• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par labklājības ministres un pensionāru pārstāvju kopsarunu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.01.2003., Nr. 2 https://www.vestnesis.lv/ta/id/69979

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par iebraukšanu Moldovā un Baltkrievijā

Vēl šajā numurā

07.01.2003., Nr. 2

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par labklājības ministres un pensionāru pārstāvju kopsarunu

Piektdien, 3. decembrī, labklājības ministre Dagnija Staķe tikās ar Latvijas Pensionāru federācijas prezidentu Jāni Porieti un prezidenta vietniecēm – Aiju Kušķi un Ainu Verzi. Pensionāru federācijas pārstāvji bija ieradušies, lai atgādinātu par prasībām, ko Pensionāru federācija bija iesniegusi valdībai un astotajai Saeimai 2002. gada novembra vidū.

Uz federācijas prasībām Labklājības ministrija (LM) jau bija sniegusi atbildes, ko šīs tikšanās laikā federācijas pārstāvji nosauca par detalizētām un izsmeļošām. No 13 prasībām (tās skar minimālās algas aprēķināšanu un palielināšanu, sociālā pabalsta palielināšanu, maznodrošināto un invalīdu apdrošināšanu no valsts līdzekļiem, iztikas minimuma groza pārskatīšanu) vairākas jau izpildītas vai atrodas risināšanas procesā. NTSP ir izskatījusi LM sagatavoto koncepciju par minimālo algu, kas ietver aprēķināšanas kritēriju mehānismu; minimālā alga ar valdības lēmumu tikusi paaugstināta; iztikas minimuma groza vērtība pārskatīta.

Labklājības ministre ar pateicību pieņēma Pensionāru federācijas piedāvāto atbalstu, aizstāvot maznodrošināto, tai skaitā arī pensionāru, intereses. Tikšanās laikā gan federācijas, gan LM pārstāvjiem bija vienots viedoklis par to, ka sociālā budžeta deficīta segšanai veikto aizņēmumu no valsts kases nevajadzētu aplikt ar aizņēmumu procentiem, kas tiek maksāti no sociālā budžeta. Pēc Labklājības ministrijas centieniem šie procenti ir samazināti.

Dagnija Staķe: “Pensionāru federācijas prasības saskan ar labklājības nozares prioritāro pasākumu ierosmēm, ko es esmu iesniegusi savai – Zaļo/ZZS – frakcijai Saeimā, lai izvirzītu tās koalīcijas padomē. Starp prioritārajām pozīcijām ir speciāla piemaksa pie mazturīgo pensionāru vecuma pensijām. Zaļo/ZZS frakcija ir atvērta sociālām prioritātēm, arī pensionāru vajadzībām, un šo praksi vajadzētu turpināt.”

Pensionāru federācijas pārstāvji uzsvēra maznodrošināto pensionāru traģisko stāvokli, īpaši gadījumos, kas saistīti ar nespēju samaksāt dzīvokļa īres parādus, kas pakļauj vecos ļaudis izlikšanas briesmām. Ministre uzsvēra, ka tieši speciāla piemaksa varētu būt risinājums.

Pensionāru federācijas pārstāvji atsaucās ministres aicinājumam tikties arī turpmāk, katra mēneša pirmajā piektdienā, lai iesākto dialogu turpinātu.

Labklājības ministrijas Sabiedrisko attiecību daļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!