurs, kas saglabājas pat tādā gadījumā, ja lietu pieņem un ierosina neatbilstoši piekritībai.

206. Katra tiesa saglabā savu lietvedības kārtas numerāciju. Lietvedības numurs veidojas no reģistrētās lietas vai materiāla kārtas numura. Ja lieta viena kalendārā gada ietvaros nav pabeigta un tās izskatīšana turpinās nākošajā gadā, to pārreģistrē, piešķirot jaunu lietvedības numuru. Jaunā gadā saņemto lietu numerācija sākas ar to lietvedības numuru, kas seko pēc iepriekšējā gadā neizskatīto lietu piereģistrēšanas.

207. Ja lietu pēc piekritības pārsūta uz citu tāda paša līmeņa tiesu, zemākas vai augstākas instances tiesu, tai saglabājas piešķirtais lietas numurs, bet saņēmēja tiesa piešķir savu lietvedības numuru.

208. Ja lietu saņem jaunai izskatīšanai tiesā, kuras lietvedībā tā jau ir bijusi, jaunu lietas numuru nepiešķir, bet piešķir jaunu lietvedības numuru.

209. Ja lietā ir pārsūdzēts procesuāls lēmums, ar kuru lieta nav izskatīta pēc būtības, saņemot lietu atpakaļ tiesā, lietai paliek iepriekšējais lietvedības numurs.

210. Ja lietu izdala atsevišķā lietvedībā, jaunu lietas numuru nepiešķir, bet piešķir jaunu lietvedības numuru ar to datumu, kad lietu izdala.

211. Ja lietas apvieno, procesuālajos dokumentos norāda visus apvienoto lietu numurus, bet piešķir vienu no apvienoto lietu lietvedības numuriem.

 

9.1. Lietvedības numuru veidošana

212. Civillietās lietvedības numurs sastāv no indeksa C, tekošā gada lietvedības kārtas numura un tekošā gada pēdējiem diviem cipariem.

Piemēram: Civillieta Nr. C23087600 (lietas numurs)

C 14/01 (lietvedības numurs)

213. Apelācijas instancē civillietai, veidojot lietvedības numuru, lieto indeksu CA, kas nozīmē, ka tas ir apelācijas instances nolēmums, apelācijas instances tiesas lietvedības kārtas numuru un tekošā gada pēdējos divus ciparus.

Piemēram: Civillieta Nr.C23087600 (lietas numurs)

CA327/01 (lietvedības numurs)

214. Krimināllietās lietvedības numuru veido izmantojot indeksu “K”, tiesas kodu, tekošā gada lietvedības kārtas numuru un tekošā gada pēdējos divus ciparus.

Piemēram: Krimināllieta Nr.12345678900 (lietas numurs)

K12-394/01 (lietvedības numurs)

215. Apelācijas instancē krimināllietai, veidojot lietvedības numuru, lieto indeksu KA, kas nozīmē, ka tas ir apelācijas instances nolēmums, savas tiesas kodu, apelācijas instances tiesas lietvedības kārtas numuru un tekošā gada pēdējos divus ciparus.

Piemēram: Krimināllieta Nr.12345678900 (lietas numurs)

KA12-394/01 (lietvedības numurs)

 

9.2. Lietas numuru veidošana

216. Civillietās lietas numuru tiesa veido šādi:

C 1 2 3 4 5 6 7 8

C — norāda, ka tā ir civillieta

1–2 — tiesas kods pēc tiesu klasifikatora (25.pielikums)

3–6 — tiesas lietvedības numurs lietas ierosināšanas gadā

7–8 — lietas ierosināšanas gada pēdējie divi cipari

Piemēram: Civillieta Nr. C23087600 (C — norāda, ka tā ir civillieta, 23 — tiesas kods, 0876 — tiesas lietvedības numurs lietas ierosināšanas gadā, 00— lietas ierosināšanas gada pēdējie divi cipari 2000.gads). Ja ciparu skaits lietvedības numurā lietas ierosināšanas gadā ir mazāks un neaizņem četras paredzētās vietas, tad pirms numura liek tik nulles, cik ir nepieciešams, lai ciparu skaits būtu vienāds ar četri.

217. Krimināllietu lietas numura veidošana notiek šādi:

217.1. Ja krimināllietu saņem tiesa pēc pirmstiesas izmeklēšanas, krimināllietai saglabājas lietas numurs, kas ir piešķirts, ierosinot krimināllietu.

217.2. Ja krimināllietu ierosina tiesa, tai piešķir lietas numuru pēc Iekšlietu ministrijas izstrādātajiem krimināllietu numuru piešķiršanas noteikumiem.

218. Administratīvo pārkāpumu materiālu lietas numuru veido šādi:

P 1 2 3 4 5 6 7 8

P — norāda, ka tie ir administratīvo pārkāpumu materiāli

1–2 — tiesas kods (25.pielikums)

3–6 — tiesas lietvedības numurs lietas ierosināšanas gadā

7–8 — materiālu saņemšanas gada pēdējie divi cipari

Piemēram: Administratīvo pārkāpumu materiāli Nr.P12045600

219. Apelācijas instancē saņemtos administratīvā pārkāpuma materiālus reģistrē saskaņā ar paraugnomenklatūru. Uz procesuālajiem dokumentiem aiz lietas numura norāda reģistrācijas kārtas numuru “Apelācijas instancē saņemto administratīvo pārkāpumu lietu reģistrācijas žurnālā”.

220. Kriminālprocesuālo piespiedu līdzekļu materiālu lietas numuru veido šādi:

KPL 1 2 3 4 5 6 7 8

KPL — norāda, ka tie ir KPL materiāli

1–2 — tiesas kods (25.pielikums)

3–6 — tiesas lietvedības numurs

7–8 — materiālu saņemšanas gada pēdējie divi cipari

Piemēram: Kriminālprocesuālo piespiedu līdzekļu materiāli Nr.KPL12045600

221. Apelācijas instancē saņemtos kriminālprocesuālo piespiedu līdzekļu materiālus reģistrē saskaņā ar paraugnomenklatūru. Uz procesuālajiem dokumentiem aiz lietas numura norāda reģistrācijas kārtas numuru “Sūdzību reģistrācijas žurnālā par kriminālprocesuālo piespiedu līdzekļu piemērošanu”.

222. Audzinoša rakstura piespiedu līdzekļu materiālu lietas numuru veido šādi:

N 1 2 3 4 5 6 7 8

N — norāda, ka tie ir audzinoša rakstura piespiedu līdzekļu piemērošanas materiāli nepilngadīgajiem

1–2 — tiesas kods (25.pielikums)

3–6 — tiesas lietvedības numurs

7–8 — materiālu saņemšanas gada pēdējie divi cipari

Piemēram: Audzinoša rakstura piespiedu līdzekļu materiāli Nr.N12045600

223. Apelācijas instancē saņemtos audzinoša rakstura piespiedu līdzekļu piemērošanas materiālus nepilngadīgajiem reģistrē saskaņā ar paraugnomenklatūru. Uz procesuālajiem dokumentiem aiz lietas numura norāda apgabaltiesā saņemto materiālu reģistrācijas žurnāla reģistrācijas kārtas numuru “Žurnālā lietām par nepilngadīgo likumpārkāpumiem, kuros nav piemērojams kriminālsods” (14.pielikums).

 

10. Tiesas sludinājumi un paziņojumi par nolēmumiem

10.1. Tiesas sludinājumi un paziņojumi, sagatavojot lietu izskatīšanai

224. Lietās, kurās atbildētājs aicināms ar publikāciju laikrakstā “Latvijas Vēstnesis”, tiesas darbinieks pēc tiesneša norādījuma sagatavo sludinājuma tekstu (26.pielikums).

225. Lietās par personas atzīšanu par rīcībnespējīgu un aizgādnības nodibināšanu, lēmuma norakstu par pagaidu aizgādnības nodibināšanu personai un tās mantai nosūta bāriņtiesai (pagasttiesai). (Civilprocesa likuma 267.p.).

226. Lietās par pazudušas personas izsludināšanu par mirušu tiesas darbinieks pēc tiesneša norādījuma sagatavo paziņojuma tekstu laikrakstam “Latvijas Vēstnesis”. (Civilprocesa likuma 284.p.) (27.pielikums).

227. Lietās par tiesību dzēšanu uzaicinājuma kārtībā (Civilprocesa likuma 295.p.) pēc tiesneša norādījuma tiesas darbinieks sagatavo sludinājuma tekstu laikrakstam “Latvijas Vēstnesis” (28.pielikums).

228. Lietās par tiesību atjaunošanu pēc parāda aktiem vai uzrādītāja vērtspapīriem tiesas darbinieks pēc tiesneša norādījuma: (Civilprocesa likuma 301.p.)

228.1. nosūta lēmuma norakstu personai, kurai saskaņā ar dokumentu jāpilda saistība, kā arī paziņo par pieņemto lēmumu visām dokumentā minētajām personām;

228.2. sagatavo sludinājuma tekstu laikrakstam “Latvijas Vēstnesis” (29.pielikums).

229. Lietās par pēdējās gribas rīkojuma akta nolasīšanu un stāšanos likumīgā spēkā tiesas darbinieks pēc tiesneša norādījuma:

229.1. izliek tiesas telpās sludinājumu par akta nolasīšanas dienu (Civilprocesa likuma 307.p.) (30.pielikums);

229.2. ja nolasīts testaments, kurā ir novēlējums vispārnoderīgiem un labdarīgiem mērķiem, izrakstu no testamenta kopā ar ziņām par testamenta izpildītāju vai to personu vārdu, uzvārdu un dzīvesvietu, kuras iesniegušas testamentu nolasīšanai nosūta prokuroram; (Civilprocesa likuma 310.p.);

229.3. pēc pēdējā gribas rīkojuma akta nolasīšanas sagatavo sludinājuma tekstu par mantojuma atklāšanos laikrakstam “Latvijas Vēstnesis” vai izliek to tiesas telpās (Civilprocesa likuma 326.p.) (31.pielikums);

229.4. par sludinājuma saturu nekavējoties paziņo tiesai zināmām ieinteresētajām personām (Civilprocesa likuma 326.p.3.d).

230. Lietās par apstiprināšanu mantojuma tiesībās pēc likuma tiesas darbinieks pēc tiesneša norādījuma:

230.1. sagatavo sludinājuma tekstu par mantojuma atklāšanos laikrakstam “Latvijas Vēstnesis” vai to izliek tiesas telpās (Civilprocesa likuma 332.p.) (31.pielikums);

230.2. par sludinājuma saturu nekavējoties paziņo tiesai zināmām ieinteresētajām personām (Civilprocesa likuma 326.p.3.d).

231. Lietās par personas izlikšanu no īrētās dzīvojamās telpas tiesas darbinieks pēc lietas ierosināšanas:

231.1.nosūta paziņojumu attiecīgajai pašvaldībai, ja dzīvojamā telpa atrodas valsts, valsts uzņēmējsabiedrības, citas juridiskās vai fiziskās personas dzīvojamā mājā, izņemot pašvaldības dzīvojamo māju; (likuma “Par dzīvojamo telpu īri” 28.2p)

231.2.nosūta paziņojumu attiecīgajai bāriņtiesai (pagasttiesai), ja ierosināta civillieta par īrnieka un ar viņu kopā dzīvojoša un viņa apgādībā esoša nepilngadīga bērna vai aizgādnībā esošas personas izlikšanu no dzīvojamās telpas (likuma “Par dzīvojamo telpu īri” 36.2p.)

232. Maksātnespējas lietās tiesas darbinieks pēc tiesneša norādījuma valsts aģentūrai “Maksātnespējas administrācija” (Civilprocesa likuma 346.p):

232.1. nosūta lēmuma norakstu par maksātnespējas lietas ierosināšanu un maksātnespējas pieteikuma norakstu bez pielikumiem vienas dienas laikā pēc lēmuma pieņemšanas;

232.2. nosūta lēmuma norakstu par administratora kandidāta iecelšanu vai neiecelšanu nekavējoties pēc lēmuma pieņemšanas.

233. Par tiesājamā apcietināšanu tiesas darbinieks pēc tiesneša norādījuma:

233.1. nosūta lēmuma norakstu Latvijas Republikas Ārlietu ministrijai, ja tiesājamais ir ārvalsts pilsonis; (Latvijas Kriminālprocesa kodeksa 78.p.);

233.2. paziņo tiesājamā darbavietai, mācību iestādei un ģimenei. (Latvijas Kriminālprocesa kodeksa 78.p.);

233.3. paziņo attiecīgai iestādei par apcietinātajai personai piederošā īpašuma vai dzīvokļa aizsardzības nodrošināšanu; (Latvijas Kriminālprocesa kodeksa 80.p.);

233.4.paziņo bāriņtiesai (pagasttiesai), ka apcietinātajai personai ir nepilngadīgi bērni, kuri paliek bez uzraudzības (Latvijas Kriminālprocesa kodeksa 79.p.), par citiem apgādājamiem, kuri palikuši bez aprūpes, — viņu radiniekiem vai sociālās aprūpes darbiniekiem.

234. Tiesa nosūta nolēmuma norakstus un paziņojumus arī citām iestādēm un amatpersonām likumā paredzētos gadījumos.

 

10.2. Tiesas sludinājumi un paziņojumi pēc sprieduma (nolēmuma) stāšanās likumīgā spēkā2

235. Lietās par laulības šķiršanu, laulības atzīšanu par neesošu, tiesas darbinieks:

235.1. sprieduma norakstu nosūta tai dzimtsarakstu nodaļai, kurā reģistrs atrodas, bet, ja, laulība noslēgta baznīcā — arī baznīcai un dzimtsarakstu nodaļai, kuras darbības iecirknī atrodas baznīca (draudze); (Civilprocesa likuma 244.p.);

235.2. sagatavo paziņojuma tekstu par laulības neesamību laikrakstam “Latvijas Vēstnesis”, ja atbildētāja dzīvesvieta nav zināma (Civilprocesa likuma 244.p.) (32.pielikums);

235.3. sniedz ziņas Iedzīvotāju reģistram, aizpildot attiecīgu veidlapu.

236. Lietās par paternitātes noteikšanu, paternitātes atzīšanu par neesošu, mātes vai tēva ieraksta anulēšanu, adopcijas apstiprināšanu un atcelšanu tiesas darbinieks (Civilprocesa likuma 250.p.):

236.1. nosūta sprieduma norakstu tai dzimtsarakstu nodaļai, kurā reģistrs atrodas;

236.2. sniedz ziņas Iedzīvotāju reģistram, aizpildot attiecīgu veidlapu.

237. Adopcijas lietās sprieduma norakstu dzimtsarakstu nodaļai un informāciju Iedzīvotāju reģistram nosūta aizzīmogotā aploksnē.

238. Lietās par vecāku varas atņemšanu un vecāku varas atjaunošanu, tiesas darbinieks:

238.1.nosūta sprieduma norakstu tai dzimtsarakstu nodaļai, kurā reģistrs atrodas;

238.2. ja tiesa ar spriedumu iecēlusi bērnam aizbildni, tad tā norakstu nosūta bāriņtiesai (pagasttiesai) pēc bērna dzīvesvietas;

238.3. sniedz ziņas Iedzīvotāju reģistram, aizpildot attiecīgu veidlapu.

239. Lietās par personas atzīšanu par rīcībnespējīgu vai rīcībspējīgu un aizgādnības nodibināšanu vai atcelšanu tiesas darbinieks:

239.1. nosūta sprieduma norakstu bāriņtiesai (pagasttiesai);

239.2. nosūta laikrakstam “Latvijas Vēstnesis” paziņojumu par attiecīgā sprieduma stāšanos spēkā (33.pielikums);

239.3. sniedz ziņas Iedzīvotāju reģistram, aizpildot attiecīgu veidlapu.

240. Lietās par aizgādnības nodibināšanu vai izbeigšanu personai tās izlaidīgas vai izšķērdīgas dzīves, kā arī alkohola vai narkotiku pārmērīgas lietošanas dēļ, tiesas darbinieks:

240.1. nosūta sprieduma norakstu bāriņtiesai (pagasttiesai);

240.2. nosūta laikrakstam “Latvijas Vēstnesis” paziņojumu par attiecīgā sprieduma spēkā stāšanos (34.pielikums);

240.3.sniedz ziņas Iedzīvotāju reģistram, aizpildot attiecīgu veidlapu.

241. Lietās par aizgādnības nodibināšanu promesošo vai pazudušo personu mantai, tiesas darbinieks: (Civilprocesa likuma 280.p.)

241.1. nosūta sprieduma norakstu bāriņtiesai (pagasttiesai);

241.2. nosūta sprieduma norakstu promesošajai personai, ja tās uzturēšanās vieta ir zināma;

241.3.nosūta attiecīgu paziņojumu laikrakstam “Latvijas Vēstnesis”, ja nav zināma promesošās personas dzīves vieta (35.pielikums).

242. Lietās par pazudušas personas izsludināšanu par mirušu, tiesas darbinieks: (Civilprocesa likuma 286.p.)

242.1. nosūta sprieduma norakstu dzimtsarakstu nodaļai un bāriņtiesai (pagasttiesai);

242.2. nosūta paziņojumu laikrakstam “Latvijas Vēstnesis” (36.pielikums);

242.3. sniedz ziņas Iedzīvotāju reģistram, aizpildot attiecīgu veidlapu.

243. Lietās par mirušu izsludinātās personas sprieduma atcelšanu, tiesas darbinieks:

243.1. nosūta sprieduma norakstu dzimtsarakstu nodaļai;

243.2. nosūta attiecīgu paziņojumu laikrakstam “Latvijas Vēstnesis” (Civilprocesa likuma 287.p.) (37.pielikums);

243.3. sniedz ziņas Iedzīvotāju reģistram.

244. Lietās par sūdzību izskatīšanu par vēlēšanu tiesību pārkāpumiem tiesas darbinieks nosūta sprieduma norakstu Centrālajai vēlēšanu komisijai un tai vēlēšanu komisijai, par kuras lēmumu sūdzība iesniegta (Latvijas Civilprocesa kodeksa 233.p.).

245. Lietās par vēlēšanu tiesību ierobežojumu konstatēšanu, tiesas darbinieks (Latvijas Civilprocesa kodeksa 233.3p.):

245.1. nosūta sprieduma norakstu tai vēlēšanu komisijai, kas reģistrējusi deputātu kandidātu sarakstu, kurā kā deputāta kandidāts pieteikts atbildētājs;

245.2. nosūta sprieduma norakstu Centrālajai vēlēšanu komisijai, kā arī attiecīgi Saeimai vai attiecīgās pašvaldības domei (padomei), ja vēlēšanas jau ir notikušas.

246. Lietās par sūdzību izskatīšanu par institūciju un amatpersonu rīcību, kas saistīta ar administratīvo sodu uzlikšanu un kas taisīts sakarā ar sūdzību par lēmumu administratīvā pārkāpuma lietā, tiesas darbinieks nosūta tiesas sprieduma norakstu iesniedzējam, kā arī institūcijai vai amatpersonai, kas pieņēmuši lēmumu šai lietā. (Latvijas Civilprocesa kodeksa 239.p.)

247. Lietās par sūdzību izskatīšanu par valsts pārvaldes un pašvaldību institūciju un amatpersonu prettiesisku rīcību (lēmumu), ar kuru aizskartas fizisko un juridisko personu tiesības, tiesas darbinieks nosūta sprieduma norakstu tās valsts pārvaldes vai pašvaldības institūcijas vadītājam vai amatpersonai, kuru rīcība (lēmums) pārsūdzēta, vai arī pakļautības kārtībā augstākai institūcijai vai amatpersonai (Latvijas Civilprocesa kodeksa 2397.p.).

248. Lietās par īrnieka izlikšanu no dzīvojamās telpas, tiesas darbinieks:

248.1. nosūta paziņojumu attiecīgajai pašvaldībai, ja dzīvojamā telpa atrodas valsts, valsts uzņēmējsabiedrības, citas juridiskās vai fiziskās personas dzīvojamā mājā, izņemot pašvaldības dzīvojamo māju; (likuma “Par dzīvojamo telpu īri” 28.2p);

248.2. tūlīt pēc sprieduma pasludināšanas nosūta paziņojumu attiecīgajai bāriņtiesai (pagasttiesai), ja no dzīvojamās telpas tiek izlikts nepilngadīgs bērns vai aizgādnībā esoša persona. (Likuma “Par dzīvojamo telpu īri” 36.2p.)

249. Par notiesātajai personai piederoša un bez uzraudzības palikuša īpašuma, dzīvokļa vai mājas apsargāšanas pasākumiem tiesas darbinieks pēc tiesneša norādījuma paziņo attiecīgai iestādei un notiesātajai personai. (Latvijas Kriminālprocesa kodeksa 360.p.).

250. Ja personai piespriesta brīvības atņemšana vai arests un tai ir nepilngadīgi bērni, kuri paliek bez vecāku gādības, tiesa par to paziņo bāriņtiesai (pagasttiesai), bet par citiem apgādājamiem, kuri palikuši bez aprūpes, — viņu radiniekiem vai sociālās aprūpes institūcijām. (Latvijas Kriminālprocesa kodeksa 360.p.).

251. Par spriedumiem attiecībā uz obligātā militārā dienesta uzskaitē esošām personām septiņu dienu laikā paziņo valsts militārā dienesta pārvaldes attiecīgai struktūrvienībai (38.pielikums).

252. Tiesa nosūta Sodu reģistram nolēmuma kopijas par:

252.1. krimināllietas ierosināšanu pēc cietušā sūdzības;

252.2. krimināllietas nosūtīšanu papildizmeklēšanai;

252.3. drošības līdzekļa piemērošanu, grozīšanu, atcelšanu;

252.4. krimināllietas izbeigšanu (arī daļā pret personu);

252.5. krimināllietas iztiesāšanas apturēšanu (atjaunošanu);

252.6. krimināllietu apvienošanu (sadalīšanu);

252.7. krimināllietas (sprieduma ievaddaļu un rezolutīvo daļu) vai administratīvās lietas izskatīšanas rezultātiem;

252.8. piespriestā soda grozīšanu;

252.9. audzinoša vai medicīniska piespiedu līdzekļa piemērošanu;

252.10. sodāmības noņemšanu;

252.11. par fiziskās vai juridiskās personas administratīvo pārkāpumu un piemēroto administratīvo sodu;

252.12. tiesas nolēmuma izpildi.

253. Tiesa nosūta nolēmuma norakstus un paziņojumus arī citām iestādēm un amatpersonām likumā paredzētos gadījumos.

 

11. Statistiskās informācijas sagatavošanas un nosūtīšanas kārtība

254. Divas reizes gadā par lietu virzību tiesā sastāda pārskatus. Pārskatu veidlapas tiesa saņem no Tieslietu ministrijas, kuras aizpilda un nosūta norādītajā termiņā.

254.1. Rajona (pilsētu) tiesas sastāda šādus pārskatus:

254.1.1. Statistikas pārskats par krimināllietām pirmajā instancē

254.1.2. Pārskats par krimināllietu izskatīšanas ilgumu pirmajā instancē

254.1.3. Statistikas pārskats par civillietām pirmajā instancē

254.1.4. Pārskats par civillietu izskatīšanas ilgumu pirmajā instancē

254.1.5. Statistikas pārskats par administratīvo pārkāpumu materiālu izskatīšanu

254.1.6. Statistikas pārskats par pieņemtiem lēmumiem par procesuālo piespiedu līdzekļu piemērošanu

254.2. Apgabaltiesas sastāda šādus pārskatus:

254.2.1. Statistikas pārskats par krimināllietām pirmajā instancē

254.2.2. Pārskats par krimināllietu izskatīšanas ilgumu pirmajā instancē

254.2.3. Statistikas pārskats par civillietām pirmajā instancē

254.2.4. Pārskats par civillietu izskatīšanas ilgumu pirmajā instancē

254.2.5. Statistikas pārskats par pieņemtiem lēmumiem par procesuālo piespiedu līdzekļu piemērošanu

254.2.6. Statistikas pārskats par krimināllietām apelācijas instancē

254.2.7. Pārskats par krimināllietu izskatīšanas ilgumu apelācijas instancē

254.2.8. Statistikas pārskats par civillietām apelācijas instancē

254.2.9. Pārskats par civillietu izskatīšanas ilgumu apelācijas instancē

254.2.10. Statistikas pārskats par sūdzību un protestu izskatīšanu administratīvo pārkāpumu lietās

254.2.11. Statistikas pārskats par pārsūdzētiem vai noprotestētiem lēmumiem par procesuālo piespiedu līdzekļu piemērošanu

255. Divas reizes gadā tiesas sastāda tiesas darba rezultātu apkopojumu:

255.1. Rajona (pilsētu) tiesas sastāda tiesas un tiesnešu darba rādītājus pirmajā instancē

255.2. Apgabaltiesas sastāda:

255.2.1. Tiesas un tiesnešu darba rādītāji pirmajā instancē

255.2.2. Tiesas un tiesnešu darba rādītāji, izskatot krimināllietas apelācijas instancē

255.2.3. Tiesas un tiesnešu darba rādītāji, izskatot civillietas apelācijas instancē

256. Vienu reizi gadā apgabaltiesas sastāda šādus darba rezultātu apkopojumus par rajonu (pilsētu) tiesām:

256.1. Rajonu (pilsētu) tiesu tiesnešu darba stabilitātes rādītāji pēc krimināllietu nolēmumu izskatīšanas rezultātiem apelācijas instancē

256.2. Rajonu (pilsētu) tiesu tiesnešu darba stabilitātes rādītāji pēc civillietu nolēmumu izskatīšanas rezultātiem apelācijas instancē

257. Katra veida pārskatus un darba rezultātu apkopojumus sastāda divos eksemplāros, kurus paraksta persona, kas tos sastādījusi un tiesas priekšsēdētājs vai viņa norīkota persona. Viens eksemplārs paliek tiesā, otru — nosūta Tieslietu ministrijai.

258. Saskaņā ar Centrālās statistiskas pārvaldes norādījumiem sagatavot un nosūtīt “Pārskatu par šķirtajām laulībām”.

 

12. Noslēguma jautājumi.

259. Šajā instrukcijā norādītajos žurnālos “Nosūtītās/iznēsājamās korespondences uzskaites žurnāls” (5.pielikums), “Ārpus tiesas sēdes izskatāmo materiālu reģistrācijas žurnāls” (8.pielikums), “Tiesu uzdevumu reģistrācijas žurnāls” (9.pielikums), “Žurnāls lietām par nepilngadīgo likumpārkāpumiem, kuros nav piemērojams kriminālsods” (14.pielikums), “Reģistrācijas žurnāls cietušo sūdzībām, pēc kurām var ierosināt krimināllietu” (15.pielikums), “Žurnāls lietām par soda izpildi krimināllietām” (16.pielikums), “Reģistrācijas žurnāls personām, kam piemērota speciālā procesuālā aizsardzība un soda samazināšana izņēmuma gadījumos” (17.pielikums) paredzēto informāciju var reģistrēt tiesas lietvedībā esošajos žurnālos līdz 2004.gada 1.janvārim.

260. Šīs instrukcijas 259.punktā minētos žurnālus pēc šajā instrukcijā norādītā parauga tiesas lietvedībā iekārto ne vēlāk kā 2004.gada 1.janvārī.

261. Šajā instrukcijā minētās veidlapas:

261.1. ja tiesa izmanto tipogrāfijā iespiestās veidlapas, tad jaunā parauga veidlapas sāk izmantot ne vēlāk kā 2004.gada 1.janvārī;

261.2. ja tiesa pati izgatavo veidlapas, tad jaunā parauga veidlapas izmanto ar šīs instrukcijas spēkā stāšanās dienu.

262. Ar šīs instrukcijas spēkā stāšanās dienu zaudē spēku 1997.gada 4.augusta “Latvijas Republikas rajonu (pilsētu) tiesu lietvedības instrukcija”.

263. Šī instrukcija stājas spēkā 2003.gada 1.janvārī.

1 Kartotēka, žurnāls, datora datu bāze

2 Izņemot 248.2.punktu

Tieslietu ministrs A.Aksenoks

“Latvijas Vēstneša” redakcijā dokuments saņemts 08.01.2003.

 

 

1.pielikums

PARAUGS

TIESAS DARBINIEKU AMATU APRAKSTI

 

APSTIPRINU

______________ tiesas priekšsēdētājs

______________ ( _______________ )

(paraksts) vārds, uzvārds

2002.gada “_____.” ____________

 

 

AMATA APRAKSTS

1. Iestādes nosaukums

________________ tiesa

 

2. Amata nosaukums

Tiesas priekšsēdētāja palīgs

 

3. Amata pakļautība

Tiesas priekšsēdētājam

 

4. Amata mērķis

Tiesu darba organizēšanas nodrošināšana

 

5. Amata pienākumi:

5.1. tiesas darba organizēšanas jautājumos kontrolēt tiesas darbinieku darbu;

5.2. pieņemt apmeklētājus;

5.3. iekārtot, uzskaitīt, glabāt tiesu darbinieku personu lietas;

5.4. organizēt tiesu nomenklatūras kārtošanu;

5.5. organizēt tiesu statistikas darbu;

5.6. veikt tiesas saimniecības inventāra uzskaiti un sastādīt visus nepieciešamos inventāra dokumentus;

5.7. pieprasīt no Tieslietu ministrijas tiesai nepieciešamo saimniecības naudu un kontrolēt tās izlietojumu;

5.8. sastādīt ikmēneša finansu atskaites;

5.9. uzskaitīt un glabāt tiesas priekšsēdētāja rīkojumus;

5.10. organizēt tiesas darbinieku sanāksmes;

5.11. veikt tiesas piesēdētāju darba uzskaiti;

5.12. pēc tiesas priekšsēdētāja norādījuma sniegt informāciju masu medijiem par tiesas lietām;

5.13. veikt citus uzdevumus pēc tiesas priekšsēdētāja norādījuma.

 

6. Amata tiesības:

6.1. pieņemt lēmumus sava amata pienākumu izpildei;

6.2. pieprasīt un saņemt nepieciešamo informāciju no tiesas darbiniekiem un citām organizācijām savu funkciju veikšanai;

6.3. pēc tiesas priekšsēdētāja norādījuma dot uzdevumus tiesas darbiniekiem darba organizēšanas un lietvedības jautājumos;

6.4. veikt citas darbības, kas saistītas ar amata pienākumu izpildīšanu.

 

7. Amata pildīšanai nepieciešamā izglītība:

7.1. vēlama augstāka juridiskā izglītība.

 

8. Amata pildīšanai nepieciešamā profesionālā pieredze specialitātē:

8.1. praktiskā darba pieredze tiesu sistēmai piederīgās iestādēs vai personālvadībā;

8.2. vēlamas vismaz vienas svešvalodas pamatzināšanas;

8.3. nepārtraukta zināšanu papildināšana;

8.4. prasme strādāt ar datoru.

 

9. Amata pildīšanai nepieciešamā sadarbība

9.1. ar tiesas priekšsēdētāju, tiesnešiem, tiesas darbiniekiem;

9.2. ar Latvijas Republikas tiesnešiem un tiesu darbiniekiem;

9.3. savas kompetences ietvaros ar valsts un pašvaldību iestādēm;

9.4. savas kompetences ietvaros ar fiziskām personām un juridisko personu pārstāvjiem;

9.5. ar masu medijiem.

 

10. Atbildība par darba norisi un rezultātiem:

10.1. par amata pienākumu savlaicīgu un kvalitatīvu izpildi;

10.2. par paša pieņemtajiem lēmumiem;

10.3. par konfidenciālas informācijas neizpaušanu.

 

Iepazinos:

___. ___. 2002. ______________

(paraksts)

 

 

APSTIPRINU

______________ tiesas priekšsēdētājs

______________ ( _______________ )

(paraksts) vārds, uzvārds

2002.gada “_____.” ____________

 

 

AMATA APRAKSTS

1. Iestādes nosaukums

________________ tiesa

 

2. Amata nosaukums

Tiesneša palīgs

 

3. Amata pakļautība

Tiesnesim

 

4. Amata mērķis

Lietu sagatavošanas nodrošināšana izskatīšanai tiesas sēdē; nolēmumu projektu sagatavošana.

 

5. Amata pienākumi:

5.1. pieņemt apmeklētājus;

5.2. apmācīt tiesas sēžu sekretāru un kontrolēt viņa darbu;

5.3. nepieciešamības gadījumā pildīt tiesas sēžu sekretāra pienākumus;

5.4. sagatavot lietu izskatīšanai tiesas sēdē;

5.5. nodrošināt lietu izskatīšanai nepieciešamos normatīvos materiālus, tai skaitā tiesu prakses materiālus;

5.6. iesniegt tiesnesim piezīmes par tiesas sēdes norisi, ja pēc tiesneša norādījuma ir klausījies tiesas procesu;

5.7. sagatavot nolēmumu projektus;

5.8. pēc tiesneša norādījuma sagatavot pavadrakstus un vēstules;

5.9. pārbaudīt lietu materiālu savlaicīgu sagatavotību nodošanai kancelejā, to nosūtīšanai apelācijas vai kasācijas instancei;

5.10. veikt statistiskas uzskaiti informācijas nesējā un kontrolēt tās atbilstību faktiskajam stāvoklim;

5.11. sagatavot nepieciešamo informāciju par lietām un dokumentu paraugus;

5.12. sagatavot atskaites un ziņojumus;

5.13. veikt citus pienākumus pēc tiesas priekšsēdētāja, tiesas priekšsēdētāja palīga un tiesneša norādījuma.

 

6. Amata tiesības:

6.1. pieņemt lēmumus sava amata pienākumu izpildei;

6.2. pieprasīt un saņemt nepieciešamo informāciju no tiesas darbiniekiem un citām organizācijām savu funkciju veikšanai;

6.3. sagatavot un nosūtīt atbildes uz iesniegumiem, kuru sagatavošanai nav nepieciešamas speciālas juridiskas zināšanas;

6.4. pēc procesa dalībnieku lūguma sagatavot un izsniegt izziņas, kuru sagatavošanai nav nepieciešamas speciālas juridiskas zināšanas;

6.5. sagatavojot kopsavilkumu par lietas materiāliem, izteikt priekšlikumu par lietas dalībnieku lūgumu apmierināšanu vai noraidīšanu;

6.6. dot norādījumus tiesas sēžu sekretāram un pieprasīt to izpildi;

6.7. pēc tiesneša norādījuma sniegt informāciju presei.

 

7. Amata pildīšanai nepieciešamā izglītība:

7.1. vēlama augstākā juridiskā izglītība.

 

8. Amata pildīšanai nepieciešamā profesionālā pieredze specialitātē:

8.1. vēlama praktiskā darba pieredze tiesu sistēmai piederīgās iestādēs;

8.2. vēlamas vismaz vienas svešvalodas pamatzināšanas;

8.3. nepārtraukta zināšanu papildināšana;

8.4. prasme strādāt ar datoru.

 

9. Amata pildīšanai nepieciešamā sadarbība:

9.1. ar tiesas priekšsēdētāju, tiesnešiem, tiesas darbiniekiem;

9.2. ar Latvijas Republikas tiesnešiem un tiesu darbiniekiem;

9.3. savas kompetences ietvaros ar valsts un pašvaldību iestādēm;

9.4. savas kompetences ietvaros ar fiziskām personām un juridisko personu pārstāvjiem;

9.5. ar masu medijiem.

 

10. Atbildība par darba norisi un rezultātiem:

10.1. par amata pienākumu savlaicīgu un kvalitatīvu izpildi;

10.2. par paša pieņemtajiem lēmumiem;

10.3. par konfidenciālas informācijas neizpaušanu.

 

Iepazinos:

___. ___. 2002. ______________

(paraksts)

 

 

APSTIPRINU

______________ tiesas priekšsēdētājs

______________ ( _______________ )

(paraksts) vārds, uzvārds

2002.gada “_____.” ____________

 

 

AMATA APRAKSTS

1. Iestādes nosaukums

________________ tiesa

 

2. Amata nosaukums

Tiesas konsultants

 

3. Amata pakļautība

Tiesas priekšsēdētājam

 

4. Amata mērķis

Tiesu prakses un tiesu statistikas pētīšana, vispārināšana un analīze

 

5. Amata pienākumi:

5.1. veikt tiesu prakses pētīšanas un vispārināšanas darbu;

5.2.sniegt informāciju masu medijiem par tiesas darbu pēc tiesas priekšsēdētāja norādījuma;

5.3. sekot izmaiņām normatīvajos aktos un informēt par to tiesnešus un tiesas darbiniekus;

5.4.uzskaitīt juridisko literatūru un tiesas darbinieku lietošanā izsniegto juridisko literatūru un metodiskos līdzekļus;

5.5. pieņemt apmeklētājus;

5.6.veikt citus uzdevumus pēc tiesas priekšsēdētāja norādījuma.

 

6. Amata tiesības:

6.1. pieņemt lēmumus sava amata pienākumu izpildei;

6.2. pieprasīt un saņemt nepieciešamo informāciju no tiesas darbiniekiem un citām organizācijām savu funkciju veikšanai.

 

7. Amata pildīšanai nepieciešamā izglītība:

7.1. vēlama augstākā juridiskā izglītība.

 

8. Amata pildīšanai nepieciešamā profesionālā pieredze specialitātē:

8.1. vēlama praktiskā darba pieredze tiesu sistēmai piederīgās iestādēs;

8.2. vēlamas vismaz vienas svešvalodas zināšanas;

8.3. nepārtraukta zināšanu papildināšana;

8.4. prasme strādāt ar datoru.

 

9. Amata pildīšanai nepieciešamā sadarbība:

9.1. ar tiesas priekšsēdētāju, tiesnešiem, tiesas darbiniekiem;

9.2. ar Latvijas Republikas tiesnešiem un tiesu darbiniekiem;

9.3. savas kompetences ietvaros ar valsts un pašvaldību iestādēm;

9.4. savas kompetences ietvaros ar fiziskām personām un juridisko personu pārstāvjiem;

9.5. ar masu medijiem.

 

10. Atbildība par darba norisi un rezultātiem:

10.1. par amata pienākumu savlaicīgu un kvalitatīvu izpildi;

10.2. par paša pieņemtajiem lēmumiem;

10.3. par konfidenciālas informācijas neizpaušanu.

 

Iepazinos:

___. ___. 2002. ______________

(paraksts)

 

 

APSTIPRINU

______________ tiesas priekšsēdētājs

______________ ( _______________ )

(paraksts) vārds, uzvārds

2002.gada “_____.” ____________

 

 

AMATA APRAKSTS

1. Iestādes nosaukums

________________ tiesa

 

2. Amata nosaukums

Kancelejas pārzinis

 

3. Amata pakļautība

Tiesas priekšsēdētājam

 

4. Amata mērķis

Tiesas kancelejas darba vadīšana un organizēšana

 

5. Amata pienākumi:

5.1. vadīt, organizēt un kontrolēt tiesas kancelejas darbu;

5.2. organizēt apmeklētāju pieņemšanu tiesas kancelejā;

5.3. kārtot lietu nomenklatūru;

5.4. kontrolēt darbu par saņemtās korespondences reģistrāciju un tās uzskaiti;

5.5. nodrošināt datu reģistrēšanu informācijas nesējos;

5.6. kontrolēt darbu ar statistiskās pirmuzskaites dokumentiem un sastādīt statistiskās atskaites;

5.7. kontrolēt blakus lēmumu reģistrāciju un to izpildi;

5.8. kontrolēt tiesas nolēmumu izpildi;

5.9. reģistrēt, glabāt un izsniegt lietiskos pierādījumus, kā arī veikt tiesas nolēmumu izpildi daļā par lietiskajiem pierādījumiem;

5.10. kontrolēt, lai lietas ar apelācijas, blakus un apelācijas sūdzībām, kā arī ar protestiem tiktu savlaicīgi nosūtītas augstākas instances tiesai;

5.11. veikt krimināllietu, civillietu un administratīvo pārkāpumu lietu, kā arī kancelejas materiālu uzskaiti un glabāšanu;

5.12. kontrolēt lietu savlaicīgu nodošanu tiesas arhīvā;

5.13. veikt kancelejas piederumu uzskaiti;

5.14. veikt citus uzdevumus pēc tiesas priekšsēdētāja un tiesas priekšsēdētāja palīga norādījuma.

 

6. Amata tiesības:

6.1. pieņemt lēmumus sava amata pienākumu izpildei;

6.2. pieprasīt un saņemt nepieciešamo informāciju no tiesas darbiniekiem un citām organizācijām savu funkciju veikšanai;

6.3. dot uzdevumus tiesas darbiniekiem tiesas lietvedības noteikumu izpildei;

6.4. sniegt informāciju masu medijiem pēc tiesas priekšsēdētāja norādījuma;

6.5. veikt darbības, kas saistītas ar amata pienākumu izpildīšanu.

 

7. Amata pildīšanai nepieciešamā izglītība:

7.1. vēlama augstākā juridiskā izglītība.

 

8. Amata pildīšanai nepieciešamā profesionālā pieredze specialitātē:

8.1. vēlama praktiskā darba pieredze tiesu sistēmai piederīgās iestādēs un personālvadībā;

8.2. vēlamas vismaz vienas svešvalodas pamatzināšanas;

8.3. nepārtraukta zināšanu papildināšana;

8.4. prasme strādāt ar datoru.

 

9. Amata pildīšanai nepieciešamā sadarbība:

9.1. ar tiesas priekšsēdētāju, tiesnešiem, tiesas darbiniekiem;

9.2. ar Latvijas Republikas tiesnešiem un tiesu darbiniekiem;

9.3. savas kompetences ietvaros ar valsts un pašvaldību iestādēm;

9.4. savas kompetences ietvaros ar fiziskām personām un juridisko personu pārstāvjiem;

9.5. ar masu medijiem.

 

10.Atbildība par darba norisi un rezultātiem:

10.1. par kancelejas darbu tiesu lietvedības jautājumos;

10.2. par kancelejas darbinieku darbu;

10.3. par amata pienākumu savlaicīgu un kvalitatīvu izpildi;

10.4. par paša pieņemtajiem lēmumiem;

10.5. par konfidenciālas informācijas neizpaušanu.

 

Iepazinos:

___. ___. 2002. ______________

(paraksts)

 

 

APSTIPRINU

______________ tiesas priekšsēdētājs

______________ ( _______________ )

(paraksts) vārds, uzvārds

2002.gada “_____.” ____________

 

 

AMATA APRAKSTS

1. Iestādes nosaukums

________________ tiesa

 

2. Amata nosaukums

Tiesas kancelejas sekretāre

 

3. Amata pakļautība

Kancelejas pārzinei

 

4. Amata mērķis

Tiesas kancelejas darba nodrošināšana

 

5. Amata pienākumi:

5.1. pēc kancelejas pārzines norādījuma pieņemt apmeklētājus un viņu iesniegumus, izsniegt dokumentus, nolēmumu norakstus;

5.2. reģistrēt saņemtos dokumentus saņemtās korespondences uzskaites žurnālā;

5.3. reģistrēt datus informācijas nesējā un noformēt lietu atbilstoši lietvedības instrukcijas prasībām;

5.4. reģistrēt blakus lēmumus un lietiskos pierādījumus;

5.5. nodrošināt izskatāmo lietu sarakstu izlikšanu informācijas stendā;

5.6. pēc nolēmuma stāšanās likumīgā spēkā veikt visas darbības, kas saistītas ar nolēmuma nodošanu izpildei;

5.7. pēc kancelejas pārzines norādījuma sagatavot un nosūtīt tiesas korespondenci;

5.8. sagatavot un nodot tiesas arhīvā lietas, žurnālus, kartotēkas;

5.9. organizēt dokumentu tulkošanu svešvalodās;

5.10 veikt citus uzdevumus pēc tiesas priekšsēdētāja, tiesas priekšsēdētāja palīga un kancelejas pārzines norādījuma.

 

6. Amata tiesības:

6.1. pieņemt lēmumus sava amata pienākumu izpildei.

 

7. Amata pildīšanai nepieciešamā izglītība:

7.1. vidējā izglītība.

 

8. Amata pildīšanai nepieciešamā profesionālā pieredze specialitātē:

8.1. vēlama praktiskā darba pieredze tiesu sistēmai piederīgās iestādēs;

8.2. vēlamas vismaz vienas svešvalodas pamatzināšanas;

8.3. nepārtraukta zināšanu papildināšana;

8.4. prasme strādāt ar datoru.

 

9. Amata pildīšanai nepieciešamā sadarbība:

9.1. ar tiesas priekšsēdētāju, tiesnešiem, tiesas darbiniekiem;

9.2. ar Latvijas Republikas tiesnešiem un tiesu darbiniekiem;

9.3. savas kompetences ietvaros ar valsts un pašvaldību iestādēm;

9.4. savas kompetences ietvaros ar fiziskajām personām un juridisko personu pārstāvjiem.

 

10. Atbildība par darba norisi un rezultātiem:

10.1. par amata pienākumu savlaicīgu un kvalitatīvu izpildi;

10.2. par paša pieņemtajiem lēmumiem;

10.3. par konfidenciālas informācijas neizpaušanu.

 

Iepazinos:

___. ___. 2002. ______________

(paraksts)

 

 

APSTIPRINU

______________ tiesas priekšsēdētājs

______________ ( _______________ )

(paraksts) vārds, uzvārds

2002.gada “_____.” ____________

 

 

AMATA APRAKSTS

1. Iestādes nosaukums

________________ tiesa

 

2. Amata nosaukums

Tiesas sēžu sekretāre

 

3. Amata pakļautība

Kancelejas pārzinim

 

4. Amata mērķis

Nodrošināt lietas sagatavošanu izskatīšanai un noformēšanu pēc izskatīšanas; atspoguļot tiesas sēdes procesu

 

5. Amata pienākumi

5.1.sagatavot lietu izskatīšanai atbilstoši lietvedības instrukcijas prasībām;

5.2.izsaukt uz tiesas sēdēm procesa dalībniekus, lieciniekus, prokuroru, advokātus;

5.3. uzaicināt uz tiesas sēdēm tiesas piesēdētājus; krimināllietās obligātās aizstāvības gadījumā — advokātus;

5.4. nepieciešamības gadījumā organizēt tulka piedalīšanos lietā;

5.5. sagatavojot lietu izskatīšanai, savlaicīgi paziņot kancelejas pārzinei par paredzamajiem tiesas izdevumiem, kuri nepieciešami cietušo un liecinieku ceļa izdevumu apmaksai;

5.6. sastādīt izskatāmo lietu sarakstu;

5.7. rakstīt tiesas sēžu un rīcības sēžu protokolus;

5.8. sagatavot un nosūtīt informatīvus paziņojumus un citu informāciju, kas tiesnesim jānosūta sakarā ar tiesas nolēmumiem;

5.9. pēc lietas izskatīšanas izrakstīt izpildu rakstus;

5.10. pēc lietas izskatīšanas noformēt lietu un nodot to kancelejā;

5.11. veikt citus uzdevumus pēc tiesas priekšsēdētāja un tiesas priekšsēdētāja palīga, tiesneša un tiesneša palīga, kancelejas pārzines norādījuma.

 

6. Amata tiesības:

6.1. pieņemt lēmumus sava amata pienākumu izpildei;

6.2. pieprasīt un saņemt nepieciešamo informāciju no tiesas darbiniekiem un citām organizācijām savu funkciju veikšanai.

 

7. Amata pildīšanai nepieciešamā izglītība:

7.1. vidējā izglītība vai vidējā speciālā (juridiskā).

 

8. Amata pildīšanai nepieciešamā profesionālā pieredze specialitātē:

8.1. vēlama praktiskā darba pieredze tiesu sistēmai piederīgās iestādēs;

8.2. vēlamas vismaz vienas svešvalodas zināšanas;

8.3. nepārtraukta zināšanu papildināšana;

8.4. prasme strādāt ar datoru.

 

9. Amata pildīšanai nepieciešamā sadarbība:

9.1. ar tiesas priekšsēdētāju, tiesnešiem, tiesas darbiniekiem;

9.2. ar Latvijas Republikas tiesnešiem un tiesu darbiniekiem;

9.3. savas kompetences ietvaros ar valsts un pašvaldību iestādēm;

9.4. savas kompetences ietvaros ar fiziskajām personām un juridisko personu pārstāvjiem.

 

10. Atbildība par darba norisi un rezultātiem:

10.1. par amata pienākumu savlaicīgu un kvalitatīvu izpildi;

10.2. par paša pieņemtajiem lēmumiem;

10.3. par konfidenciālas informācijas neizpaušanu.

 

Iepazinos:

___. ___. 2002. ______________

(paraksts)

 

 

APSTIPRINU

______________ tiesas priekšsēdētājs

______________ ( _______________ )

(paraksts) vārds, uzvārds

2002.gada “_____.” ____________

 

 

AMATA APRAKSTS

1. Iestādes nosaukums

________________ tiesa

 

2. Amata nosaukums

Tiesas ziņnesis

 

3. Amata pakļautība

Kancelejas pārzinim

 

4. Amata mērķis

Tiesas dokumentu savlaicīga piegāde adresātiem

 

5. Amata pienākumi:

5.1. izsniegt adresātam tiesas pavēstes un korespondenci;

5.2. nogādāt adresātam lietas;

5.3. veikt citus uzdevumus pēc tiesas priekšsēdētāja, tiesneša un kancelejas pārziņa norādījuma.

 

6. Amata tiesības:

6.1. pieņemt lēmumus sava amata pienākumu izpildīšanai;

6.2. pieprasīt parakstu par tiesas dokumentu izsniegšanu.

 

7. Amata pildīšanai nepieciešamā izglītība:

7.1. vēlama vidējā izglītība.

 

8. Amata pildīšanai nepieciešamā sadarbība:

8.1. ar tiesas priekšsēdētāju, tiesnešiem, tiesas darbiniekiem;

8.2. savas kompetences ietvaros ar valsts un pašvaldību iestādēm;

8.3. savas kompetences ietvaros ar fiziskajām personām un juridisko personu pārstāvjiem.

 

9. Atbildība par darba norisi un rezultātiem:

9.1. par amata pienākumu savlaicīgu un kvalitatīvu izpildi;

9.2. par paša pieņemtajiem lēmumiem;

9.3. par konfidenciālas informācijas neizpaušanu.

 

Iepazinos:

___. ___. 2002. ______________

(paraksts)

 

 

APSTIPRINU

______________ tiesas priekšsēdētājs

______________ ( _______________ )

(paraksts) vārds, uzvārds

2002.gada “_____.” ____________

 

 

AMATA APRAKSTS

1. Iestādes nosaukums

________________ tiesa

 

2. Amata nosaukums

Tiesas tulks

 

3. Amata pakļautība

Kancelejas pārzinim

 

4. Amata mērķis

Nodrošināt tiesā juridiski kvalitatīvu mutisku un rakstisku tulkojumu

 

5. Amata pienākumi:

5.1. tulkot tiesas sēdes gaitu;

5.2. nepieciešamības gadījumā nodrošināt tulkojumu procesa dalībniekiem, iepazīstoties ar lietas materiāliem;

5.3. tulkot tiesas nolēmumus un citus tiesvedībā nepieciešamos dokumentus;

5.4. veikt citus uzdevumus pēc tiesas priekšsēdētāja, tiesas priekšsēdētāja palīga un kancelejas pārzines norādījuma.

 

6. Amata tiesības:

6.1. pieņemt lēmumus sava amata pienākumu izpildīšanai;

6.2. tulkot valodā, par kuru ir vienošanās darba līgumā.

 

7. Amata pildīšanai nepieciešamā izglītība:

7.1. vēlama augstākā izglītība.

 

8. Amata pildīšanai nepieciešamā profesionālā pieredze specialitātē:

8.1. vēlama praktiskā darba pieredze tiesu sistēmas piederīgā iestādē vai tulka darbā;

8.2. vismaz vienas svešvalodas labas zināšanas;

8.2. nepārtraukta zināšanu papildināšana;

8.3. prasme strādāt ar datoru.

 

9. Atbildība par darba norisi un rezultātiem:

9.1. par amata pienākumu savlaicīgu un kvalitatīvu izpildi;

9.2. par paša pieņemtajiem lēmumiem;

9.3. par konfidenciālas informācijas neizpaušanu.

 

Iepazinos:

___. ___. 2002. ______________

(paraksts)

 

 

APSTIPRINU

______________ tiesas priekšsēdētājs

______________ ( _______________ )

(paraksts) vārds, uzvārds

2002.gada “_____.” ____________

 

 

AMATA APRAKSTS

1. Iestādes nosaukums

________________ tiesa

 

2. Amata nosaukums

Arhīva pārzinis

 

3. Amata pakļautība

Kancelejas pārzinim

 

4. Amata mērķis

Tiesu arhīva darba nodrošināšana

 

5. Amata pienākumi:

5.1. sistematizēt arhīvā lietas pēc dokumentu veidiem, hronoloģiskā secībā;

5.2. pieņemt apmeklētājus un viņu iesniegumus, izsniegt dokumentus, nolēmumu norakstus;

5.3. pieņemt lietas arhīvā, pārbaudot vai to noformējums atbilst lietvedības prasībām;

5.4. pēc pieprasījuma izsniegt lietas un dokumentu kopijas no tiesas arhīva;

5.5. organizēt pastāvīgi un ilgtermiņa glabājamo lietu atlasi;

5.6 sastādīt:

5.6.1. personālsastāva lietu aprakstu,

5.6.2. pastāvīgi glabājamo lietu aprakstu,

5.6.3. ilgtermiņa glabājamo lietu aprakstu;

5.7. organizēt lietu atlasi iznīcināšanai, kurām beidzies glabāšanas termiņš;

5.8 noformēt lietas nodošanai valsts arhīvā;

5.9. veikt citus uzdevumus pēc tiesas priekšsēdētāja, tiesas priekšsēdētāja palīga un kancelejas pārzines norādījuma.

 

6. Amata tiesības:

6.1. pieņemt lēmumus sava amata pienākumu veikšanai;

6.2. pieprasīt un saņemt nepieciešamo informāciju no tiesas darbiniekiem un citām organizācijām savu funkciju veikšanai.

 

7. Amata pildīšanai nepieciešamā izglītība:

7.1. vidējā izglītība.

 

8. Amata pildīšanai nepieciešamā profesionālā pieredze specialitātē:

8.1. vēlama praktiskā darba pieredze tiesu sistēmai piederīgās iestādēs vai arhīva darbā;

8.2. nepārtraukta zināšanu papildināšana;

8.3. prasme strādāt ar datoru.

 

9. Amata pildīšanai nepieciešamā sadarbība:

9.1. ar tiesas priekšsēdētāju, tiesnešiem un tiesas darbiniekiem;

9.2. savas kompetences ietvaros ar valsts un pašvaldību iestādēm.

 

10. Atbildība par darba norisi un rezultātiem:

10.1. par amata pienākumu savlaicīgu un kvalitatīvu izpildi;

10.2. par paša pieņemtajiem lēmumiem;

10.3. par konfidenciālas informācijas neizpaušanu.

 

Iepazinos:

___. ___. 2002. ______________

(paraksts)

 

 

APSTIPRINU

______________ tiesas priekšsēdētājs

______________ ( _______________ )

(paraksts) vārds, uzvārds

2002.gada “_____.” ____________

 

 

AMATA APRAKSTS

1. Iestādes nosaukums

________________ tiesa

 

2. Amata nosaukums

Mašīnrakstītāja–sekretāre

 

3. Amata pakļautība

Tiesas priekšsēdētājam, tiesas priekšsēdētāja palīgam, kancelejas pārzinim

 

4. Amata mērķis

Tiesas dokumentu norakstu izgatavošana

 

5. Amata pienākumi:

5.1. izgatavot tiesas nolēmumu, kā arī citu tiesas dokumentu norakstus;

5.2. izgatavot tiesas nolēmumu kopijas, ievērojot “Fizisko personu datu aizsardzības likumu”;

5.3. veikt citus uzdevumus pēc tiesas priekšsēdētāja un kancelejas pārzines norādījuma.

 

6. Amata tiesības:

6.1. pieņemt lēmumus sava amata pienākumu izpildīšanai;

6.2. pieprasīt un saņemt nepieciešamo informāciju no tiesas darbiniekiem savu funkciju veikšanai.

 

7. Amata pildīšanai nepieciešamā izglītība:

7.1. vidējā izglītība.

 

8. Amata pildīšanai nepieciešamā profesionālā pieredze specialitātē:

8.1. prasme strādāt ar datoru;

8.2. vēlamas vismaz vienas svešvalodas zināšanas;

8.3. nepārtraukta zināšanu papildināšana.

 

9. Amata pildīšanai nepieciešamā sadarbība:

9.1. ar tiesas priekšsēdētāju, tiesnešiem, tiesas darbiniekiem.

10. Atbildība par darba norisi un rezultātiem:

10.1. par amata pienākumu savlaicīgu un kvalitatīvu izpildi;

10.2. par paša pieņemtajiem lēmumiem;

10.3. par konfidenciālas informācijas neizpaušanu.

 

Iepazinos:

___. ___. 2002. ______________

(paraksts)

 

 

2.pielikums

Tieslietu ministrijas instrukcija Nr.1-2/9

Rīgā 2002.gada 16.decembrī

Apgabaltiesu un rajonu (pilsētu) tiesu rīcībā esošās informācijas izsniegšanas noteikumi

Izdota saskaņā ar likuma “Par tiesu varu” 107.pantu

1. Rajonu (pilsētu) un apgabaltiesu rīcībā esošā informācija iedalāma vispārējās pieejamības informācijā un ierobežotās pieejamības informācijā.

2. Par vispārējās pieejamības informāciju uzskatāma tāda informācija, kas nav klasificēta kā ierobežotās pieejamības informācija.

3. Par ierobežotās pieejamības informāciju nav uzskatāma:

1) instrukcijas, darba kārtības noteikumi un rīkojumi, kas skar tiesu darba organizācijas jautājumus;

2) statistikas pārskati, gadagrāmatas;

3) tiesā strādājošo darbinieku un tiesnešu vārdi un uzvārdi, amati un viņu darba samaksas apmērs, rīkojumi par atvaļinājumiem un komandējumiem;

4) informācija par tiesas budžetu un izdevumiem;

5) Tiesnešu kvalifikācijas kolēģijas un Tiesnešu disciplinārkolēģijas sēžu norises laiks un vieta, izskatāmie jautājumi un informācija par pieņemto lēmumu;

6) informācija par tiesas pārbaužu rezultātiem;

7) informācija par lietas saņemšanu tiesā, lietas izskatīšanas laiku un vietu, tiesas sēdes priekšsēdētāja uzvārds;

8) lietas dalībnieki un pieteikuma priekšmets civillietā, tiesājamā vārds, uzvārds un apsūdzības pants krimināllietā, sūdzības iesniedzējs un pārsūdzētā lēmuma veids administratīvajā lietā (šobrīd — pārkāpēja vārds, uzvārds un pārkāpuma veids administratīvo pārkāpumu lietā);

9) izskatāmo lietu saraksts Apgabaltiesu un rajonu (pilsētu) tiesu lietvedības instrukcijas paredzētajā apjomā un kārtībā;

10) informācija par lietas izskatīšanas rezultātu un nolēmuma pārsūdzēšanas vai spēkā stāšanās faktu;

11) informācija par atbildes sniegšanas faktu uz sūdzību, iesniegumu vai priekšlikumu saskaņā ar likumu “Iesniegumu, sūdzību un priekšlikumu izskatīšanas kārtība valsts un pašvaldību institūcijās”;

12) tiesas nolēmumu noraksti, ievērojot Fizisko personu datu aizsardzības likuma prasības, ja lieta skatīta atklātā tiesas sēdē;

13) tiesas nolēmuma ievaddaļas un rezolutīvās daļas noraksti, ievērojot Fizisko personu datu aizsardzības likuma prasības, ja lieta skatīta slēgtā tiesas sēdē un nolēmuma rezolutīvā daļa pasludināta publiski.

4. Izsniedzot tiesas nolēmumus, kas ir vispārējās pieejamības informācija, tiesas darbinieks izdzēš vai aizkrāso tiesas nolēmuma norakstā lietas dalībnieka personu identificējošos datus un citu informāciju saskaņā ar Fizisko personu datu aizsardzības likuma prasībām.

5. Ierobežotās pieejamības informācija iedalāma:

1) informācijā, kas pieejama procesa dalībniekiem;

2) tiesas iekšējās lietošanas informācijā;

3) informācijā, kuras pieejamības statusu noteicis informācijas īpašnieks saskaņā ar speciāliem likumiem.

6. Ierobežotās pieejamības informācija, kura pieejama procesa dalībniekiem, ir:

1) pilns tiesas nolēmums;

2) tiesas lietas materiāli;

3) atbildes uz sūdzībām, iesniegumiem;

4) apsūdzības raksts.

7. Tiesas iekšējās lietošanas informācija ir:

1) tiesnešu un tiesas darbinieku personālās lietas un darba līgumi;

2) dežurējošo tiesnešu grafiks līdz jauna grafika sastādīšanai;

3) disciplinārlietu materiāli, līdz disciplinārsods tiek dzēsts;

4) tiesas pārbaužu materiāli;

5) normatīvajos aktos noteiktā ierobežotās pieejamības informācija, kas atrodas datu bāzēs, reģistrācijas žurnālos un kartotēkās.

8. Tiesas iekšējās lietošanas informācija ir izsniedzama tikai gadījumos, ja tas nepieciešams tiesas darba nodrošināšanai vai tā nepieciešama valsts vai pašvaldību amatpersonām sava pienākumu veikšanai.

9. Kārtību, kādā tiek izsniegta ierobežotas pieejamības informācija, kas pieejama procesa dalībniekiem, nosaka Apgabaltiesu un rajonu (pilsētu) tiesu lietvedības instrukcija.

10. Tiesas rīcībā esošā informācija par fizisku personu ir izsniedzama attiecīgajai personai, izņemot:

1) ja persona ir nepilngadīga un informācijas atklāšana kaitētu bērna adopcijas konfidencialitātei;

2) ja informācija nav izpaužama saskaņā ar normatīvajiem aktiem nacionālās drošības, aizsardzības un krimināltiesību jomā.

11. Tiesas rīcībā esošus dokumentus un informāciju, kura satur fiziskas personas datus, var izsniegt:

1) nepilngadīgā vecākiem vai aizbildnim;

2) par rīcībnespējīgu atzītas personas vai personas ar ierobežotu rīcībspēju aizgādnim;

3) jebkurai personai, ja iesaistītā persona ir devusi atļauju piekļūt informācijai.

12. Ierobežotās pieejamības informācija netiek izplatīta elektroniskā veidā.

13.Publicējot vispārējas pieejamības informāciju internetā, tiesa ņem vērā informācijas atklātības principu un sabiedrības tiesības saņemt informāciju, kā arī vadās no šīs informācijas publiskošanas derīguma un nolūka.

14. Tiesas nolēmumu publicēšanu internetā veic tikai tiesu prakses, sabiedrības juridiskās izglītošanas vai zinātniski pētnieciskos nolūkos izlases veidā, ievērojot Fizisko personu datu aizsardzības likumu, kā arī EP Konvenciju par personu aizsardzību attiecībā uz personu datu automātisko apstrādi.

Tieslietu ministrs A.Aksenoks

03-TM COPY.GIF (80939 bytes)

04-1-TM COPY.GIF (78341 bytes)

04-2-TM COPY.GIF (83180 bytes)

05-TM COPY.GIF (43412 bytes)

06-TM COPY.GIF (138128 bytes)

07-1-TM COPY.GIF (208708 bytes)

07-2-TM COPY.GIF (96877 bytes)

08-TM COPY.GIF (66022 bytes)

09-TM COPY.GIF (25693 bytes)

10-TM COPY.GIF (57667 bytes)

11-TM COPY.GIF (102228 bytes)

12-TM COPY.GIF (45794 bytes)

13-TM COPY.GIF (40214 bytes)

14-TM COPY.GIF (45353 bytes)

15-TM COPY.GIF (46204 bytes)

16-TM COPY.GIF (137086 bytes)

17-TM COPY.GIF (52844 bytes)

18-TM COPY.GIF (27471 bytes)

19-TM COPY.GIF (121763 bytes)

20-TM COPY.GIF (39241 bytes)

21-TM COPY.GIF (44501 bytes)

22-TM COPY.GIF (45438 bytes)

23-TM COPY.GIF (34871 bytes)

 

24-TM COPY.GIF (56666 bytes)

25-TM COPY.GIF (109998 bytes)

26-TM COPY.GIF (29164 bytes)

27-TM COPY.GIF (54145 bytes)

 

28-TM COPY.GIF (37499 bytes)

29-TM COPY.GIF (42456 bytes)

30-TM COPY.GIF (17553 bytes)

 

31-TM COPY.GIF (37588 bytes)

 

32-TM COPY.GIF (26408 bytes)

33-TM COPY.GIF (25447 bytes)

34-TM COPY.GIF (25855 bytes)

35-TM COPY.GIF (23896 bytes)

 

36-TM COPY.GIF (30546 bytes)

37-TM COPY.GIF (27332 bytes)

 

38-TM COPY.GIF (4724 bytes)

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!