• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par cilvēktiesībām Latvijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.01.2003., Nr. 3 https://www.vestnesis.lv/ta/id/70029

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par naturalizāciju Latvijā līdz 2002.gada 31.decembrim

Vēl šajā numurā

08.01.2003., Nr. 3

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par cilvēktiesībām Latvijā

2002. gadā Valsts cilvēktiesību birojā (VCB) saņemta 1151 rakstiska sūdzība par iespējamiem cilvēktiesību pārkāpumiem un sniegtas 4150 mutiskas konsultācijas. Lielākais saņemto sūdzību skaits ir par sociāli ekonomiskajiem jautājumiem – personas tiesībām uz mājokli un sociālo drošību, kā arī par tiesībām uz taisnīgu un savlaicīgu tiesu un personas tiesībām uz humānu apiešanos un cieņas respektēšanu.

Salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu VCB saņemto rakstisko sūdzību skaits ir pieaudzis gandrīz par 19% (2001. gadā tika iesniegtas 969 rakstiskas sūdzības). Savukārt atrisināto sūdzību skaits ir pieaudzis par 32% – no 133 sūdzībām 2001. gadā līdz 167 2002. gadā. No 2002. gadā izskatītajām sūdzībām ar ieteikumu izbeigta 881, bet kā nepamatotas atzītas 230 sūdzības.

Pēc saņemto rakstisko sūdzību sadalījuma pirmajā vietā ir sūdzības par personas tiesībām uz mājokli – 194 (sniegtas arī 869 mutiskas konsultācijas). Galvenokārt tie ir iesniegumi par dzīvokļa piešķiršanu un izlikšanu no mājokļa. Otrajā vietā ir sūdzības par personas tiesībām uz taisnīgu, atklātu un savlaicīgu tiesu – 163, un salīdzinājumā ar 2001. gadu to skaits ir pieaudzis par 31,5%. Par šo tematu sniegtas arī 142 mutiskas konsultācijas. Kā nozīmīgas cilvēktiesību problēmas 2002. gadā ir jāmin arī personas tiesības uz sociālo drošību – saņemtas 140 sūdzības (pieaugums 40%), kā arī personas tiesības uz humānu apiešanos un cieņas respektēšanu – 134 iesniegumi. Sniegtas arī attiecīgi 752 un 303 mutiskas konsultācijas. Īpaši strauji, no 5 līdz 32, ir pieaudzis rakstisko iesniegumu skaits par humānu apiešanos un cieņas respektēšanu ārstniecības iestādēs. Šajā sūdzību grupā ievērojams sūdzību skaits saņemts arī par ieslodzījuma vietām un valsts policiju – attiecīgi 49 un 25 sūdzības.

“Šāds sūdzību sadalījums diezgan precīzi parāda cilvēktiesību ievērošanas situāciju Latvijā. Uz smago atsevišķu iedzīvotāju grupu sociāli ekonomisko stāvokli, kā arī problēmām tiesu sistēmā un atsevišķās valsts institūcijās bieži norāda arī citi Latvijas un ārvalstu cilvēktiesību eksperti,” VCB darba statistiku komentē VCB direktors Olafs Brūvers.

2002. gadā VCB darbinieki regulāri apmeklēja valsts un pašvaldību iestādes, ieslodzījuma vietas, ārstniecības iestādes. Taču galvenā prioritāte 2002. gadā bija tikšanās ar izglītības iestāžu darbiniekiem un audzēkņiem – gada laikā VCB pārstāvji viesojās vairāk nekā 20 vispārizglītojošajās un speciālajās mācību iestādēs. “Prieks, ka veiksmīgi izdevās atrisināt vairākus konfliktus, taču šādas tikšanās ir īpaši svarīgas, lai nepieļautu šādu situāciju rašanos. Mēs ceram, ka diskusiju rezultātā gan skolēniem, gan skolotājiem ir radusies labāka izpratne par viņu pienākumiem un tiesībām,” informē VCB direktors.

Valsts cilvēktiesību biroja Informācijas un sabiedrisko attiecību daļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!